Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 18:05

Διέδωσαν την Ειρήνη μέσω Σύρου οι Ολυμπιονίκες [vid]

Στη διάδοση του μηνύματος της ειρήνης και της αδελφοσύνης σε όλο τον κόσμο, συνέβαλαν με την παρουσία τους στον «21ο Δρόμο Ειρήνης» στη Σύρο, οι Ελληνίδες Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη και Πηγή Δεβετζή, Ειρήνη Αϊνδιλή, Ευτυχία Παππά – Παπαβασιλοπούλου και η Κύπρια βαλκανιονίκης του στίβου Μαρία Γεωργιάδου, μία ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Στο ιστορικό ραντεβού μνήμης, που διοργανώνεται ετησίως από το 1ο Γυμνάσιο Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχαν και φέτος μαθητές τη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πλαισιώθηκαν στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής, από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και από Ολυμπιονίκες.

Ο σημαντικός αυτός θεσμός εντάσσεται στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο και την επακόλουθη τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο. Αυτή τη χρονιά, οι μαθητές δρομείς κάλυψαν τη συνολική απόσταση των 21.500 μέτρων για τα 41 χρόνια κατοχής της Κύπρου.

Σημείο τερματισμού ήταν η πλατεία Τσιροπινά, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή.

«Το “διαίρει και βασίλευε” μας κάνει κακό»

Στην ιστορία του θεσμού αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της η εμπνεύστρια του «Δρόμου Ειρήνης» Σκεύη Λακαταμίτου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου. «Η επιταγή της ψυχής μας, μας έφερε και φέτος για 21η συνεχή χρονιά στο ιστορικό ραντεβού μνήμης. Ένα ραντεβού των μικρών μαθητών με την πρόσφατη ιστορία, κάνοντας πράξη και βιωματική εμπειρία την απόδοση φόρου τιμής στους ήρωες χωρίς τυμπανοκρουσίες». Όπως τόνισε, μαθητές, σπουδαστές και καταξιωμένοι αθλητές οι οποίοι έχουν κάνει υπερήφανη την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. «Μαζί και ενωμένοι σήμερα καταθέτουμε στεφάνι στη μνήμη των πρωτεργατών ηρώων της δημοκρατίας και της ειρήνης χώρα μας και παράλληλα, αποδεικνύουμε πόσο μεγάλους άθλους μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, όχι μόνο στον αθλητισμό ξεπερνώντας τον εαυτό του, αλλά και στην καθημερινή του ζωή, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ειρήνη δεν αποτελεί πλέον το αυτονόητο ανθρώπινο αγαθό, αλλά την επιτακτική ανάγκη για επιβίωση και πρόοδο για εκατομμύρια συνανθρώπους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο σημείωσε πως η αθάνατη ελληνική ψυχή έχει αποδείξει ότι και μπορεί και ξέρει να μεγαλουργεί όταν τα γεγονότα το επιτάσσουν. «Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες ψυχές των παιδιών μας αυτές τις μεγαλειώδεις ανθρώπινες ιστορικές μνήμες και να τους μάθουμε ότι το «διαίρει και βασίλευε» μόνο κακό μας κάνει. Ότι το προσωπικό βόλεμα μπορεί να είναι το ξεβόλεμα του διπλανού. Το μίσος και ο φανατισμός φέρνουν διχόνοια. Ότι όταν μοιράζεσαι τη χαρά, αυτή διπλασιάζεται και όταν μοιράζεις τη δυστυχία, αυτή γίνεται μισή. Ως λαμπαδηφόροι της ειρήνης, αυτοί οι μικροί σήμερα μαθητές αύριο θα μεγαλουργήσουν και θα λάμψουν όπως το υπέρλαμπρο ελληνικό φως του Αιγαίου. Του Αιγαίου που η θάλασσά του μας ενώνει και δεν θα πρέπει να μας χωρίζει, που είναι σήμερα δυστυχώς ο μεγαλύτερος υγρός τάφος στην Ελλάδα», κατέληξε.

«Μια μνήμη ζωντανή στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος»

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο σχολικός σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του 1ου Γυμνασίου Σύρου Διονύσης Μεσσάρης και η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ειρήνη Αϊνδιλή.

«Δέος και υπερηφάνεια παντρεύονται σήμερα μπροστά στον Μουστακλή, ίσως μία από τις πιο ανιδιοτελείς μορφές των αγώνων του ανθρώπου για ελευθερία και δημοκρατία. Το παράδειγμά του θα είναι πάντα επίκαιρο και γίνεται πιο έντονο στις σημερινές μέρες» υπογράμμισε ο κ. Λεονταρίτης, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στις Ολυμπιονίκες οι οποίες τίμησαν με την παρουσία τους τον 21ο Δρόμο Ειρήνης.

Με τη σειρά του, ο κ. Πρίντεζης τόνισε πως «ο «Δρόμος ειρήνης» είναι ένας θεσμός που θυμίζει σε όλους μας ότι η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν τρομοκρατούνται, δεν υποκύπτουν και επιβεβαιώνει πάντα τη συλλογική μνήμη που επιβιώνει μέσα από τη γνώση της κοινής μας ιστορίας. Μια μνήμη ζωντανή είναι η μόνη μας απάντηση στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος». Σημειώνεται πως στις εκδηλώσεις το «παρών» έδωσε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού.

Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου και του 1ου Γυμνασίου απένειμαν αναμνηστικά δώρα στις φιλοξενούμενες αθλήτριες και υποσχέθηκαν πως ο θεσμός θα ενισχυθεί μελλοντικά, αποκτώντας μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

DROMOS EIRHNHS 21

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares