Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 23:39

Για μια σπονδυλική στήλη χωρίς προβλήματα (Β΄μέρος)

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στην σπονδυλική μας στήλη και τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στο σώμα μας και γενικά στην υγεία μας. Σήμερα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για να αποφύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, αλλά και για να βελτιώσουμε είδη υπάρχοντα προβλήματα.

Πριν αρχίσουμε όμως πρέπει να τονίσουμε το εξής: επειδή όλα αυτά που θα διαβάσετε μπορεί να σας φανούν είτε πολλά είτε υπερβολικά, μην προσπαθήσετε να τα εφαρμόσετε όλα μαζί. Δείτε το σώμα σας και το τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζετε και διαλέξτε ένα ή δύο πράγματα που σας ταιριάζουν περισσότερο. Τα υπόλοιπα κρατείστε τα στο μυαλό σας και εφαρμόστε τα σταδιακά.

Πρώτο και κύριο είναι προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την κύρια ευθυγράμμιση της Σ.Σ. που σημαίνει όταν είμαστε όρθιοι το αυτί ο ώμος ο γοφός (πλάγιο οστό της λεκάνης), το πλάγιο μέρος του γόνατου και ο αστράγαλος να σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή. Είναι σίγουρο ότι αυτό όπως και πολλά άλλα που θα διαβάσετε στην συνέχεια θα σας ξενίσει ή και θα σας ενοχλήσει στην αρχή. «Έξης δευτέρα φύσης» ως γνωστόν και αυτό θα είναι η πιο κύρια δυσκολία σας στα όσα θα διαβάσετε. Έτσι λοιπόν όταν περπατάμε πρέπει να είμαστε ευθυτενείς, οι ώμοι πίσω και πολύ κύριο το σαγόνι ψηλά ούτως ώστε να βλέπουμε ευθεία μπροστά και όχι κάτω.

Πολλοί λόγω της δουλειάς τους περνούν πολύ χρόνο καθιστοί. Όμως το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή φτιαγμένοι για να κινείτε και αυτό από μόνο του δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Εάν προσθέσουμε και τον κυριολεκτικά καταστροφικό τρόπο που οι περισσότεροι κάθονται, τότε… Πρέπει να καθόμαστε λοιπόν με την μέση ίσια και τους ώμους πίσω, όσο και εάν μας φαίνετε βολικός ο γνωστός τρόπος καθίσματος. Είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Παρόλο που υπάρχουν πολλών ειδών καρέκλες είναι πολύ λίγες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να καθίσουμε σωστά ακουμπώντας την πλάτη μας. Στις περισσότερες πρέπει να καθόμαστε με την πλάτη ίσια και χωρίς να στηριζόμαστε στην πλάτη της καρέκλας! Πρέπει όταν καθόμαστε τα γόνατα μας να είναι ψηλότερα από τα ισχία μας. Οι περισσότερες μη ρυθμιζόμενες καρέκλες έχουν ένα στάνταρ ύψος που δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Σε περίπτωση δε που κάνετε καθιστική εργασία χρησιμοποιείστε ένα υποπόδιο (μικρό λοξής επιφάνειας κουτί ή κάτι ανάλογο που τοποθετείτε κάτω από τα πέλματα μας). Προτιμείστε τα καθίσματα ή τους καναπέδες με σκληρές επιφάνειες. Όταν βουλιάζουμε εκεί που καθόμαστε η λεκάνη μας φεύγει από την φυσιολογική της θέση, επιβαρύνοντας έτσι την Σ.Σ. Εάν κάθεστε για πολύ ώρα φροντίστε η μέση σας να έχει καλή επαφή με την καρέκλα ή τον καναπέ διαφορετικά χρησιμοποιείστε ένα μικρό μαξιλάρι. Και φυσικά μην κάθεστε στην ίδια θέση για πολύ ώρα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα σηκωθείτε και τεντωθείτε.

Όταν οδηγάτε φέρτε το κάθισμα μπροστά ούτως ώστε τα γόνατα σας να είναι ψηλότερα από τα ισχία σας. Προστατεύετε όχι μόνο την μέση σας αλλά και τα γόνατα σας (σίγουρα στην αρχή θα σας ενοχλήσει αλλά σύντομα θα το συνηθίσετε). Μην βγάζετε μπροστά τον αυχένα και ακουμπάτε στην πλάτη της θέσης. Μην «γλιστράτε» στο κάθισμα του αυτοκινήτου (ή και της καρέκλας που κάθεστε). Με τον τρόπο αυτό χάνετε η οσφυϊκή καμπύλη (λόρδωση) πράγμα που εξασθενίζει ιδιαίτερα την Σ.Σ. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε μακριά τοποθετείστε ένα μαξιλαράκι στην μέση σας και κάνετε συχνές στάσεις.

Σχεδόν το 1/3 της Ζωής μας το περνάμε ξαπλωμένοι, πόσοι όμως κοιμούνται σωστά; Κάτι που συχνά ξεχνάμε είναι η ηλικία του στρώματος μας η οποία (για τα ορθοπεδικά στρώματα) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια. Στην συνέχεια τα υλικά του στρώματος χάνουν την ελαστικότητα τους (πράγμα που όμως γίνετε σταδιακά και έτσι δύσκολα το καταλαβαίνουμε) με αποτέλεσμα το σώμα μας να επιβαρύνετε αντί να ξεκουράζετε. Εξίσου σπουδαία είναι και η ποιότητα του μαξιλαριού που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαξιλαριών και όλα τους διαφημίζονται σαν καλά. Το μαξιλάρι όμως είναι προσωπικό θέμα και μόνο δοκιμάζοντας μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο. Κύριο χαρακτηριστικό του όμως πρέπει να είναι το ότι θα επιτρέπει το κεφάλι μας να βουλιάξει μέσα του (απορροφώντας έτσι πλήρως το βάρος του), μέχρι του σημείου όμως που ο λαιμός θα σχηματίζει μια ευθεία γραμμή με την υπόλοιπη Σ.Σ. Σημειώστε ακόμη πως καθώς με το πέρασμα του χρόνου το σώμα μας αλλάζει είναι δυνατόν να αλλάζουν και οι ανάγκες μας για το είδος του μαξιλαριού που θα χρησιμοποιήσουμε (εννοείτε βέβαια ότι και αυτό ανανεώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα).

Ακόμη κοιμόμαστε ανάσκελα ή στο πλάι με τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα και τα χέρια μπροστά (ποτέ κάτω ή πάνω από το κεφάλι). Σε περίπτωση που είμαστε κουρασμένοι ή έχουμε πόνο στην μέση τοποθετούμε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή ανάμεσα τους εάν κοιμάστε στο πλάι. Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα (και αυτό θέμα συνήθειας), επηρεάζετε η οσφυϊκή καμπύλη, δημιουργώντας πρόβλημα στην Σ.Σ. Και τέλος όταν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι (ή και να ξαπλώσουμε) γυρίζουμε πρώτα στον έναν ώμο, λυγίζουμε τα πόδια μας και τα βγάζουμε έξω από το κρεβάτι και σπρώχνοντας με τον αγκώνα σηκωνόμαστε (ακολουθούμε την αντίθετη διαδρομή όταν θέλουμε να ξαπλώσουμε).

Και θυμηθείτε ότι διαβάσατε μέχρι τώρα και καλά τεκμηριωμένο είναι αλλά και δοκιμασμένο. Τα υπόλοιπα είπαμε «θέμα συνήθειας»

Σαραλιώτης Ανδρέας  

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares