Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 19:24

Αυτά θα ισχύσουν την περίοδο του lockdown

Μόνο με αρνητικό τεστ covid η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα - Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση στο νομό της μόνιμης κατοικίας - Δεν υπάρχει περιορισμός εισόδου στη χώρα για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περίοδο του lockdown έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Yγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι τo lockdown που ξεκινά να ισχύει από το Σάββατο στις 6 το πρωί μοιάζει με εκείνο της Άνοιξης με τις εξής διαφορές: Τη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και τα ΑΕΙ, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από το διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr

Για τις μετακινήσεις απαιτείται στο εξής SMS στο 13033. Οι κωδικοί είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία): Κωδικός 1
  • Μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους: Κωδικός 2
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για επείγουσες ανάγκες) και τράπεζα (όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή) μετά από ραντεβού: Κωδικός 3
  • Μετάβαση για συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς πρώτου βαθμού στην εργασία, η συνοδεία μαθητού: Κωδικός 4
  • Μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων: Κωδικός 5
  • Σωματική άσκηση, η συνοδεία κατοικίδιων ζώων, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου: Κωδικός 6

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση οι μετακινήσεις να είναι λελογισμένες, ενώ προειδοποίησε ότι, ιδιαίτερα το βράδυ, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

Στη διάρκεια του lockdown δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Επίσης, από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr. Ειδικά για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα θα ισχύσει μεταβατική περίοδος 5 ημερών.

Επίσης απαιτείται συμπλήρωση φόρμας plf (passenger locator form) για όσους εισέρχονται από τα σύνορα. Η προϋπόθεση αυτή θα ισχύσει αργότερα και για όσους βγαίνουν προς το εξωτερικό.

Ειδικά για την επιστροφή στον τόπο κατοικίας από το εξωτερικό απαιτείται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κ.λπ. καθώς και τα pet shop. Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρυκοΐας, μόνο με ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στα κομμωτήρια, αναστέλλεται επίσης η λειτουργία τους, δίνεται όμως παράταση δύο ημερών (Σάββατο, Κυριακή), εφόσον το επιθυμούν. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, δηλαδή, ισχύει από τη Δευτέρα.

Τέλος αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, εκτός από το delivery και το take away.

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο, εφόσον το επιθυμούν.

Στις μεταφορές ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.

Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για τις αθλητικές δραστηριότητες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.

Αργότερα, από την Πολιτική Προστασία διευκρινίστηκε ότι επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψερι κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του (π.χ. με έγγραφο της ΑΑΔΕ) και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Ωστόσο αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδεύσει πίσω στην Αθήνα.

Επιπλέον δεν υφίσταται περιορισμός εισόδου στη χώρα για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, ισχύει η υποχρέωση του αρνητικού τεστ covid για την είσοδο στη χώρα.

Πρώτο Θέμα

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares