Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 21:52

Διήμερο με Κλήδονα στο Φιλότι [pics]

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το βράδυ της 24ης ΙΟΥΝΊΟΥ το έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ στο ΦΙΛΟΤΙ.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς και τα συναισθήματα πολλά, αφού οι παλαιότεροι θυμήθηκαν τα νιάτα τους και οι νεότεροι το γιόρτασαν με την ψυχή τους.

Οι εκδήλωση ξεκίνησε στις 23 του ΙΟΥΝΊΟΥ, όπου το Δ.Σ του Α.Μ.Σ.ΦΙΛΟΤΙΟΥ με μία ομάδα ανθρώπων παρουσιάστηκαν στις περισσότερες γειτονιές που χωριού όπου μικροί και μεγάλοι έκαιγαν τους Μάηδες. Ακλούθησε το κάψιμο του Μάη στην πλατεία κάτω από τον πλάτανο.

Κάπου εκεί το Δ.Σ έδωσε το σύνθημα της έναρξης, όπου όλες οι ανύπαντρες κοπέλες πήραν το "αμίλητο νερό" από την πηγή του Καλάμου, πράγμα που έγινε εν μέσω πειραγμάτων μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών του χωριού. Η βραδιά έκλεισε στην αυλή του παλιού σχολείου, όπου μαζί με παραδοσιακά όργανα οι κοπέλες πιστές στο έθιμο τοποθέτησαν τον κλήδονα.

Την επόμενη μέρα στις 24 του ΙΟΥΝΗ το έθιμο συνεχίστηκε με μια νεαρή κοπέλα να ανοίγει το πήλινο κιούπι και να βγάζει τα μικρά προσωπικά αντικείμενα των κοριτσιών. Τότε για κάθε μια απο τις ανύπαντρες κοπέλες ακουγόταν ενα ριζικάρι -κοτσάκι από τον κόσμο που παραβρισκόταν στον περίγυρο του παλιού σχολείου και της αυλής της Παναγιάς της Φιλοτίτισσας. Η βραδιά έκλεισε με κεράσματα και άφθονη ρακή.

Το Δ.Σ του Α.Μ.Σ ΦΙΛΟΤΙΟΥ ευχαριστεί θερμά τους Φιλοτίτες και μη που έδωσαν το παρών στην αναβίωση του εθίμου.

Ραντεβού του χρόνου.

Το Δ.Σ. του ΑΜΣ Φιλωτίου

DSC 0357DSC 0366DSC 0405DSC 0421DSC 0430DSC 0466

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares