Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 13:05

Κορωνοϊός - Βραζιλία: «Έσπασε» το φράγμα των 5 εκατ. κρουσμάτων εν μέσω καύσωνα

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το ορόσημο των πέντε εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 150.000.  

Με 31.553 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, η Βραζιλία μετράει 5.000.694 μολύνσεις, τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην υφήλιο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ (7,5 εκατομμύρια) και στην Ινδία (6,84 εκατ.).

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα 734 θάνατοι, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων αφότου άρχισε η επιδημία να φθάνει τους 148.228 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ (211.108 θάνατοι), ενώ στην τρίτη θέση τη Βραζιλία ακολουθεί η Ινδία (105.526 νεκροί).

Ο μέσος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα είναι 610 την ημέρα, επίπεδο που επιβεβαιώνει ότι η καμπύλη βρίσκεται σε πτώση έπειτα από το ατελείωτο «υψίπεδο» των 1.000 και πλέον θανάτων ημερησίως από τον Ιούνιο ως τις αρχές Αυγούστου.

Ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε επίσης πτώση, στα 27.477 έναντι 40.000 και πλέον στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής (R0) του ιού, δείκτης-κλειδί που αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό των ανθρώπων που μολύνει κάθε φορέας του ιού, κυμαίνεται γύρω στο 1.

Παρά τους ενθαρρυντικούς αυτούς δείκτες, ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Βραζιλία παραμένει «ανησυχητική».

«Η πτώση των αριθμών των κρουσμάτων και των θανάτων είναι ακόμη πολύ αδύναμη και όχι ακόμη σταθερή. Έχουμε άρα μια πρώτη τάση ύφεσης (της πανδημίας), αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί», εξήγησε ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας.

Επανεκκίνηση
Ωστόσο εν μέσω κύματος ζέστης, η Βραζιλία βλέπει να γεμίζουν οι παραλίες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας που ως τώρα δεν χαρακτηρίζονταν απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Σαν Πάουλου, εγκρίθηκε η επανέναρξη των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν ως τώρα υπό περιορισμό θα μετατραπούν σε «νέο πληθυσμό επιδεκτικό στη μόλυνση» από τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Σάντσες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επίπεδο ανεργίας-ρεκόρ (13,8%), αλλά τον αντίκτυπο της πανδημίας άμβλυνε η επείγουσα βοήθεια που προσφέρθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού.

Η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,8% του ΑΕΠ το 2020, κατά προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πάντως πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν γινόταν λόγος για υποχώρηση του κατά 9,1%.

Το COVID-19 προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Βραζιλίας παραμένουν «αυξημένοι και πολύμορφοι», αναφερόμενο ιδίως στο ενδεχόμενο να σημειωθεί δεύτερο επιδημικό κύμα, η ύφεση να είναι παρατεταμένη και να υπάρξει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, λαμβανομένου υπόψη του υψηλού επιπέδου του χρέους, που πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ.

 

Πηγή: CNN.gr

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares