Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 00:33

Για μια σπονδυλική στήλη χωρίς προβλήματα (Γ΄μέρος)

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για τα προβλήματα που δημιουργούνται όχι μόνο στην Σ. Σ. αλλά και σε ολόκληρο το σώμα μας, από την λάθος ευθυγράμμιση του και στην συνέχεια είπαμε αρκετά για το τι μπορούμε να κάνουμε (όταν καθόμαστε, όταν οδηγάμε, όταν ξαπλώνουμε), ούτως ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση μας. Θα κλείσουμε σήμερα το αφιέρωμα μας στην Σ. Σ. αναλύοντας κάποιες ακόμη επιβαρυμένες καθημερινές μας συνήθειες, που όμως περνάνε απαρατήρητες.

Θα αρχίσουμε με την ανύψωση κάποιου βάρους. Είτε λοιπόν θέλουμε να σηκώσουμε ένα μολύβι από το πάτωμα, είτε ένα αντικείμενο βάρους 10 κιλών, πρέπει να μας γίνει απαραβίαστη συνήθεια το να λυγίζουμε τα γόνατα μας και όχι την μέση μας για να πιάσουμε το αντικείμενο που θέλουμε. Έτσι λοιπόν όταν θέλουμε να σηκώσουμε κάτι ελαφρύ, απλά κρατάμε το σώμα μας ίσιο και λυγίζοντας τα γόνατα μας πιάνουμε αυτό που θέλουμε. Σε περίπτωση που έχουμε κάποια ενόχληση στα πόδια, είναι προτιμότερο να στηριχτούμε με τα χέρια μας κάπου και να κάνουμε το ίδιο, παρά να σκύψουμε. Εάν αυτό που θέλουμε να σηκώσουμε είναι βαρύ, τότε αφού χαμηλώσουμε λυγίζοντας τα πόδια μας, τραβάμε το αντικείμενο κοντά μας (επάνω στο σώμα μας), τραβάμε την κοιλιά μας προς τα μέσα, κοιτάζουμε ευθεία μπροστά (ο αυχένας μας ίσιος), και εισπνέοντας ανασηκωνόμαστε. Ακόμη αποφεύγουμε να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα πάνω από το ύψος του στήθους μας.

Για τις μητέρες που θέλουν να σηκώσουν τα παιδιά τους ισχύει το ίδιο. Σε περίπτωση που το παιδί είναι σε βρεφική ηλικία, πρέπει αφού λυγίσουν τα γόνατα τους να το σηκώσουν όρθιο, να το κολλήσουν στο σώμα τους και να ανασηκωθούν. Σε περίπτωση δε που το παιδί είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, πρέπει να του ζητήσουν να ανέβει σε κάποιο ψηλό αντικείμενο (καρέκλα, κρεβάτι, σκαλοπάτι κλπ.) και μετά να το σηκώσουν.

Και μια και αναφερόμαστε στις γυναίκες. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος γυναικείου καθίσματος είναι το σταυροπόδι και μάλιστα με την λεκάνη να γλιστράει στο μπροστά μέρος του καθίσματος. Το σταυροπόδι από μόνο του είναι επιβαρυντικό για την Σ. Σ. γιατί προκαλεί ένταση στην οσφυϊκή περιοχή. Ακόμη χειρότερο όμως είναι το γλίστρημα μπροστά. Η λεκάνη φεύγει εντελώς από την φυσιολογική της θέση, το όλο μυϊκό σύστημα της περιοχής παραμορφώνετε, προκαλώντας εντάσεις που παραμένουν ακόμη και αφού ανασηκωθούμε. Αλλά και η οσφυϊκή καμπύλη της Σ. Σ. χάνεται με αποτέλεσμα την φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων (που οδηγεί σε πόνους στην μέση ή και δισκοπάθειες).

Να τονίσουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά πως όταν καθόμαστε (προτιμώντας πάντα τα σκληρά καθίσματα), καθόμαστε εντελώς μέσα στο κάθισμα, έχοντας την μέση μας σε επαφή με την πλάτη του καθίσματος, ενώ οι ώμοι μας είναι πίσω και το σαγόνι ψηλά (κοιτάζουμε ευθεία μπροστά). Εάν πρόκειται να καθίσουμε για πολύ ώρα, τα γόνατα πρέπει να είναι πιο ψηλά από το ύψος της μέσης. Σε περίπτωση που είμαστε στην δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υποπόδιο για να ανυψώσουμε τα πέλματα μας. Και ακόμη ναι μεν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι όμορφα, βγάζουν όμως την Σ. Σ. εντελώς από την θέση της, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και στα γόνατα. Καλό είναι λοιπόν να φοριούνται σε περιπτώσεις όπου θα είμαστε κυρίως καθιστοί.

Να θυμάστε ακόμη, όταν πρόκειται να πλύνετε το πρόσωπο σας, να πλησιάζετε τον νιπτήρα λυγίζοντας τα γόνατα σας και όχι την μέση σας. Βασική μας αρχή λοιπόν είναι πως ανεξαρτήτως αυτού που θέλουμε να κάνουμε η Σ. Σ. πρέπει πάντα να παραμένει ίσια. Μεγάλη προσοχή στο πως κοιμόμαστε, καθόμαστε και περπατάμε. Ίσως όλα αυτά να φαίνονται κουραστικά ή και βαρετά σε κάποιους, αυτό όμως οφείλετε στο ότι δεν ακούμε από πουθενά όλα αυτά που θα έπρεπε ουσιαστικά να γνωρίζουμε από την παιδική μας ηλικία! Για αυτό και καταλήγουμε να έχουμε και την νοοτροπία που έχουμε αλλά και τα προβλήματα που ουσιαστικά μόνοι μας δημιουργούμε.

Σε περίπτωση δε που νοιώθετε ενόχληση στην μέση σας ή είσαστε πολύ κουρασμένοι, τότε για να βοηθηθείτε μπορείτε να κάνετε το εξής: ξαπλώστε στο πάτωμα σε ένα χαλί (ή σε μια – δύο πετσέτες) και βάλτε τα πόδια σας (μόνο τις γάμπες σας) λυγισμένα σε γωνία 90ο επάνω σε ένα τραπεζάκι, καρέκλα, κρεβάτι κλπ. Πρέπει οι μηροί μας να είναι εντελώς κατακόρυφοι και τα χέρια μας δίπλα στο σώμα με τις παλάμες προς τα επάνω. Εάν γίνετε χωρίς μαξιλάρι με τον αυχένα ίσιο. Εάν το κεφάλι σας έχει πέσει μπροστά, χρησιμοποιείστε ένα μικρό μαξιλάρι. Μείνετε σε αυτήν την θέση από 10 έως 20 λεπτά. Κάντε το καθημερινά σίγουρα θα σας ωφελήσει.

Αποφύγετε τα φάρμακα για τους πόνους στην μέση ή στον αυχένα (εκτός εάν είναι εντελώς ανυπόφοροι και τότε όμως μόνο για λίγο). Χρησιμοποιείστε ζεστά επιθέματα, ζεστά ντους ή κάποια έμπλαστρα που μπορούν να σας ανακουφίσουν και ψάξτε να βρείτε την πραγματική αιτία του προβλήματος σας. Εδώ φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι προβλήματα στην Σ. Σ. ή επιδείνωση των προβλημάτων που έχουμε μπορεί να προκληθεί και από συναισθηματικούς λόγους, άγχος, στρες κλπ. Έτσι και η ψυχική χαλάρωση και ένας θετικός τρόπος αντιμετώπισης της Ζωής θα βοηθήσει επίσης. Και φυσικά διορθώνοντας την στάση του σώματος σας, σίγουρα η Ζωή σας θα γίνει καλύτερη.

Σαραλιώτης Ανδρέας

      

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεν μπορούσα να αρνηθώ Θα μου λείψει η Ελένη »

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares