Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 08:56

Προς συγχώνευση ομάδων στην Πάρο;

nireas-marpissa1

Μία συνάντηση ουσίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΑΜΕΣ Νηρέα στη Νάουσα στις 29 Ιουνίου, μεταξύ παραγόντων των τεσσάρων ποδοσφαιρικών ομάδων της Πάρου.

Μετά από πρόσκληση της ομάδας της Νάουσας οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου του νησιού μας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη δυνατότητα συγχώνευσης ποδοσφαιρικών τμημάτων. Τα σωματεία του ΑΟ Πάρου, Μαρπησσαϊκού και Νηρέα συμμετείχαν επίσημα στη συζήτηση (μετά από απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων), ενώ οι παράγοντες του Αστέρα Μαρμάρων συμμετείχαν ανεπίσημα, καθώς δεν είχαν προλάβει να ενημερώσουν όλα τα άτομα που συμμετέχουν στο ΔΣ της ομάδας τους.

Το νομικό κομμάτι

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκε από τους εκπροσώπους του ΑΟ Πάρου ήταν «κατά πόσο είναι εφικτή η συνένωση ή συγχώνευση ποδοσφαιρικών ομάδων, από τη στιγμή που τα υπόλοιπα τρία σωματεία πλην ΑΟΠ είναι «Μορφωτικοί –Εκπολιτιστικοί» σύλλογοι».

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Νηρέα είχαν απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «γίνεται, καθώς συγχωνεύεται μόνο το ποδοσφαιρικό σκέλος των σωματείων και όχι οι ΑΜΕΣ, ΜΕΑΣ κλπ». Ακόμα, οι παράγοντες του Νηρέα εξήγησαν και διάφορες άλλες νομικές παραμέτρους για το εγχείρημα. Επίσης, στο ερώτημα που τέθηκε, αν μία νέα ομάδα ξεκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις από τη Β’ κατηγορία Κυκλάδων – και όχι από την Α’ κατηγορία Κυκλάδων που ανήκουν οι 3 ομάδες – η απάντηση ήταν «όχι, γιατί θα πάρουν τη θέση των ήδη υπαρχόντων σωματείων της Πάρου που αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία».

marpissaikos2011

Πως μπορεί να γίνει φέτος;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν σαφές ότι όλες αυτές οι νομικές κινήσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν για τη συγχώνευση των ομάδων, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έως την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ΕΠΣΚ που είναι περίπου στα τέλη

Σεπτεμβρίου.Σημειώνουμε ακόμα, ότι οι Γενικές Συνελεύσεις του Μαρπησσαϊκού και του Νηρέα είχαν λάβει απόφαση ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη συγχώνευση των ομάδων τους. Η

πρόταση που κατατέθηκε για τη φετινή ομάδα ήταν να γίνει ουσιαστικά μία συγχώνευση. Δηλαδή, ένα από τα Παριανά σωματεία να απορροφήσει παίκτες από τις άλλες ομάδες και να σχηματίσει μία ομάδα ανδρών και μία ομάδα νέων, αφού για τη συμμετοχή στην Α’ κατηγορία Κυκλάδων είναι απαραίτητη και η

συμμετοχή και ενός τμήματος υποδομής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα υποδομών των ομάδων αυτά, θα παραμείνουν ως έχουν, αφού έτσι και αλλιώς κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο οι ομάδες να χάσουν την αυτοδυναμία τους, το όνομά τους κλπ. Οι σύλλογοι δηλαδή θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να ασκούν τις δραστηριότητες τους στα τμήματα υποδομών. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχύεται σε έμψυχο δυναμικό και η «πρώτη» ομάδα που θα μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων. Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν ποια μορφή θα έχει το νέο διοικητικό συμβούλιο της μίας ομάδας που θα εκπροσωπεί το νησί στο πρωτάθλημα Ανδρών και Νέων των Κυκλάδων. Μία απάντηση που δόθηκε από τους εκπροσώπους του Νηρέα ήταν «να συμμετέχουν από κάθε ομάδα εκπρόσωποι της ισότιμα στο νέο ΔΣ». Σ’ αυτό το σημείο υπήρξε μία διαφωνία από τον κ. Σάμιο του Αστέρα Μαρμάρων που υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι ότι κάθε ομάδα θα έχει το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό για να συμμετέχει ισότιμα σ’ ένα

διοικητικό συμβούλιο. Δηλαδή, ο κ. Σάμιος πρότεινε να υπάρχουν στη νέα ομάδα εκλογές με ελεύθερη συμμετοχή υποψηφίων και να εκλέγονται οι πιο ικανοί και όχι π.χ. να μπαίνουν στο ΔΣ τρία άτομα από κάθε σωματείο.

asteras2011

Η άλλη άποψη του Αστέρα

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Αστέρα Μαρμάρων ήταν «ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να γίνει η μία ομάδα;». Ο κ. Ανδρέας Σάμιος συμπλήρωσε ακόμα «θέλετε δηλαδή να κάνουμε μία μεγάλη ομάδα που θα συμμετέχει σε μεγαλύτερες κατηγορίες; Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος να υπάρχει μόνο μία ομάδα ποδοσφαίρου στο νησί;». Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι κύριος λόγος για την ύπαρξη μίας ομάδας είναι τα άσχημα οικονομικά των ομάδων στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη μίας πιο ανταγωνιστικής ομάδας στο πρωτάθλημα.

Ο κ. Σάμιος συμπλήρωσε ότι προσωπικά (δίχως να εκφράζει το ΔΣ του Αστέρα Μαρμάρων), θέλει να συνεχίσει να υπάρχει η ομάδα στο χωριό του, γιατί με αυτό τον τρόπο υπάρχει ενασχόληση της τοπικής νεολαίας με τον αθλητισμό και γιατί έτσι υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις στα Μάρμαρα. Σημειώνουμε

πάντως ότι αρκετοί υποστήριξαν ότι «δεν πρέπει να μην υπάρχει και δεύτερη ομάδα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ. Ο Αστέρας κάλλιστα θα μπορούσε να «απορροφάει» όσους ποδοσφαιριστές δεν «χωρούν» στη μία ομάδα».

ao_parou_2011

Η άποψη του ΑΟΠ

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΑΟ Πάρου που παραβρέθηκαν στη συνάντηση είπαν ότι το θέμα δεν το είχαν συζητήσει κατά τη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί προ ολίγου καιρού. Η μόνη απόφαση που είχαν πάρει ήταν να συζητήσουν εκτενώς το θέμα σε μία νέα γενική τους συνέλευση η οποία είχαν αποφασίσει να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση μελών. Όπως είπαν «αδυνατούμε να πάρουμε μία τέτοια απόφαση μόνοι μας, δίχως να υπάρχει μία μεγάλη συνέλευση μελών. Μιλάμε για μία απόφαση πολύ σημαντική για την ιστορία του ΑΟΠ». Τελικά, οι υπεύθυνοι του ΑΟΠ αποφάσισαν να συνεδριάσουν σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου για να συζητήσουν τα όσα είχαν ειπωθεί στη συγκέντρωση στην αίθουσα του ΑΜΕΣ Νηρέα στη Νάουσα. Πάντως, στο τέλος της συζήτησης στη Νάουσα εκπρόσωπος του Μαρπησσαϊκού είπε στους συγκεντρωθέντες ότι «εμείς συμφωνούμε σε ότι ακούστηκε σήμερα και θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε μια ενιαία ομάδα στο νέο πρωτάθλημα μαζί με τον Νηρέα».

Η έκτακτη συνέλευση του ΑΟΠ

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου συνεδρίασε το ΔΣ του ΑΟΠ σχετικά με το θέμα της μίας ομάδας στο νησί που θα μας εκπροσωπήσει στο νέο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων. Μετά το τέλος της συνεδρίασης του ο ΑΟ Πάρου συγκάλεσε νέα γενική συνέλευση. Η πρόσκληση έχει ως εξής: «Το διοικητικό συμβούλιο του Αθλητικού ομίλου Πάρου καλεί τα μέλη του στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Αρχιλόχου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί στις 19:00 το απόγευμα, με μοναδικό θέμα την συνένωση αθλητικών σωματείων στο νησί. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη».

nireas_andrwn_2011

«Ακτινογραφία» του θέματος

Η συζήτηση για τη μία ομάδα στο νησί μας είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια. Τότε είχε εμπλακεί στην υπόθεση και ο ΔΟΝΑ (Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης). Οι συζητήσεις δεν είχαν αποδώσει τίποτα επί της ουσίας. Σημειώνουμε ακόμα ότι εκείνη την εποχή οι ομάδες του νησιού μας ήταν τρεις (ΑΟΠ, Μαρπησσαϊκός, Νηρέας), καθώς ο Αστέρας Μαρμάρων είχε αναστείλει τη δράση του. Σήμερα πλέον οι ομάδες είναι τέσσερις. Τότε, δεν υπήρχε γήπεδο με χλοοτάπητα στην Πάρο. Σήμερα, υπάρχουν δύο γήπεδα. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι με το ποδόσφαιρο ασχολούνται πολλά περισσότερα παιδιά, αφού οι καλές εγκαταστάσεις είναι τρόπος προσέλκυσης νέων αθλητών σ’ ένα άθλημα. Με λίγα λόγια, οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο κύριος λόγος που αρκετοί παράγοντες του νησιού μας θέλουν τη συγχώνευση ομάδων είναι ο οικονομικός βραχνάς. Τα 4 σωματεία του νησιού μας για να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κυκλάδων δαπανούν περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο. Το μεγαλύτερο κόστος που έχουν είναι οι μετακινήσεις τους. Το πρωτάθλημα Κυκλάδων είναι ίσως το πιο πολυέξοδο πρωτάθλημα για τις ομάδες που συμμετέχουν σε όλη τη χώρα. Η κακή τουριστική σεζόν (για την ώρα) φέρνει πολλούς προβληματισμούς στους παράγοντες των ομάδων μας. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία χρημάτων θα έρθει μόνο μέσα από συγχωνεύσεις σωματείων. Από την άλλη υπάρχει και ο αντίλογος. Δεν μπορείς π.χ. να συγκεντρώσεις όλες τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Πάρου σ’ ένα μόνο σωματείο και να αποκλείσεις τα υπόλοιπα. «Πόσοι άραγε ποδοσφαιριστές θα μπορέσουν να παίξουν σε μία ομάδα ανδρών που θα συμμετέχει σε επίσημο πρωτάθλημα. Προφανώς οι 20-25 πιο ικανοί. Οι υπόλοιποι τι θα γίνουν. Θα παίζουν ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5Χ5;» λένε όσοι έχουν την άλλη άποψη περί συγχωνεύσεων. Ακόμα, κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει με ευκολία την άποψη του κ. Σάμιου που είπε «θέλω να υπάρχει το ποδόσφαιρο στο χωριό μου για τα παιδιά της περιοχής». Είναι ολοφάνερο ότι για μικρές περιοχές όπως τα Μάρμαρα η διεξαγωγή ενός αγώνα επίσημου πρωταθλήματος είναι κοινωνικό γεγονός.

Το συγκεκριμένο άρθρο, δημοσιεύθηκε σήμερα στη τοπική εφημερίδα «Τα Νέα της Πάρου-Αντιπάρου». Το Sport Cyclades δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συγκεκριμένη συνάντηση, γιατί η διοίκηση του ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑΣ δεν μας επέτρεψε την είσοδο, για να αποφύγει (όπως μας τόνισε) την διαρροή της συζήτησης. Εμείς σεβόμενοι  την άποψή τους αν και γνωρίζοντας το τι υποθήκη σε αυτή την συνάντηση, δεν δημοσιεύσαμε τις απόψεις των 4 σωματείων!. Εμείς απλά να πούμε ότι, αυτές οι συζητήσεις, αφορούν και απασχολούν όλους μας και όχι μόνο τα Δ.Σ. των Σωματείων μας.

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares