Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 22:52

Τα πάντα για τον ''Εξωμερια Trail Race''

Άλλες 13 ημέρες για το κλείσιμο των εγγράφων του 1ου ορεινού αγώνα: Εξωμερια Trail Race, στις 14 Σεπτεμβρίου στη Τήνο! Οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 100 με αθλητές από όλη την Ελλάδα! Γάλλοι, Βούλγαροι, Αμερικανοί και Γερμανοί αθλητές έχουν ήδη δηλώσει και κλείσει τη διαμονή και μετακίνηση τους μέσω του επίσημου συνεργάτη μας Runnin Greece!

Σας περιμένουμε όλους στη Τήνο, να τρέξουμε τα 20,5χλμ ή τη σκυταλοδρομία 2 x 10χλμ, να κολυμπήσουμε στις αμμώδεις παραλίες της Εξωμεριας και να απολαύσουμε την τοπική κουζίνα και τις ιδιαίτερες γεύσεις τις!

Καλωσήρθατε
Ο αγώνας “Εξωμεριά Trail Race" είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τη Τήνο, και ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς οικισμούς της Εξωμεριάς, τις πανέμορφες παραλίες και τον παραδοσιακό πολιτισμό της. Και φυσικά να τρέξετε στο μοναδικό κυκλαδίτικο περιβάλλον, με φόντο το Αιγαίο!

Ο αγώνας
20.5 km ή Σκυταλοδρομία 9.5k+11k
ΠΟΥ
Πύργος Τήνου
ΠΟΤΕ
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
ΓΙΑΤΙ
Γιατί είναι μια ευκαιρία να δούμε τη μαγευτική Τήνου από μια άλλη πλευρά, να γνωρίσουμε τη μοναδικά τοπία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε καινούριες προκλήσεις. Ένα τέτοιο γεγονός θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στο νησί της Τήνου και συγκεκριμένα στο χωριό του Πύργου, το οποίο και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση του νησιού.
ΠΩΣ
Επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς θα σας κάνουμε μια προσφορά που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.
Προσφέρουμε πολλές επιλογές που κυμαίνονται από σύντομες διακοπές Σαββατοκύριακου στην Τήνο, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής σας από τον αγώνα, μέχρι και πλήρη προγράμματα διακοπών στην Τήνο όπως και άλλα νησιά.
Επίσης, μπορούμε να σας προσφέρουμε προγράμματα προπόνησης και προετοιμασίας στις διαδρομές της Τήνου και φυσικά θα τρέξουμε μαζί σας !
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες καλέστε στο: +30 6978 524 433
Ή e-mail: info[@]runningreece.com
Σας περιμένουμε!
Καλές προπονήσεις!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 13/9/2014
14:00 - 14:30 Άφιξη στα χωριά της Εξωμεριας και τακτοποίηση στα δωμάτια διαμονής.

Κυριακή 14/9/2014
07:30 - 08:00 Άφιξη δρομέων από όλα τα χωριά, στο χωριό του Πύργου
08:00 - 08:30 Παράδοση εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου
08:50 - 09:00 Τελευταίο ζέσταμα και ενημέρωση από Διοργάνωση
09:00 Εκκίνηση Αγώνα
14:00 Τέλος αγώνα
14:05 Απονομές Αθλητών
14:25 Κλήρωση Δώρων
14:30 Λήξη Αγώνα
15:00 - 21:00 Γλέντι προς τιμήν των αθλητών, εθελοντών, διοργανωτών και κατοίκων Εξωμεριας

Δευτέρα 15/9/2014
12:00 Αναχώρηση για λιμάνι Τήνου

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
20.5 km / Σκυταλοδρομίου

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή θα εξελιχθεί ως εξής:
- Εκκίνηση Πύργος έως Σπηλιά, απόσταση 300μ. και μορφολογία εδάφους πλακόστρωση, ελαφρώς ανηφορική και εντός οικισμού (στενά περάσματα-σοκάκια).
- Σπηλιά έως Μύλους, απόσταση 700μ. Μορφολογία εδάφους, βράχια και χώμα, αγροτική οδός με απότομη κατηφόρα και ανηφόρα.
- Μύλους έως Πλατιά, απόσταση 1200μ. Έδαφος: βράχια και χώμα, άσφαλτος με ομαλή κλίση.
- Πλατιά έως Αγ. Παντελεήμονα, απόσταση 300μ. εντός οικισμού στοιχεία εδάφους: ελαφρώς κατηφορικό με στενά περάσματα-σοκάκια ( 1ος σταθμός
υδροδοσίας ), 300μ. άσφαλτο ελαφρώς ανηφορική και 800μ. αγροτική οδός, ξεκινώντας με κατηφορικά σκαλιά, καταλήγοντας σε ανηφόρα με βράχια και χώμα.
- Αγ. Παντελεήμονας έως Καραμπούσα (Αγ. Παρασκευή), απόσταση 2.200μ. Μορφολογία εδάφους βράχια και χώμα, αγροτική οδός με ομαλή κλίση (2ος σταθμός υδροδοσίας εντός της εκκλησίας).
- Καραμπούσα έως Ρόχαρι, απόσταση 2000μ. Κατηφορικός χωματόδρομος.
- Ρόχαρι έως Πάνορμος (κανόνι), απόσταση 2.300μ. Μορφολογία εδάφους: 2χλμ άσφαλτος και 300μ. τσιμεντόπλακα, ομαλή κλίση, οδικός δρόμος. 3ος σταθμός υδροδοσίας/ αλλαγή σκυτάλης/ μεταφορικό μέσο για Πύργο.
- Πάνορμος έως Αμπέλι, απόσταση 3.300μ. στοιχεία εδάφους χώμα και βράχια σε χωματόδρομο, το πρώτο 1,5χλμ ομαλό και το 1,8 ανηφορικό.
- Αμπέλι έως Σκαμνίδια, απόσταση 1.300μ. Αγροτικής οδού με ομαλή κλίση και έδαφος χώμα και βράχια (4ος σταθμός υδροδοσίας, Σκαμνίδια).
- Σκαμνίδια έως Βιολογικός, απόσταση συνολική 1.200μ. Μορφολογία εδάφους, 800μ Δημοτικός δρόμος κατηφορικός, χωμάτινος και 400μ. Αγροτική
οδός κατηφορική, με βράχια και χώμα.
- Βιολογικός έως Κυρα Ξένη, συνολική απόσταση 1000μ. Στοιχεία εδάφους: 300μ. Αγροτική οδός, 500μ. καλντερίμι (πλακόστρωση) και 200μ. σκαλιά (τσιμέντο) ανηφορικά (5ος σταθμός υδροδοσίας).
- Κυρα Ξένη έως Μαρλάς, απόσταση 600μ. Άσφαλτος ελαφρώς ανηφορική.
- Μαρλάς έως Πύργος, απόσταση (παλιός δρόμος) 2000μ. Μορφολογία εδάφους:
Κατηφορική αγροτική οδός με βράχια και χώμα (6ος σταθμός υδροδοσίας), 400μ. αγροτική οδός ομαλή με βράχια και χώμα, 200μ. ανηφορικά σκαλιά, καλντερίμι και 400μ. άσφαλτος, ελαφρώς ανηφορική (οδικός δρόμος).

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΓΩΝΑ
Το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου 2014 όλοι οι αθλητές, εθελοντές και παρευρισκόμενοι θα καλύπτονται από Ιατρική ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος. 3 Ιατροί και ένα ασθενοφόρο θα βρίσκονται στην εκκίνηση/τερματισμό του αγώνα. Εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έχει γίνει μελέτη για 2 χώρους προσγείωσης ελικοπτέρου, κατά μήκος της διαδρομής. Την ημέρα του αγώνα, το φαρμακείο του Πύργου θα παραμείνει ανοιχτό.
Κάθε αθλητής και αθλήτρια θα λάβει φάκελο με αριθμό, παραμάνες, αυτοκόλλητο αριθμού και τσιπ χρονομέτρησης. Τη χρονομέτρηση έχει αναλάβει η εταιρία Chronosystems και θα παρέχει live μετάδοση αποτελεσμάτων στο internet καθώς και Δίπλωμα σε ηλεκτρονική μορφή.
Κατά μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί 6 σταθμοί υδροδοσίας που θα παρέχουν σε κάθε αθλητή: Νερό, Ισοτονικό, energy gel, μπανάνα, μπισκότο αλμυρό και γλυκό. Κάθε σταθμός θα έχει εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών και φαρμακείο.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, εθελοντές φωτογράφοι θα είναι τοποθετημένοι σε σημεία ενδιαφέροντος για να σας απαθανατίσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό θα διατεθεί δωρεάν στο internet 4 ημέρες μετά τον αγώνα.
Αφού τερματίσει κάθε αθλητής/αθλήτρια θα επιβραβευτεί με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μετάλλιο! Θα παραλάβει μια εμφάνιση σε T-shirt βαμβακερό με το λογότυπο του αγώνα, σχεδιασμένο από τη Στάμω Σιταρίδου - Ξανθούλη, φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου.
Ειδικός χώρος μασάζ με ειδικευμένο προσωπικό θα υπάρχει στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολειού του Πύργου για τους τερματίζοντες αθλητές.
Με τη λήξη του αγώνα , θα γίνουν οι απονομές επάθλων στους: 3 πρώτους άντρες, 3 πρώτες γυναίκες, 3 πρώτες ομάδες σκυταλοδρομίας, 3 πρώτες ομάδες , στον 1ο Τηνιακό άντρα και την 1η Τηνιακή γυναικά στο αγώνισμα των 20,5 χλμ. Κάθε νικητής θα παραλάβει και ένα ιδιαίτερο δώρο!
Με το πέρας των απονομών, θα γίνει κλήρωση με βάση τα νούμερα των συμμετεχόντων αθλητών, όπου θα δοθούν δώρα από το κατάστημα AlameinOutdoors!
Την ημέρα του αγώνα, στο χώρο της γραμματείας, θα υπάρχουν ειδικοί Διατροφολόγοι , να δεχτούν ερωτήματα και να δώσουν συμβουλές για σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τον αθλητισμό.

Με την οριστική λήξη του αγώνα θα ξεκινήσει γλέντι με φαγητό και πότο, σε χώρο πλησίον του Πύργου, για όλους τους αθλητές, εθελοντές και κατοίκους !

Οδηγίες Συμμετοχής
Ιατρικός Έλεγχος:
Με τη δήλωση συμμετοχής, ο κάθε αθλητής αποδέχεται τους όρους και προϋποθέσεις του αγώνα, σε περίπτωση ατυχήματος. Πάραυτα , η διοργάνωση του αγώνα έχει μεριμνήσει να παρέχει Ιατρική κάλυψη σε όλους τους παρευρισκόμενους την ημέρα του αγώνα. 3 Ιατροί θα βρίσκονται στην εκκίνηση/τερματισμό και εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών , σε κάθε σταθμό υδροδοσίας και κομβικά σημεία της διαδρομής.
Υδροδοσία:
Κάθε 3-4χλμ θα υπάρχει σταθμός υδροδοσίας με νερό, ισοτονικό , φρούτα, μπισκότα και gel. Το νερό είναι μια πρόσφορα από της φυσικές πηγές της Τήνου και θα προσφέρεται από ειδικά βαρέλια νερού. Παρακαλούνται οι δρομείς να έχουν μαζί τους παγούρι! Θα υπάρξουν και μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.
Υπόδηση:
Η διαδρομή του αγώνα είναι 20,5 χλμ με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό του Πύργου. Από τα 20,5 χλμ, τα 8,9χλμ αποτελούνται από βραχώδες δρόμο με χωμάτινες περιοχές. 2,9χλμ αποτελούνται από ασφάλτινο δρόμο, 6,3χλμ από χωματόδρομο, 1,3χλμ από πλακόστρωτα καλντερίμια και 1,1χλμ από πλακόστρωση οικισμού. Γιαυτό το λόγο προτείνουμε παπούτσια Trail για ποικιλία εδαφών.
Ένδυση:
Ο μήνας Σεπτέμβρης στη Τήνο θεωρείται ακόμα καλοκαιρινός. Δροσερό πρωινό άλλα μεγάλες θερμοκρασίες όσο ανεβαίνει ο ήλιος. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 09:00, αρά και η ένδυση θα πρέπει να σας κρατήσει ζεστούς μέχρι τότε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας , θα ήταν καλό να έχετε μαζί σας καπέλο και γυαλιά ηλίου. Η διαδρομή του αγώνα θα είναι καθαρή από βλάστηση την ημέρα του αγώνα, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να έρθετε σε επαφή με αγκάθια. Ίσως με κάλτσες συμπίεσης αποφύγετε λίγο πόνο!
Διασκέδαση:
Στην Εξωμερια , στο χωριό του Πανόρμου υπάρχει η παραλία της Σταφίδας στην είσοδο του χωριού. Σε αποστάσεις από 400 μετρά έως 1200 μέτρα υπάρχουν επίσης οι παραλίες Αγία Θάλασσα, Καβαλουρκό και Ρόχαρι. Σας προτείνουμε μια βόλτα στις αμμώδεις παραλίες μας για μπάνιο και χαλάρωση! Απαραίτητο αξεσουάρ, το μαγιό!

ΑΠΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: από €10
Η πρόταση αυτή αφορά όσους επιθυμούν να κανονίσουν μόνοι τους τη μεταφορά τους και την διαμονή τους στη Τήνο και θέλουν απλά να εγγραφούν στον αγώνα. Περιλαμβάνει τη συμμετοχή στον αγώνα και όλες τις σχετικές παροχές:
- φάκελο με αριθμό, παραμάνες, αυτοκόλλητο αριθμού και τσιπ χρονομέτρησης
- μετάλλιο για όλους τους τερματίσαντες
- T-shirt βαμβακερό με το λογότυπο του αγώνα, σχεδιασμένο από τη Στάμω Σιταρίδου - Ξανθούλη, φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου
- Συμμετοχή σε κλήρωση με βάση τα νούμερα των συμμετεχόντων αθλητών, όπου θα δοθούν δώρα από το κατάστημα AlameinOutdoors!
- Συμμετοχή στο γλέντι με φαγητό και πότο, σε χώρο πλησίον του Πύργου, για όλους τους αθλητές, εθελοντές και κατοίκους !

ΔΡΟΜΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: από €90 το άτομο
Η πρόταση αυτή αφορά όσους επιθυμούν να φύγουν το Σάββατο το πρωί και να επιστρέψουν τη Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα. Περιλαμβάνει το ταξίδι με πλοίο (δύο επιλογές αργό και γρήγορο) από και προς Ραφήνα, τη μετακίνηση τους από το λιμάνι της Τήνου στα χωριά της Εξωμεριάς καθώς και τη διαμονή τους.
Αναλυτικά:
- Αναχώρηση από Ραφήνα στις 07:00 το Σάββατο 13/09 για Τηνο
- Μεταφορά με επιστροφή από το λιμάνι της Τήνου στα χωριά της Εξωμεριάς
- Επίσκεψη στη Παναγία της Τήνου
- Διαμονή στα χωριά της Εξωμεριάς στη Τήνο για ένα βράδυ
- Συμμετοχή στον αγώνα
- Φάκελο με αριθμό, παραμάνες, αυτοκόλλητο αριθμού και τσιπ χρονομέτρησης
- μετάλλιο για όλους τους τερματίσαντες
- T-shirt βαμβακερό με το λογότυπο του αγώνα, σχεδιασμένο από τη Στάμω Σιταρίδου - Ξανθούλη, φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου
- Συμμετοχή στη κλήρωση με βάση τα νούμερα των συμμετεχόντων αθλητών, όπου θα δοθούν δώρα από το κατάστημα AlameinOutdoors!
- Επιστροφή στη Ραφήνα στις 21:00 τη Κυριακή 14/09

Αν θέλετε να ζήσετε ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο στη Τήνο και να συμμετέχετε σε αυτή την εκδήλωση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, αυτή είναι η πρόταση για εσάς!

ΠΡΟΤΑΣΗ RUNNINNGREECE: από €150 το άτομο
Αυτή είναι η πρόταση μας και αφορά όσους επιθυμούν να φύγουν τη Παρασκευή και να συμμετέχουν σε όλο το πρόγραμμα με επιστροφή τη Δευτέρα το απόγευμα στη Ραφήνα. Περιλαμβάνει το ταξίδι με πλοίο (δύο επιλογές αργό και γρήγορο) από και προς Ραφήνα, τη μετακίνηση τους από το λιμάνι της Τήνου στα χωριά της Εξωμεριάς καθώς και τη διαμονή στη Τήνο για τρείς νύχτες.
Αναλυτικά:
- Αναχώρηση από Ραφήνα τη Παρασκευή 12/09 στις 17:30
- Ακτοπλοϊκά εισητήρια με επιστροφή από Ραφήνα για Τήνο
- Μετακίνηση και επιστροφή από το λιμάνι της Τήνου στα χωριά της Εξωμεριάς
- Επίσκεψη στη Παναγία της Τήνου
- Διαμονή στα χωριά της Εξωμεριάς στη Τήνο για τρείς νύχτες
- φάκελο με αριθμό, παραμάνες, αυτοκόλλητο αριθμού και τσιπ χρονομέτρησης
- μετάλλιο για όλους τους τερματίσαντες
- T-shirt βαμβακερό με το λογότυπο του αγώνα, σχεδιασμένο από τη Στάμω Σιταρίδου - Ξανθούλη, φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου
- Συμμετοχή σε γίνει κλήρωση με βάση τα νούμερα των συμμετεχόντων αθλητών, όπου θα δοθούν δώρα από το κατάστημα AlameinOutdoors!
- Συμμετοχή στο γλέντι με φαγητό και πότο, σε χώρο πλησίον του Πύργου, για όλους τους αθλητές, εθελοντές και κατοίκους !
- Μεταφορά τη Δευτέρα από το Πύργο στο λιμάνι της Τήνου
- Επιστροφή στη Ραφήνα τη Δευτέρα 15/09 στις 17:30

Αν θέλετε να περάσετε ένα μοναδικό τριήμερο στη Τήνο και να και να ζήσετε όλο το πρόγραμμα του Εξωμεριά Trail Race, αυτή είναι η πρόταση για εσάς!
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ενημερώστε μας για τη ημερομηνίες που προτιμάτε, το λιμάνι (Ραφήνα/Πειραιάς) που σας εξυπηρετεί περισσότερο, εάν προτιμάτε να αργό ή γρήγορο πλοίο, που προτιμάτε να μείνετε καθώς και πόσα άτομα θα ταξιδέψετε, όπως και ότι άλλο θα θέλατε να προσθέσουμε στη πρόταση μας και θα διαμορφώσουμε μια πρόταση ειδικά για εσάς. Μπορούμε να προσθέσουμε ενοικιάσεις αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου, να σας προτείνουμε εκδρομές και διαδρομές καθώς και επισκέψεις σε αξιοθέατα της Τήνου.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εάν είστε αθλητικός σύλλογος ή ομάδα και θέλετε μια ομαδική προσφορά, ενημερώστε μας για τον αριθμό των συμμετεχόντων όπως και για τις προτιμήσεις σας και θα σας κάνουμε μια ειδική προσφορά για εσάς βασισμένη πάνω στις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας.

Η Τήνος είναι ένα μοναδικό νησί καθώς συνδυάζει τη θρησκευτική παράδοση με το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου να κυριαρχεί στο βόρειο άκρο της πόλης, με πανέμορφα χωριά και διαδρομές, πολλές και πεντακάθαρες παραλίες, αλλά και μια ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση.

Μερικές μόνο από τις παραλίες είναι ο Άγιος Ρωμανός, ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο, ο Όρμος Γιαννάκη με την υπέροχη αμμουδιά του, τα Κιόνια ένας τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος με το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Επίσης ο Αγ.Φωκάς , δίπλα στην χώρα, μία μεγάλη οργανωμένη παραλία με άμμο και λίγο πιο ανατολικά ο Αγ. Σώστης, ο Αγ.Ιωάννης Πόρτο, μία απο τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, η μικρή Κολυμπήθρα ή «Κωμτιανή» και η μεγάλη Κολυμπήθρα, ή αλλιώς «Κελλιανή Άμμος». Σε αυτή την παραλία καταλήγει μια λιμνοθάλασσα, ένας σημαντικός βιότοπος με μόνιμους κατοίκους της τις πάπιες, που το χειμώνα γίνεται καταφύγιο κύκνων και ερωδιών. Επίσης η μοναδικής ομορφιάς η βόρεια παραλία της Λιβάδας με το θέαμα του συμπλέγματος των διαβρωμένων βράχων από την αλμύρα της θάλασσας. Ενώ στα χωριά της Εξωμεριάς και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον Πύργο βρίσκεται ο Όρμος Πανόρμου, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Τήνου, όπου μπορείτε να απολαύστε το μπάνιο σας στις κοντινές παραλίες και να γευτείτε θαλασσινούς μεζέδες στις ταβέρνες πάνω στην παραλία με θέα το νησάκι του Πλανήτη, ενώ κοντά είναι και η παραλία της Ρόχαρη.

Η Τήνος προσφέρεται επίσης για μοναδικές διαδρομές στα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, ενώ υπάρχουν τουλάχιστο δέκα διαδρομές που έχουν σημανθεί και χαρτογραφηθεί.

Η Χώρα κρύβει πίσω από την βιτρίνα της παραλίας μία αυθεντική νησιώτικη πόλη που διατηρεί πολλά από τα στοιχεία του 19ου αιώνα την οποία ο επισκέπτης ανακαλύπτει σιγά-σιγά περιπλανώμενος στα σοκάκια της. Τόσο τα δαιδαλώδη σοκάκια, όσο και ο αστικός χαρακτήρας των κατοικιών δηλωτικός της αστικής ανάπτυξης την περίοδο μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα χωριά της Εξωμεριάς που είναι και το επίκεντρο του αγώνα με τον Πύργο να θεωρείται ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Είναι πλημμυρισμένος από υπέροχες δημιουργίες βασισμένες στο μάρμαρο και δίνει την αίσθηση της αρχοντιάς, της καλλιτεχνίας και του άσβεστου πυρετού της έμπνευσης του ανθρώπου. Περπατώντας στους γραφικούς δρόμους μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών και τις ανάγλυφες διακοσμήσεις τους, τα υπέρθυρα με την ποικιλία των διακοσμητικών τους μοτίβων, τις βρύσες κ.α. Στον Πύργο επίσης λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών από την οποία διακρίνονται οι Έλληνες μαρμαρογλύπτες.

Εκεί επίσης είναι το σπίτι - μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το νεκροταφείο με τα μαρμάρινα αριστουργήματα καθώς και το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα των Γιαννούλη Χαλεπά, Φιλιππότη, Σώχου, Βιτάλη, κ.ά.

Ο Πάνορμος, το επίνειο του Πύργου είναι ένα μοναδικής ομορφιάς ψαροχώρι και αποτελεί ένα από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Τήνο.

Πηγή: runningreece

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares