×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 654

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 00:00

Χάος η Τούμπα με 56 τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις!

Σκηνικά «τρόμου» στο γήπεδο της Τούμπας, το οποίο μετά τα φοβερά επεισόδια που διεξάγονται στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό για τους 16 του κυπέλλου στις 10 Ιανουαρίου του 1990, μετρά παρακαλώ 56! τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις! Το Sportcyclades και το «Σαν Σήμερα» γυρίζει τον χρόνο πίσω και βγάζει από το χρονοντούλαπο, όλα τα έκτροπα που έχουν γίνει στο παρελθόν, με πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο. 

Το 1990, για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας και συγκεκριμένα για την φάση των "16", ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Λαγωνίδη στο 13ο λεπτό. Το αγωνιστικό όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς έγιναν απίστευτα σκηνικά στις εξέδρες, με την κατάσταση να φεύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Επεισόδια μεταξύ των οπαδών, 56 τραυματίες και πολλές συλλήψεις από την αστυνομία, που αδυνατούσε να επιβάλει την τάξη. Πολύ άγρια σκηνικά στο γήπεδο του "Δικεφάλου".

Δείτε τις καλύτερες φάσεις αλλά και το μέγεθος των επεισοδίων:

paok_osfp_01.jpg

Η ρεβάνς στο στάδιο Καραΐσκάκη:

 

 

Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθησαν επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας. 

Ειδικά, δε, στα ματς των δυο ομάδων έχουν συμβεί πολλά περιστατικά στο παρελθόν, δεν ήταν η πρώτη φορά που τα είδαμε να γίνονται. Αν και δεν θεωρείται το ελληνικό Clasico, παρόλα αυτά πάντα τα ντέρμπι αυτά έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και οι στιγμές έντασης, βίας και τρόμου έχουν εμφανιστεί από παλιά. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια...

Κάτι το γεγονός πως πρόκειται για δυο παραδοσιακούς αντιπάλους, κάτι οι κόντρες σε διοικητικό επίπεδο, έχουν δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρκετά "βαριά", με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο φόβος ακραίων σκηνικών.

Μάχες σώμα με σώμα, πετροπόλεμος, φωτοβολίδες, τραυματισμοί, βανδαλισμοί. Έχουν γίνει αρκετά σκηνικά και με γηπεδούχους τους Πειραιώτες, δεν είναι ότι αυτά γίνονται μόνο στην έδρα του "Δικεφάλου", όμως δεν είναι και λίγα όσα έχουν δει τα μάτια μας εδώ και δεκαετίες.

Η υπόθεση Κούδα και η επιστροφή

Η αρχή της κόντρας προέρχεται από την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, ο οποίος τον Ιούλιο του 1966 είχε δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό, κατέβηκε στον Πειραιά και για δυο χρόνια δεν αγωνίστηκε καθόλου, μιας και η μετεγγραφή αυτή δεν έγινε ποτέ. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ αντέδρασε πολύ έντονα, δεν μπορούσε να δεχτεί ότι το αστέρι της ομάδας θα φορούσε τα ερυθρόλευκα και κάθε ματς εκείνη την περίοδο μύριζε "μπαρούτι". Δυο χρόνια μετά, ο γγΑ, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, δήλωσε πως αν ο Κούδας δεν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, θα αποκλειστεί από τις εθνικές ομάδες. Τελικά, επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο του ’68 είχε βγει από τα γραφεία της ομάδας: δηλώνοντας: "Επέστρεψα, γιατί ήθελα και γιατί έπρεπε. Δε ζητάω τίποτα". Στις 20/4/1969 έγινε το πρώτο ματς με τον Κούδα να παίζει για τον ΠΑΟΚ, παρών και ο Ασλανίδης, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-1 χάρη σε δυο δικά του γκολ και ένα του Σιδέρη, ο οποίος μείωσε απλά το σκορ. Η κόντρα είχε ξεκινήσει...

 

Μπαράζ άγριων σκηνικών την επόμενη διετία (1991 και 1992)

Τα επόμενα χρόνια, ήταν στην ημερήσια διάταξη τα σκηνικά πολέμου στις εξέδρες είτε του Καραΐσκάκη είτε της Τούμπας. Βανδαλισμοί, πέτρες, τρέξιμο με αστυνομικούς, μολότοφ, κλωτσιές, μπουνιές, τραυματισμοί συλλήψεις. Κάτι σαν... τελετουργικό στις αναμετρήσεις των δυο ομάδων είτε αφορούσε το πρωτάθλημα είτε το Κύπελλο Ελλάδας. Στον πρώτο τελικό της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης την σεζόν 1991-92 στην Τούμπα έγιναν άσχημα σκηνικά στο 1-1 ανάμεσα στις δυο ομάδες.

 
 

1992telikoskypelumegaybro.JPG

Το ακυρωθέν γκολ του Τάκολα έφερε την διακοπή

Στις 30 Οκτωβρίου 1998, οι δυο ομάδες έπαιξαν στην Τούμπα με οπαδούς και των δυο και ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 1-2, σε ένα ματς όμως που δεν τελείωσε ποτέ, καθώς διακόπηκε από τον διαιτητή Παπαδάκο. Ο Οφορίκουε είχε κάνει το 0-1, ο Φρατζέσκος ισοφάρισε στο 72', ενώ στη συνέχεια οι Πειραιώτες πήραν πέναλτι, αλλά υπήρξαν διαμαρτυρίες πως ο Γκόγκιτς ήταν στο ξεκίνημα σε θέση οφσάιντ. Ο Γεωργάτος έκανε το 1-2 από την άσπρη βούλα στο 80ό λεπτό, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Τάκολα ισοφάρισε, με τον βοηθό Βλάχο να υποδεικνύει χέρι και τον διαιτητή να το ακυρώνει. Το τι ακολούθησε, δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια, ο κόσμος πήρε στο κυνήγι τους διαιτητές, ο βοηθός Φεσόπουλος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, αν και δεν είχε κάποια συμμετοχή, το ματς διακόπηκε και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή τιμωρίας της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές.

 

28921.jpg

28926.jpg

Ο αιμόφυρτος Κασναφέρης και η σπασμένη προτομή του Κούδα

Στις 27 Νοεμβρίου 2000, ο Ολυμπιακός πέρασε από την Τούμπα με 4-2, αλλά το ματς στιγματίστηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια. Ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γ.Χ. Γεωργιάδη από τον Τζόρτζεβιτς στο 10' και του Ναλιτζή από τον Αμανατίδη στο 14', ενώ στο 39' ο Γ.Χ. ζήτησε νέο πέναλτι και δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο από τον διαιτητή Κασναφέρη. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν και για κάποιες περιπτώσεις οφσάιντ και το ματς ολοκληρώθηκε μέσα σε χάος. Ο διαιτητής τραυματίστηκε και αποχώρησε αιμόφυρτος, ενώ η προτομή του Γιώργου Κούδα καταστράφηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Στο γήπεδο ήταν και οπαδοί του Ολυμπιακού, με την αγριότητα να είναι μεγάλη στο παιχνίδι αυτό.

314452.jpg68665.jpg

"Πεδίο μάχης" έξω από το γήπεδο της Τούμπας

Το Νοέμβριο του 2002, ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Πάντως, πέρα από τα πεπραγμένα στο χορτάρι, υπήρξαν μάχες έξω από το γήπεδο, στο οποίο βρέθηκαν και οπαδοί των Πειραιωτών. Η... υποδοχή δεν ήταν και η πλέον φιλόξενη, υπήρξαν οδομαχίες και βανδαλισμοί και έπεσαν μολότοφ και δακρυγόνα.

Ο Αναστασιάδης κοουτσάρισε από τον... αγωνιστικό χώρο

Στις 26 Φλεβάρη 2003, οι δυο ομάδες έπαιξαν για το Κύπελλο και στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 3-1, ενώ με το 1-2 στη Ριζούπολη πέρασε πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Διαιτητής ήταν ο Τσαγκαράκης και σε εκείνο τον αγώνα το πρώτο γκολ ξεκίνησε από φάουλ που αμφισβητήθηκε από φιλοξενούμενους, το τρίτο γκολ ήταν οφσάιντ, ενώ το πέναλτι των Πειραιωτών ήταν αμφισβητούμενο. Πολλά τα λάθη της διαιτησίας, ενώ σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και μετά τους τραυματισμούς από αντικείμενα των Γιαννακόπουλου και Μάρκου, ο Άγγελος Αναστασιάδης μεταφέρθηκε προς την πλευρά των φανατικών της "Θύρας 4" και κοοουτσάρισε από 'κει, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στα χέρια οι Νικοπολίδης - Κονσεϊσάο και η... καρατιά

Στις 23 Φεβρουαρίου 2008, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 1-1, αλλά το σκηνικό που... σημάδεψε το ματς δεν ήταν άλλο από τον άσχημο τσακωμό του Αντώνη Νικοπολίδη με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Όλα ξεκίνησαν από ένα πέναλτι του Πορτογάλου που έπιασε ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού και μετά του είπε κάτι στο αυτί, μάλλον σε απάντηση για κάτι που είχε προηγηθεί πριν την εκτέλεση. Οι δυο τους δεν το ξέχασαν και στο ημίχρονο ήρθαν στα χέρια κατά την είσοδο στη φυσούνα, όπου επικράτησε χάος. Ο Νικοπολίδης είχε πρωταγωνιστήσει και την σεζόν 2009-10 σε σκηνικό μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα (0-0), όταν έγινε εισβολή φίλων του ΠΑΟΚ μετά το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου και ο Έλληνας γκολκίπερ με καρατιά αλά Ντάνιελ Λαρούσο προσπάθησε να προστατευτεί από το μαινόμενο πλήθος. Μάλιστα, τον προστάτευσε και ο Κώστας Χαλκιάς μέχρι να μπει στη φυσούνα και να γλιτώσει το... πέσιμο των οπαδών των γηπεδούχων. Σε εκείνο το ματς, είχε τραυματιστεί και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς από αντικείμενα, ενώ είχε καρφωθεί και ένα μπουκάλι στο χορτάρι.

Απερίγραπτα σκηνικά στη ρεβάνς Κυπέλλου στην Τούμπα

Ως... κερασάκι στην τούρτα σε όλα τα σκηνικά που προηγήθηκαν, είναι ο προπέρσινος δεύτερος ημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα (16/4/20014). Οι Πειραιώτες είχαν νικήσει με 2-1 στο Φάληρο, υπήρξαν παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις, το κλίμα έγινε πολύ εχθρικό ενόψει της ρεβάνς και εκεί συνέβησαν πολλά άσχημα σκηνικά. Κατ' αρχάς, ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μιας ώρας. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν αφήσει πέντε κιλά γαύρο στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, κάνοντας αδύνατη την όποια προσπάθεια για ανάσα σε ακτίνα πολλών μέτρων, μετά έπεσαν πάρα πολλά καπνογόνα που τρομοκράτησαν μέχρι και τον Μίτσελ (έπιασε φωτιά ο πάγκος του Ολυμπιακού), ο οποίος δεν είχε ζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, αλλά αυτά ήταν μόνο η αρχή. Πολύ ξύλο στη φυσούνα πριν τελειώσει το πρώτο μέρος και μετά τη λήξη της αναμέτρησης (1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ), πεδίο μάχης το γήπεδο με ανθρώπους των δυο ομάδων να έρχονται στα χέρια, ο ιστορικός καυγάς του Μανιάτη με τον Κατσουράνη που... σύρθηκε μέχρι και το Μουντιάλ, αποτέλεσαν τα πιο βαρβάτα σκηνικά της ντροπής σε εκείνο το ματς.

1150566.jpg

1150787.jpg

1150788.jpg

Κατηγορία Σαν σήμερα

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares