Πραγματοποιήθηκαν στη Μάρπησσα οι εκδηλώσεις για τον ήρωα Νικόλαο Στέλλα [pics]

  • Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ
Πραγματοποιήθηκαν στη Μάρπησσα οι εκδηλώσεις για τον ήρωα Νικόλαο Στέλλα [pics]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι αθλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Ήρωα Νικολάου Στέλλα, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Ιουνίου στην Μάρπησσα της Πάρου.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις περιείχαν αγώνες των ακαδημιών μπάσκετ, μεταξύ του ΑΟ Πάρου και του Μαρπησσαϊκού, καθώς και τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου.

Πλήθος κόσμου και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο Δήμαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον μεγάλο ήρωα.

62126174_10218590076724886_1815178472075558912_n_8109d.jpg

Το σχετικό ευχαριστήριο του ΑΟ Πάρου

Στη μνήμη του Ήρωα Νικόλα Στέλλα πραγματοποιήθηκαν τη Κυριακή 2/6/2019 αγώνες ακαδημιών μπάσκετ στο ΑΠΧ Αρχιλόχου - Μάρπησσας ανάμεσα στις ομάδες του Μαρπησσαϊκού και του ΑΟ Πάρου στις ακαδημίες κοριτσιών στις 18:00 και ακαδημίες αγοριών στις 19:30.
Ήταν μια πολλή όμορφη γιορτή και μπράβο στους διοργανωτές.
Συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν, στους προπονητές Μαρία Τσαντάνη και Βαγγέλη Μουρογιάννη για το έργο τους, τους γονείς που ήρθαν στο γήπεδο για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, την Μαρία Περαντινού, τον Κώστα Πιπέρογλου, την Μαρουσώ Λαουράκη και τον Νίκο Προμπονά για την πολύτιμη βοήθειά τους για την πραγματοποίηση των παιχνιδιών!

61989290_10218590077404903_4300701803189633024_n_c8dea.jpg

Ο Νικόλαος Στέλλας

Ο Νικόλαος Στέλλας γεννήθηκε στην Πάρο το 1921 και ήταν το πέμπτο από εννέα παιδιά της οικογένειας του Γιακουμή Στέλλα και της Μαριγώς Κυδωνιέως. Τον Μάϊο του 1944 και ενώ η Πάρος τελούσε υπό Γερμανική κατοχή, ο Νικόλαος Στέλλας συμμετείχε σε επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των Γερμανών με το παρακάτω ιστορικό:

Στην περιοχή Τρυπητή αποβιβάζονται τη νύχτα της 14ης Μαΐου, ομάδες κομάντος αποτελούμενες κυρίως από Άγγλους και Έλληνες με επικεφαλής τον Δανό λοχαγό Anders Lassen.  Αρχικά κρύβονται σε μια παρακείμενη σπηλιά και στη συνέχεια οδηγούνται στην κατοικία του Ιακώβου Στέλλα που βρίσκεται στη θέση Άη-Γιώργης παίρνοντας σαν οδηγό και συνεργάτη τον υιό του Νικόλα (που εργαζόταν στο αεροδρόμιο) μαζί με τους αδελφούς του Μανώλη και Χρήστο* ο οποίος γνώριζε να τους οδηγήσει προς τα χωριά και το αεροδρόμιο, αφού αποστολή τους ήταν η δολιοφθορά των Γερμανών και των εγκαταστάσεών τους.

Την 1η ομάδα δράσης αποτελούσαν Άγγλοι κομάντος και ο Νικόλαος Στέλλας. Την 2η ομάδα ο αστυνομικός Μανώλης Γρυλλάκης, ο Ανθυπολοχαγός Σοφούλης και ο Γιάννης Αλιπράντης. Την 3η Ομάδα ο Αντώνης Δελέντας και βοηθητικές ομάδες που αποτελούσαν ο Παναγιώτης Εμμ. Τσιγώνιας, ο Δημήτρης Περαντινός κ. α.

Όλες οι ομάδες προσυνεννοημένες για την αποστολή και ώρα κοινής δράσης, (22:30 της 16ης Μαΐου) είχαν καταλάβει με αυστηρή κάλυψη νευραλγικά σημεία στον περιβάλλοντα χώρο. Το σχέδιο είχε ως εξής: Η 1η ομάδα θα κατέστρεφε τούς ασυρμάτους του Γαλιού κα τις αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου (ο Γαλιός είναι μικρός λοφίσκος ΒΔ του χωριού Μαρμαρά, με επίκαιρη φυσική θέση στο αεροδρόμιο). Η 2η ομάδα θα περικύκλωνε την κατοικία του διοικητή του αεροδρομίου Tabel, η οποία βρισκόταν φρουρούμενη στο χωριό του Τσιπίδου. Η 3η ομάδα θα κατέστρεφε τούς κεντρικούς ασυρμάτους που βρίσκονταν στο χωριό του Δραγουλά και η 4η βοηθητική ομάδα θα έκοβε το τηλεφωνικό καλώδιο στο ύψος της εκκλησίας της Φλουριάς.

Ενώ η ώρα δράσης πλησίαζε και όλα έβαιναν καλώς ακούγεται ένα γάβγισμα σκύλου απ’ τη θέση του Γαλιού και ταυτόχρονα τρείς ισχυροί πυροβολισμοί και εκτοξεύεται μία φωτοβολίδα που μετατρέπει την περιοχή του αεροδρομίου και των χωριών σε μέρα με αποτέλεσμα να χαθεί η κάλυψη και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Η αποστολή όμως συνεχίζεται και η βοηθητική ομάδα κόβει το καλώδιο προς τον Άγιο Αντώνιο. Η 2η εισβάλλει στην κατοικία του Διοικητή Tabel, τον συλλαμβάνει και φονεύει τον υπασπιστή του ενώ άλλα μέλη της ίδιας ομάδας καταστρέφουν τούς ασύρματους του Τσιπίδου και φονεύουν τούς Γερμανούς ασυρματιστές. Η 1η Ομάδα ενεργεί στο Γαλιό σύμφωνα με το σχέδιο και η 3η Ομάδα στο Δραγουλά, καταστρέφει μια γερμανική αποθήκη και αποκόπτει την τηλεφωνική γραμμή προς το αεροδρόμιο.

Τα μεσάνυχτα όλα έχουν τελειώσει και οι κομάντος που αποτελούν την 1η Ομάδα συγκεντρώνονται στον Άγιο Χαράλαμπο ΝΔ του Τσιπίδου σύμφωνα με το πρόγραμμα. Εκεί στο προσκλητήριο διαπιστώνεται ότι απουσιάζουν ο Νικόλαος Στέλλας και ο Άγγλος γιατρός. Λόγω των συνθηκών δεν είναι δυνατή η συνέχιση της απαγωγής του Διοικητή και τον αφήνουν βαρειά τραυματισμένο ενώ η υπόλοιπη ομάδα παραλαμβάνει τον τραυματισμένο Γρυλλάκη και με φουσκωτή λέμβο από το Πίσω Λιβάδι, επιβιβάζονται στο πλοίο των κομάντος που τούς ανέμενε και φεύγουν για την Ηρακλειά.

Τη νύχτα της 16ης Μαΐου οι Γερμανοί συνέλαβαν τον άτυχο Νικόλαο Στέλλα, τον μεταφέρουν για ανάκριση και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσει την πορεία της σχεδιαζόμενης επίθεσης καθώς και τους συνεργούς του. Ο Νικόλας στάθηκε αλύγιστος και δεν έδωσε καμιά πληροφορία στους Γερμανούς. Την επομένη αφού δικάστηκε αποφασίσθηκε να εκτελεσθεί δι’ απαγχονισμού.

Τον ρώτησαν: «Ποια είναι η τελευταία σου επιθυμία;» και εκείνος απάντησε «Να εξομολογηθώ και να κοινωνήσω». Τότε κάλεσαν τον ιερέα της ενορίας παπα Γιάννη Παπάζογλου από τον οποίο ο Στέλλας ζήτησε να μεταφέρει στους γονείς του το μήνυμα ………«να τον συγχωρήσουν για τον πόνο που τους προκάλεσε». Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τον οδήγησαν με τα χέρια δεμένα στο ικρίωμα στην πλατεία του Τσιπίδου. Αφού απαγχονίστηκε το πτώμα του εκτέθηκε σε δημόσια θέα για παραδειγματισμό στην πλατεία όπου σήμερα βρίσκεται η προτομή του (έργο του γλύπτη Νικ. Περαντινού).

* Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Σοφούλης που συμμετείχε στην αποστολή….γράφει:

«Όταν διαπιστώθηκε ότι στην αποστολή μετείχαν τρία αδέλφια της οικογένειας Στέλλα, ο Χρήστος, ο Μανώλης και ο Νικόλας, τους τονίσαμε ότι για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να μείνει μόνο ένας, ο γνώστης του αεροδρομίου των Γερμανών που θα γινόταν το σαμποτάζ».

-«Εγώ θα μείνω», είπε αυτόματα ο Νικόλας.

-«Ως εδώ που τους οδηγήσαμε καλά είναι», του απάντησε ο ένας εκ των αδελφών του».

-«Τι; Φοβάσαι;», τον έκοψε απότομα ο Νικόλας.

-«Κι αν πιαστείς, ξέρεις τι μπορεί να γίνει; Σκέφτεσαι πόσες μανάδες θα κλάψουν;»

-«Μόνο μία θα κλάψει! Η δική μας μάνα, καμία άλλη. Δεν πρόκειται να μαρτυρήσω τίποτα έστω και με κρεμάσουν!!!», απάντησε προφητικά ο Νικόλας και ο διάλογος έκλεισε.

Νικόλαος Στέλλας……………….θυσίασε τα νιάτα του για την Ελευθερία και την πατρίδα και κέρδισε την αιωνιότητα και μια θέση στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων.

61780009_2333613420242101_2803235148764545024_o_20f45.jpg

61467045_10218590075924866_9064416976562028544_n_3e59b.jpg

61900735_2333612990242144_1369427988499660800_o_6e37d.jpg

επιστροφή στην κορυφή

Επείγουσα ενημέρωση για την Κάρτα Υγείας από την ΕΠΣ Κυκλάδων

Κατεπείγουσα ενημέρωση - υπενθύμιση προς όλα τα σωματεία της δύναμης...

Κυκλοφόρησε η ''Κάρτα Φίλων'' του Περσέα Σύρου

Ο Περσέας Σύρου συνεχίζει να παράγει πολύτιμο έργο στο Γυναικείο...

"Άσφαιρος" ο Πανθηραϊκός με ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ

ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ και Πανθηραϊκός αναμετρήθηκαν στο δεύτερο παιχνίδι του Μαρκομιχελάκειου...

Άρεσε παρά την ήττα ο Πανθηραϊκός στις Αρχάνες

Την ήττα με 1-0 από τον Γιούχτα γνώρισε ο Πανθηραϊκός...

Live stream από τις Αρχάνες οι αγώνες του Πανθηραϊκού

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από το γήπεδο των Αρχάνων τους...

Σε Live Streaming οι προσπάθειες του Πανθηραϊκού στο "Μαρκομιχελάκειο" Τουρνουά

Σε απ' ευθείας μετάδοση με live streaming θα μεταδοθεί από...

Στιγμές χαλάρωσης για τους Βετεράνους της Θύελλας Καμαρίου

Στιγμές χαλάρωσης και ενότητας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε...

Οι 50 ομάδες! σε Κ12, Κ14, Κ16 και οι πιθανοί όμιλοι

Νέο ρεκόρ αναμένεται να σημειωθεί φέτος στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Άσφαιρος" ο Πανθηραϊκός με ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ

ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ και Πανθηραϊκός αναμετρήθηκαν στο δεύτερο παιχνίδι του Μαρκομιχελάκειου Τουρνουά με το 0-0 να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Άρεσε παρά την ήττα ο Πανθηραϊκός στις Αρχάνες

Την ήττα με 1-0 από τον Γιούχτα γνώρισε ο Πανθηραϊκός στο πρώτο παιχνίδι του Μαρκομιχελάκειου Τουρνουά που γίνεται στις Αρχάνες.