Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 19:53

Πύραυλος Meteor: Το υπερόπλο που δίνουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα μαζί με τα Rafale

Πλήρως εξοπλισμένα και με τους τέσσερις ευρωπαικούς πυραύλους που φέρουν τα Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι και αυτά που θα παραλάβει η Ελλάδα ! Αυτό προβλέπεται στην Διακρατική Συμφωνία που συντάσσουν οι δυο χώρες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Γαλλία αποδεσμεύει και παραχωρεί στην Ελλάδα τους υπερσύγχρονους πυραύλους αέρος -
αέρος Meteor ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και καθιστώντας τα υπο παραλαβή γαλλικά Rafale αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου.

Συγκεκριμένα τα ελληνικά Rafale θα έχουν την δυνατότητα:

• Με τους πυραύλους scalp από απόσταση 100 και πλέον χιλιομέτρων (πχ ενώ θα είναι πάνω από την Σκύρο) θα μπορούν να προσβάλουν επίγειους στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλο βάθος εντός του τουρκικού εδάφους έως την Άγκυρα , την Σμύρνη , την Κωνσταντινούπολη...

• Με τους πυραύλους EXOSET θα μπορούν από το ίδιο σημείο (πχ Σκύρος) να προσβάλουν στόχους επιφάνειας (πλοία) στα στενά του Βόσπορου.

• Με τους Meteor θα μπορούν (πχ από την Σκύρος) να προβάλουν τουρκικά μαχητικά πριν καν ξεμυτίσουν στο Αιγαίο !

Το Meteor παγκοσμίως είναι ο πιο εξελιγμένος πύραυλος αέρος - αέρος με ακτίνα δράσης πέραν των 110 χιλιομέτρων !

Το Meteor έχει σχεδιαστεί για να φέρει επανάσταση στη μάχη αέρος - αέρος στον 21ο αιώνα. Αναπτύχθηκε από την ευρωπαϊκη κοινοπραξία έξι χωρών υπο την γαλλική εταιρία MBDA με κοινή ανάγκη της Ευρώπης να νικήσει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές απειλές.

Το Meteor έχει τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από τους σημερινούς πυραύλους αέρος - αέρος. Το «κλειδί» για την απόδοση του Meteor είναι ένας πύραυλος με πεταλούδα (ramjet) που κατασκευάζεται από την Bayern-Chemie της Γερμανίας.

Το Meteor προσφέρει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι Ιπτάμενων στόχων με μεγάλους ελιγμούς. Έχει κινητήρα ramjet με στερεό καύσιμο που επιτρέπει στον πύραυλο να ταξιδεύει με ταχύτητα πάνω από Mach 4 και του παρέχει ώθηση και επιτάχυνση προς στόχευση.

Από τον Απρίλιο του 2016 οι πύραυλοι Meteor τέθηκαν σε λειτουργία στα αεροσκάφη JAS 39 Gripen της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης προορίζεται να εξοπλίσουν τα Eurofighter αλλά και τα F-35 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Το συγκεκριμένο πύραυλο έχουν ζητήσει και οι άλλες χώρες, οπως : Ισπανία , Ιταλία , Αίγυπτος, Κατάρ, Ινδια , Βραζιλία...

Το Meteor θα είναι το δεύτερο σημαντικό απόκτημα που θα ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο μετά τα scalp που όπως ηδη αποκάλυψε το ieidiseis.gr , η Ελλάδα απέκτησε το 2002 χαρις των διαπροσωπικών σχέσεων των τότε πρωθυπουργών Λ. Ζοσπεν και Κ. Σημίτη και της διαμεσολάβηση του Ροδίτη αρχιτέκτονα Γ. Ανδριωτάκη που υπήρξε συμφοιτητής και συγκάτοικος του Λ. Ζοσπεν την περίοδο της εξέγερσης του Γαλλικού Μάη.

Ο Δήμος Βερύκιος γράφει στο iEidiseis

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares