Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 17:24

Απάντηση προς πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων

Η πιο κάτω επιστολή - απάντηση προς τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων κ Γιάννη Σιγάλα μας στάλθηκε από τον πρόεδρο του Αστέρα Μαρμάρων κ. Ανδρέα Σάμιο.

 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της ΕΠΣ Κυκλάδων προς όλες τις Ενώσεις για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ψήφισε λευκό στην εκλογή Προέδρου της ΕΠΟ έχω να παρατηρήσω-καταγράψω τα ακόλουθα:

1. Φίλε Πρόεδρε κατά την ταπεινή μου άποψη όφειλες πριν την συμμετοχή σου στην εκλογική διαδικασία, για λόγους τυπικούς αλλά περισσότερο ουσιαστικούς να έχεις ενημερώσει το Δ.Σ. της Ένωσης (που ίσως να έχει γίνει και να μην το γνωρίζω), μα πολύ περισσότερο τα Σωματεία, ώστε η «καινούργια, ελπιδοφόρα και ανατρεπτική αρχή, για την ΕΠΟ, τις Εθνικές Ομάδες και γενικά για όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο» να αρχίσει να γίνεται από τα κάτω.

Φυσικά από μόνο του αυτό – εκλογή Προέδρου - φίλε Γιάννη δεν μπορεί να ανατρέψει το σημερινό άθλιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, γι’ αυτό οφείλουμε να προτείνουμε και παλέψουμε για τη ριζική αναδιάρθρωση και δημιουργία ενός ενιαίου, κοινωνικού και δημοκρατικού συστήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού, που θα τοποθετεί στο κέντρο της προσοχής τον αθλούμενο και τον αθλητή και θα στοχεύει στην ανάδειξη των κοινωνικά θετικών λειτουργιών του αθλητισμού.

Γι’ αυτό αγαπητοί φίλοι οφείλουμε να προτείνουμε, να στηρίζουμε και να διεκδικήσουμε :

  • Τη ριζική αλλαγή του σημερινού σαθρού θεσμικού πλαισίου για τον αθλητισμό. Την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της νομοθεσίας και διακομματικό έλεγχο. Την τροποποίηση του ν.879/79 και άλλων νομοθετημάτων για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και θεσμική ενθάρρυνση συλλογικών μορφών διοίκησης ποδοσφαιρικών ομάδων.
  • Τον σαφή διαχωρισμό του μαζικού από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Καμιά άμεση ή έμμεση, μέσω των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, επιχορήγηση των αθλητικών ανώνυμων εταιριών. Απόλυτη τήρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ και ΚΑΕ, καμιά προνομιακή διευκόλυνση ή χάρισμα χρεών.
  • Την αδειοδότηση αθλητικών εκδηλώσεων με αυστηρούς όρους ασφαλείας για αθλητές και φιλάθλους.
  • Τον σεβασμό του δικαιώματος των φιλάθλων να παρακολουθούν το αθλητικό θέαμα της αρεσκείας τους, σε οποιοδήποτε αθλητικό γήπεδο και στάδιο της χώρας επιθυμούν, με διαδικασίες εισόδου που δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
  • Την ανάδειξη του δημόσιου αθλητικού χώρου, την οικονομική στήριξη των ΟΤΑ για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο για τη δημιουργία και συντήρηση μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στη γειτονιά.
  • Την προστασία και ενδυνάμωση της υγείας των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Την επανένταξη της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση και στη ζωή του σχολείου, με ικανό χρόνο στο ωρολόγιο πρόγραμμα, κάλυψη των κενών σε καθηγητές φυσικής αγωγής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρακολούθηση από αθλητίατρο και προληπτικό έλεγχο της υγείας των μαθητών.
  • Τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων φυσικής αγωγής, με έμφαση στη βελτίωση της φυσικής και κινητικής κατάστασης των νέων και την επιστημονική παρακολούθηση της ανάπτυξής τους.
  • Την ενίσχυση του αθλητισμού για τις γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες, για πολίτες με αναπηρίες μέσα από συστηματικές κι οργανωμένες αθλητικές δράσεις.
  • Την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα διοίκησης ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος.
  • Την ανάπτυξη σταθερών πολιτικών, για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού, των μεταναστών, των μειονοτήτων.
  • Τη συστηματική ενημέρωση των αθλητών για τις συνέπειες του ντόπινγκ και ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης στην εκπαίδευση.
  • Την προστασία της υγείας των ερασιτεχνών αθλητών και δωρεάν κάλυψη των προληπτικών ελέγχων από το δημόσιο σύστημα υγείας και εξειδικευμένα αθλητιατρικά κέντρα.

Ώστε η «καινούργια, ελπιδοφόρα και ανατρεπτική αρχή, για την ΕΠΟ, τις Εθνικές Ομάδες και γενικά για όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο» και όχι μόνο, να μπορέσει να αποκτήσει περιεχόμενο ελπίδας και ανατροπής.

2. Φίλε Πρόεδρε, δεν γίνεται να τρέφετε αισθήματα συμπάθειας (εκτός αν τον θεωρείται αναξιοπαθούντα) προς τον Κο Γ. Γκιρτζίκη, όταν πιστεύετε ότι:

α. Η απόφαση της επιλογής του, για υποψήφιος Πρόεδρος της ΕΠΟ, δεν ήταν δική του και απλώς την αποδέχθηκε.

β. Ήτανεπιλογή των ίδιων κέντρων που είχαν επιλέξει και τον προηγούμενο Πρόεδρο Κο Γ. Σαρρή, με βασικό κριτήριο όχι τις ικανότητες τους αλλά το ότι είναι συνεργάσιμοι και αναλώσιμοι (βαριές κατηγορίες, που εμένα με βρίσκουν σύμφωνο) και

γ. Ότι αποτελούσε μέλος του παρόντος ΔΣ της ΕΠΟ, το οποίο, κατά την γνώμη σας, δεν έχει σταθεί αντάξιο της αποστολής του και με τις πράξεις και παραλήψεις του έχει βλάψει την Ομοσπονδία και το Ελληνικό ποδόσφαιρο, τον καθιστά μη αποδεκτό και κατάλληλο, στην παρούσα φάση, για μια καινούργια ελπιδοφόρα και ανατρεπτική αρχή, για την ΕΠΟ, τις Εθνικές Ομάδες και γενικά για όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γι’ αυτό οι ευχές σας, «καλή τύχη, να αποφεύγει τις πεπονόφλουδες, που θα του βάλουν, καθώς και τα λάθη του προκατόχου του» και «καλή επιτυχία και να διαψεύσει τις δυσοίωνες προβλέψεις μου, κάτι που δυστυχώς δεν έκανε ο Κος Γ. Σαρρής», είναι άνευ περιεχομένου και μπορεί να οδηγήσουν στο εφησυχασμό και στο αποπροσανατολισμό, ότι ένα πρόσωπο που επιλέγετε γιατί είναι συνεργάσιμο και αναλώσιμο και μάλιστα από αυτούς που αντιπροσωπεύουν αξίες που κινούνται στη σφαίρα της πιο άγριας καταδίωξης του κέρδους, αλλά και της ισχύος σε δραστηριότητες ευθέως παράνομες - σύμφωνα με τις εκατέρωθεν καταγγελίες τους - της αρμοδιότητας του Ποινικού Κώδικα, μπορεί να ανατρέψει τα αφεντικά του και την υφιστάμενη κατάσταση???

3. Φίλε Γιάννη, σ’ ένα «σκοτεινό» ποδοσφαιρικό περιβάλλον που δεν έχει τις δομές να στηρίξει την πλήρη διαφάνεια και να εξασφαλίσει συνθήκες ίσου ανταγωνισμού εκείνων που ελέγχονται πλήρως, με εκείνους που παραμένουν σε καθεστώς προηγούμενων εποχών, στο βαθμό που το άθλημα έχει βιομηχανοποιηθεί και έχει χαθεί σιγά -σιγά η ομορφιά που γεννιέται από τη χαρά που νιώθει κανείς μονάχα γιατί παίζει. Σε αυτόν τον κόσμο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καταδικάζει οτιδήποτε είναι άχρηστο, και είναι άχρηστο οτιδήποτε δεν αποφέρει κέρδη, οι τεχνοκράτες του επαγγελματικού αθλητισμού επέβαλαν ένα ποδόσφαιρο καθαρής ταχύτητας και πολλής δύναμης, που απεμπολεί την απόλαυση, ατροφεί την φαντασία, απαγορεύει το θράσος και υπαγορεύει το κέρδος, δεν γίνεται να το αλλάξεις αν δεν το ανατρέψεις.

Για αυτό ας ανοίξουμε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με μόνο προαπαιτούμενο το καλό του αθλητισμού και στη περιπτωσή μας του ποδοσφαίρου, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε όσα παραπάνω παρατηρείς και αναφέρεις.

Ας γίνει η ΕΠΣ το άρμα αυτής της συζήτησης, χωρίς αποκλεισμούς και ας εκμεταλλευτούμε την πρόσφατη εντολή του Ελληνικού Λαού για την ανατροπή. Ας προχωρήσουμε από τα λόγια στη πράξη. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Από εμάς εξαρτάται.  

Α. Σάμιος

Πάρος 31-1-2015

Σιγάλας: Ψηφήσαμε ενάντια στα «κέντρα»

samios marmara

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares