Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 18:11

Αναμέτρηση πρωταθλητών

Για 7η σερί χρονιά το «Νάξαθλον» έρχεται να κλέψει την παράσταση σε ένα εντυπωσιακό τρίαθλο το Σάββατο και με ώρα εκκίνησης τις 4 το απόγευμα - Περισσότερες από 110 συμμετοχές και ανάμεσά τους γνωστοί πρωταθλητές Ελλάδας όπως ο Ρωμανός Αλυφαντής (κολύμβηση), ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου (τρίαθλο) και ο Κώστας Γκελαούζος (ανωμάλου δρόμου) – Η δυσοσμία από τα απορρίμματα και οι μεγάλες ανηφόρες κρατούν τον αγώνα δρόμου εντός …πόλης  Για 7η σερί χρονιά το «Νάξαθλον» έρχεται να κλέψει την παράσταση σε ένα εντυπωσιακό τρίαθλο το Σάββατο και με ώρα εκκίνησης τις 4 το απόγευμα - Περισσότερες από 110 συμμετοχές και ανάμεσά τους γνωστοί πρωταθλητές Ελλάδας όπως ο Ρωμανός Αλυφαντής (κολύμβηση), ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου (τρίαθλο) και ο Κώστας Γκελαούζος (ανωμάλου δρόμου) – Η δυσοσμία από τα απορρίμματα και οι μεγάλες ανηφόρες κρατούν τον αγώνα δρόμου εντός …πόλης

Κακά τα ψέματα, καλοκαίρι χωρίς «Νάξαθλον» δεν λογίζεται πλέον. Αποτελεί ίσως τη κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι χάρη στη δουλειά που γίνεται από τους διοργανωτές, χρόνο με το χρόνο συγκεντρώνει τους κορυφαίους στη κατηγορία. Εάν μάλιστα δεν είχαμε και τις διεθνείς αναμετρήσεις, τότε ενδεχομένως η συγκέντρωση αθλητών να ήταν χωρίς προηγούμενο στη Νάξο. Η εποχή είναι άλλωστε κατάλληλη, τέλος Αυγούστου και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αθλητές υψηλού επιπέδου να συνδυάσουν τις διακοπές τους με έναν πολύ ωραίο και κυρίως άκρως ανταγωνιστικό αγώνα…

Διαδρομή

Ας δούμε όμως τις βασικές λεπτομέρειες και οι οποίες κάνουν τη διαφορά. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο (αύριο) 30 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τον αγώνα κολύμβησης 1,5 χιλιομέτρων σε ανοιχτή θάλασσα, ποδηλασία 40 χιλιομέτρων σε ασφάλτινη διαδρομή και τέλος αγώνα δρόμου απόστασης 10 χιλιομέτρων σε κυκλική διαδρομή. Ο αγώνας θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο με τη κολύμβηση στις 4 το απόγευμα και αφετηρία δεν μπορεί να είναι άλλη από το σημείο κάτω από το Ιερό του Ναού του Απόλλωνα, την Πορτάρα, το σήμα κατατεθέν της Νάξου. Η διαδρομή της κολύμβησης στην ανοιχτή θάλασσα δεν είναι άλλη από τη γνωστή βόλτα στο βίντσι και μάλιστα τη συγκεκριμένη ώρα δεν υπάρχουν πλοία στο λιμάνι καθότι θα προσεγγίσουν τη Νάξο προερχόμενα από τη Σαντορίνη, την Ίο ή τις Μικρές Κυκλάδες μετά τις 4.30 κάτι που δίνει το δικαίωμα – τουλάχιστον στους κορυφαίους αθλητές να μην έχουν κανένα πρόβλημα με τα απόνερα που δημιουργούνται. Στη συνέχεια (και με τη συνοδεία των εθελοντών της ΛΕ ΜΟΝ αλλά και των σωμάτων ασφαλείας του νησιού) οι αθλητές θα πάρουν τα ποδήλατά τους και θα καλύψουν μία απόσταση 40 χιλιομέτρων ήτοι έως το Φιλώτι και θα επιστρέψουν. Μία διαδρομή που θεωρείται αρκετά δύσκολη αλλά ευχάριστη λόγω της εναλλαγής του τοπίου και εάν δεν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία τότε όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Αλλαγή

Το τρίτο μέρος που ενδεχομένως να κρίνει και τους νικητές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο είναι ο αγώνας (ανωμάλου) δρόμου απόστασης 10 χιλιομέτρων που επιστρέφει και πάλι στη Χώρα. Το περσινό εγχείρημα με την διαδρομή να εκτείνεται έως τις Εγγαρές (και πίσω) κόπηκε για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας αγωνιστικός: οι μεγάλες σε διάρκεια ανηφόρες που έκαναν τους αθλητές, ακόμη και τους καλύτερους να αγκομαχούν. Τρεις ανηφόρες με τη μικρότερη να είναι σχεδόν 500 μέτρα δεν είναι και ότι καλύτερο ειδικά όταν έχεις ήδη καλύψει διαδρομή περίπου 42 χιλιομέτρων. Ο δεύτερος; Τα …σκουπίδια. Δυστυχώς, η κατάσταση στη χωματερή στη περιοχή Ξηρόκαμπος, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πέρυσι αρκετοί ήταν οι αθλητές που είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχαν συναντήσει. Φέτος και με το πρόβλημα να έχει αμβλυνθεί, λογικό είναι οι διοργανωτές να το σκεφτούν δεύτερη φορά. Και σε συνδυασμό με τους αγωνιστικούς λόγους επιστρέψαμε στη …πόλη. Και η συγκεκριμένη διαδρομή θα περιλαμβάνει τρεις βόλτες γύρω από τη Χώρα Νάξου (έως την ταβέρνα Πανόραμα στη παλιά βρύση του Αγά και μέσω του περιφερειακού δρόμου στη παραλία) με τους κορυφαίους (με βάση την περσινή πρώτη πεντάδα) να καλύπτουν το τρίαθλο σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και τριάντα λεπτά.

Πρόσωπα

Ποια είναι τα κεντρικά πρόσωπα της φετινής χρονιά; Κορυφαίο όνομα θα είναι ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου, ο πρωταθλητής Ελλάδας στο τρίαθλο (κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο) που έχει ξεκινήσει ως κολυμβητής και έχει ως μεγάλο στόχο τη παρουσία του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 και 2020. Στη συνέχεια έχουμε τον Ρωμανό Αλυφαντή, τον Πανελληνιονίκη στη κολύμβηση με περισσότερα από 250 ρεκόρ και με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες Αθήνας (2004) και Πεκίνου (2008). Και βέβαια ο Κώστας Γκελαούζος, ο νικητής του φετινού Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι συμμετοχές είναι 110 έως το πρωί της 28ης Αυγούστου και δεν υπολογίζονται οι ντόπιοι αθλητές που θα τρέξουν την τελευταία στιγμή για να δηλώσουν συμμετοχή. Οι Γκελαούζος και Αλυφαντής θα βρίσκονται σε ομάδα με πέντε ομάδες να έχουν δηλώσει έως τώρα συμμετοχή και αναμένεται έντονος συναγωνισμός. Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει και η μάχη των δύο αδελφών Αλυφαντή, του Ρωμανού και του Γιώργου, με τον δεύτερο να είναι ο μεγάλος περσινός νικητής, με χρόνο μάλιστα 2 ώρες, 8 λεπτά που αποτέλεσε και ρεκόρ για την διαδρομή που είναι στα όρια των Ολυμπιακών προδιαγραφών. Αντίθετα, λόγω συμμετοχής της σε διεθνή αγώνα δεν θα έχουμε την Έλενα Κλαπανάρα, περσινή νικήτρια, αλλά αυτό δεν μειώνει την ανταγωνιστικότητα των γυναικών που και εφέτος όχι μόνο θα είναι το ωραίο φύλο αλλά και το …κυρίαρχο.

Συμμετοχές

Εκτός από τους Γιώργο Αλυφαντή και Έλενα Κλαπανάρα, πέρυσι, είχαμε τον Κώστα Παπανικολάου να κερδίζει στην …μεγάλη κατηγορία, με τον Παπανικολάου να είναι ο πλέον πολυνίκης του θεσμού, ενώ στο ομαδικό επίπεδο είχε νικήσει η ομάδα της Πάρου αποτελούμενη από τους Λένια, Φραντζή και Καζακίδη κάνοντας μάλιστα και το repeat. Πρόσωπο της περσινής διοργάνωσης πάντως ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης στη κολύμβηση (πεταλούδα – μεικτές) Γιάννης Δρυμωνάκος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε μετά τον αγώνα ότι είναι φανατικός οπαδός του νησιού και απολαμβάνει τις διακοπές του κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μικρής Βίγλας.



Χαρακτηριστικά

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγώνα; Κολύμβηση 1.5 km. σε ανοιχτή θάλασσα, Ποδηλασία 40 km. σε ασφάλτινη διαδρομή Χώρα – Φιλώτι με επιστροφή και Τρέξιμο 10 km. κυκλική διαδρομή στη Χώρα της Νάξου. Οι κατηγορίες είναι: 1) Ατομικό ανδρών 18 - 30 ετών, 2) Ατομικό ανδρών 31 - 44 ετών, 3) Ατομικό ανδρών 45 και άνω, 4) Ατομικό γυναικών 18 και άνω και τέλος 5) Ομαδικό (χρόνο με το χρόνο επίσης κερδίζει περισσότερες συμμετοχές και μάλιστα με ενδιαφέροντα πρόσωπα).

Συμμετοχές

Όσον αφορά τις δηλώσεις συμμετοχών, δικαίωμα άνευ κόστους συμμετοχής έχουν όλοι άνω των 18 ετών με πρόσφατη ιατρική βεβαίωση. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλθούν το αργότερο μέχρι 28 Αυγούστου 2014 για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας και την εξασφάλιση των παροχών της διοργάνωσης. Πάντως όπως μας πληροφόρησαν, ειδικά για τους αθλητές της Νάξου θα κλείσουν οι συμμετοχές περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα. Σε επίπεδο παροχών, η διοργάνωση θα καλύψει το 50 % των εξόδων μεταφοράς των αθλητών ακτοπλοϊκώς από και προς Νάξο από Αθήνα και Ραφήνα. Για περισσότερες πληροφορίες: +30 6978162956 / +30 2285024586 / +30 6974140005 και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τον αγώνα διοργανώνει ο πολιτιστικός φορέας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ΝΟ.Π.Α.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας Πρόνοιας, και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων).

Πρόγραμμα

Σάββατο 30/8/2014

13:30-15:30 Λειτουργία γραμματείας για εγγραφές και παραλαβή υλικού. Περιοχή Παλάτια Χώρας Νάξου στο εστιατόριο Relax.

15:30-16:00 Οδηγίες και τεχνικές συμβουλές για την διεξαγωγή του αγώνα, στο χώρο των αλλαγών.

16:00 Εκκίνηση Τριάθλου

19:00 Τελετή Απονομής

20:00 Δείπνο στο εστιατόριο Relax στην περιοχή Παλάτια Χώρας Νάξου. (Δωρεάν για τους συμμετέχοντες)

Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική

Triathlon 2014 POSTER

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares