Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 10:48

Νάξος - Φιλώτι: Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο "ζωντανεύει" το χθες [vid]

Μόλις πριν από λίγους μήνες, το Μάιο του 2022, άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του στο κοινό το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο Φιλωτίου.

Με αφορμή τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού «Παναγιά Φιλωτίτισσα» και δεδομένου του ότι ήταν έτοιμο να λειτουργήσει (τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου έγιναν λίγο αργότερα), για πρώτη φορά, ήρθαμε σε επαφή με όλα όσα συνδέουν το Φιλώτι του σήμερα με αυτό του χθες.

Ένα όμορφο Φιλωτίτικο σπίτι, με αρχοντικές φωτογραφίες στους τοίχους, με έπιπλα εποχής, με φορεσιές επίσημες και καθημερινές, το μαγειριό, η τσαμπούνα, το παλιό ελαιοτριβείο, αντικείμενα από τους Μητάτους, το ξύλινο αλέτρι, αλλά και Εκκλησιαστικά Ρώσικα κατά κύριο λόγο αντικείμενα, είναι μερικά από αυτά που κάποιος θα δει κατά την επίσκεψή του στο μουσείο.

Η παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, οι δυσκολίες της τότε εποχής, οι συνήθειες των ανθρώπων και η γενναιοδωρία τους, ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Η γενναιοδωρία που μέχρι και σήμερα είναι εμφανής καθώς πολλά από τα εκθέματα χαρίστηκαν με αγάπη και σεβασμό από Φιλωτίτες για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι στο αντίκρισμά τους.

Ο Εφημέριος Του Ιερού Ναού «Παναγιά Φιλωτίτισσα» παρ. Ιωάννης Μανιός, ο εκπαιδευτικός κ. Αντώνιος Τζιώτης και η αγαπητή κα Δέσποινα Προμπονά, μας μιλούν στο Naxospress.gr και τη Μαντώ Στουρνάρα για το χώρο, μας ξεναγούν στις γωνιές του και προσκαλούν όλους όσοι βρεθούν στο όμορφο ορεινό χωριό της Νάξου να επισκεφτούν το μουσείο για να πάρουν μαζί τους φεύγοντας εικόνες από μια άλλη εποχή, δύσκολη μα και όμορφη συνάμα.

Δείτε το σχετικό video

 Πηγή: naxospress.gr

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares