Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 23:10

ΖΑΟΝ ο δωδέκατος...

Μετά από πέντε αγωνιστικές σκέφτηκε η ΕΟΠΕ ότι το πρωτάθλημα πρέπει να συνεχιστεί με δώδεκα ομάδες και όχι με έντεκα.

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ στην προσφυγή του ΖΑΟΝ με την οποία δίνεται η εντολή στην ΕΟΠΕ το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με δώδεκα ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΖΑΟΝ θα αποδεχτεί την πρόκληση της Α1 με αποτέλεσμα σε κάποιες μέρες να τον δούμε στα σαλόνια της πρώτης Εθνικής κατηγορίας των γυναικών.

Μετά από αυτή την ιστορική απόφαση του ΑΣΕΑΔ, η Ομοσπονδία τίθεται προ των ευθυνών της και πλέον καλείται άμεσα να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το κύρος του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, προβιβάζοντας σε αυτήν ένα από τους πιο ιστορικούς συλλόγους στο βόλεϊ γυναικών στη χώρα μας το ΖΑΟΝ Κηφισιάς».

Ο Μαυρομάτης στο Sentrafm

Στην συχνότητα του Sentra 103.3 FM και στην εκπομπή Sentra Σπορ με τον δημοσιογράφο Κώστα Ασημακόπουλο φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης ο οποίος μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ αλλά και την πρόκληση της συμμετοχής της Εθνικής ομάδας Ανδρών στο World League 2015.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ

Για την απόφαση και το σκεπτικό της: «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσέγγιση και στο πως θα χειριστούμε από δω και πέρα το ζήτημα.

Έχουμε ένα παράπονο για τον τρόπο και τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά όταν η απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ πάρθηκε στις 6/9, η προσφυγή του ΖΑΟΝ εκδικάσθηκε στις 3/10 και η απόφαση βγήκε σήμερα καταλαβαίνεται ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα.

Επίσης έχω ένα προβληματισμό για το σκεπτικό της απόφασης. Η αρχική προσφυγή του ΖΑΟΝ είχε να κάνει με την απόφαση της ΕΟΠΕ να πληρωθεί η κενή θέση μέσω της διαδικασίας της wild card. Στο ΔΣ στις 6/9 ανακλήθηκε αυτή η απόφαση, χωρίς όμως να προσβληθεί η νέα μας απόφαση, αλλά παρόλα αυτά το ΑΣΕΑΔ με το σκεπτικό του θεωρεί ότι έχει προσβληθεί.

Η ουσία του θέματος όμως είναι η ερμηνεία της απόφασης που λέει ότι τα όργανα της ΕΟΠΕ πρέπει να ασχοληθούν με την συμπλήρωση της κατηγορίας κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε το πρωτάθλημα να γίνει με 11 ομάδες. Αν η απόφαση του ΑΣΕΑΔ έλεγε ότι πρέπει να παίξει ο ΖΑΟΝ στην Α1 τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Έχουμε λοιπόν από τη μια το συμφέρον του αθλήματος που λέει ότι πρέπει να γίνονται τα πρωταθλήματα με κανονική σύνθεση κι αυτή ήταν η αρχική μας πρόθεση…»

Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 12 ομάδες ο κ. Μαυρομάτης τόνισε: «Εμείς επιλέξαμε τη διαδικασία της wild card, την οποία παρεμπιπτόντως το ΑΣΕΑΔ δεν έκρινε λανθασμένη και είχαμε το αίτημα του Φιλαθλητικού Λαρισαϊκού που ενώ κρίθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις και είμασταν έτοιμοι να κάνουμε αποδεκτό, ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα της Λάρισας αποσύρθηκε. Από κει και μετά η ΕΟΠΕ θεώρησε ότι προέχει η ασφάλεια του πρωταθλήματος κι από τη στιγμή που υπήρχαν περισσότερες από μια ομάδες που ενδιαφερόταν και μάλιστα απειλούσαν να προσβάλλουν στο ΑΣΕΑΔ την όποια απόφαση μας, αποφασίστηκε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 11 ομάδες, που είναι μία από τις επιλογές που δίνει ο κανονισμός.

Η τριμελής επιτροπή των σωματείων είχε εισηγηθεί να συμπληρωθεί η κατηγορία, αλλά υπήρχαν σωματεία τα οποία δεν ήθελαν και η έλλειψη ομοφωνίας έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση.

Τι γίνεται από δω και πέρα: «Το σκεπτικό δεν λέει να τοποθετηθεί ο ΖΑΟΝ στην Α1. Λέει να εξαντλήσει η ΕΟΠΕ τα περιθώρια να συμπληρωθεί η κατηγορία. Πρέπει να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα. Από τη μια υπάρχει η αρχή που λέει ότι το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει με 12 ομάδες κι από την άλλη η ζημιά που προκαλείται από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει τόσο η Α1 όσο και η Α2 Γυναικών.
Σωστή ή λάθος η απόφαση που πήραμε τον Σεπτέμβριο δεν πρέπει να την διορθώσουμε μια απόφαση που θα είναι λανθασμένη. Πάντως παρόλο που το πρωτάθλημα διεξάγεται με 11 ομάδες θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και η εικόνα του είναι πολύ καλή».

Για το αν δημιουργείται θέμα νομιμότητας του πρωταθλήματος: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την νομιμότητα του πρωταθλήματος είτε αυτό συνεχιστεί με 11 ομάδες ή αν αποφασίσει το ΔΣ να προστεθεί 12η ομάδα. Υπάρχει ως ενδεχόμενο να παρθεί απόφαση συμπλήρωσης της κατηγορίας, αλλά κατά την άποψη μου αυτό είναι μικρό»

Αν συμπληρωθεί η κατηγορία τίθεται ακύρωσης των διεξαχθέντων αγώνων: «Θεωρώ δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης αγώνων. Έχουμε εμπλακεί σε μία κρίση και χρειάζεται ψυχραιμία… Αν θα μας διδάξει κάτι αυτή η ιστορία, ειδικά για το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών αφορά κάποιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, κι εδώ υπάρχει κενό, αν είχαν εξαντληθεί οι δηλώσεις συμμετοχής στις 30/6 κι όχι να έχουμε αποχώρηση ομάδας στις 28 Αυγούστου. Τιμώ τα Βριλήσσια για την ιστορία και την προσφορά τους στο άθλημα, αλλά το πρόβλημα προέκυψε με την αποχώρηση τους στα τέλη Αυγούστου.
Θα άλλαζα λοιπόν την προκήρυξη για τις δηλώσεις συμμετοχής βάζοντας περιθώριο έως 30/6 με τις ομάδες να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους νωρίτερα…
Υπενθυμίζω δε ότι έχουμε δώσει το δικαίωμα, με μια πρωτοποριακή διάταξη, στις ομάδες που δεν αντέχουν, να κατέβουν οικειοθελώς κατηγορία για να μην διαλυθούν, απλά θα πρέπει οι ομάδες να καταλάβουν ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται όσο γίνεται νωρίτερα»

 

Σε ερώτηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αθλήτρια του ΖΑΟΝ Φιλιπιόνκα ο κ. Μαυρομάτης τόνισε: «θα εξεταστεί κι αυτό στο ΔΣ του Σαββάτου αλλά είναι άσχετο με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ρεβανσισμού από την Ομοσπονδία η οποία εξάλλου εξέδωσε το δελτίο της και με τη δική μου έγκριση. Το θέμα, για το οποίο έχω προσωπική άποψη και ως νομικός, είχε αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά το πρόβλημα προκύπτει από τη συμμετοχή της στην εθνική ομάδα της χώρας της κι όχι από τη συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Α2».

Για την επιστροφή της Εθνικής ομάδας στο World League: «Είμαι εμφανές ότι το κλίμα έχει αλλάξει κι ο κόσμος του βόλεϊ έχει πλέον κάτι να περιμένει. Είμαστε σε επαφές με χορηγούς, τηλεόραση αλλά και τοπικούς φορείς για τον τόπο διεξαγωγής ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε οτιδήποτε γιατί δεν υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία».

Για τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν: «Είμαστε σε επαφή με την FIVB και έχουμε πάρει μια μικρή παράταση. Η δική μου εισήγηση στο ΔΣ του Σαββάτου θα είναι να δηλώσουμε συμμετοχή και είμαι σίγουρος ότι με τον τρόπο που έχουμε δρομολογήσει τα πράγματα θα λύσουμε όλα τα θέματα».

Για τα οφέλη της επιστροφής της Εθνικής στη διοργάνωση: «Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο το ότι θα παίξουμε ξανά στο WL, αλλά και το ότι θα γίνει το ένα τουρνουά στην Ελλάδα και πρέπει όλοι να το στηρίξουμε. Αν κρίνουμε από τα δύο ματς, ημιτελικό και τελικό, του Ευρωπαïκού Λιγκ που έγιναν στα μέσα Ιουλίου και τον αντίκτυπο που είχαν στα νέα παιδιά τότε θεωρώ ότι μπορούμε να περιμένουμε πως οι αγώνες αυτοί θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση προσέλκυσης νέων παιδιών στο άθλημα»

 

Κατηγορία ΒΟΛΕΪ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares