Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 12:10

Ayrton Senna:21 Χρόνια χωρίς τον «ταξιτζή του Σάο Πάολο»

Πριν από 21 χρόνια την πρωτομαγιά του 1994, σκοτώθηκε στην πίστα της Imola, στο γκραν πρι του Αγίου Μαρίνου, ο σπουδαιότερος οδηγός formula 1, ο AyrtonSenna. Σε δύο μέρες οι απανταχού εργαζόμενοι θα γιορτάσουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο το 1886 διεκδικώντας μεταξύ άλλων το οχτάωρο εργασίας, το οποίο και καθιερώθηκε από τότε. Παρ’ όλα αυτά, ο κάθε φίλαθλος της formula 1 συνειρμικά συνδέει τη συγκεκριμένη ημέρα με το θάνατο του Βραζιλιάνου πρωταθλητή, καθώς γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες του αθλήματος.

Παιδική ηλικία

   Στις 21 Μαρτίου του 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας γεννήθηκε ο AyrtonSennadaSilva (ο κατά κόσμο AyrtonSenna), γιος μεγαλογαιοκτήμονα και ιδιοκτήτη εργοστασίου, έχοντας μία αρκετά άνετη ζωή. Από την ηλικία των τεσσάρων ο Sennaπαρουσίασε έντονο ενδιαφέρον για το μηχανοκίνητο αθλητισμό και τα αυτοκίνητα γενικότερα. Μία άγνωστη πτυχή της ζωής του είναι οι σπουδές που πραγματοποίησε, αριστεύοντας στη Φυσική, στα Μαθηματικά, στη Χημεία, και τα Αγγλικά. Το μικρόβιο των αγώνων απέκτησε σε ηλικία δεκατριών ετών, όταν και ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες gokartμε όχημα που του είχε φτιάξει ο πατέρας του. Από κει και πέρα η ιστορία έμελλε να γραφτεί με τα πιο χρυσά γράμματα.

Οι Μεγάλες επιτυχίες στη formula 1

SENA

 

Το 1984 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την αδύναμη Toleman καταφέρνοντας πολύ γρήγορα να αποδείξει την αξία του. Το μόνο σίγουρο ήταν πως δεν το χώραγαν άλλο τα χαμηλά στάνταρντ της Tolemanκαι την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1985, πήρε μεταγραφή για τη βρετανική Lotus. Στη συγκεκριμένη ομάδα παρέμεινε για τρία χρόνια κατακτώντας έξι νίκες και τερματίζοντας τις δύο πρώτες χρονιές τέταρτος, ενώ την τελευταία, τρίτος. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος συνέχισε να μεγαλώνει το θρύλο του. Το 1988 ήταν το έτος ορόσημο για την καριέρα του, καθώς μεταπήδησε στη McLarenHondaμε ομόσταυλό του τον είδη δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή (1985-1986) AlainProst. Τότε απέδειξε τη στόφα του πρωταθλητή από την οποία ήταν φτιαγμένος. Χωρίς να φοβηθεί ή να διστάσει, πάλεψε και από την πρώτη του χρονιά σε ομάδα που διεκδικούσε τίτλο, έφτασε στην πρώτη του κατάκτηση παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το ραντεβού με την ιστορία είχε κλειστεί κι ο Βραζιλιάνος πιλότος δεν άργησε ούτε λεπτό.

   Την επόμενη σεζόν ο Sennaδεν κατάφερε να επαναλάβει την περυσινή επιτυχία του, μένοντας με έξι νίκες να βλέπει την πλάτη του team-mateτου, παγκόσμιου πρωταθλητή AlainProst. Τις δύο επόμενες χρόνιες δεν ήταν διατεθειμένος να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από τα παγκόσμια πρωταθλήματα και την κορυφή, που και επέστρεψε τις σεζόν 1990-1991. Τα επόμενα δύο χρόνια κινήθηκε σε ρηχά νερά τερματίζοντας στην τέταρτη και δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης του πρωταθλήματος.

Η αποφράδα 1η Μαΐου του 1994

   Η σεζόν το βρήκε σε νέα ομάδα. Στη Williamsαυτή τη φορά είχε ξεκινήσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τον οδηγό από το Σάο Πάολο, έχοντας στους δύο πρώτους αγώνες δύο εγκαταλείψεις. Την Κυριακή το μεσημέρι ο ιταλικός ήλιος δεν προϊδέαζε με τίποτα για το τι θα ακολουθούσε. Κατά τον έβδομο γύρο, ο Sennaοδηγούσε την κούρσα με το MichaelSchumacherνα τον πιέζει. Τότε μετά την ευθεία στη στροφή Tamburelloο Sennaχάνει τον έλεγχο και τα φρένα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει πάνω σε ένα τσιμεντένιο τοίχο χωρίς extraπροστασία με ταχύτητα 310 km/hόπως έδειξε η τηλεμετρία. Ο Sennaαμέσως χάνει τις αισθήσεις του. Με τη σύγκρουση ο δεξιός εμπρός τροχός αποκολλήθηκε από το σώμα του μονοθέσιου χτυπώντας με δύναμη το κεφάλι του οδηγού. Ο ήδη αναίσθητος Senna δεν προστατεύτηκε επαρκώς από το κράνος, με το ελαστικό να του προκαλεί θανάσιμες εγκεφαλικές κακώσεις. Πέντε διασώστες έφτασαν στο σημείο χωρίς να μπορέσουν να τον συνεφέρουν. Στις 6:40 το απόγευμα στο νοσοκομείο της Μπολόνια διαπιστώθηκε κι ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

   Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης. Συνήθιζε να λέει. Ο AyrtonSennaαποτελεί το τελευταίο θύμα της formula 1. Ο θάνατός του αποτέλεσε την αφορμή για την περαιτέρω εξέλιξη της ασφάλειας των μονοθεσίων.

Ο άνθρωπος Senna

   Η παρακαταθήκη που άφησε αυτός ο τεράστιος αθλητής δεν περιορίζεται μόνο στα επιτεύγματα του, αλλά ήταν πάντα κοντά σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Είχε δωρίσει 400 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της φτώχειας στη Βραζιλία, ενώ ίδρυσε ένα οργανισμό για να βοηθήσει άπορα παιδιά στην πατρίδα του. Ο Sennaαποτέλεσε ίσως το σπουδαιότερο αθλητή στη formula 1 όντας και πρότυπο για τους νέους οδηγούς.

 

Για σχόλια κι ερωτήσεις στο: alextata95@gmail.com  

Αλέξανδρος Τάταρης

Κατηγορία ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φαβορί και Αουτσάιντερ Πρωταθλητές από κούνια »

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares