Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 21:21

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας. Έμεινε στο θρόνο για 70 χρόνια και ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει στη Βρετανία και σε όλον το κόσμο η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.



Το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Από τον Απρίλιο του 2021 που πέθανε ο αγαπημένος της σύζυγος Φίλιππος, η υγεία της βασίλισσας άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Οκτώβριο του 2021 η Ελισάβετ νοσηλεύτηκε ένα ολόκληρο βράδυ ενώ αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται και με μπαστούνι.

Το μεσημέρι της 8ης Σεπτέμβρη 2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ ότι αποφασίστηκε να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.

Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Τι προβλέπει η επιχείρηση «London Bridge is down»
Τα σχέδια για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).

Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.

Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

Ο γιατρός της βασίλισσας Σερ Χιού Τόμας θα επιβλέπει τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες πιθανότατα θα την επισκεφτούν στενή οικογένεια και φίλοι. Θα ελέγχει την πρόσβαση στο δωμάτιο και θα αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται και ποιες λεπτομέρειες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.

Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένεια, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Sir Christopher Geidt.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares