Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 17:45

Π.Τσούκος: ''Έργο φάντασμα'' το στάδιο στα Πευκάκια

Ένα από τα ιστορικότερα σωματεία στίβου στις Κυκλάδες είναι ο Ποσειδώνας Σύρου, που προσπαθεί πα “επιβιώσει” κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες οι οποίες κυρίως οφείλονται στις τρισάθλιες εγκαταστάσεις που γυμνάζεται.

Έως όπως οφείλαμε ζητήσαμε από τον κ. Τσουκο Παναγιωτη να μας μιλήσει για όλα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ποσειδώνας.

Θα ήθελα να μου πείτε τους λόγους που ένα τόσο ιστορικό σωματείο βρίσκεται εκτός Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων

Ο λόγος είναι ένας και τον αναγνωρίζει ολόκληρη η Σύρος, καθώς και όσοι ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό στις Κυκλάδες, και είναι η παντελής ακατάλληλες συνθήκες προπόνησης που επικρατούν στη Σύρο όχι σήμερα, αλλά τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες, με το πρόβλημα να έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο την τελευταία πενταετία. Πραγματικά θλίβομαι για αυτή μου την απόφαση, γιατί έχω ξοδέψει χρόνο, χρήμα και πολλή δουλειά γι’ αυτό το σωματείο, αλλά έχω την υποχρέωση να το κάνω, γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία των νέων αθλητών.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αθλητές σας και τι γίνεται για την λύση τους;

Από πού να αρχίσω σχετικά με τα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε, όσα και αν αναφέρω σίγουρα θα έχω ξεχάσει άλλα τόσα. Ξεκινώντας, το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατάσταση του τάπητα, στον οποίο λόγω των βροχοπτώσεων και του αέρα, έχουν δημιουργηθεί σημεία με μικρά λοφάκια καθώς και άλλα με λακούβες, με αποτέλεσμα συχνά να συμβαίνουν ατυχήματα και τραυματισμοί στα πόδια των νεαρών αθλητών, με αθλίατρους συχνά να μου αναφέρουν ότι ο τάπητας είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς τους τραυματισμούς και ότι θα πρέπει να το σκεφτώ διπλά όταν γυμνάζω αθλητές σε τέτοιες συνθήκες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας αναφέρω αθλήτριας από νομό της βόρειας Ελλάδας με πανελλήνιες διακρίσεις η οποία για κάποιους μήνες θα διέμενε στη Σύρο και ήρθε να γυμναστεί στο σωματείο μας. Σε μια από τις πρώτες προπονήσεις έκανε κάποιες επιταχύνσεις με τα λινά της παπούτσια στην ευθεία των εκατό μέτρων, ξαφνικά έπεσε κάτω και έκανε δύο τούμπες γιατί από ένα λοφάκι έπεσε σε μία λακούβα. Όταν σηκώθηκε είχε πληγές στο δεξί χέρι και πόδι αποχωρώντας από το στάδιο κουτσαίνοντας. Φυσικά αυτή ήταν και η τελευταία προπόνηση που πραγματοποίησε στο στάδιο της Σύρου μέχρι την αποχώρησή της.

Οι προβολείς του σταδίου αποτελούνται από τσιμέντο και σίδερο με το τελευταίο να έχει διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια και κομμάτια τσιμέντο να πέφτουν στις κερκίδες και το στίβο χωρίς προειδοποίηση με το φόβο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι κάποιου αθλητή και όχι μόνο. Σε έναν μάλιστα από τους προβολείς το πρόβλημα είναι τέτοιο που το τσιμέντο σε κάποιο σημείο έχει υποχωρήσει ολοσχερώς, παραμένοντας μόνο τα σίδερα να το στηρίζουν με το φόβο ένας δυνατός αέρας να τον ρίξει εντός ή εκτός σταδίου με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως είχε γίνει πέρυσι αν δεν κάνω λάθος στο δημοτικό στάδιο Άνδρου.

Η καθαριότητα στην κλειστή αίθουσα του δημοτικού σταδίου γίνεται είτε από τους προπονητές ή κάποιους ενήλικες που γυμνάζονται στο χώρο και έχουν επιφορτιστεί και με την καθαριότητα των στρωμάτων γυμναστικής τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο Δήμος στέλνει καθαρίστρια στο χώρο μία φορά την εβδομάδα, ενώ καθημερινά γυμνάζονται ενήλικες αθλητές, ανήλικοι αθλητές, απλώς κόσμος και ένα σωματείο άι κίντο, περίπου 50 με 60 αθλητές καθημερινά. Διάφορες ζημιές που προκύπτουν αντιμετωπίζονται από εμάς και κάποιους ενήλικες αθλούμενους τους οποίους ευχαριστώ δημόσια γιατί χωρίς τη βοήθειά τους η τωρινή κατάσταση θα είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν.

Χαρακτηριστικά αναφέρω το παράδειγμα του φωτισμού της κλειστής αίθουσας στην οποία λειτουργούσαν οι δύο από τις τέσσερεις σειρές φωτιστικών, τις οποίες έφτιαξε αθλούμενος ο οποίος εργαζόταν στη ΔΕΗ. Στον ανοιχτό χώρο του σταδίου τα περιττώματα από σκύλους και γάτες είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ συχνά οι μικροί αθλητές παίζουν το γνωστό παιχνίδι «το ναρκοπέδιο» προσπαθώντας μη τα πατήσουν, αν και δεν είναι εφικτό πάντα. Τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω της δυσοσμίας από τη ζέστη και την υγρασία με ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει στη υγεία όλων των παρευρισκόμενων. Η καθαριότητα σε τουαλέτες και μπάνια δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αρκεί να σας αναφέρω ότι γυμνάστρια έπαθε ουρολοίμωξη μετά τη χρησιμοποίησή τους. Δε θα αναφερθώ σε άλλα περιστατικά αν και είναι πολλά και σίγουρα κάποια τα ξεχνάω.

Τα Πευκάκια έχουν γίνει λόγος για να δοθούν πολλές υποσχέσεις, έχει γίνει κάτι προς την εύρεση κάποιας λύσης;

Υποσχέσεις πολλές η γνωστή ατάκα θα θα θα, ποτέ όμως δεν έχει γίνει κάτι. Στις αρχές του χρόνου η περιφέρεια νοτίου αιγαίου χρηματοδότησε το δήμο με 65.000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος με την προϋπόθεση και ο δήμος να διαθέσει άλλα τόσα για την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα στο στάδιο και κάποιες διορθώσεις γενικά. Ακόμα η μελέτη μαγειρεύεται……., αν και από κάποιες συζητήσεις έχει ακουστεί ότι τελικά δε θα μπει ταρταν, αλλά κουρασάν, δηλαδή χώμα σαν αυτό που υπάρχει και σήμερα με αποτέλεσμα σε 6 μήνες το στάδιο να έχει ακριβώς την ίδια μορφή με τη σημερινή. Στους υπεύθυνους λέω ότι αν είναι να βάλουν κουρασάν, ας διαθέσουν τα χρήματα σε κάτι άλλο, για να μην πάνε χαμένα. Θα μου επιτρέψεις όμως να κάνω και ένα σχόλιο για να δεις πως σκέπτονται οι διοικούντες. Μετά τις δηλώσεις για τη συντήρηση του σταδίου, υπεύθυνοι του δήμου δήλωσαν ότι θα ανακατασκευάσουν μια παιδική χαρά στη Σύρο, πόσα χρήματα ανακοίνωσαν ότι θα στοιχίσει; 200.000 ευρώ. Μάλιστα 200.000 ευρώ για μια παιδική χαρά, την οποία καλά κάνουν και τη φτιάχνουν για να παίζουν τα παιδιά, όχι όμως 200.000 για την παιδική χαρά και 130.000 για ένα στάδιο.

stivos-syrou-2013

Τι σημαίνει για τον κλασικό αθλητισμό της Σύρου και τους αθλητές του, η απουσία από αγώνες και η κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις

 Όπως σου είπα και πριν είναι θλιβερό το γεγονός να μη γυμνάζονται αυτή τη στιγμή αθλητές και να μην παίρνουν μέρος σε αγώνες, πρώτος όμως θλίβομαι εγώ, αλλά όπως σου είπα η υγεία των αθλητών για μένα είναι ένα αγαθό που δεν το ανταλλάσω για κανέναν αγώνα ή σύλλογο. Αν κάποιος αθλητής πάθει κάτι και είμαι υπεύθυνος, θα είναι κάτι το οποίο δε θα το συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό μου.

Τι απαντάτε σ όσους αναφέρουν εσωτερικά προβλήματα στο σωματείο σας

Ότι είναι ή άσχετοι ή εκπορεύονται εκ του πονηρού. Και οι μεν πρώτοι εντάξει έχουν το ακαταλόγιστο (μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι), για τους δεύτερους είναι γνωστό ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, εκτός από τους ίδιους που πολλές φορές έχουν και την κύρια ευθύνη για ότι συμβαίνει.

Θεωρείτε ότι το έργο μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτά που λέμε ''έργα φαντάσματα;

Δεν συγκαταλέγεται, είναι έργο φάντασμα, δεν ξέρω και εγώ σε πόσες δημοτικές εκλογές είναι μέσα στα πρώτα άμεσα θέματα και ποτέ δε γίνεται τίποτα. Άρα είναι ακριβώς όπως το είπες «έργο φάντασμα».

Νομίζεται ότι υπάρχει ανεπάρκεια στις θέσεις όσων αποφάσισαν ή αποφασίζουν για το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στη Σύρο;

Δε νομίζω ότι υπάρχει ανεπάρκεια, μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών νομίζω ότι γίνεται εσκεμμένα, και το συμπέρασμα αυτό το έχω βγάλει από συζητήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικά μέρη και διαφορετικές χρονικές στιγμές, οι οποίοι όμως όλοι συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα, το οποίο είναι «Δεν υπάρχει περίπτωση να το θέλει ο Δήμος και να μη γίνεται», άρα τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, για να μην αναφέρω κατ’ ιδίαν συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΕΓΑΣ και της ΓΓΑ, τα οποία κατονόμαζαν και ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος.

Και τέλος η προσωπική σας ευχή για το μέλλον.

Η ευχή μου για το μέλλον είναι κάποια στιγμή το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και η Σύρος να αποκτήσει το στάδιο που αξίζει να έχει. Εύχομαι να μη γίνω και εγώ ένας από τους δασκάλους μου γυμναστές οι οποίοι μου λένε μέχρι σήμερα ότι και εμείς όταν είμαστε νέοι ακούγαμε για το στάδιο αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Το βιογραφικό του κ. Παναγιώτη Τσούκου

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα Σύρου.

Προπονητής κλασικού αθλητισμού με ειδικότητα «Άλματα του κλασικού αθλητισμού». Προπονητής και ιδρυτικό μέλος του Α.Σ.Σ. Ποσειδών Σύρου από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φυσιολογία της Άσκησης.

8 Δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα αθλητικά περιοδικά και συνέδρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού.

Μέλος ελληνικής εταιρίας βιοχημείας και φυσιολογίας της άσκησης.

Μέλος ελληνικής εταιρίας εργοσπιρομετρίας άσκησης και αποκατάστασης.

Πανελληνιονίκης με διεθνής συμμετοχές με την πανεπιστημιακή ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών σε διεθνή μίτινγκ στην Ιταλία.

 

Αύριο θα φιλοξενήσουμε την συνέντευξη του κ. Αθανάσιου Τσούκου.

 

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares