DARZENTAS_MESA
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 13:24

Σαντορίνη: Μαύρη επέτειος 14 χρόνων από το ναυάγιο του Sea Diamond [pics-vids]

Ήταν απόγευμα Μεγάλης Πέμπτης, 5 Απριλίου 2007, ακριβώς έντεκα χρόνια πριν, όταν το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της Louis Hellenic Cruises (και νυν Celestyal Cruises) με 1.163 επιβάτες και 391 άτομα πλήρωμα, προσέκρουσε σε χαρτογραφημένο ύφαλο μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Μετά την αποβίβαση των επιβατών, το Sea Diamond ρυμουλκήθηκε 2 ναυτικά μίλια νοτιότερα, 500 μόλις μέτρα από το λιμάνι του Αθηνιού όπου και εγκαταλείφτηκε, με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί δεκατέσσερις ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής.

sea diamond

Μια σειρά από παραβάσεις οδήγησαν στην τραγωδία

Κανείς από τους επιβάτες του πλοίου δεν φανταζόταν την περιπέτεια που επρόκειτο να ζήσει, όταν το Sea Diamond απέπλευσε από το Ηράκλειο στις 12 το μεσημέρι με προορισμό τη Σαντορίνη. Οι τέσσερις ώρες που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει αυτό το ταξίδι αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν αρκετές για να πάνε πολλά πράγματα στραβά και η κρουαζιέρα να έχει μοιραία κατάληξη.

Μετά τον απόπλου από το Ηράκλειο, η αντλία πετρελαίου μίας εκ των τεσσάρων κεντρικών μηχανών παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα η μηχανή να τεθεί εκτός λειτουργίας. Δίχως να ενημερώσει κανέναν, ως όφειλε, ο πλοίαρχος αποφάσισε να συνεχιστεί το ταξίδι και η επισκευή να γίνει εν πλω. Η μηχανή άρχισε να λειτουργεί κανονικά, όταν το πλοίο βρισκόταν πλέον στον κόλπο της Σαντορίνης. Στα 15 λεπτά που έμεινε σε πλήρη λειτουργία, το κρουαζιερόπλοιο παρέκκλινε συστηματικά της πορείας πρόσδεσης. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί δύο ναυτικά στάδια νοτιότερα, προς το ακρωτήριο Αλωνάκι, όπου και η δεξιά πλευρά του προσέκρουσε σε ξέρα στις 15:30. Το Sea Diamond άρχισε αμέσως να "μπάζει" νερά.

Μετά την πρόσκρουση, ο πλοίαρχος έδωσε εντολή να κλείσουν οι 19 υδατοσταγείς πόρτες των στεγανών φρακτών που παρέμεναν κατά παράβαση ανοιχτές στη διάρκεια του ταξιδιού. Όμως αυτό δεν ήταν πλέον εφικτό... Τα νερά που έμπαιναν στο πλοίο προκάλεσαν βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Το Sea Diamond έχει μείνει ακυβέρνητο ενώ εισέρχεται με μεγάλη ταχύτητα στον κόλπο των Φηρών. Στις 15:40 δίνεται εντολή εκκένωσης, αφού το πλοίο έχει πάρει πλέον μεγάλη κλήση.

sea diamond santorini

Επεισοδιακή επιχείρηση διάσωσης

Το Λιμεναρχείο του νησιού ενημερώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (17 λεπτών) για το τι συνέβαινε στο πλοίο, ενώ ο πλοίαρχος δεν απαντούσε για αρκετή ώρα στις επανειλημμένες προσπάθειες για επικοινωνία μέσω VHF.

Στο σημείο έσπευσαν ντόπιοι ψαράδες και με τις βάρκες και τα καΐκια τους και πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ οι βάρκες του πλοίου κατέβαιναν με καθυστέρηση στη θάλασσα, αφού δεν λειτουργούσαν τα ηλεκτρικά βίντσια.

"Υγρός τάφος" για τρεις
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω των συνεχών παραβάσεων και όχι του καιρού που ήταν ήπιος, τα χειρότερα αποφεύγονται και όλοι σχεδόν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου βγαίνουν σώοι από αυτό. Εκτός από δύο. Το 45χρονο Γάλλο υπήκοο Ζαν Κριστόφ Αλέν και τη 16χρονη κόρη του Μόντ. Παρά τις συνεχείς έρευνες, οι σοροί τους δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Μερικούς μήνες αργότερα, τη ζωή του θα χάσει και ένας 44χρονος δύτης που πραγματοποιούσε καταδύσεις στο κουφάρι του πλοίου, στο πλαίσιο ερευνών, από τη νόσο των δυτών.

sea diamond4

Δίκες και καταδίκες
Παρά τις προσπάθειες της πλοιοκτήτριας να ρίξει τις ευθύνες στον... "αχαρτογράφητο", όπως υποστήριζε, όρμο, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά σε αμέλεια του καπετάνιου του πλοίου.

Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδίκασε τον Πλοίαρχο, τον γενικό διευθυντή της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τον ανθυποπλοίαρχο που είχε υπηρεσία στην γέφυρα του πλοίου. Ύστερα από έφεση και των τριών, ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε ξανά την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά, και οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν εκ νέου, με μικρότερες ποινές. Ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και ο ανθυποπλοίαρχος αξιωματικός Γέφυρας σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών. Ο Άρειος Πάγος ακολούθως, επικύρωσε τις ποινές του Πλοιάρχου και του γενικού διευθυντή, ενώ αναίρεσε την ποινή του ανθυποπλοιάρχου.

sea diamond (2)

"Τοξική βόμβα" στο Αιγαίο
Έντεκα χρόνια μετά, το Sea Diamond παραμένει βυθισμένο στη Σαντορίνη, με τους κατοίκους και τους ειδικούς να κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για οικολογική καταστροφή. Όπως επισημαίνουν, ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο προχωρά η διαδικασία αποσύνθεσης του "κουφαριού" του πλοίου. Εκτός από το πετρέλαιο, τοξικές ουσίες, αμίαντος, υδράργυρος και μόλυβδος συνθέτουν ένα τοξικό "κοκτέιλ" που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή. Την άμεση ανέλκυση του πλοίου έχει ζητήσει από 2016 και ο Άρειος Πάγος.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, πιστοί στο δίκαιο αγώνα μας εδώ και 14 χρόνια, για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001, του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002, προκειμένου να υποχρεώσει την πλοιοκτήτρια ως υπεύθυνη του ναυαγίου και τον αλληλασφαλιστικό της οργανισμό, να πληρώσουν για την ανέλκυση του Sea Diamond, η οποία είναι απαραίτητη και εφικτή σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές πραγματογνωμοσύνες!

16046936515fa5ae932df16

sea diamond (1)

Με στοιχεία από το news247.gr

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares