Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 09:59

Ώρα να φτιάξουμε σύλλογο [pics]

Οι ποδηλατοδρομίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Φιλώτι στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μηλώσια» έβγαλαν ειδήσεις – Στ. Σπανός «υπάρχει η μαγιά για να δημιουργηθεί ποδηλατικός σύλλογος στη Νάξο» - Πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης Διομήδης που σπουδάζει στη Λάρισα αλλά έμαθε το ποδήλατο μέσω του Νάξαθλου Οι ποδηλατοδρομίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Φιλώτι στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μηλώσια» έβγαλαν ειδήσεις – Στ. Σπανός «υπάρχει η μαγιά για να δημιουργηθεί ποδηλατικός σύλλογος στη Νάξο» - Πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης Διομήδης που σπουδάζει στη Λάρισα αλλά έμαθε το ποδήλατο μέσω του Νάξαθλου

Ένα από τα αθλήματα που κάνουν με γοργό βήμα την εμφάνισή τους είναι κι αυτό της ποδηλασίας. Βέβαια εδώ υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή: τι είναι ποδηλασία. Σίγουρα ποδηλασία είναι το …άθλημα που παίρνουμε το ποδήλατό μας και κάνουμε βόλτα στη φύση. Ποδηλασία δεν είναι πάντως το να πηγαίνουμε γυμναστήριο και να κάνουμε ποδήλατο.

Ποδηλασία όμως είναι πάνω απ’ όλα η αγωνιστική, είτε μιλάμε για την ορεινή , όπου οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν mountain bike) είτε μιλάμε για αυτή του δρόμου, όπου οι αθλητές χρησιμοποιούν ποδήλατα ταχύτητας… Και στη Νάξο έχουμε απ’ όλα.. Και τους φίλους του ποδήλατου που συχνά πυκνά διοργανώνουν αγώνες, και αυτούς που τρέχουν στα …γυμναστήρια αλλά κυρίως αυτούς που ασχολούνται με την αγωνιστική ποδηλασία και μάλιστα παίρνουν μέρος σε διάφορα μίτινγκ εκτός νησιού. Εντός; Οι ευκαιρίες είναι λίγες και κυρίως έχουν σχέση με την ορεινή ποδηλασία. Κάτι που οφείλεται στο ανάγλυφο του εδάφους.

Αγώνας

Την περασμένη εβδομάδα (βλ Τρίτη 05/08) όμως στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μηλώσια» είχαμε την διεξαγωγή των αγώνων «Ποδηλατοδρομίες» υπό την σκέπη του ΑΜΣ Φιλωτίου και σε μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη. Αγώνες που με την πάροδο του χρόνου βελτιώθηκαν οργανωτικά και αγωνιστικά καθώς για πρώτη φορά φέτος έδωσαν το παρών και «επαγγελματίες» αθλητές του χώρου. Και οι συμμετοχές τους (σ.σ. αναμένεται στο Νάξαθλον στις 30 Αυγούστου να δούμε μερικούς εκ των κορυφαίων του χώρου) έδωσε την αφορμή για συζήτηση που έχει σχέση με την ανάγκη για τη δημιουργία ενός αμιγώς ποδηλατικού ομίλου που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για να δούμε περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος. Μένοντας στον αγώνα να σημειώσουμε ότι υπήρξαν τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λύκειο, 18 – 39 ετών και +40 ετών) με τις δύο μικρότερες κατηγορίες να καλύπτουν τη διαδρομή Τραγαία – Φιλώτι με νικητές τους Δημήτρη Μουστάκη (Δημοτικό) και Γιάννη Κατσουρό (Γυμνάσιο / Λύκειο) και τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες να καλύπτουν διαδρομή 24 χιλιομέτρων (4 φορές ο κύκλος Φιλώτι – Δαμαριώνας – Τραγαία) με νικητές τους Παναγιώτη Διομήδη (18 – 39 ετών) και Στέφανο Σπανό (+ 40 ετών). Το επόμενο ραντεβού για τους φίλους του ποδηλάτου είναι στις 30 Αυγούστου όπου θα διεξαχθεί το «Νάξαθλον» και στις 26 Οκτωβρίου όπου θα έχουμε τη 2η διεξαγωγή του MTBRace ήτοι MountainRace (ορεινή Ποδηλασία) στο Σαγκρί.

Πρωταγωνιστής

Οι αγώνες ήταν συναρπαστικοί αν και υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα όσον αφορά την ενημέρωση των οδηγών. Αποτέλεσμα; Να υπάρχουν σημεία - όπως η γέφυρα στη Τραγαία – όπου κολλούσε η κυκλοφορία με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρά ώστε να περάσουν οι ποδηλάτες. Κι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που έχουν αυτοί οι αγώνες είναι ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος ατυχήματος λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι αθλητές. Προφανώς, οι διοργανωτές να μην αντιλήφθηκαν την ποιότητα των αθλητών που δήλωσαν συμμετοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το μειονέκτημα, που όμως μπορεί να λειτουργήσει θετικά τα επόμενα χρόνια καθώς χρόνο με το χρόνο όλοι μαθαίνουν μέσα από τις προηγούμενες εκδηλώσεις. Μεγάλος νικητής στην πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς ανταγωνισμού κατηγορία (18 – 39 ετών) ήταν ο Παναγιώτης Διομήδης. Ο 21χρονος Ναξιώτης σπουδάζει τα τελευταία χρόνια στην Λάρισα, όπου και ασχολείται με την ποδηλασία, όντας μέλος σε έναν από τους καλύτερους ομίλους στην Ελλάδα, όπως είναι αυτός του Ποδηλατικού Ομίλου Λάρισας. Ο αθλητής μετρά ήδη ουκ ολίγες παρουσίες στο βάθρο σε τοπικούς αγώνες ενώ λαμβάνει συστηματικά μέρος σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, όπου έχει πολύ καλά πλασαρίσματα.

Υποστήριξη

Ο Διομήδης κέρδισε τον αγώνα με χαρακτηριστική άνεση και μετά το τέλος του δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την διοργάνωση τονίζοντας: «Έγινε ένας ωραίος αγώνας. Ήταν μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια από τον ΑΜΣ Φιλωτίου και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ακόμη καλύτερη. Του χρόνου θα είμαι σίγουρα πάλι εδώ για να υποστηρίξω αυτήν την διοργάνωση και τη πρωτοβουλία. Άλλωστε, στη Νάξο δεν έχουμε τόσες πολλές ευκαιρίες για τέτοιου είδους διοργανώσεις και όταν αυτές υπάρχουν είναι καλό να τις υποστηρίζουμε». Όσον αφορά την ενασχόληση του με την ποδηλασία, ο ίδιος δηλώνει ότι όλα ξεκίνησαν από το «Νάξαθλον», ενώ τονίζει ότι σε υψηλό επίπεδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «ακριβό» άθλημα: «Η ποδηλασία μου άρεσε από μικρός, όταν συμμετείχα στο «Νάξαθλον» και είδα ότι είχα κλήση και καλούς χρόνους. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι σπουδές, στην Λάρισα βρήκα την ευκαιρία να γραφτώ στον σύλλογο και να ξεκινήσω να ασχολούμαι πιο συστηματικά. Σίγουρα η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που σε υψηλό επίπεδο θέλει πολλές ώρες καθημερινής προπόνησης (4 – 6 ώρες καλύπτοντας μίνιμουμ 150 χλμ) και θα λέγαμε ότι συγκαταλέγεται και στα ακριβά αθλήματα».

Ποδηλατοδρόμος

Ο Μιχάλης Μανιός ήταν δεύτερος στην κατηγορία 18 – 39 ετών και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ασχολείται μικρό χρονικό διάστημα με τα ποδήλατα (δύο χρόνια) έχει τόσο «δοθεί» στο χόμπι του που το συνδύασε με επαγγελματική ενασχόληση, αφού πρόσφατα άνοιξε κατάστημα ποδηλάτων. Μάλιστα ο Μιχάλης είναι ένας από αυτούς που επιδιώκουν να γίνουν πράγματα που θα σχετίζονται με το ποδήλατο και την ποδηλασία: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους αγώνες. Ήταν μία πάρα πολύ καλή διοργάνωση που μελλοντικά θα προσπαθήσουμε να την στηρίξουμε όλοι μας. Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα με τα ποδήλατα και τους ποδηλάτες στη Νάξο, αφού νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω. Θεωρώ επιτακτική την δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου στο νησί, πράγμα που θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς χρόνο με το χρόνο βλέπουμε συνεχώς επισκέπτες που χρησιμοποιούν ποδήλατο στη καθημερινότητά τους. Από εκεί και πέρα, εμείς που ασχολούμαστε με το ποδήλατο θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να εξαπλωθεί το άθλημα, με πρωταρχικό μας στόχο τη δημιουργία του Ποδηλατικού Ομίλου, ευελπιστώντας να ολοκληρωθεί τον χειμώνα».

Κίνητρο

Από τους σκαπανείς και τους πρωτεργάτες της ποδηλασίας στη Νάξο είναι ο Στέφανος Σπανός, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο χρόνο της ζωής του στα αθλήματα αντοχής που περιέχουν μέσα και την ποδηλασία. Ο ίδιος ήταν αυτός που στάθηκε στο πλευρό του ΑΜΣ Φιλωτίου, ώστε να διοργανωθεί ένας ποιοτικότερος αγώνας που θα αποτελούσε το εφαλτήριο για υψηλότερου επιπέδου αγώνες στο μέλλον: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. ήταν ένας καλός αγώνας και από του χρόνου θα μπορέσει να γίνει ακόμη καλύτερος. Ευελπιστούμε να οργανώσουμε την ποδηλασία στη Νάξο γιατί πραγματικά είναι ένα άθλημα που μπορεί να προσφέρει σε όποιον ασχολείται μαζί του. Τα οφέλη για κάποιον που ασχολείται με την ποδηλασία είναι τεράστια και σε θέμα υγείας όσο και σε θέματα που έχουν σχέση με την μετακίνησή τους. Σήμερα, στη Νάξο υπάρχει η μαγιά για να μπορέσει να λειτουργήσει ένας ποδηλατικός όμιλος. Υπάρχουν περίπου 15 άνθρωποι που ασχολούνται με την αγωνιστική ποδηλασία, αριθμός που δεν είναι μεγάλος λόγω κυρίως της ιδιομορφίας που έχει το νησί με ανάγλυφο χαρακτηριστικό και με μεγάλη έλλειψη ευθείας διαδρομής. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν. Και με το σωστό κίνητρο, όπου το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία συλλόγου, ευελπιστούμε ότι θα έρθουν κοντά και μικρότερα παιδιά (10 – 11 ετών) ώστε να έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε λίγα χρόνια να μπορέσουμε να βγάλουμε και αθλητές. Το ποδήλατο είναι ιδιαίτερα γοητευτικό ως άθλημα και μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τους κατοίκους της Νάξου».

Οι νικητές ανά κατηγορία

Κατηγορία 40+

1ος      Σπανός Στέφανος

2ος      Καραμπίνης Ευθύμιος

3ος      Φωτίου Ευάγγελος

Κατηγορία 18-39

1ος      Διομήδης Παναγιώτης

2ος      Μανιός Μιχάλης

3ος      Κεχαόγλου Νικόλαος

Κατηγορία Γυμνάσιο - Λύκειο

1ος      Κατσουρός Ιωάννης

2ος      Σπανός Αλέξανδρος

3ος      Βρούτσης Μανόλης

Κατηγορία Δημοτικό

1ος      Μουστάκης Δημήτρης

2ος      Βρούτσης Βαγγέλης

3ος      Βασιλάκης Γιάννης

Φωτογραφίες από τους αγώνες εδώ

Κατηγορία ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares