Πραγματοποιήθηκαν στη Μάρπησσα οι εκδηλώσεις για τον ήρωα Νικόλαο Στέλλα [pics]

  • Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ
Πραγματοποιήθηκαν στη Μάρπησσα οι εκδηλώσεις για τον ήρωα Νικόλαο Στέλλα [pics]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι αθλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Ήρωα Νικολάου Στέλλα, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Ιουνίου στην Μάρπησσα της Πάρου.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις περιείχαν αγώνες των ακαδημιών μπάσκετ, μεταξύ του ΑΟ Πάρου και του Μαρπησσαϊκού, καθώς και τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου.

Πλήθος κόσμου και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο Δήμαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον μεγάλο ήρωα.

62126174_10218590076724886_1815178472075558912_n_8109d.jpg

Το σχετικό ευχαριστήριο του ΑΟ Πάρου

Στη μνήμη του Ήρωα Νικόλα Στέλλα πραγματοποιήθηκαν τη Κυριακή 2/6/2019 αγώνες ακαδημιών μπάσκετ στο ΑΠΧ Αρχιλόχου - Μάρπησσας ανάμεσα στις ομάδες του Μαρπησσαϊκού και του ΑΟ Πάρου στις ακαδημίες κοριτσιών στις 18:00 και ακαδημίες αγοριών στις 19:30.
Ήταν μια πολλή όμορφη γιορτή και μπράβο στους διοργανωτές.
Συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν, στους προπονητές Μαρία Τσαντάνη και Βαγγέλη Μουρογιάννη για το έργο τους, τους γονείς που ήρθαν στο γήπεδο για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, την Μαρία Περαντινού, τον Κώστα Πιπέρογλου, την Μαρουσώ Λαουράκη και τον Νίκο Προμπονά για την πολύτιμη βοήθειά τους για την πραγματοποίηση των παιχνιδιών!

61989290_10218590077404903_4300701803189633024_n_c8dea.jpg

Ο Νικόλαος Στέλλας

Ο Νικόλαος Στέλλας γεννήθηκε στην Πάρο το 1921 και ήταν το πέμπτο από εννέα παιδιά της οικογένειας του Γιακουμή Στέλλα και της Μαριγώς Κυδωνιέως. Τον Μάϊο του 1944 και ενώ η Πάρος τελούσε υπό Γερμανική κατοχή, ο Νικόλαος Στέλλας συμμετείχε σε επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των Γερμανών με το παρακάτω ιστορικό:

Στην περιοχή Τρυπητή αποβιβάζονται τη νύχτα της 14ης Μαΐου, ομάδες κομάντος αποτελούμενες κυρίως από Άγγλους και Έλληνες με επικεφαλής τον Δανό λοχαγό Anders Lassen.  Αρχικά κρύβονται σε μια παρακείμενη σπηλιά και στη συνέχεια οδηγούνται στην κατοικία του Ιακώβου Στέλλα που βρίσκεται στη θέση Άη-Γιώργης παίρνοντας σαν οδηγό και συνεργάτη τον υιό του Νικόλα (που εργαζόταν στο αεροδρόμιο) μαζί με τους αδελφούς του Μανώλη και Χρήστο* ο οποίος γνώριζε να τους οδηγήσει προς τα χωριά και το αεροδρόμιο, αφού αποστολή τους ήταν η δολιοφθορά των Γερμανών και των εγκαταστάσεών τους.

Την 1η ομάδα δράσης αποτελούσαν Άγγλοι κομάντος και ο Νικόλαος Στέλλας. Την 2η ομάδα ο αστυνομικός Μανώλης Γρυλλάκης, ο Ανθυπολοχαγός Σοφούλης και ο Γιάννης Αλιπράντης. Την 3η Ομάδα ο Αντώνης Δελέντας και βοηθητικές ομάδες που αποτελούσαν ο Παναγιώτης Εμμ. Τσιγώνιας, ο Δημήτρης Περαντινός κ. α.

Όλες οι ομάδες προσυνεννοημένες για την αποστολή και ώρα κοινής δράσης, (22:30 της 16ης Μαΐου) είχαν καταλάβει με αυστηρή κάλυψη νευραλγικά σημεία στον περιβάλλοντα χώρο. Το σχέδιο είχε ως εξής: Η 1η ομάδα θα κατέστρεφε τούς ασυρμάτους του Γαλιού κα τις αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου (ο Γαλιός είναι μικρός λοφίσκος ΒΔ του χωριού Μαρμαρά, με επίκαιρη φυσική θέση στο αεροδρόμιο). Η 2η ομάδα θα περικύκλωνε την κατοικία του διοικητή του αεροδρομίου Tabel, η οποία βρισκόταν φρουρούμενη στο χωριό του Τσιπίδου. Η 3η ομάδα θα κατέστρεφε τούς κεντρικούς ασυρμάτους που βρίσκονταν στο χωριό του Δραγουλά και η 4η βοηθητική ομάδα θα έκοβε το τηλεφωνικό καλώδιο στο ύψος της εκκλησίας της Φλουριάς.

Ενώ η ώρα δράσης πλησίαζε και όλα έβαιναν καλώς ακούγεται ένα γάβγισμα σκύλου απ’ τη θέση του Γαλιού και ταυτόχρονα τρείς ισχυροί πυροβολισμοί και εκτοξεύεται μία φωτοβολίδα που μετατρέπει την περιοχή του αεροδρομίου και των χωριών σε μέρα με αποτέλεσμα να χαθεί η κάλυψη και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Η αποστολή όμως συνεχίζεται και η βοηθητική ομάδα κόβει το καλώδιο προς τον Άγιο Αντώνιο. Η 2η εισβάλλει στην κατοικία του Διοικητή Tabel, τον συλλαμβάνει και φονεύει τον υπασπιστή του ενώ άλλα μέλη της ίδιας ομάδας καταστρέφουν τούς ασύρματους του Τσιπίδου και φονεύουν τούς Γερμανούς ασυρματιστές. Η 1η Ομάδα ενεργεί στο Γαλιό σύμφωνα με το σχέδιο και η 3η Ομάδα στο Δραγουλά, καταστρέφει μια γερμανική αποθήκη και αποκόπτει την τηλεφωνική γραμμή προς το αεροδρόμιο.

Τα μεσάνυχτα όλα έχουν τελειώσει και οι κομάντος που αποτελούν την 1η Ομάδα συγκεντρώνονται στον Άγιο Χαράλαμπο ΝΔ του Τσιπίδου σύμφωνα με το πρόγραμμα. Εκεί στο προσκλητήριο διαπιστώνεται ότι απουσιάζουν ο Νικόλαος Στέλλας και ο Άγγλος γιατρός. Λόγω των συνθηκών δεν είναι δυνατή η συνέχιση της απαγωγής του Διοικητή και τον αφήνουν βαρειά τραυματισμένο ενώ η υπόλοιπη ομάδα παραλαμβάνει τον τραυματισμένο Γρυλλάκη και με φουσκωτή λέμβο από το Πίσω Λιβάδι, επιβιβάζονται στο πλοίο των κομάντος που τούς ανέμενε και φεύγουν για την Ηρακλειά.

Τη νύχτα της 16ης Μαΐου οι Γερμανοί συνέλαβαν τον άτυχο Νικόλαο Στέλλα, τον μεταφέρουν για ανάκριση και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσει την πορεία της σχεδιαζόμενης επίθεσης καθώς και τους συνεργούς του. Ο Νικόλας στάθηκε αλύγιστος και δεν έδωσε καμιά πληροφορία στους Γερμανούς. Την επομένη αφού δικάστηκε αποφασίσθηκε να εκτελεσθεί δι’ απαγχονισμού.

Τον ρώτησαν: «Ποια είναι η τελευταία σου επιθυμία;» και εκείνος απάντησε «Να εξομολογηθώ και να κοινωνήσω». Τότε κάλεσαν τον ιερέα της ενορίας παπα Γιάννη Παπάζογλου από τον οποίο ο Στέλλας ζήτησε να μεταφέρει στους γονείς του το μήνυμα ………«να τον συγχωρήσουν για τον πόνο που τους προκάλεσε». Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τον οδήγησαν με τα χέρια δεμένα στο ικρίωμα στην πλατεία του Τσιπίδου. Αφού απαγχονίστηκε το πτώμα του εκτέθηκε σε δημόσια θέα για παραδειγματισμό στην πλατεία όπου σήμερα βρίσκεται η προτομή του (έργο του γλύπτη Νικ. Περαντινού).

* Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Σοφούλης που συμμετείχε στην αποστολή….γράφει:

«Όταν διαπιστώθηκε ότι στην αποστολή μετείχαν τρία αδέλφια της οικογένειας Στέλλα, ο Χρήστος, ο Μανώλης και ο Νικόλας, τους τονίσαμε ότι για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να μείνει μόνο ένας, ο γνώστης του αεροδρομίου των Γερμανών που θα γινόταν το σαμποτάζ».

-«Εγώ θα μείνω», είπε αυτόματα ο Νικόλας.

-«Ως εδώ που τους οδηγήσαμε καλά είναι», του απάντησε ο ένας εκ των αδελφών του».

-«Τι; Φοβάσαι;», τον έκοψε απότομα ο Νικόλας.

-«Κι αν πιαστείς, ξέρεις τι μπορεί να γίνει; Σκέφτεσαι πόσες μανάδες θα κλάψουν;»

-«Μόνο μία θα κλάψει! Η δική μας μάνα, καμία άλλη. Δεν πρόκειται να μαρτυρήσω τίποτα έστω και με κρεμάσουν!!!», απάντησε προφητικά ο Νικόλας και ο διάλογος έκλεισε.

Νικόλαος Στέλλας……………….θυσίασε τα νιάτα του για την Ελευθερία και την πατρίδα και κέρδισε την αιωνιότητα και μια θέση στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων.

61780009_2333613420242101_2803235148764545024_o_20f45.jpg

61467045_10218590075924866_9064416976562028544_n_3e59b.jpg

61900735_2333612990242144_1369427988499660800_o_6e37d.jpg

Betarades
επιστροφή στην κορυφή

Πανναξιακός: Η ανακοίνωση για τις εκλογές-Μέχρι την Παρασκευή οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Πανναξιακός έκανε γνωστό ότι την...

Εκλογές με ιστορική σημασία στον Αστέρα Τραγαίας

Με φόντο την επιστροφή του στην φυσική του έδρα, το...

Ελλάς Σύρου: Ανανέωσαν οι Αντώνης Συριανός και Ηλίας Χαλκιάς

Η Ελλάς Σύρου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τους...

Συνεχίζει στη προεδρία του ΠΑΣ Νάξου ο Φρέντυ Κρητικός ( η σύσταση του Δ.Σ.)

Μετά τις εκλογές της Δευτέρας, ήρθε και η πρώτη συνεδρίαση...

Ανανέωσε με Κοτζαπαναγιώτη και Αντώνη Συριανό η Ελλάς Σύρου

Η Ελλάς Σύρου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον...

Η νέα διοίκηση του ΠΑΣ Νάξου [pics]

Ολοκληρώνονται εντός της επόμενης ώρας οι εκλογές του ΠΑΣ Νάξου...

Επιστρέφει στη Νάξο ο ''Ελεύθερος'' Γιάννης Κούτρος

Ελεύθερος να διαπραγματευτεί το μέλλον του με ομάδα της αρεσκείας...

Α.Σ. Σαντορίνη 2020: Αναλύθηκε στο Volcano TV το πλάνο λειτουργίας [vid]

Το στούντιο της Volcano τηλεόρασης φιλοξένησε σήμερα εκπροσώπους της Θύελλας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (2)

Πανναξιακός: Η ανακοίνωση για τις εκλογές-Μέχρι την Παρασκευή οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Πανναξιακός έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου θα λάβουν χώρα οι εκλογές για...

Εκλογές με ιστορική σημασία στον Αστέρα Τραγαίας

Με φόντο την επιστροφή του στην φυσική του έδρα, το γήπεδο ''Νίκος Βλακός'' ο Αστέρας Τραγαίας θα πραγαμτοποιήσει εκλογές γαι...