Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 23:41

Διακομιδή ασθενή με το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού από την Αμοργό στη Νάξο

 "Στην Αμοργό κατέπλευσε σήμερα (Τρίτη 25 Αυγούστου), προερχόμενο από τη Νάξο, το πλωτό σκάφος ΛΣ 1064 του Λιμενικού Σώματος, που είναι εφοδιασμένο με ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να παραλάβει αλλοδαπό τραυματία από τροχαίο ατύχημα. Ο παραπάνω τραυματίας, συνοδευόμενος από γιατρό, διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Νάξου".

Αυτο αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με σημειο αναφοράς το πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο από τις 5 Αυγούστου βρίσκεται στη Νάξο... Εχει έδρα το νησί των Κυκλάδων και καλύπτει τις ανάγκες του Νομού μεταφέροντας ασθενείς είτε στη Νάξο, είτε στη Σύρο.... Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν είναι η πρώτη διακομιδή που πραγματοποιεί και έως τώρα έχει αντιδράσει άμεσα και γρήγορα όπου έχει χρειαστεί...

Οπως είχαμε αναφέρει και την 5η Αυγούστου, όταν και έφτασε στο λιμάνι της Νάξου το πλωτό ασθενοφόρο έχει πλήρωμα τρία στελέχη του Λιμενικού και δύο από το  ΕΚΑΒ (σ.σ. δεν έχουν διοριστεί ακόμη και σε κάθε του διακομιδή υπάρχει γιατρός από το Νοσοκομείο της Νάξου). Ο Βασιλης Ραπτάκης -  Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Νάξου - μας είχε τονίσει ότι « είναι το πλέον σύγχρονο ασθενοφόρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μπορεί να μεταφέρει και ασθενή που έχει την ανάγκη διακομιδής λόγω covid 19 καθότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την σωστή μεταφορά του ασθενή. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ενέργεια αυτή του Υπουργείου Υγείας και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους κατοίκους ή επισκέπτες του νησιού μας… Και βέβαια ως Νοσοκομείο θα παρέχουμε ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται το πλωτό αυτό ασθενοφόρο»..

Τα σκάφη πρόκειται να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση περιστατικών που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως περιστατικά περίθαλψης αδύναμων προσφύγων στη θάλασσα και την εξυπηρέτηση περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών. Περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών κλπ.

Εμείς να σημειώσουμε ότι η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε  μέσω  του διακρατικού προγράμματος  INTERREG-V-A    Ελλάδας –Κύπρου 2014- 2020, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ. Προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή τριών πλωτών ασθενοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ και αφορά στην περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών  μέσω θαλάσσης. Το έργο ξεκίνησε  με την 301344/ΥΔ 2620 της 10/07/2017 και οι σχετικές προδιαγραφές εκπονήθηκαν από το ΕΚΑΒ αλλά και από το λιμενικό σώμα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.  Ο διαγωνισμός βγήκε στο «Διαύγεια» στις 21/12/2018, ο ανάδοχος αναδείχτηκε στις 27/6/2019 με απόφαση του τότε Υπουργού Κουβέλη, με πιθανή ημερομηνία παραλαβής το καλοκαίρι του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για πετρελαιοκίνητα σκάφη, ολικού μήκους 12 μέτρων και ισχύος 740 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης άνω των 300 ναυτικών μιλίων.

img_6127-25-08-20-04-01.2e16d0ba.fill-900x400_3989d.jpg

Πηγή: naxospress.gr

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares