Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 23:43

Η Νάξος πάει .Α1

Πολυτάρχου, Λούντζης και Μουράτος ως εκπρόσωποι της Νάξου αναμένεται του χρόνου να έχουν συμμετοχή στο άλλοτε ισχυρό ΠΟΚ με τον τελευταίο να αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ Πολυτάρχου, Λούντζης και Μουράτος ως εκπρόσωποι της Νάξου αναμένεται του χρόνου να έχουν συμμετοχή στο άλλοτε ισχυρό ΠΟΚ με τον τελευταίο να αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Ποιος αλήθεια θα το έλεγε. Τρεις Ναξιώτες μπασκετμπολίστες στην Α1 και δη με τη φανέλα του άλλοτε πανίσχυρου ΠΟΚ. Και για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΠΟΚ, δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό το οποίο δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1927 και ήταν ένα σύμφωνο εμπορικού χαρακτήρα των τριών δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Η ονομασία προήλθε από τα αρχικά τους: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ.

Λειτούργησε ως ένα είδος αθλητικού τραστ, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος από τη διοργάνωση αγώνων και τουρνουά και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια συνεργασία των τριών ομάδων, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960 - 70. Τι σχέση έχει με το μπάσκετ; Όχι ιδιαίτερη αλλά το χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς για να δείξουμε τη σχέση με τη Νάξο. Λοιπόν. Ο λόγος για τον Μιχάλη Πολυτάρχου, τον Μιχάλη Λούντζη και τον Βασίλη Μουράτο, οι οποίοι έχουν καταγωγή από τη Νάξο και ετοιμάζονται να αγωνιστούν τη νέα περίοδο στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών και μάλιστα με τις φανέλες του άλλοτε ΠΟΚ.

Αρχηγός

Παλαιότερος όλων, ο Μιχάλης Πολυτάρχου που αισίως έφτασε τα 12 χρόνια παρουσίας στο μπάσκετ. Ξεκίνησε τη καριέρα του από τον Πανναξιακό και μετά από μία σύντομη στάση στα Τρίκαλα, συνέχεια υπό τις οδηγίες του Μάκη Κουμαρά, βρέθηκε στην Ραφήνα όπου έπαιξε τρία χρόνια έκανε το .αγροτικό του σε Αρδηττό, Ιεράπετρα και μετά στον Ίκαρο / Έσπερο Καλλιθέας (ως αρχηγός έπαιξε και στην Α1) και λίγο αργότερα στην ΑΕΚ με την οποία επιστρέφει και πάλι ως αρχηγός στην μεγάλη κατηγορία. Έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο με την «Ένωση» και στα 30 του χρόνια ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να μεταδώσει την εμπειρία του στους νεώτερους. Θεωρεί ότι μεγάλο ρόλο στη καριέρα του έπαιξε ο Τάσος Βάβουλας, τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα και ευελπιστεί ότι θα κλείσει την καριέρα του στη Νάξο, άλλοτε είναι το δικό του νησί.

Βενιαμίν

Από εκεί και πέρα, έχουμε τον Μιχάλη Λούντζη, τον 16χρονο γκαρντ του Κρόνου Αγίου Δημητρίου και αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος στους Έφηβους. Πριν από μερικές εβδομάδες έβαλε την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και είναι ο Βενιαμίν της ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Τι σχέση έχει με τη Νάξο; Η μητέρα του, η Κατερίνα Μαγγιώρου (του Μιχάλη του Μαγγεροέργη και της Βάσως του Βασιλακοέργη) είναι από την Κόρωνο και τα καλοκαίρια ο Μιχάλης είναι με τους γονείς της Κατερίνας, η οποία μάλιστα έχει κάνει καριέρα ως αθλήτρια μπάσκετ αγωνιζόμενη στην Νήαρ Ηστ. Φέτος, λόγω της μεταγραφής του δεν ήρθε στη Νάξο, αλλά είναι δεδομένο ότι με την πρώτη ευκαιρία θα το «σκάσει» και θα γυρίσει στην πατρίδα του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι συμμετείχε στις αρχές Ιουλίου στο Eurocamp του Τρεβίζο, εκεί όπου μαζεύονται οι καλύτεροι πιτσιρικάδες της ηπείρου, τους οποίους...παρακολουθούν άπαντες από την Ευρώπη και το ΝΒΑ . Σε αυτή τη διοργάνωση και στο παιχνίδι με παιδιά γεννημένα το 1998 και το 1999 , εκ των 14 που προσκλήθηκαν, αυτός που συγκέντρωσε τους καλύτερους αριθμούς, στις μετρήσεις που τους κάνουν οι υπεύθυνοι, επί των δυνατοτήτων τους στο παρκέ, ήταν ο Μιχάλης Λούντζης. Και τέλος αγωνίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και στο «Jordan Brand Classic», καμπ υπό τις ευλογίες του Μάικλ Τζόρνταν στην Ευρώπη αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Μάχη

Τέλος, ο τρίτος της παρέας Βασίλης Μουράτος, είναι βέρος Κυκλαδίτης, ο μισός (από πατέρα) από τη Κίμωλο και ο άλλος μισός από τη Νάξο και δη την Μονή, το "μπαλκόνι του Αιγαίου" όπως χαρακτηριστικά λένε οι Μονιάτες για το χωριό τους. Στα 17 του θεωρείται ως ο επόμενος «Βασίλης Σπανούλης» (σ.σ. λόγω αγωνιστικού στιλ)  και φέτος ολοκλήρωσε τη παρουσία του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων και από σήμερα ετοιμάζεται για τον Παγκόσμιο πρωτάθλημα (αρχίζει στις 8 Αυγούστου έως 17 Αυγούστου) U 17, το οποίο θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι και θα έχει στο πλευρό του και τους Κόνιαρη, Παπαγιάννη, Χαραλαμπόπουλο.  Με το πέρας των διοργανώσεων ενδεχομένως να τον δούμε για μερικές ημέρες στη Νάξο και δη στη Μόνη όπου και θα ξεκουραστεί με τους παππούδες... Όμως, το όνομά του για δεύτερη σερί χρονιά εμπλέκεται σε μεταγραφικά σενάρια με σημείο αναφοράς την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την ομάδα των Αγίων Αναργύρων (Α' ΕΣΚΑ) και είναι στο στόχαστρο τόσο της ΑΕΚ ελέω Παναγιώτη Γιαννάκη όσο και του Ολυμπιακού που θέλει να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το προβάδισμα έχοντας καταθέσει μία πολύ καλή πρόταση, ικανή για να δελεάσει τον Ναξιώτη διεθνή έφηβο. Ο χρόνος θα δείξει που θα καταλήξει ο νεαρός άσος. Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξη που είχε δώσει στην «Κυκλαδική» πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι «Η επιλογή της επόμενης ομάδας θα γίνει με βάση όλα εκείνα τα κριτήρια που θα μου δώσουν το δικαίωμα να γίνω ακόμη καλύτερος αθλητής».

Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική

Κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares