Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 21:42

Η απάντηση του Πέτρου Ραουζαίου στον Κώστα Δαφνά

Αγαπητέ κ. Δαφνά,

Καταρχήν να ευχηθώ εκ βάθος καρδίας σε Εσάς και την αξιότιμη οικογένειά σας Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Υγεία, Ευτυχία και κάθε καλό.

Με άπλετο σεβασμό και εκτίμηση που τρέφω προς το πρόσωπό σας και την ιδιαιτέρως αξιόλογη προσφορά σας στα κοινά του νησιού μας, διαβάζοντας την ανοιχτή δημόσια επιστολή σας θα ήθελα να σας απαντήσω – διορθώσω σε δύο σημεία της τοποθέτησή σας και συγκεκριμένα αναφέρατε ότι

” 3.Τέλος, σα να μην έφτανε που η πόλη μας με τα πολλά επικίνδυνα κτίρια, παραδοσιακά, νεοκλασικά και διατηρητέα, υποφέρει από την αναλγησία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόσφατα προστέθηκε και η αναλγησία της δημοτικής αρχής, η οποία με την ιδιαίτερη φοροεισπρακτική της πολιτική και αποτρεπτική ιδιαίτερα για την συντήρηση και ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών κτιρίων επέβαλλε νέο και υπερβολικό ειδικό χαράτσι, από 75 έως 150 € σε κάθε διέλευση οχήματος άνω των 10 τόνων, από πλακοστρωμένες και γρανιτοστρωμένες δημοτικές οδούς της πόλης μας, που εκτελούν μετακομίσεις οικο-συσκευών, αυτοκινήτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, αποκομιδής προϊόντων κατεδάφισης και εκσκαφών καθώς και αυτών που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά.

Παράλληλα οι αιτούντες την άδεια διέλευσης θα πληρώνουν και τις τυχόν φθορές των οδοστρωμάτων.

Αυτή η απόφαση της δημοτικής αρχής θα πλήξει με πολλούς τρόπους και την Ερμούπολη   και τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου. Και θα επιβαρύνει αλόγιστα και άδικα και τους τωρινούς και μελλοντικούς ιδιοκτήτες και επενδυτές.”

Έχω λοιπόν να σας απαντήσω , ότι η ως άνω αναφορά ΔΕΝ ισχύει επ’ ουδενί για την Άνω Σύρο , αφορά ΜΟΝΟ την Ερμούπολη και αν ΔΕΝ σφάλω είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν απόφασης της οικίας Κοινότητας, και κάλλιστα μπορείτε να ανατρέξετε στην σχετική απόφαση του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΟΥ Δήμου μας.

Καλό είναι λοιπόν για να ΜΗΝ δημιουργούνται εντελώς εσφαλμένες εντυπώσεις , παρερμηνείες, φοβίες σε όσους μας διαβάζουν σε ανοιχτές δημόσιες τοποθετήσεις μας να είμαστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ προσεκτικοί και να ΜΗΝ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θέματα από εκεί που ΔΕΝ υπάρχουν παρά ΜΟΝΟ για τις εντυπώσεις!!!

Ως Κοινοτική Αρχή σύσσωμοι είμαστε ΥΠΕΡ της περαιτέρω ανάπτυξης αυτού του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ και ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΥ Ιστορικού τόπου και επ’ αυτού εργαζόμαστε και θα εργαζόμαστε καθημερινά και πιστέψτε με ότι θα παίρνουμε αποφάσεις που θα ευνοούν την τη στόχευση αυτή τόσο για τους μόνιμους κατοίκους και επιχειρηματίες , όσο και για αυτούς που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν!!!

Για αυτό σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ πολύ , όταν αναφέρεστε για την Άνω Σύρο να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικός , πολιτικάντικα παιχνιδάκια κατά της Κοινότητάς μου ΔΕΝ τα δέχομαι!!!

Και τέλος στο κομμάτι που αναφέρεστε στα έργα , ΧΩΡΙΣ να θέλω να κάνω ΚΑΘΟΛΟΥ το συνήγορο της Δημοτικής Αρχής να σας υπενθυμίσω ότι η Σύρος ΜΑΣ είναι ενιαία και αδιαίρετη και μπορείτε να δείτε ή να ενημερωθείτε πόσα έργα, παρεμβάσεις, ενέργειες έχουν επιτελεστεί σε όλη τη Δ.Κ. Άνω Σύρου αυτό τον 1,5 χρόνο, έργα που ΔΕΝ είχαν γίνει ΟΛΑ τα προηγούμενα χρόνια και προς πληροφόρησή σας , σας αναφέρω κάποια τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες όπως η ανάπλαση και αποκατάσταση του μόλου Κινίου και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από το μώλο Κινίου έως και το Λωτό με νέα, σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, η αγορά ιδιόκτητου οικοπέδου για δημιουργία πάρκινγκ και χώρου άθλησης και αναψυχής, τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις στο Κίνι, Επισκοπείο η ασφαλτόστρωση και αποκατάσταση του δρόμου της Αληθινής από την ταβέρνα ο “Μήτσος” έως και τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, η αντικατάσταση του δικτύου Ύδρευσης από το 6ο Δημοτικό έως το Δ.Γ. Άνω Σύρου, η αποκατάσταση του πηγαδιού στο Πλάτος της Επάνω Μεριάς, η έναρξη των διαδικασιών της αποκατάστασης του γηπέδου Άνω Σύρου και άλλα πολλά τα οποία προγραμματίζονται να γίνουν.

Αντιλαμβάνεστε ότι όσα ανέφερα και όλα όσα έχουν γίνει ΔΕΝ εκτελούνται αυτόματα , κάποιοι οραματίζονται , σχεδιάζουν , αποφασίζουν , εκτελούν αυτοί οι κάποιοι είναι οι Αιρετοί του Δήμου και της εκάστοτε Κοινότητας και το υπαλληλικό στελεχιακό δυναμικό μας!!!

Αυτά με κάθε σεβασμό και εκτίμηση προς το πρόσωπό σας και την προσφορά σας στο νησί μας και ΧΩΡΙΣ να θεωρηθώ “συνήγορος ή παπαγαλάκι” της Δημοτικής Αρχής , όπως με είχε αποκαλέσει ο κ. Αθανασίου σε προγενέστερη συνέντευξή του.

Πολλές φορές η ΑΛΗΘΕΙΑ πονάει.

Με Ιδιαίτερη Εκτίμηση και Σεβασμό,

Πέτρος Ραουζαίος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Κ. ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

Η επιστολή του Κώστα Δαφνά (πηγή: syrospress.gr)

Φοβάμαι, αν και δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών, ότι η Δημοτική Αρχή δίνει την αίσθηση όχι της αρμονικής και υγιούς συνύπαρξης για το ποιος θα προσφέρει περισσότερα στον τόπο μας, αλλά ποιος θα προβληθεί περισσότερο. Με λίγα λόγια τους ενδιαφέρει η ρεκλάμα και όχι η ουσία.

Θεωρώντας προφανώς κάποιοι τον εαυτό τους, ότι αυτοί είναι οι άρχοντες και οι υπόλοιποι οι πληβείοι.

Η Δημοτική Αρχή ακόμα δείχνει μια εικόνα διαγκωνισμού μεταξύ των μελών της και υπάρχει γενικά βαβυλώνια ασυνεννοησία και διχογνωμία και αυτό το βλέπει και ο πιο αδαής και στα πιο απλά ζητήματα του Δήμου μας.

Και όλα αυτά θα έχουν σίγουρα επιπτώσεις στο μέλλον του τόπου μας και φοβάμαι να μην καταλήξουμε σε μια χαμένη τετραετία με  πολλά λόγια και υποσχέσεις και λίγα έργα.

Ίσως και εκεί να οφείλεται κάποια ηχηρή παραίτηση του φίλου μου Γιάννη Καφούρου, ενός πολύ δραστήριου και έμπειρου στελέχους της παράταξης του κ. Λειβαδάρα και ο οποίος έφυγε διακριτικά, αλλά πάντως τους τα βρόντηξε και ο θόρυβος ακούστηκε.  Βέβαια είναι αληθές, ότι σε δηλώσεις του επικαλέστηκε ότι ένοιωθε άχρηστος λόγω των ελαχίστων αρμοδιοτήτων που έχουν οι Κοινότητες σήμερα.

Αν όμως αφορά μια κάποια δυσλειτουργία της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να το εξηγήσει και να το πει στον Συριανό λαό, μήπως αποκατασταθούν κάποια πράγματα.

Γιατί αυτός ο λαός τον έχει ψηφίσει και εκλέξει πολλές φορές.

Ενώ λοιπόν φαινόταν ότι η παράταξη του κ. Λειβαδάρα ήταν συμπαγής αν και ετερόκλητη, τώρα αρχίζει να φαίνεται ότι το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται και μάλιστα πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις.

Όπως έχω ξαναπεί και γράψει η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, η καθημερινότητα και το παρών υποδεικνύει και το μέλλον που έρχεται.

Η Δημοτική Αρχή έχει οχυρωθεί  πίσω από την καραντίνα της πανδημίας και αναπαύεται μακαρίως………..

Ξεχάστε τα έργα. Έργα δεν θα υπάρξουν. Και πολύ φοβάμαι ότι ακόμη και αυτά που βρήκαν έτοιμα και σερβιρισμένα στο πιάτο από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ξέουμε αν μπορούν ή θέλουν να τα υλοποιήσουν.  Και μακάρι να διαψευστώ και πάλι μακάρι.

Το νησί μας δεν πρόκειται να πάει μπροστά με μικρομπαλώματα και πασαλείμματα.

Το γενικό κλίμα είναι απογοήτευση και αγωνία για το αύριο και απελπισία για το σήμερα. Φιλότιμο δεν φαίνεται να υπάρχει. Κανενός δεν ιδρώνει το αυτί.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε κάποια ζητήματα του Δήμου μας, τα οποία μας απασχόλησαν ιδιαίτερα:

1.Τώρα τελευταία μας απασχόλησε το πολυθρύλητο θέμα αξιοποίησης του στρατοπέδου από τον Δήμο μας. Η Δημοτική Αρχή το διαφημίζει ως ιστορική απόφαση.  Αποφάσεις ιστορικές  έχουν ληφθεί και στο παρελθόν. Αρκετές, δόξα τω Θεώ. Υλοποιήσεις όμως δεν είδαμε.

Για το σοβαρό όμως και μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα δεν μπορώ να μην στηλιτεύσω  τη νοοτροπία της νέας δημοτικής αρχής, που επανέρχεται στο παλιό αυταρχικό δόγμα, άλλων παλιών εποχών, που οδηγεί στην εγκατάλειψη του δημοκρατικού διαλόγου, της διαβούλευσης, της διαφάνειας, της συναίνεσης , της σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και στη γνώμη και απόφαση ενός  περιορισμένου διευθυντηρίου της δημοτικής αρχής.  Σύμφωνα με το δόγμα : « Ότι κάνουμε εμείς είναι καλώς καμωμένο»  «Το κράτος είμαστε εμείς».

Τα χρήματα όμως που θα δαπανηθούν για την μεταφορά  των στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν θα βγουν από την τσέπη του κ. Δημάρχου. Ούτε και από την τσέπη κάποιων του διευθυντηρίου της δημοτικής αρχής. Αλλά από τον Συριανό λαό, ο οποίος πρέπει να ξέρει που θα πάνε τα λεφτά του και αν θα πιάσουν τόπο ή θα περιμένουμε πάλι μισό αιώνα και θα δούμε.

Και για να μην πάνε τα λεφτά στον βρόντο, βασική και θεμελιώδης  προϋπόθεση  κάθε σοβαρής και υπεύθυνης διοίκησης είναι μέσα από επίσημα έγγραφα και στοιχεία (προμελέτες και λοιπά) να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι εκ των προτέρων και πριν από κάθε απόφαση που θα πάρουν τις βασικές προϋποθέσεις. Αναλυτικά τις εργασίες που θα γίνουν, κοστολόγηση αυτών, πρόβλεψη πότε θα αρχίσουν και πότε θα τελειώσουν , που θα βρεθούν οι πόροι, κ.λπ.

Οι δουλειές αυτές που είναι πολύ σοβαρές, πρέπει να γίνονται παστρικά και με διαφάνεια και με έγκριση του λαού και όχι να τις καλύπτουν έντεχνα με πέπλο μυστηρίου.

Άρα ας αφήσει τα κόλπα ο κ. Δήμαρχος και οι περί αυτόν.

Μπορεί τώρα να μας λένε ότι θα δώσουμε 350.000 – 400.000 €, αλλά θα πάρουμε ένα οικόπεδο-φιλέτο. Το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε το φιλέτο, αλλά πότε θα το μαγειρέψουμε και πότε θα το αξιοποιήσουμε για να αποδώσει και να πιάσει τόπο.

  1. Όσον αφορά την διάσταση απόψεων που είχε προκύψει μεταξύ της κας Λίλης Ελευθερίου και της Δημοτικής Αρχής για τον εκθεσιακό χώρο «Μάνου Ελευθερίου», φαίνεται ότι μετά την επιστολή- καταγγελίας της κας Λίλης Ελευθερίου, αλλά προφανώς και την αγανάκτηση του κόσμου, αλλάζουν ρότα, κάνουν τα καλά παιδιά και επανέρχονται στον αρχικό σωστό δρόμο.

Έτσι στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2020, έβαλαν στον προϋπολογισμό του Δήμου μας 15.000 € για την δημιουργία του εκθεσιακού χώρου στο “Πάνθεον”.

Και διερωτώμεθα, έπρεπε να περάσουν 16 μήνες για ένα τόσο απλό θέμα;  Για να επιστρέψουν στο λιμάνι της λογικής; Και να εφαρμόσουν την αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Τέλος πάντων. Έστω και έτσι, επικράτησε η λογική, ύστερα από διάφορες τρικλοποδιές, ντρίπλες και παλινωδίες, που εξέθεσαν και την Δημοτική Αρχή, αλλά και προσέβαλαν  και την μνήμη του Συριανού λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργού.

Ακόμα δεν αισθάνονται ντροπή, όταν εδώ και 16 μήνες στην εξουσία, παρά τις αρχικές τους υποσχέσεις ότι ο Πολιτιστικός χώρος «Μάνος Ελευθερίου» θα αναβαθμιστεί και θα γίνει και πάλι λειτουργικός,  δεν έχουν δείξει την ελάχιστη μέριμνα.

Αντίθετα, ο χώρος αυτός σήμερα δίνει την εικόνα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας που  αποτελεί προσβολή στην μνήμη του Συριανού λογοτέχνη-ποιητή.

Να θυμηθούμε ότι το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμούπολης αποφάσισε την αγορά ακινήτου για την διαμόρφωση Ανοικτού Θεάτρου προϋπολογισμού 300.000 € στην περιοχή Τράφος, όπισθεν του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος, για να ονομαστεί θέατρο «Μάνος Ελευθερίου». Η απόφαση τότε αυτή χαρακτηρίστηκε ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για τον πολιτισμό του νησιού μας.

Σήμερα, δεν ξέρω εάν θα πρέπει να νοιώθουμε για την ονομασία του συγκεκριμένου χώρου σε θέατρο «Μάνος Ελευθερίου».

  1. Τέλος, σα να μην έφτανε που η πόλη μας με τα πολλά επικίνδυνα κτίρια, παραδοσιακά, νεοκλασικά και διατηρητέα, υποφέρει από την αναλγησία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόσφατα προστέθηκε και η αναλγησία της δημοτικής αρχής, η οποία με την ιδιαίτερη φοροεισπρακτική της πολιτική και αποτρεπτική ιδιαίτερα για την συντήρηση και ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών κτιρίων επέβαλλε νέο και υπερβολικό ειδικό χαράτσι, από 75 έως 150 € σε κάθε διέλευση οχήματος άνω των 10 τόνων, από πλακοστρωμένες και γρανιτοστρωμένες δημοτικές οδούς της πόλης μας, που εκτελούν μετακομίσεις οικο-συσκευών, αυτοκινήτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, αποκομιδής προϊόντων κατεδάφισης και εκσκαφών καθώς και αυτών που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά.

Παράλληλα οι αιτούντες την άδεια διέλευσης θα πληρώνουν και τις τυχόν φθορές των οδοστρωμάτων.

Αυτή η απόφαση της δημοτικής αρχής θα πλήξει με πολλούς τρόπους και την Ερμούπολη   και τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου. Και θα επιβαρύνει αλόγιστα και άδικα και τους τωρινούς και μελλοντικούς ιδιοκτήτες και επενδυτές.

Σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχει ενδιαφέρον ανακατασκευής αυτών των κτιρίων και επανακατοίκησής τους. Αντί λοιπόν να δίνουμε κίνητρα και βοήθεια στους ιδιοκτήτες και επενδυτές, τους κόβουμε το κεφάλι και τα πόδια για λόγους φοροεισπρακτικούς.  Την στιγμή μάλιστα που ο κόσμος δοκιμάζεται οικονομικά και υποφέρει, το Πολεοδομικό καταταλαιπωρεί τον κόσμο, η οικοδομή έχει παγώσει και σήμερα που γίνεται συλλογική προσπάθεια φορέων, επαγγελματιών και πολιτών για την διάσωση των ιστορικών αυτών κτιρίων, αυτής της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού μας.

Αυτό πέρασε στα ψιλά και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα το βρούμε και αυτό μπροστά μας.

ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

ΚΩΝ. ΔΑΦΝΑΣ

Πρώην Δημ. Σύμβουλος

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares