Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 18:34

Μονακό: εκεί που η χλιδή συναντά την ταχύτητα

Το προσεχές σαββατοκύριακο ο αγώνας της formula 1 θα διεξαχθεί στο Μονακό, το πρώτο σιρκουί πόλης της χρονιάς.

Ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο φιλοξενεί ένα από τα πιο ιστορικά γκραν πρι στον κόσμο. Στους στενούς δρόμους του πλούσιου πριγκιπάτου τα μονοθέσια ακροβατούν ανάμεσα στην επιτυχία και την καταστροφή, κι όταν μάλιστα η καταστροφή από ένα οδηγικό λάθος μπορεί να οδηγήσει στον ακαριαίο θάνατο, τότε η επιτυχία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Δεν είναι μυστικό ότι λόγω της χάραξής της πίστας ο αγώνας συγκαταλέγεται σε έναν από τους πιο επικίνδυνους των μηχανοκίνητων αθλημάτων.

   Εκεί όπου η υπερβολή είναι μέρος της καθημερινότητας των Μονεγάσκων αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του Μονακό, η formula 1 δε θα μπορούσε να απουσιάζει. Τα προσπεράσματα μπορεί να μη γίνονται με τη συχνότητα άλλων διοργανώσεων του καλεντάρι, ωστόσο κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι τα πιο εντυπωσιακά που θα δούμε μέσα στη χρονιά. Γοητευτικές κυρίες, εκπρόσωποι του διεθνούς jet-set, και πολύ ακόμα διάσημοι επάνω στα πανάκριβα γιοτ και στο καζίνο βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής μέχρι να σβήσουν τα πέντε κόκκινα φώτα της εκκίνησης. Αμέσως οι οδηγοί μετατρέπονται σε σούπερ ήρωες. Σε κάθε εντυπωσιακή κίνηση τους  θαυμασμός κυριεύει τους θεατές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Οι περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές του αγώνα απ’ όλο τον κόσμο αποτελούν ρεκόρ.

   Ο αγώνας διοργανώνεται από τη λέσχη αυτοκινήτου του Μονακό (ACM), η οποία εργάζεται πυρετωδώς έξι εβδομάδες πριν τον αγώνα για τη προετοιμασία του γκραν πρι και τρεις εβδομάδες μετά για την αποκατάσταση της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε. Κάποια γνωστά σημεία της διαδρομής είναι η πέμπτη στροφή, που ονομάζεται στροφή του Λέοντα, καθώς και το φημισμένο τούνελ. Το συγκεκριμένο σημείο είναι πραγματικά θρυλικό. Αποτελεί τη γρηγορότερη στροφή του πρωταθλήματος καθώς και το γρηγορότερο σημείο της πίστας με τα μονοθέσια να αναπτύσσουν ταχύτητα 290 km/h. Η είσοδος στο τούνελ είναι ένα πολύ προκλητικό σημείο για τους οδηγούς με την οπτική να εναλλάσσεται από το φως του ήλιου στο φως των προβολέων μέσα στο τούνελ με μία στιγμή ενδιάμεσα να μην επιτρέπει καθαρή οπτική.

   Οι οδηγοί πασχίζουν λοιπόν, για την κατάκτηση της polepositionπροκειμένου να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των αντιπάλων τους έχοντας ελεύθερο δρόμο μπροστά τους για να τρέξουν. Αυτό το μαγικό σιρκουί ξεχωρίζει για ένα ακόμα λόγο. Δε διαθέτει βάθρο, αλλά οι νικητές παραλαμβάνουν τα βραβεία τους σε ένα υπερηψωμένο σημείο ανάμεσα στις θέσεις των επισήμων από τον ίδιο τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Το grandprixτου Μονακό συγκαταλέγεται στην «Αγία Τριάδα» του μηχανοκίνητου αθλητισμού μαζί με τις 24 ώρες του Λε Μαν και τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

   Σε λίγες μέρες, θα απολαύσουμε το πιο μαγικό και θρυλικό γκραν πρι του αθλήματος που διεξάγεται ανελλιπώς από το 1955 κι έπειτα, με τον AyrtonSennaνα είναι ο πολυνίκης με έξι καρό σημαίες. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα με όλα όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής.

Για ερωτήσεις και σχόλια στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.      

Αλέξανδρος Τάταρης

Κατηγορία ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρουά Ματ Πρίγκιπας και ωραίος »

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares