×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 654

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 00:41

Μεγάλος ποδοσφαιριστής, τεράστιος προπονητής [vids]

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1971 στο χωριό Σαντπέντορ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη και έκανε σπουδαία καριέρα ως μέσος. Έπαιξε μεταξύ άλλων στη Μπαρτσελόνα και στη ΑΣ Ρόμα και χρίστηκε πολλές φορές διεθνής με τη Εθνική Ισπανίας. Ο λόγος για τον Πεπε Γκουαρδιολα. 

Πλέον είναι πετυχημένος προπονητής ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και θεωρείται ότι συνετέλεσε στη δημιουργία της υπερομάδας της Μπαρτσελόνα. Στην πρώτη του μάλιστα σεζόν με την ομάδα της Καταλονίας κατέκτησε 6 τίτλους σε μια χρονιά.


Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, έκανε το ντεμπούτο του σε ένα παιχνίδι εναντίον της Καντίθ. Ο Γιόχαν Κρόιφ τον ξεχώρισε και λόγω και των απουσιών του εμπιστεύτηκε θέση στην πρώτη ομάδα. Έγινε μέλος της πρώτης ομάδας τη σεζόν 1991-92 όταν ήταν μόλις 20 ετών, ήταν βασικό στέλεχος μιας ομάδας που κέρδισε το πρωτάθλημα Ισπανίας και το Κύπελλο πρωταθλητριών 1991-92. Επίσης θριάμβευσε το 1992 με την Εθνική Ισπανίας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης. Το διάσημο ιταλικό περιοδικό Guerin Sportivo προανήγγειλε τον Γκουαρντιόλα ως τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, κάτω από την ηλικία των 21 ετών. Έμεινε στην ομάδα έως το 2001 έχοντας κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 4 Ισπανικά Σούπερ καπ 2 ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Στους «μπλαουγκράνα»

Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του από τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Στις 8 Μαΐου 2008 ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Χουάν Λαπόρτα ανακοίνωσε ότι ο Γκουαρδιόλα θα αντικαταστήσει τον Φρανκ Ράικαρντ ως πρώτος προπονητής της ομάδας. Υπέγραψε το συμβόλαιο του στις 5 Ιουνίου 2008. Την πρώτη του σεζόν ως προπονητής της Μπαρτσελόνα κέρδισε τρεις τίτλους: το Πρωτάθλημα Ισπανίας, το Κύπελλο Ισπανίας και το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι ο Γκουαρδιόλα έγινε ο νεότερος προπονητής που κέρδισε τον τίτλο του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αρχή της επόμενης σεζόν ο Γκουαρδιόλα με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Σούπερ καπ Ισπανίας εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο, το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ εναντίον της ΦΚ Σαχτάρ Ντονέτσκ, και το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων εναντίον της Εστουδιάντες Λα Πλάτα, κερδίζοντς έτσι το μέγιστο δυνατό, έξι τρόπαια μέσα σε ένα χρόνο. Στη συνέχεια της σεζόν 2009–2010 αποκλείστηκε νωρίς από το Κύπελλο Ισπανίας και στους ημιτελικούς του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ από την Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο που κατέκτησε το τίτλο αλλά ξανακατέκτησε το Ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Τη σεζόν 2010-11 η Μπαρτσελόνα με τον Γκουαρντίολα στην θέση του προπονητή κατέκτησε ξανά το Ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας μέσα στην Αγγλία τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1.

Στις 9 Ιανουαρίου 2012 αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής ανδρικού ποδοσφαίρου, μετά από σχετική ψηφοφορία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 41.92% επί των ψήφων, έναντι 15.61% για τον Άλεξ Φέργκιουσον και 12.43% υπέρ του Ζοζέ Μουρίνιο.

Στις 27 Απριλίου 2012 ο τότε 41χρονος προπονητής ανακοίνωσε στους ποδοσφαιριστές του την αποχώρησή του από τον καταλανικό σύλλογο, δίνοντας τέλος στην τετράχρονη παρουσία του στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Κατέκτησε μέσα στην παραγωγική αυτή τετραετία 13 τίτλους: 3 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Τον διαδέχτηκε ο μέχρι πρότινος βοηθός του Τίτο Βιλανόβα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο κάποια σλόγκαν του Γκουαρδιόλα στην προπονητική του καριέρα:

Την στιγμή που αποχαιρέτησε την ομάδα της Καταλονίας:


 Επόμενη στάση..Μόναχο. Κάτι παραπάνω από ένας προπονητής, ο Πεπ Γκουαρδιόλα γίνεται ο νέος ηγέτης της Μπάγερν.


Τέλος οι τακτικές του Πεπ στην Σίτυ, σε ειδικά γραφήματα:

 

Κατηγορία Σαν σήμερα

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares