Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 09:22

Αυγενάκης: Προτεραιότητα οι αθλητές και οι ανάγκες τους [vid]

Στη συζήτηση στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού του 2020 τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εκτός από την οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις πολιτικές για τον αθλητισμό αλλά και την υλοποίηση των στόχων στον Τομέα Αθλητισμού.

Σημεία από την τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη:

  • Ο «μαζικός αθλητισμός» αποτελεί προτεραιότητά μας και οι πολιτικές μας εστιάζουν στην ενίσχυση του θεσμού. Φέτος, για πρώτη φορά τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ξεκίνησαν έγκαιρα. Για πρώτη φορά τα προγράμματα υλοποιούνται από τον Οκτώβριο και όχι μετά τα Χριστούγεννα, που ξεκινούσαν τις προηγούμενες χρονιές.
  • Υλοποιούμε 5.000 προγράμματα, όπου απασχολούνται 1.200 πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής και συμμετέχουν 100.000 συμπολίτες μας. Και βέβαια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο δρομικό αθλητισμό που με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να διεισδύει σε όλη την κοινωνία.
  • Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία για υλοποίηση την περίοδο 2020-2021 του νέου πλαισίου υλοποίησης προγραμμάτων άθλησης για όλους, το οποίο καλύπτει τις αθλητικές ανάγκες περισσότερων πολιτών, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα και την αξιολόγηση.
  • Έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών με αξιοκρατία και διαφάνεια. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια και σεβόμενοι τα χρήματα των φορολογουμένων, πραγματοποιούμε ελέγχους για τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων, αλλά και την απόδοση επιχορηγήσεων στους εποπτευόμενους φορείς μας στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και δεδομένων μέσω του πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης Χίλων, που ανακοινώσαμε πριν λίγο καιρό και που φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά.
  • Αναπτύσσουμε  το Πρόγραμμα Στήριξης Προ-ολυμπιακής Προσπάθειας («υιοθεσίας») αθλητών και αθλητριών, η οποία έχει στόχο να εμπνέει και να ευαισθητοποιεί εταιρίες, σωματεία, φορείς έως και τον απλό φίλαθλο, προκειμένου ο καθένας/καθεμία με τον τρόπο του να βοηθήσει στην προετοιμασία αθλητών και αθλητριών, στο δρόμο διεκδίκησης της πρόκρισής τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, όπου μέχρι σήμερα 23 αθλητές έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους.
  • Υλοποιούμε πρόγραμμα για τον  εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, που θα συμβάλλει σημαντικά στη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών αυτών, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Συνεχίζουμε και επεκτείνουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και -μέχρι στιγμής-, σε περίοδο μόλις 4 μηνών, έχουμε εντάξει επιπλέον 50 έργα, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ περίπου και συνεχίζεται.
  • Σε ότι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2019, αξίζει να επισημάνω ότι υλοποιείται με απόλυτη ευλάβεια και με υψηλά επίπεδα απορροφητικότητας για όλα τα προγράμματα που τρέχουμε.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλος μας στόχος είναι να απορροφήσουμε ακόμη περισσότερα ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020 προς όφελος των αθλητικών υποδομών. Μόνο από τον Ιούλιο του 2019 όπου αναλάβαμε, μέχρι σήμερα απορροφήσαμε 1,8 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ.
  • Παράλληλα, έχουμε καλύψει στο σύνολό του τον Προϋπολογισμό για τα Προγράμματα Αθλητισμού για όλους σε συνεργασία με τους Δήμους, ενώ έχουμε αποδώσει τα χρήματα στις ομοσπονδίες αθλημάτων και ιδιαίτερα στις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων για την προετοιμασία τους ενόψει της ολυμπιακής χρονιάς που έρχεται.
  • Επιπλέον, ενισχύουμε την εργασία στο χώρο του αθλητισμού και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα υποστελέχωσης, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο σε εποπτευόμενα πρόσωπα της ΓΓΑ μέσα από πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση 239 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα και 350 γυμναστών σε όλη την Ελλάδα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Θέλω να εξάρω τη συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και τον Υφυπ. κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο το προηγούμενο διάστημα για δύο πολύ σημαντικές διατάξεις που έγιναν νόμος του κράτους: Τη διάταξη για τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων αθλητών από 45% σε 22% και την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου δωρεών για τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία.
  • Συνδέουμε έτσι την κοινωνία, τις τοπικές αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τα ερασιτεχνικά σωματεία και προσφέρουμε τη δυνατότητα βοήθειας από την ιδιωτική πρωτοβουλία που χρειάζονται.

Η διάταξη για την έκπτωση του φόρου των δωρεών κατά 20% δίνει ώθηση, κίνητρο και ενισχύει στην πράξη τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φέρνει τα δεκάδες χιλιάδες σωματεία και των 48 αθλητικών ομοσπονδιών ακόμη πιο κοντά στους πολίτες, αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα να λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση». 

Φοροκίνητρα ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού

O Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπέγραψε σήμερα απόφαση, με την οποία μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τα πρόσωπα που προβαίνουν σε δωρεές για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Η μείωση του ποσού του φόρου θα είναι σε ποσοστό 20% του ποσού της δωρεάς, ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Κυβέρνηση ενισχύει κατ’ αυτό τον τρόπο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του, και δημιουργώντας επιπλέον κίνητρα χρηματοδότησής του από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πρόσφατη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια που συνάπτουν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΑΑΕ), υλοποιείται η πρώτη φάση στήριξης, με μέτρα τέτοιου είδους, προς το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares