Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 16:39

Γιώργος Καράγκουτης: Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ βαδίζει με σωστά βήματα

Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται η σκληρή δουλειά και ένας συγκεκριμένος στόχος. Το κλειδί λοιπόν για την επιτυχία που αναζητάμε δεν είναι άλλο από την αποφασιστικότητα και την προσήλωσή στο κυνήγι του στόχου που έχουμε θέσει. Αυτή είναι η δέσμευση στην αριστεία, στο να γινόμαστε κάθε μέρα όλο και καλύτεροι.

Με αφορμή το άκρως επιτυχημένο τουρνουά που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σοφικό Κορινθίας με τη συμμετοχή του ΑΟ Άνδρου ως εκπρόσωπος του κυκλαδίτικου μπάσκετ, συνέντευξη στο EOK WebRdio παραχώρησε ο παλαίμαχος διεθνής φόργουορντ Γιώργος Καράγκουτης, ο οποίος ασχολείται με αγωνιστικές διοργανώσεις σε ομάδες μικρών ηλικιών. Ένα από τα “τρομερά μωρά” του Γιώργου Προεστού που κατέκτησαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 1995 μίλησε στην εκπομπή “Τα παιδία παίζει” με τον Αργύρη Παγαρτάνη.

Για το τουρνουά παμπαίδων στο Σοφικό Κορινθίας: «Έγινε ένα πολύ όμορφο τριήμερο τουρνουά. Ήρθαν ομάδες απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Είχαμε τρεις συμμετοχές απ’ το Ηράκλειο Κρήτης, τον ΟΦΗ, τον Ηρόδοτο και τον Ανδρογέα, απ’ τις Κυκλάδες ήρθε η ομάδα της Άνδρου, απ’ την Κατερίνη η ομάδα του Πιερικού, απ’ τη Θεσσαλονίκη η ομάδα του Άρη και του Μαντουλίδη, απ’ την Αθήνα ο Παναθηναϊκός και είχαμε και την ομάδα της Κορίνθου, που ήταν και η τοπική ομάδα και εκπρόσωπος του τουρνουά. Όλα τα παιδιά ήταν γεννημένα το 2008, δηλαδή ήταν κατηγορία παμπαίδων.

Αυτό που μπορώ να επισημάνω με βεβαιότητα είναι ότι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ βαδίζει με σωστά βήματα. Έγιναν πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια, είδαμε μονομαχίες παιδιών που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τα πρωταθλήματα των αντίστοιχων παίδων. Σε δύο χρόνια αυτά τα παιδιά θα είναι στις παιδικές ομάδες όπου θα πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα σε επίπεδο παίδων. Εμφανίστηκαν ψηλά και μπασκετικά κορμιά στο τουρνουά, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Επειδή πήραν μέρος ομάδες από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος, είχαμε ένα δείγμα για το πού πάει το μπάσκετ και πώς συμπεριφέρονται σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα».

277167443 141725868343011 5656520577483440314 n

Για τους διαφορετικούς κανόνες στα τουρνουά παμπαίδων: «Κάθε Ένωση και τοπική επιτροπή διοργανώνει τουρνουά παμπαίδων με διάφορους κανόνες, από το μέγεθος της μπάλας που χρησιμοποιείται ως τον τρόπο άμυνας. Στα τουρνουά που έχουμε διοργανώσει τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει με πολλούς προπονητές κι ανθρώπους του μπάσκετ, που το έχουν επισημάνει. Νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί ήδη από την Ομοσπονδία ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων, έτσι ώστε να μαθαίνουν το ίδιο μπάσκετ τα παιδιά και στην Κρήτη και στη Θράκη. Οι όποιες διαφορές εντοπίζονταν στα δικά μας τουρνουά ξεπερνιούνταν επειδή υπήρχε καλή διάθεση. Νομίζω ότι οι ενιαίοι κανόνες σε όλη την Ελλάδα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε τα παιδιά αργότερα να μην έχουν προβλήματα προσαρμογής, στη διαδικασία προεπιλογών των εθνικών ομάδων».

Για τις απαιτήσεις από τα παιδιά σε σχέση με το παρελθόν: «Το πρόγραμμα ενός σημερινού έφηβου είναι πολύ πιο βαρύ απ’ όσο της δικής μου γενιάς. Έχει εκτός από τα μαθήματα του σχολείου του και την εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών και ενδεχομένως μια άλλη δραστηριότητα, άσχετη με τον αθλητισμό. Έτσι δεν αφοσιώνεται στο μπάσκετ όπως είχαμε κάνει εμείς, που διαθέταμε πολλές ώρες, από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, στην προπόνηση. Για να παίξει, πάντως, ένα παιδί σε υψηλό επίπεδο πρέπει να πιεστεί, να καταλάβει ότι τίποτα δεν θα του χαριστεί επειδή είναι ψηλό ή έχει διακριθεί στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες».

c43e37f62493fd3c0d48a64587fb5eb2 XL

Κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares