Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 14:18

Το "συνθετικό" ποδόσφαιρο-Το να γίνεσαι άνδρας-Το βάρος της φανέλας [vid]

 

Οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε αυτό που έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα, σαν ποδόσφαιρο μιας άλλης εποχής και το θυμόμαστε όχι μόνο σαν στυλ παιχνιδιού και δράσης μέσα στις τέσσερις γραμμές, αλλά σαν ολόκληρη διαδικασία με εικόνες , ήχους και μυρωδιές που καμία σχέση δεν εχουν με το καθαρά αθλητικό κομμάτι και που κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας.

Το κλασικό "βρώμικο", τον τύπο με τα μαξιλαράκια από φελιζόλ(μαξιλαράκι παιδιά), την αγορά εισιτηρίων από τα κασελάκια, τους πιτσιρίκους στην αναμονή έξω από τις θύρες, τους ψιλοτσακωμούς με τη γρήγορη συμφιλίωση και τα αστεία πειράγματα στις μικτές κατάμεστες κερκίδες, τον άνθρωπό μας με τον πασατέμπο, την πορτοκαλάδα και το μαντολάτο για το τσιγάρο(10 δραχμές το ένα και μετά το 80΄ ....10 δραχμές τα τρία), τις ομάδες να βγαίνουν η κάθε μία ξεχωριστά και ο ένας πίσω από τον άλλον με τα χαρτάκια στον αέρα και την γιούχα στην έξοδο του αντιπάλου και βέβαια την υδροφόρα που έμπαινε στο γήπεδο για να καταβρέξει τον χωμάτινο αγωνιστικό χώρο πριν τη σέντρα.
Εκείνα τα χρόνια για να παίξεις και να κάνεις πρωταθλητισμό σε χωμάτινο και μάλιστα χωρίς επικαλαμίδες, απαιτούσε ξεχωριστές ψυχικές και σωματικές δυνάμεις.
Παρακολουθούσα συχνά την δεύτερη αγαπημένη μου ομάδα, μετά φυσικά τον Πανιώνιό μου, την Προοδευτική.
Το γήπεδο χώμα και η Προοδευτική της δεκαετίας του ΄80 , ασανσέρ ανάμεσα σε Β΄και Γ΄ αλλά με έναν κόσμο απίστευτο, κόσμο που εκείνα τα χρόνια ακόμα συναντούσες στα περισσότερα γήπεδα. Ανοίγω μία παρένθεση να πω πως το 1988 που πήγα στον στρατό ο Πανιώνιος είχε 12.500 Μ.Ο με έδρα το "Καραϊσκάκη" εκείνη τη χρονιά και κλείνω την παρένθεση.
Στο χωμάτινο τερέν της Γρ. Λαμπράκη έδιναν κάθε φορά τη δική του ποδοσφαιρική παράσταση σκληροτράχηλοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Βογιατζής, ο Χόρτσας, ο Τσεβρετζής, ο Φώτης, ο Κοπανίδης, ο Σφέτσας κ.α. και φυσικά ο πιο σκληροτράχηλος όλων, ο τερματοφύλακας, ο συγχωρεμένος ο Δαδίτσος.
Κάθε βουτιά στο χώμα, κάθε έξοδος, κάθε τάκλιν, ισοδυναμούσαν με πόνο και αίμα.
Το ποδόσφαιρο που έβλεπα στο χορτάρι στον "Ναό" της Νέας Σμύρνης δεν είχε καμία σχέση, ή για να είμαι πιο ακριβής , είχε κάποιες ομοιότητες με αυτό που έβλεπα στο "κλουβί" και αντίστροφα αν προτιμάτε.
Εάν πήγαινες τη μία ομάδα να παίξει εναντίον της άλλης στο γήπεδό της, το θέαμα θα ήταν κάτι σαν ποδόσφαιρο και το αποτέλεσμα θα έγερνε πιθανότατα υπέρ της γηπεδούχου.
Τα χρόνια άλλαξαν , το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θέλουμε να λέμε ότι άλλαξε κι ότι έγινε καλύτερο απ΄όλες τις πλευρές, πράγμα το οποίο προσωπικά δε το νομίζω , αλλά σε αυτό θα αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή.
Οι αγωνιστικοί χώροι είναι πια χαλιά.
Χαλιά με φυσικό ή συνθετικό χλοοτάπητα.
Η αίσθηση όμως του "συνθετικού ποδοσφαίρου" τουλάχιστον σε΄μένα παραμένει και επιβεβαιώνομαι κάθε φορά που καλούμε να δω μία ομάδα με φυσικό χορτάρι να αγωνίζεται σε συνθετικό και το αντίθετο.
Αυτό παρατηρούσα πάλι εχθές στο ντέρμπι μεταξύ Πρόο και Πανιωνίου.
Το ματς αναγκαστικά στη δύναμη, στο "away" και όπου πάει, και η μπάλα να τρέχει και να ξεχνάει να σταματήσει, με μικρά διαλείμματα ποιοτικού ποδοσφαίρου κυρίως από τους κυανέρυθρους πιτσιρικάδες, που μάλλον έχουν βαλθεί να στρέψουν όλα τα βλέμματα επάνω τους , τρελαίνοντας τους φίλους του Ιστορικού αλλά και τους αγνούς φιλάθλους που βλέπουν επιτέλους να υπάρχει σφυγμός στο ετοιμοθάνατο από καιρό ελληνικό ποδόσφαιρο.
Εάν αύριο με έναν μαγικό τρόπο ο Πανιώνιος γυρνούσε στα σαλόνια ΤΟΥ, εάν αύριο με έναν μαγικό τρόπο κατακτούσε κύπελλα, έβγαινε Ευρώπη, αν έκανε "κηδείες" στο ΠΟΚ και στον "Βορρά", ποτέ δε θα ξέχναγα αυτή την ποδοσφαιρική αίσθηση που νιώθω όταν βλέπω αυτά τα πιτσιρίκια να γίνονται άντρες ποδοσφαιρικά και κυριολεκτικά, όταν ακούω τα λόγια του κόουτς μέσα στα αποδυτήρια και όταν διακρίνω στο άκουσμά τους πρόσωπα νεανικά γεμάτα πόνο από την προσπάθεια, ικανοποίηση από το αποτέλεσμα, δυναμισμό για τη συνέχεια , συγκίνηση και απόλυτη συναίσθηση για το club και το βάρος της φανέλας.

για το ΣΠΟΡ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Νικόλαος Ί.Καλογεράς
Άνδρος

Κατηγορία Γ' ΕΘΝΙΚΗ NEWS
ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Άνετα, όμορφα και καυστικά.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares