Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 00:18

Κοντά σε δεύτερο στάδιο η Νάξος... ολοκληρώθηκε η μελέτη αποπεράτωσης για τις ''Ρίκες''

Ένα μεγάλο έργο της ορεινής Νάξου, το Δημοτικό Στάδιο Φιλωτίου, που παραμένει ημιτελές από το 2003 φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά αποπεράτωσης, καθώς ολοκληρώθηκε η μελέτη που το καθιστά πλέον υποψήφιο προς χρηματοδότηση που θα φέρει την αποπεράτωση του.

Μιλάμε για ένα υπερσύγχρονο στάδιο, που θα πληρεί όλες τις προδιαγραφές και πολύ περισσότερο θα δώσει λύσεις στο υπερφορτισμένο ΔΑΚ Νάξου, που πλέον είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο θα στοιχίσει 2.475.245,51€.

Η μελέτη που συντάχθηκε από τον Πολιτικό Μηχανικό, κ. Νίκο Αγγελή και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Κ. Βασίλη Γρατσία:

ΕΡΓΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΒΟΥ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΡΚΙΔΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ ΝΑΞΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ & ΣΤΙΒΟΥ , ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΡΚΙΔΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ ΝΑΞΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ
Ο αθλητικός χώρος για τον οποίο εκπονείται η παρούσα μελέτη αφορά το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου & στίβου που βρίσκεται στη θέση Ρίκες της Δ.Κ. Φιλωτίου, Ν. Νάξου Ν. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το γήπεδο αυτό βρίσκεται ΝΔ του οικισμού Φιλωτίου (οικισμός περίπου 2000 κατοίκων) σε απόσταση 800 μ. από αυτόν και πρόκειται να εξυπηρετεί τα χωριά της ορεινής Νάξου που έως τώρα εξυπηρετούνται από το στάδιο της Χώρας ακόμη και για τις προπονήσεις των τοπικών τους ομάδων.
Το γήπεδο αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικό κέντρο στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και θα περιλάμβανε στίβο 400μ με κουρασάνι, γήπεδο ποδοσφαίρου με νταμαρόχωμα και κτήριο 69,39 τ.μ. με δύο αποδυτήρια ομάδων, ένα αποδυτήριο προπονητών και ιατρείο.
Το γήπεδο αυτό δημοπρατήθηκε και αλλά έμεινε ημιτελές και δε λειτούργησε ποτέ. Ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες, διαμορφώθηκε το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου, διανοίχθηκε περιμετρική τάφρος απορροής υδάτων ΒΑ αυτού και περιφράχθηκε με τοιχίο σκυροδέματος ύψους 70εκ και συρματόπλεγμα επ’ αυτού.
Εντός του χώρου αυτού στη ΒΑ γωνία του κατασκευάστηκε το προαναφερθέν κτήριο το οποίο και αυτό παρέμεινε ημιτελές. Εκκρεμεί η τοποθέτηση των ειδών υγεϊινής, φωτιστικών σωμάτων, χρωματισμοί και εξοπλισμός του ιατρείου και των λοιπών χώρων.
Ο αγωνιστικός χώρος που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει στίβο 350μ και γήπεδο ποδοσφαίρου 60 x 94. Στο στίβο δε τοποθετήθηκε κουρασάνι ενώ στο γήπεδο ποδόσφαιρου δεν έχει τοποθετηθεί η τελική στρώση από νταμαρόχωμα. Μετά από έρευνα που έγινε δεν βρέθηκαν στοιχεία νομιμότητας για το σύνολο των κατασκευών και για αυτό έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 και έχει κατατεθεί δηλωση υπαγωγής στο σύστημα του ΤΕΕ με α/α................. και ηλεκτρονικό κωδικό ..................
Λόγω της εγκατάλειψης του γηπέδου για πάνω από μία δεκαετία, στο επίπεδο του αγωνιστικού χώρου έχει φυτρώσει ποώδεις βλάστηση και μια τέτοια υποδομή παραμένει ανεκμετάλευτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ταλαιπωρία των τοπικών ομάδων της ορεινής Νάξου, οι οποίες για την καθημερινή προπόνηση τους πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στερούνται ένα χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας.
Στόχος της εν λόγω μελέτης είναι το γήπεδο αυτό να καταστεί λειτουργικό και να αποτελέσει χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας για όλη την ορεινή Νάξο. Λόγω των μικρών διαστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου (60Χ94) και του στίβου που τελικώς κατασκευάστηκε για 350μ, πρόκειται να ανακατασκευαστεί η ΒΔ και ΝΔ περίφραξη αυτού
και να διαμορφωθεί γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 64 x 100 με φυσικό χλοοτάπητα και στίβου 400μ (τύπου Δ’) με ταρτάν 6 διαδρομών. Θα κατασκευαστούν ΒΔ του αγωνιστικού χώρου κερκίδες χωριτικότητας 300 ατόμων με δημοσιογραφικό θεωρείο και κάτω από αυτές χώρος 140,25τ.μ., που θα περιλαμβάνει τουαλέτες για το κοινό (ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ), κυλικείο, γραφείο ομάδας και αποθήκες. Προβλέπεται η αποπεράτωση του υφιστάμενου κτίσματος αποδυτηρίων (με προσθήκη κατ’ επέκταση αποδυτηρίου ΑΜΕΑ και λεβητοστασίου) και η διαμόρφωση δύο χώρων στάθμευσης. Ο πρώτος βρίσκεται ΒΔ του αγωνιστικού χώρου και διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα. Το χαμηλότερο από αυτά περιλαμβάνει 2 θέσεις ΙΧ για ΑΜΕΑ, 24 θέσεις μοτοσυκλετών, 2 θέσεις λεωφορείων και ενός ασθενοφόρου, ενώ το ψηλότερο περιλαμβάνει 48 θέσεις Ι.Χ. Ο δεύτερος χώρος στάθμευσης κατασκευάζεται ΝΔ του γηπέδου και έχει χωρητικότητα 42 θέσεων Ι.Χ. Εντός του χώρου αυτού θα κατασκευαστεί και δεξαμενή νερού χωρητικότητας 100 κ.μ. με αντλιοστάσιο συνολικού εμβαδού 56,19τ.μ. για την εξυπηρέτηση των αναγκών άρδευσης του γηπέδου. Οι χώροι στάθμευσης θα επιστρωθούν με 3Α. Επίσης, για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα πρόσβασης στον αγωνιστικό χώρο και στους χώρους στάθμευσης, θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των εισόδων και θα διαστρωθεί με άσφαλτο και κατάλληλη βάση, υπόβαση, η οδός που ξεκινά από το δρόμο Φιλωτίου- Καλαντού και εξυπηρετεί το γήπεδο.
Ο χώρος άθλησης του γηπέδου πέραν του στίβου που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Γ.Γ.Α. (τύπου 400Δ’). με 6 διαδρομές (πλάτος 1,22 μ ανά λωρίδα), θα περιλαμβάνει δύο ευθείες δρόμου ταχυτήτων, διαδρομή υγρού εμποδίου, δύο σκάμματα αλμάτων είς μήκος απλό και τριπλούν, 3 θέσεις αλμάτων εις ύψος, 3 θέσεις αλμάτων επί κοντώ, από δύο θέσεις για ρίψεις για κάθε ένα από τα αγωνίσματα σφαίρα, δίσκος, σφύρα και 3 διαδρόμους για ρίψεις ακοντίου.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει διαστάσεις 64 x 100 μ. θα κατασκευαστεί από φυσικό χλοοτάπητα ανθεκτικό στο μικροκλίμα της περιοχής. Για την κατασκευή του θα αφαιρεθεί εδαφικό υλικό ώστε να τοποθετηθεί κατάλληλη υπόβαση και σύστημα απορροής με σωληνώσεις ενώ κατά μήκος εσωτερικά του στίβου θα τοποθετηθεί αποστραγγιστικό κανάλι σκεπασμένο κατάλληλα. Οι εστίες θα τοποθετηθούν σε κατάλληλες υποδοχές ώστε να εξασφαλίζεται η ευστάθεια τους.
Οι κερκίδες με το δημοσιογραφικό θεωρείο θα βρίσκονται ΒΔ του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 5,75μ από την περίφραξή του και η κατασκευή τους θα πραγματοποιηθεί στην πλευρά του πρανούς. Θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 329,89τ.μ. θα διαμορφωθούν σε 7 επίπεδα με 6 σειρές αναβαθμών συνολικής χωρητικότητας 400 θεατών (μόνο καθήμενοι). Στο μέσο της κερκίδας, στις πίσω σειρές αυτής προβλέπεται η κατασκευή δημοσιογραφικού θεωρείου 5.50 τ.μ και καθαρού ύψους 2,25μ. Η πρόσβαση στις κερκίδες γίνεται μέσω δύο κλιμακοστασίων 180º πλάτους 1,50μ με εμβόλιμο πλατύσκαλο που βρίσκονται μεταξύ της κερκίδας και της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου. Θέσεις για Α.Μ.Ε.Α. δεν προβλέπονται επί των κερκίδων, αλλά στον περιφραγμένο χώρο μεταξύ κερκίδας και της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου. Περιμετρικά της κερκίδας και στα κλιμακοστάσια θα τοποθετηθεί προστατευτικό μεταλλικό κάγκελο ύψους 1,10μ. Η τοποθέτηση της κερκίδας, καθώς η διαμόρφωση των διαστάσεων των αναβαθμών και του εδάφους εκατέρωθεν
αυτής, έγινε με κριτήριο τη βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση για το διαθέσιμο χώρο και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ορατότητας για τους θεατές.
Κάτω από τις κερκίδες αναπτύσσονται οι χώροι που προαναφέρθηκαν. Στο χώρο μεταξύ των κερκίδων και της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου θα τοποθετηθεί περίφραξη και από τις δύο πλευρές ώστε να ελέγχεται η πρόσβαση και ο αριθμός των καθήμενων στις κερκίδες.
Το στάδιο, οι κερκίδες και οι χώροι στάθμευσης πρόκειται να φωταγωγηθούν με ιστούς κατάλληλου ύψους, ώστε η αθλητική εγκτάσταση να λειτουργεί και τις νυχτερινές ώρες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΟΥ.
1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το υφιστάμενο γήπεδο δεν πληροί τις προδιαγραφές για 400μ στίβο (αλλά για 350μ) και γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 64 Χ 100μ (αλλά 60 χ 94) κατηγορίων 1-2 της UEFA συνεπώς απαιτείται επέκταση αυτού προς τη ΒΔ και τη ΝΔ πλευρά του υφισταμένου.
Αρχικά καθαιρείται η υφιστάμενη περίφραξη που βρίσκεται ΒΔ και ΝΔ του γηπέδου (τοίχος Ο/Σ ύψους 0,70μ γαλβανισμένοι σιδηροσωλήνες Φ 1 1/2'' και συρματόπλεγμα).
Στη συνέχεια κατακευάζεται στη ΝΔ πλευρά πλευρά του υφιστάμενου αγωνιστικού χώρου τοιχείο αντιστήριξης Ο/Σ σκυροδέματος μεταβλητού ύψους σύμφωνα με το σχέδιο. Η μεγάλη υψομερική διαφορά που προκύπτει καλύπτεται με διαμόρφωση δυο σειρών τοιχείων με διαφορετικά ύψη και μεταξύ τους δημιουργείται ένα επίπεδο στη στάθμη Η=338,40 μ. Ο δεύτερος τοίχος ( ο χαμηλότερος εκ των δύο) θα είναι πέτρινος και εδράζεται επί θεμελίου O/Σ διαστάσεων 0,80 x 0,30 σύμφωνα με τη στατική μελέτη και όπλιση 6Φ16 άνω και 6φ16 κάτω και τετράτμητο συνδετήρα Φ 10/10. Πάνω σε αυτούς εδράζεται τοίχος από λιθοδομή μεταβλητού πάχους 0,80μ κάτω και 0,50μ πάνω και φέρει 2 σενάζ καθ'ύψος (μη εμφανή) και οπές αποστράγγισης. Το πρώτο σενάζ τοποθετείται στη μέση (καθ ύψους) του τοίχου και θα έχει διαστάσεις 0,50x 0,25μ όπλιση 3Φ14 άνω και 3φ14 κάτω και συνδετήρα Φ 8/10 ενώ το δεύτερο τοποθετείται στη στέψη του τοίχου και έχει διαστάσεις 0,35 x 0,25μ, όπλιση 2Φ14 άνω και 2φ14 κάτω και συνδετήρα Φ 8/10. Κατά τη κατασκευή των τοίχων προβλέπεται άνοιγμα για την διέλευση του κεντρικού αποστραγγιστικού αγωγού. Ακολουθεί η πλήρωση των κενών που δημιουργούνται όπισθεν των τοιχείων με προιόντα εκσκαφών.
Για την επέκταση του αγωνιστικού χώρου απαιτείται εκσκαφή του βραχώδους πρανούς που βρίσκεται στη ΝΔ γωνία του υφιστάμενου γηπέδου.
Το υφιστάμενο δάπεδο του αγωνιστικού χώρου που βρίσκεται στη μέση στάθμη Η = 341,10 μ υποβιβάζεται κάτα 33 cm στο χώρου του γηπέδου ποδοσφαίρου και κατά 19cm χώρο του στίβου ενώ παράλληλα διανοίγονται τα σκάμματα των αλμάτων και του δρόμου steeple .
Κατασκευάζεται νέα περίφραξη από Ο/Σ κατηγορίας C16/20 που αποτελείται από τοιχίο με διαστάσεις 25 x 70 με θεμέλιο 58 x 25 και αντιρήδες διατάσεων 33 x 33 ανά 10μ περίπου ύψους 0,95 μ (μεικτό). Το θεμέλιο θα φέρει διαμήκη οπλισμό 4Φ 12 και εγκάρσιο Φ12/15, ο κορμός 1 σχάρα Φ10/10 στον άξονα και στη στέψη του 2Φ12, οι αντιρήδες θα αποτελούνται από συνδετήρα φ8/10 (που θα συμπεριλαμβάνει και τον κορμό του τοιχείου) και διαμήκη 6 φ10). Το τοιχείο αυτό θα έχει στη ΝΔ γωνία του γηπέδου μεγαλύτερο ύψος λόγω διαμόρφωσης του εδάφους εξωτερικά της περίφραξης ώστε να γίνεται η απορροή των ομβρίων. Η στέψη του νέου τοιχείου ποβλέπεται να φτάσει ως το υψόμετρο Η= 341,59 μ που αντιστοιχεί στη στέψη των τοιχείων περίφραξης που διατηρούνται. Άνωθεν του τοιχείου Ο/Σ θα τοποθετηθεί περίφραξη, η οποία φέρει στύλους από γαλβανισμένους σωλήνες Φ 1 1/2'' πακτωμένους στο Ο/Σ ύψους 1,95μ (έξωθεν αυτού) που θα απέχουν μεταξύ τους 2 μ περίπου και συρματόπλεγμα που στερεώνεται επί των στύλων με 3 σειρές σύρματος. Η νέα αυτή περίφραξη θα διακόπτεται σε 3 θέσεις όπου βρίσκονται οι θύρες διαφυγής. Οι θύρες διαφυγής θα είναι δίφυλλες διαστάσεων 1,80 χ 2,00μ με φορά ανοίγματος προς τα έξω και θα αποτελούνται από γαλβανισμένους σιδηροσωλήνες Φ 1 1/2 " που φέρουν συρματόπλεγμα βρόγχου 4 x 6 cm όπως στο σχέδιο λεπτομερειών. Έξωθεν αυτών κατασκευάζονται κλίμακες Ο/Σ C 16/20 και σχάρα Φ10/10 (πάτημα 30cm και ρίχτι 16 - 16.5cm) για να καλύψουν την υψομετρική διαφορά πoυ προκύπτει μεταξύ αγωνιστικού χώρου και οδών πρόσβασης από τους χώρους στάθμευσης προς τις κερκίδες όπως στο σχέδιο διαμορφωμένης κατάστασης.
Μεταξύ του γηπέδου στίβου και ποδοσφαίρου κατασκευάζεται τάφρος απορροής ομβρίων υδάτων καθαρού πλάτους 20cm μεταβλητού ύψους από 29cm εώς. 0,88cm που θα συγκεντρώνει τα όμβρια του γηπέδου στίβου. Η τάφρος αυτή θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα C 16 /20 και θα οπλιστεί με σχάρα Φ 12 /15 . Στη στέψη αυτού θα πακτωθεί η βάση σχάρας (τελάρο Γωνία 30 x3 πλάτος 260mm) και θα τοποθετηθεί χαλύβδινη σχάρα γαλβανιζέ ηλεκτροπρεσσαριστή διαστάσεων 248 x 1000 mm (λάμα 25Χ2 mm βροχίδα 34Χ38 mm) με εξαίρεση συγκεκριμένα τμήματα που βρίσκονται στα πέταλα του στίβου και συγκεκριμένα σοτυς διαδρόμους steeple, ακοντισμού και αλμάτων εις ύψος όπου ο συνθετικός τάπητας θα πρέπει να είναι συνεχόμενος.
Ενώ παράλληλα κατασκευάζονται οι 4 βάσεις των πυλώνων φωτισμού (απαιτείται στατική μελέτη μέριμνα εργολάβου και αν χρειαστεί για την ασφαλή έδραση του ΝΑ πυλώνα θα τοποθετηθεί και εξωτερικά του γηπέδου με κατάλληλη τροποποίηση και της φωτοτεχνικής μελέτης) - έχουν υπολογισθεί 4 βάσεις διαστάσεων 4 x 4 x 1,60μ κατηγορίας σκυροδέματος C20/25 και οπλισμός 12%), δύο σκάματα των αλμάτων μήκους διαστάσεων σύμφωνα με τη μελέτη από χυτή βάση Ο/Σ (όπλιση 5Φ12 διαμήκης και Φ12/15 εγκάρσιος) με πακτωμένα προκατασκευασμένα κράσπεδα και ένα του δρόμων steeple σύμφωνα με τη μελέτη (όπλιση τοιχείων και σκάφης με Φ10/10), το διαχωριστικό από Ο/Σ μεταξύ γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου όπισθεν των τερμάτων του ποδοσφαίρου (έχει τις διαστάσεις που προβλέπονται στο σχέδιο και κατασκευάζεται από σκυρόδεμα C16/20 και φέρει διαμήκη οπλισμό 5 Φ12 ενώ διανομή Φ 12/15) και το τοιχείο στην κεντρική είσοδο που φτάνει σε ύψος ως την εξωτερική παρεία του γηπέδου στίβου στη θέση αυτή.
Στην ίδια κατασκευαστική φάση κατασκευάζονται οι βάσεις των βαλβίδων των ρίψεων ( 2 για σφαιροβολία και 2 για δισκοβολία, 2 για σφυροβολία και 2 για ακοντισμό), οι
υποδοχείς στίρηξης των ιστών συγράτησης προστατευτικού δικτύου ρίψεων και οι υποδοχείς του γηπέδου ποδοσφαίρου όπως φαίνονται στα σχέδια της μελέτης. Για την κατασκευή της περιμετρικής δοκού της βαλβίδας των ρίψεων τοποθετείται διαμήκης οπλισμός 3Φ12 και εγκάρσιος Φ12/15 ενώ στο δάπεδο τοποθετείται δομικό πλέγμα Τ139, ενώ για στις βάσεις υποδοχής των ιστών ρίψεων και των γκολπόστ τοποθετείται περιμετρικά σχάρα Φ10/10.
Στο γηπέδο ποδοσφαίρου προβλέπεται σύστημα απορροής που αποτελείται από αποστραγγιστικό αγωγό (διάτρητος τσιμεντοσωλήνας Φ300 (220°) που ημιεγκιβωτίζεται σε άοπλο σκυρόδεμα C 12/15 - πρωτεύων) που τοποθετείται κατά μήκος του μεγάλου άξονα και τάφροι που συμβάλουν υπό γωνία σε αυτόν (όπως στα σχέδια της μελέτης). Ο πρωτεύων αυτός αγωγός θα μαζεύει και τα όμβρια που συλλέγονται από τη χαμηλότερη θέση του περιμετρικού καναλιού (που βρίσκεται στην εσωτερική οριογραμμή του στίβου) και καταλήγει στη δεξαμενή νερού που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης Β. Η τάφρος για την κατασκευή του πρωτεύοντα θα έχει πλάτος 0,60μ και βάθος από 0,50μ εώς 2,00μ , ενώ οι δευτερεύοντες τάφροι που συμβάλουν στον πρωτεύοντα θα έχουν πλάτος 0,50μ και ελάχιστο βάθος στην αρχή στα 0,50μ. όλοι οι τάφροι θα πληρωθούν με διαβαθμισμένο αδρανές και άνωθεν αυτών θα τοποθετηθεί γεωύφασμα. Τα βάθη που αναφέρονται ανωτέρω υπολογίζονται από την υποβιβασμένη στάθμη του αγωνιστικού χώρου.
Για το γήπεδο ποδοσφαίρου προβλέπεται κατασκευή στρώσης σκύρων κατά ΠΤΠ 180 πάχους 20cm, σκύρων σκυροδέματος 5cm, γαρμπιλιού πάχους 3cm, εδαφικό υπόστρωμα χλοτάπητα πάχους 27cm που περιέχει κατάλληλα αναμεμιγμένο κηπόχωμα, άμμο ποταμού, διογκωμένο περλίτη και τύρφη. Ακολουθεί η τελική στρώση προκατασκευασμένου χλοοτάπητα. Οι στρώσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου καταλαβάνουν συνολικά πάχος 0,59 cm. Ο χλοοτάπητας θα γραμμογραφηθεί όπως στα σχέδια της μελέτης με υδρασβεστόχρωμα κατάλληλα αναμεμειγμένο με πλαστικό χρώμα πολυουρεθάνης.
Ο χλοοτάπητας θα συντηρηθεί για 6 μήνες με ευθύνη του εργολάβου. Η συντήρηση περιλαμβάνει άρδευση, λίπανση, βοτάνισμα με τα χέρια ή ζιζανιοκτόνα, συμπληρωματική επίστρωση ή σπορά αν χρειαστεί, αντικατάσταση ελλατωματικού τμήματος, ψεκασμοί για ασθένειες και εντομολογικές προσβολές (πρόληψη ή θεραπεία) και αερισμό.
Ο χώρος του στίβου προβλέπεται να αποτελείται από στρώση σκύρων κατά ΠΤΠ 180 πάχους 20cm, θραυστό κατά ΠΤΠ150 πάχους 10cm, ασφαλτική προεπάλειψη, ασφαλτοτάπητα ΠΤΠ 265 πάχους 5cm, ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη, ασφαλτοτάπητα ΠΤΠ 265 πάχους 4cm και συνθετικό τάπητα πάχους 1,3cm με εξαίρεση τους διαδρόμους των αλμάτων όπου εκεί το πάχος του είναι 2cm. Οι στρώσεις του χώρου του στίβου καταλαμβάνουν συνολικά πάχος 40cm. Στα σημεία που υπάρχει διαφορετικό πάχος της τελικής στρώσης θα πρέπει να δωθεί μέριμνα ώστε η τελική επιφάνεια να είναι επίπεδη χωρίς ανωμαλίες. Ο συνθετικός τάπητας θα είναι χυτός κατάλληλης κοκκομετρίας σύμφωνος με τις προδιαγραφές της Γ.Γ.Α. και της IAAF.
Η τελική επιφάνεια του στίβου θα γραμμογραφηθεί κατάλληλα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης και της προδιαγραφές της Γ.Γ.Α. και της ΙΑAF .Μετά την ολοκλήρωση της γραμμογράφησης την εσωτερική οριογραμμή του στίβου και στο διάδρομο που οδηγεί στη
λίμνη steeple θα τοποθετηθεί περιμετρικά κινητό διαχωριστικό από PVC ή neoprene. (ΝΤ συμπλήρωση)
Οι τελικές επιφάνειες του αγωνιστικού χώρου θα πρέπει να είναι όπως στο σχέδιο υψομετρικής διαμόρφωσης αγωνιστικού χώρου "Αθλ 4" και σε καμία περίπτωση άνωθεν του περιμετρικού τοιχείου Ο/Σ της περίφραξης.
Για τη διαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου βλέπε και σχέδια Αθλ1 εώς Αθλ 16, Λ1 εώς Λ9 όπως επίσης και ΧΜ1 εώς ΧΜ4.
2. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ
Η επέκταση των αποδυτηρίων κατά Ε= 18,22 τ.μ. πρόκειται να γίνει ΝΔ των υφισταμένων αποδυτηρίων Ε=69,32τ.μ. εντός του περιφραγμένου αγωνιστικού χώρου και περιλαμβάνει αποδυτήρια Α.Μ.Ε.Α. και λεβητοστάσιο και εξασφάλιση προσβασιμότητας αυτών από Α.Μ.Ε.Α.
Για το σκοπό αυτό προβλέπεται να καθαιρεθεί τμήμα του προστέγασματος (ΝΔ πλευρά) του υφιστάμενου κτηρίου με το στηθαίο που φέρει με αδιατάρακτη κοπή και το δάπεδο που βρίσκεται εξωτερικά της ΝΔ πλευράς του κτηρίου. Στη συνέχεια το έδαφος θα σκαφτεί ως την επιφάνεια θεμελίωσης της επέκτασης. Ο σκελετός του νέου κτηρίου προβλέπεται να είναι από Ο/Σ όπως φαίνεται στα αντίστοιχα σχέδια ξυλοτύπων. Μεταξύ παλαιού και νέου κτηρίου προβλέπεται η τοποθέτηση αντισεισμικού αρμού 3cm.
Εξωτερικά του νέου κτηρίου προβέπεται η κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ για την πρόσβαση στο νέο κτήριο όσο και στο χώρο του ιατρείου και του γραφείου διαιτητών. Για το σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν περιμετρικά τοιχεία Ο/Σ C16/20 πάχους 0,20μ που θα περιέχουν μια σχάρα Φ8/15 θα πληρωθούν κατάλληλα τα κενά, θα τοποθετηθεί στο δάπεδο πλέγμα οπλισμού Τ139 και στη συνέχεια θα διαστρωθεί με σκυρόδεμα C16/20 πάχους 10cm...... Το τμήμα του υφιστάμενου εξωτερικού δαπέδου ΒΑ του κτηρίου αναμένεται να υπερυψωθεί όπως στα σχέδια της μελέτης Στις ράμπες προβλέπεται να τοποθετηθεί κιγκλίδωμα από γαλβανισμένους σιδηροσωλήνες σύμφωνα στα αντίστοιχα σχέδια.
Οι περιμετρικοί τοίχοι του κτηρίου και ο διαχωριστικός τοίχος μετάξυ αποδυτηρίου ΑΜΕΑ και λεβητοστασίου θα φέρουν μπατική οπτοπλιθοδομή ενώ προς τη πλευρά της ένωσης προβλέπονται δρομικοί τοίχοι. Στο ανώτερο σημείο των τοίχων προβλέπεται σφήνωμα με μονά τούβλα. Στους τοίχους προβλέπεται ένα σενάζ καθ' ύψος καθώς και πάνω από τα ανοίγματα. Πριν τα επιχρίσματα θα τοποθετηθεί υαλόπλεγμα στις θέσεις σύνδεσης οπτοπλινθοδομής και σκελετού Ο/Σ όπως και στις θέσεις σύνδεσεις των υδροροών με την οπτοπλινθοδομή. Στο δώμα προβλέται η κατασκευή στηθαίου Η = 0,45μ από δρομική οπτοπλινθοδομή.
Τα επιχρίσματα εσωτερικά μετά την τοποθέτηση της υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και τοποθέτηση αναμονών για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν σε 3 στρώσεις πεταχτό ασβεστοτσιμεντοκονίαμα , λάσπωμα με ασβεστοτσιμεντοκονίαμα με οδηγούς και τελευταία στρώση από μαρμαροκονίαμα.
Εξωτερικά τόσο του νέου κτηρίου όσο και του παλιού θα τοποθετηθούν λούκια απορροής. Ακολουθεί η τοποθέτηση θερμομόνωσης εξωτερικά με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5cm και λ=0,031 W/mK (βλ. και μελέτη ΚΕΝΑΚ). Η εξηλασμένη πολυστερίνη θα στερεωθεί κατάληλλα με βύσματα επί της τοιχοποιίας και του σκελετού όπως στα σχέδια, στις ακμές των τοίχων θα τοποθετηθούν προφίλ προστασίας ακμών. Στις θέσεις των ανοιγμάτων η θερμομόνωση θα καλύπτει την εξωτερική πλευρά του λαμπά του ανοίγματος (βλ. και μελέτη ΚΕΝΑΚ).
Στο δώμα θα τριφτεί η παλιά επιφάνεια με υδροβολή αι θα καθαριστεί κατάλληλα. Τόσο η παλιά όσο και η νέα επιφάνεια θα επαλειφθούν με τσιμεντοειδές σε δύο στρώσεις. Εσωτερικά του στηθαίου του δώματος θα κατασκευαστούν περιμετρικά περιθώρια από τσιμεντοκονίαμα (λούκια -1η στρώση πεταχτό - 2η στρώση τραβηχτό) στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο δώμα πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5cm και λ=0,031 W/mK (βλ. και μελέτη ΚΕΝΑΚ), θα στρωθεί γαρμπιλοσκυρόδεμα ελάχιστου πάχους 8cm στις θέσεις των υδροροών και θα έχει κλίση 1,5%. όπως στα σχέδια. Στη συνέχεια ακολουθεί διάστρωση με ασφαλτόπανο (δώμα επισκέψιμο αλλά μη βατό). Προσοχή θα δωθεί ώστε να διατηρηθεί ο αντισεισμικός αρμός μεταξύ των δύο κτηρίων που θα λειτουργεί και ως αρμός διαστολής.
Ακολουθεί η επάλειψη των εξωτερικών επιφανειών με σοβά. Προσοχή θα δοθεί ώστε οι προσόψεις του παλιού και του νέου κτήριου να είναι συνεχόμενες. Ο αντισεισμικός αρμός στην πρόσοψη και το δώμα θα σφραγιστεί με ελαστομερές πολυουρεθανικό υλικό και θα τοποθετηθεί αρμοκάλυπτρο d = 5cm.
Στο δάπεδο εσωτερικά του κτηρίου θα τοποθετηθούν τεμάχια εξηλασμένης πολυστερίνης επί του δαπέδου της κοιτόστρωσης σύμφωνα με τη μελέτη ΚΕΝΑΚ, στη συνέχεια θα διαστρωθεί γαρμπιλοσκυρόδεμα ελάχιστου πάχους 8cm που θα φέρει πλέγμα οπλισμού Τ139. Προσοχή θα δοθεί ώστε να δωθούν κλίσεις που να οδηγούν στα σιφώνια. Στη βάση των ανοιγμάτων θα τοποθετηθούν μαρμαροποδιές πάχους 3cm. To λεβητοστάσιο θα στρωθεί με σκληρό μάρμαρο πάχους 3cm και θα τοποθετηθεί σοβατεπί. Στα αποδυτήρια ΑΜΕΑ θα τοποθετηθεί τόσο στο δάπεδο όσο και στον τοίχο γρανιτοπλακάκι χρώματος λευκού. Οι διαστάσεις αυτού θα είναι 20 x 20 και θα έχει ανοικτόχρωμη απόχρωση (σε συνεννόηση με την υπηρεσία).
Η πόρτα του λεβητοστασίου θα είναι μονόφυλλη σιδερένια, το παράθυρο του λεβητοστασίου θα αποτελείται από δύο μέρη και θα είναι ανασυρόμενο από αλουμίνιο με διπλό υαλοπίνακα (5-12-5). Η πόρτα του αποδυτηρίου ΑΜΕΑ θα είναι από αλουμίνιο όπως επίσης και το παράθυρο, το οποίο θα αποτελείται από δύο μέρη και θα είναι ανασυρόμενο, θα έχει διπλό υαλοπίνακα (5-12-5) με αμμοβολή. Όλα τα αλουμινένια μέρη θα είναι βαμμένα με ηλεκτροστατική βαφή σε ίδιο χρώμα με εκείνα που υπάρχουν στο υφιστάμενο κτήριο. Στο παλιό κτήριο θα τοποθετηθούν τα είδη υγιεινής και οι εσωτερικές θύρες όπου υπάρχουν θα είναι ξύλινες πρεσσαριστές και θα φέρουν έκαστη δύο προστατευτικές στρώσεις (μια στο κάτω μέρος και μια στο ύψος της χειρολαβής) από φύλλο αλουμινίου. Θα τοποθετηθούν τα είδη υγεινής που προβλέπονται στη μελέτη Η/Μ.
Τόσο το νέο κτήριο όσο και το υφιστάμενο θα ασταρωθούν και βαφτούν εσωτερικά σε δύο στρώσεις με οικολογικό ακρυλικό χρώμα βάσης νερού όσο και εξωτερικά σε δύο στρώσεις
με ακρυλικό χρώμα (σε συνεννόηση με την υπηρεσία) Η μεταλλική θύρα του λεβητοστασίου θα περαστεί πρώτα με αντισκωριακό και στη συνέχεια θα βαφτεί σε δύο στρώσεις με χρώμα πράσινο όμοιο με το χρώμα των κουφώματων που υπάρχουν στο υφιστάμενο κτήριο.

3. ΚΕΡΚΙΔΕΣ, ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩΘΙ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΘΡΟΣ
α) Κτήριο κάτω από τις κερκίδες
Το κτήριο κάτω από τις κερκίδες προβλέπεται να έχει διαστάσεις 42,50μ χ 3,30μ επιφάνεια Ε= 140,25τ.μ. και περιλαμβάνει WC Ανδρών , γυναικών, Α.Μ.Ε.Α. κυλικείο, χώρο γραφείων και δύο αποθήκες σύμφωνα με την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη. Άνωθεν αυτού και στην πλαγιά προβλέπεται η κατασκευή κερκίδων 300 θεατών διαστάσεων 42,5x7,70 + 2x1,3x1,70 συνολικού εμβαδού Ε= 331,67τ.μ. και δημοσιογραφικά θεωρεία Ε=5,50τ.μ. Η πρόσβαση στις κερκίδες θεατών γίνεται μέσω δύο κλιμακοστασίων 180° με ενδιάμεσο πλατύσκαλο.
Για τη κατασκευή του κτηρίου κάτω από τις κερκίδες απαιτείται εκσκαφή του πρανούς ΒΔ του γηπέδου τουλάχιστον 1μ επιπλέον περιμετρικά του κτηρίου. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αντιστήριξη του πρανούς κατά τη διάρκεια κατασκευής του φέροντα οργανισμού από Ο/Σ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί όλo τo σαθρό εδαφικό υλικό άνωθεν του σκάμματος. Η στάθμη θεμελίωσης θα είναι η προβλεπόμενη από τη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση η απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο και η σχετική υψομετρική διαφορά του δώματος του κτηρίου και του αγωνιστικού χώρου θα πρέπει να είναι τα προβλεπόμενα από τη μελέτη.
Η θεμελίωση του κτηρίου θα γίνει με γενική κοιτόστρωση σύμφωνα με τα σχέδια των ξυλοτύπων. Η ανωδομή λόγω του επιμήκους κτηρίου θα χωριστεί σε 3 μέρη που θα ενώνονται με αρμούς διαστολής. Στην μπροστινή πλευρά της κοιτόστρωσης θα διαμορφωθεί ένα σενάζ διαστάσεων 0,25 x 0,10 ώστε η στέψη του να είναι ψηλότερα από το διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο και θα σκυροδετηθεί μαζί με τη γενική κοιτόστρωση. Στο δώμα θα αφαιθούν αναμονές για τα κλιμακοστάσια που εδράζονται επί των κερκίδων.
Παράλληλα κατασκευάζονται και δύο εξωτερικά κλιμακοστάσια που οδηγούν από το ύψος σχεδόν του ισογείου στις κερκίδες (κατά τη σκυροδέτηση τους θα τοποθετηθεί σιδηρογωνία L 30 x 30 x2 για την προστασία ακμών των βαθμίδων).
Οι εξωτερικές πλευρές του κτηρίου θα πληρωθούν από τοίχο από λιθοδομή πάχους 0,50μ όπως φαίνεται στα σχέδια της μελέτης. Στους χώρους που είναι θερμομονωμένοι θα είναι δικέλυφη (εξωτερικά λιθοδομή πάχους 0,35μ και εσωτερικά δρομική οπτοπλινθοδομή με όρθιο τούβλο) και θα περιλαμβάνει στο εσωτερικό της πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης με πάχος και ιδιότητες που προβλέπονται από τη μελέτη ΚΕΝΑΚ. Θερμομονωμένοι προβλέπεται να είναι μόνο οι κύριοι χώροι δηλαδή τα WC ανδρών, γυναικών, Α.Μ.Ε.Α., κυλικείο και ο χώρος γραφείου).
Οι τοίχοι από λιθοδομή θα είναι κατασκευασμένοι από ασβεστολιθικό πέτρωμα απόχρωσης όμοιας με αυτής του φυσικού πετρώματος της περιοχής του έργου. Θα φέρουν
στις εμφανείς τους όψεις ομαλές λαξευτές πέτρες και αρμολόγημα από ασβεστοτσιμεντοκονίαμα σε απόχρωση που θα επιλεγεί από την υπηρεσία. Τα σενάζ των λιθοδομών δεν θα είναι εμφανή εξωτερικά. Με εμφανή λιθοδομή (από όμοιο υλικό και απόχρωση) πάχους 0,50 θα πληρωθεί και το κενό πού δημιουργείται κάτω από τη σκάλα.
Οι εσωτερικοί τοίχοι θα είναι κατασκευασμένοι είτε από δρομική είτε από μπατική οπτοπλινθοδομή όπως στα σχέδια κατόψεων (προβλεπόμενος οπτόπλινθος 9x12x19). Οι τοίχοι θα φέρουν σεναζ στη μέση του ύψους και πάνω από τα ανοίγματα και στο άνω μέρος τους θα σφηνώνονται με μονά τούβλα (προβλεπόμενος οπτόπλινθος 6 x 9 x 19). Πριν τα επιχρίσματα θα τοποθετηθεί υαλόπλεγμα στις θέσεις σύνδεσης οπτοπλινθοδομής - πλινθοδομής και σκελετού Ο/Σ όσο και στα λούκια στις θέσεις που αυτά επιχρίζονται.
Τα επιχρίσματα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά όπου προβλέπονται (όπως φαίνεται στα σχέδια όψεων) μετά την τοποθέτηση εγκαταστάσεων Η/Μ θα γίνουν σε 3 στρώσεις πεταχτό ασβεστοτσιμεντοκονίαμα, λάσπωμα με ασβεστοτσιμεντοκονίαμα με οδηγούς και τελευταία στρώση από μαρμαροκονίαμα. Στην πρώτη στρώση (πεταχτό που είναι σε επαφή με στοιχεία Ο/Σ δεν θα χρησιμοποιηθεί ασβέστης.
Επί του δαπέδου γενικής κοιτόστρωσης στους θερμαινόμενους χώρους θα τοποθετηθούν πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5cm και λ=0,031 W/mK (βλ. και μελέτη ΚΕΝΑΚ) και άνωθεν αυτών γαρμπιλοσκυρόδεμα με πλέγμα οπλισμού Τ139. Στους μη θερμαινόμενους χωρους τα γεμίσματα των δαπέδων θα γίνουν από γαρμπιλοσκυρόδεμα.
Στα ανοίγματα θα τοποθετηθούν μαρμαροποδιές d=3cm. Στους χώρους των WC στο δάπεδο και επί των τοίχων εως το ύψος των 2,00μ. όπως επίσης και στο χώρο του κυλικείου προβλέπεται η τοποθέτηση γρανιτοπλακακιού διαστάσεων 20x20 (ανοικτόχρωμης απόχρωσης σε συνεννόηση με την υπηρεσία). Οι υπόλοιποι χώροι (γραφεία, αποθήκες) θα διαστρωθoύν ισομεγέθεις πλάκες μαρμάρου διαστάσεων 33 x 33 cm ή 6-10 ανά τ.μ. (μάρμαρο σκληρό εώς εξαιρετικά σκληρό - πάχους 3cm) και θα τοποθετηθεί περιμετρικά σοβατεπί (ύψους 7cm).
Μετά την αφαίρεση των ξυλοτύπων στα τοιχεία Ο/Σ που είναι σε επαφή με το έδαφος τα κενά των τοιχείων θα πλήρωθούν με τάπες (των αποστατών) με χρήση σφραγιστικής μαστίχης και τα τοιχεία θα επαλειφθούν με 2 στρώσεις τσιμεντοειδούς. Στις θέσεις έξωθεν των θερμαινόμενων χώρων θα τοποθετηθούν μετά το τσιμεντοειδές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5cm και λ=0,031 W/mK (βλ. και μελέτη ΚΕΝΑΚ). Στη συνέχεια της επιφανείας που πρόκειται να μπαζωθεί θα τοποθετηθεί αποστραγγιστική μεβράνη HDPE με κωνικές ή σφαιρικές προεξοχές. Προσοχή θα δοθεί στην τοποθέτηση της ώστε να μην υπάρχουν κενά στις θέσεις στερεώσης. Στις θέσεις συναρμογής θα πρέπει να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη πλάτους τουλάχιστον 0,30μ.
Στην τάφρο πλάτους 1μ που βρίσκεται όπισθεν του κτηρίου της κερκίδας θα τοποθετηθεί διάτρητη (220°) σωλήνα βαρέως τύπου από PVC ή πολυαιθυλένιο Φ 140 με περίβλημα γεωυφάσματος και κλίση 1%. Η τάφρος θα πληρωθεί με διαβαθμισμένο αδρανές και άνωθεν αυτού θα τοποθετηθεί γεωύφασμα.
Οι εξωτερικές θύρες θα είναι ξύλινες ταμπλαδωτές χρώματος όμοιο με αυτό των κουφωμάτων του υφισταμένου κτηρίου αποδυτηρίων (κυπαρισί) με φορά ανοίγματος προς τα έξω. Οι εσωτερικές θύρες θα είναι ξύλινες πρεσσαριστές και θα φέρουν ενίσχυση με φύλλο αλουμινίου σε δύο θέσεις (στο κάτω μέρος και στο ύψος της χειρολαβής). Τα παράθυρα θα είναι ξύλινα με χρώμα όμοιο με τις εξωτερικές πόρτες θα αποτελούνται από δύο μέρη και το κάτω μέρος θα ανοίγει ανασυρόμενο προς τα άνω. Τα υαλοστάσια θα φέρουν διπλούς υαλοπίνακες με διάκενο (5-12-5) ενώ τα εξωτερικά τζάμια των WC θα περαστούν με αμμοβολή. Στους χώρους των αποθηκών στα υαλοστάσια θα τοποθετηθούν μονοί υαλοπίνακες πάχους 4mm. Όλα τα κουφώματα θα βαφτούν με βερνίκι δύο συστατικών βάσεως νερού ή διαλύτη μετά από επιμελημένο καθαρισμό.
Το δώμα του κτηρίου αυτού θα περαστεί με τσιμεντοειδές σε 2 στρώσεις, στους χώρους που προβλέπεται να είναι θερμομονωμένοι θα τοποθετηθούν πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης και άνωθεν αυτών γαρμπιλοσκυρόδεμα κλίσεων (dmin = 8cm +1,5% κλίση) με πλέγμα οπλισμού Τ 139. Άνωθεν αυτού θα περαστεί ασφαλτόπανο και στη συνέχεια θα διαστρωθεί γαρμπιλομωσαϊκό πάχους 3,5cm, το οποίο θα αποτελεί και το δάπεδο κυκλοφορίας. Άνωθεν του μη θερμομονωμένου χώρου θα τοποθετηθούν οι ίδιες στρώσεις χωρίς το θερμομονωτικό ενώ η άνω επιφάνεια του δαπέδου θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Οι αρμοί διαστολής θα πληρωθούν με ελαστομερές πολυουρεθανικό υλικό και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί αρμοκάλυπτρο.
Στους χώρους των WC και του κυλικείου θα τοποθετηθούν είδη υγειινής σύμφωνα με τη μελέτη Η/Μ. Στο χώρο του κυλικείου θα τοποθετηθούν ερμάρια επί δαπέδου με συρτάρια από συνθετική ξυλεία και πάγκους από άκαυστη φορμάϊκα και ερμάρια επί τοίχου από συνθετική ξυλεία.
Στα σημεία όπου δεν υπάρχει εμφανής λιθοδομή οι τοίχοι θα ασταρωθούν και βαφτούν εσωτερικά σε δύο στρώσεις με οικολογικό ακρυλικό χρώμα βάσης νερού όσο και εξωτερικά σε δύο στρώσεις με ακρυλικό χρώμα (σε συνεννόηση με την υπηρεσία).
β) Κερκίδες
Στις κερκίδες προβλέπονται 6 σειρές καθισμάτων πλάτους 0,85μ και ύψους από 0,37μ εώς 0,48μ σύμφωνα με το διάγραμμα ορατότητας και η πρόσβαση σε αυτές εξασφαλίζεται με 5 σκάλες ανάβασης.
Το έδαφος πάνω στο οποίο θα εδραστεί η κερκίδα θα εκσκαφεί βαθμιδωτά, θα ακολουθήσει τοποθέτηση λιθοσωμάτων επί της εκσκαφής και επί του κτηρίου των αποδυτηρίων κατά 1μ. Στη συνέχεια θα κατασκευαστούν η περιμετρική λιθοδομή του χώρου των κερκίδων και οι λιθοδομές των βαθμίδων της κερκίδας και λιθοδομή εκατέρωθεν των αρμών διαστολής που θα σενεχίσουν και στο χώρο των κερκίδων.. Τα κενά που θα προκύψουν από τις λιθοδομές θα πληρωθούν με λιθοριπή. Προσοχή θα δοθεί ώστε τα τελικά ύψη κάθε σειράς των κερκίδων να είναι τα προβλεπόμενα από τη μελέτη ώστε να συμβαδίζουν με το διάγραμμα ορατότητας.
Αν κατά τη κατασκευή προκύψει οτι το έδαφος πίσω από το κτήριο των κερκίδων είναι σαθρό και δε μπορούν να εδρασθούν ασφαλώς οι κερκίδες με το τρόπο που
προαναφέρθηκε και φαίνεται στα σχέδια της μελέτης θα συνταχθεί νέα στατική μελέτη με φέροντα οργανισμό από Ο/Σ.
Ο χώρος των κερκίδων θα είναι περιφραγμένος περιμετρικά με κιγκλίδωμα που θα είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό γαλβανιζέ σωλήνων (οριζόντια και κάθετα μέρη διατομής Φ 1 1/2'' και τα γεμίσματα από κατακόρυφους διατομής Φ 3/4"). Στους περιμετρικούς τοίχους επί των οποίων θα εδρασθούν τα κιγκλιδώματα προβλέπεται να κατασκευαστεί σενάζ από Ο/Σ μέσα στο οποίο θα πακτώνονται οι ορθοστάτες κατά 0,15μ.
Τα σενάζ στήριξης του κλιγκλιδώματος θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20. Το μπροστινό σενάζ θα κασκευαστεί σε εσοχή 5cm από το πέρας της πλάκας του σκυροδέματος και συνδέεται με την πλάκα με ράβδους Φ 10/10 που θα τοποθετηθούν κάθετα κατά τη σκυροδέτησης. Στη στέψη του θα τοποθετηθούν 2Φ12. Τα πλαινά σενάζ θα έχουν πάχος 0,25μ, μεταβλητό ύψος όπως στα σχέδια και θα φέρουν στη στέψη τους διαμήκη οπλισμό 2Φ12 και εγκάρσιο Φ10/15. Το οπίσθιο σενάζ θα έχει διαστάσεις 0.60 x 0.25 και οπλισμό 8Φ12 και συνδετήρα Φ8/10.
Οι κλίμακες ανάβασης στα επιμέρους διαζώματα των κερκίδων θα κατασκευαστούν από Ο/Σ ποιότητας C 16/20 και θα οπλιστούν με διαμήκη Φ 10/10 κατάλληλα αγκυρωμένο στην αρχή και το τέλος και διανομή Φ10/20.
Η στέψη του πρόσθιου και των πλαϊνών τοίχων των κερκίδων θα φέρει επίστρωση από λίθινες πλάκες όμοιου υλικού και απόχρωσης με την υπόλοιπη λιθοδομή. Τα επίπεδα των κερκίδων πάνω από τη λιθοριπή θα επιστρωθούν με τσιμεντοκονίαμα πάχους 3,0cm που θα περαστεί σε τρείς στρώσεις. Τα κούτελα των βαθμίδων που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα (αναμεσα στους δύο αρμούς διαστολής) πρόκειται να επιχρισθούν σε τρείς στρώσεις (πεταχτό ασβεστοτσιμεντοκονίαμα, λάσπωμα με ασβεστοτσιμεντοκονίαμα με οδηγούς και τελευταία στρώση από μαρμαροκονίαμα). Τα τμήματα αυτά θα ασταρωθούν και χρωματιστούν με ακρυλική βαφή χρώματος λευκού σε δύο στρώσεις.
γ) Δημοσιογραφικό θεωρείο
Στο μέσον των κερκίδων και στην ανώτερη υψομετρικά θέση διαμορφώνεται δημοσιογραφικό θεωρείο διατάσεων 2,5 x 2,2 ή Ε = 5,50τ.μ.
Ο φέρων οργανισμός του θα είναι από Ο/Σ όπως στα σχέδια ξυλοτύπων της μελέτης (θεμελίωση από γενική κοιτόστρωση). Στην περίπτωση που το έδαφος κατά την εκσκαφή προκύψει σαθρό θα απαιτηθεί εκ νέου στατική μελέτη για την επιλογή κατάλληλου τύπου θεμελίωσης. Στο χώρο της εσοχής (1,30x 5,90m) που διαμορφώνεται για την τοποθέτηση του δημοσιογραφικού θεωρείου προβλέπεται η κατασκευή τοιχείου Ο/Σ διαστάσεων 0,30 x 0,79 άνω του δαπέδου της κερκίδας (ή 0,30 x 1,85 συνολικά) με όπλιση μιας σχάρας Φ 10/10 στον άξονα του. Στο δάπεδο που βρίσκεται εκατέρωθεν του δημοσιογραφικού θεωρείου και περικλύεται και από το προαναφερθέν τοιχείο (2 x 1,4 x 1.95) θα διαστρωθεί Ο/Σ πάχους 0,12μ κατηγορίας C12/15 και θα οπλιστεί με πλεγμα οπλισμού Τ139.
Η πλήρωση θα γίνει από δικέλυφη οπτοπλινθοδομή (από διάτρητους οπτόπλινθους 9x12x19) που θα έχει στο εσωτερικό της πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης με εξαίρεση τη ΒΔ πλευρά του όπου ο τοίχος θα γίνει μπατικός και η θερμομόνωση θα τοποθετηθεί
εξωτερικά. Στο δώμα θα κτιστούν περιμετρικά 2 σειρές (καθ' υψος) δρομικής οπτοπλινθοδομής. Θα τοποθετηθεί λούκι απορροής από PVC που θα στερεωθεί κατάλληλα στον τοίχο στην εξωτερική πλευρά των κερκίδων.
Τα επιχρίσματα θα γίνουν σε τρείς στρώσεις (πεταχτό ασβεστοτσιμεντοκονίαμα, λάσπωμα με ασβεστοτσιμεντοκονίαμα με οδηγούς και τελευταία στρώση από μαρμαροκονίαμα). Πριν τα επιχρίσματα θα τοποθετηθεί συνθετικό πλέγμα στις θέσεις συναρμογής οπτοπλινθοδομής σκυροδέματος καθώς και στο λούκι απορροής.
Στο δώμα αφού καθαριστεί θα περαστεί με τσιμεντοειδές σε 2 στρώσεις , θα τοποθετηθούν πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης, θα διαστρωθεί γαρμπιλοσκυρόδεμα (dmin =8cm) και θα δωθεί κλίση ρύσεων 1,5% και άνωθεν αυτού θα τοποθετηθεί ασφαλτόπανο (επισκέψιμο αλλά μη βατό δώμα).
Το δάπεδο θα διαστρωθεί ισομεγέθεις πλάκες μαρμάρου διαστάσεων 33 x 33 cm ή 6-10 ανά τ.μ. (μάρμαρο σκληρό εώς εξαιρετικά σκληρό - πάχους 3cm) και θα τοποθετηθεί περιμετρικά σοβατεπί (ύψους 7cm) ενώ στα ανοίγματα θα τοποθετηθούν μαρμαροποδιές πάχους 3cm.
Η θύρα του δημοσιογραφικού θεωρείου θα είναι ξύλινη ταμπλαδωτή από σουηδική ξυλεία. ενώ το υαλοστάσιο θα είναι ξύλινο σταθερό από σουηδική ξυλεία με μπατική κάσα και θα φέρει άθραυστο υαλοπίνακα ασφαλείας. Όλα τα κουφώματα θα βαφτούν με βερνίκι δύο συστατικών βάσεως νερού ή διαλύτη μετά από επιμελημένο καθαρισμό
Οι τοίχοι θα ασταρωθούν και βαφτούν εσωτερικά σε δύο στρώσεις με οικολογικό ακρυλικό χρώμα βάσης νερού όσο και εξωτερικά σε δύο στρώσεις με ακρυλικό χρώμα (σε συνεννόηση με την υπηρεσία).
δ) Περιφραγμένος χώρος έμπροσθεν του κτηρίου κάτω από τις κερκίδες
Έμπροσθεν του κτηρίου των κερκίδων προβλέπεται η κατασκευή πειφραγμένου χώρου διαστάσεων 42,50 x 5,75 (μέσα στο οποίο βρίσκονται και τα δύο κλιμακοστάσια διαστάσεων 3 x 4,80 και οι αντιρήδες της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου).
Για την κατασκευή του θα υποβιβαστεί η στάθμη του εδάφους στο προβλεπόμενο ύψος και θα διανοιχθεί μικρή τάφρος διαστάσεων 0,20μ χ 0,20μ (που θα ακολουθεί τη κλίση του διαμορφωμένου έδαφους εκατέρωθεν του χώρου αυτού) που θα απέχει 0,55μ από την περίφραξη του αγωνιστικού χώρου. Θα κατασκευαστεί δάπεδο πάχους 10cm από σκυρόδεμα C12/15 με πλέγμα οπλισμού Τ 139 ενώ στην είσοδο του WC AMEA θα κατασκευαστεί ράμπα με κλίση 5%. Στη ΝΔ και στη ΒΑ πλευρά του χώρου αυτού προβλέπεται η τοποθέτηση περίφραξης ύψους 2,15μ (πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος) από γαλβανιζέ σδηροσωλήνες Φ 1 1/2'' που φέρουν συρματόπλεγμα στερεωμένο με 3 σειρές σύρματος τάνυσης στους ορθοστάτες. Οι ορθοστάτες και οι αντιρήδες θα πακτώθουν σε βάση άοπλου σκυροδέματος C20/25 διαστάσεων 0,30 x 0,30 x 0,35. Σε κάθε μια από τις πλευρές αυτές προβλέπεται η κατασκευή δίφυλλης θύρας πλάτους 1,80μ που θα ανοίγει προς τα έξω και αποτελείται επίσης από γαλβανιζέ σωλήνες και συρματόπλεγμα όπως στα σχέδια της μελέτης.
ε) Αποστραγγιστική τάφρος άνωθεν των κερκίδων
Πάνω από τις κερκίδες προβλέπεται η διάνοιξη αποστραγγιστικής τάφρου μήκους 140μ που θα εκτείνεται άνωθεν του νοτιοδυτικού άκρου της κερκίδας και θα καταλήγει στην υπάρχουσα τάφρο που βρίσκεται ΒΑ του γηπέδου. Η τάφρος θα έχει τραπεζοειδή διατομή πλάτους βάσης 0,80μ, πλάτους στέψης 1,60μ και μέσου βάθος 1,50μ για την απορροή των υδάτων άνωθεν της κερκίδας, η τάφρος αυτή θα πληρωθεί με διαβαθμισμένο αδρανές.
στ) Βόθρος
Σύμφωνα με τη μελέτη Η/Μ προβλέπεται η κατασκευή ενός σηπτικού και ενός απορροφητικού βόθρου ΝΔ του γηπέδου και του μονοπατιού πρόσβασης από το ΧΣΒ' προς τις κερκίδες.
Ο σηπτικός βόθρος θα έχει εσωτερικές διαστάσεις 4,0 x 1,70 x 2,0m και χωρητικότητα 13,60 κ.μ. Οι εξωτερικές του διαστάσεις θα είναι 4,50 x 2,20 x 2,45μ. Θα θεμελιωθεί με γενική κοιτόστρωση πάχους 0,30μ (όπλιση 2# φ12/15), τα περιμετρικά τοιχεία θα έχουν πάχος 0,25μ (όπλιση 2# φ10/15 και στην κορυφή τους θα διαμορφωθεί σενάζ με όπλιση 4Φ12 και συνδετήρα Φ8/10) ενώ η πλάκα θα έχει πάχος 0,15μ (όπλιση Φ 10/15 και ενίσχυση γύρωθεν της οπής) και θα φέρει οπή επισκεψιμότητας 0,80 χ 0,80 που θα κλείνει με μεταλλικό καπάκι (με σταθερό και κινητό μέρος). Θα προβλεφθεί οπή για τη σύνδεση του με τον απορροφητικό βόθρο.
Ο σηπτικός βόθρος θα επαλειφθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με τσιμεντοειδές σε δύο στρώσεις. Μετά το πέρας της κατασκευής θα επιχωθεί περιμετρικά.
Ο απορροφητικός βόθρος από λιθοδομή θα έχει κυλινδρικό σχήμα με εσωτερικές διαστάσεις d=3,50m και Η=5,0μ και χωρητικότητα 48κ.μ. σύμφωνα με τη μελέτη Η/Μ. Θα είναι κτισμένος από λιθοδομή μέσου πάχους 0,60μ χωρίς αρμολόγημα ενώ θα φέρει 2 περιμετρικά σενάζ ενίσχυσης από Ο/Σ C20/25 διαστάσεων 0,60 x 0,35μ καθ ύψος. Τέλος θα φέρει πλάκα από Ο/Σ C20/25 D = 4,70m με πάχος 0,15μ (όπλιση Φ8/20 και πύκνωση οπλισμού περιμετρικά της οπής) και περιμετρική δοκό / σενάζ 0,30 Χ 0,32 με (όπλιση διαμήκης 6 Φ14 συνδετήρας Φ 8/10).
Η πλάκα θα έχει οπή επισκεψιμότητας 0,80 x 0,80μ όπου θα τοποθετηθεί μεταλλικό καπάκι (με σταθερό και κινητό μέρος). Το πάχος της λιθοδομής δύναται να μεταβληθεί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
4. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΙΧΩΝ ΛΙΘΟΔΟΜΗΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΩΝ ΚΕΡΚΙΔΩΝ
Προβλέπεται η κατασκευή τοίχων λιθοδομής εκκατέρωθεν των κερκίδων για τη συγκράτηση του εδάφους και προστασία από τις καταπτώσεις. Οι τοίχοι αυτοί θα τοποθετηθούν όπως στα σχέδια. της μελέτης (ΧΜ1 - ΧΜ2) σε δύο σειρές παράλληλες μεταξύ τους που απέχουν 2,50μ η εμφανής όψη του ενός από τον άλλο. Η λιθοδομή που θα είναι εγγύτερα στον αγωνιστικό χώρο θα ξεκινάει από το επίπεδο του διαδρόμου πρόσβασης προς της κερκίδες και θα έχει ύψος 2,00μ με σταθερό ύψος στέψης. Η δεύτερη λιθοδομή θα έναι σε εσοχή 2,50μ από την πρώτη και το εμφανές της τμήμα θα ξεκινάει 0,50μ ψηλότερα από τη στέψη του πρώτου και θα έχει και αυτή 2,00μ εμφανές τμήμα και
σταθερό ύψος στέψης. Μεταξύ των δύο αυτών λιθοδόμητων τοίχων θα διαμορφωθεί ένα επίπεδο από χώμα.
Για το κτίσιμο της λιθοδομών αυτών θα γίνει εκσκαφή του διαμορφωμένου πρανούς ώστε να εδραθούν με ασφάλεια οι δύο τοίχοι σε σταθερό έδαφος. Θα ακολουθηθεί η κλίση εκσκαφής που φαίνεται στα αντίστοιχα σχέδια, η οποία δίναται να τροποποιηθεί ανάλογα με τη σταθερότητα του εδάφους. Κάθε ένας από αυτούς τους τοίχους φέρει σύμφωνα με τη στατική μελέτη θεμέλιο Ο/Σ διαστάσεων 0,80μ x 0,30μ και όπλιση 6Φ16 άνω και 6φ16 κάτω και τετράτμητο συνδετήρα Φ 10/10. Πάνω σε αυτούς εδράζεται τοίχος από λιθοδομή μεταβλητού πάχους 0,80μ κάτω και 0,50μ πάνω και φέρει 2 σενάζ καθ'ύψος (μη εμφανή) και οπές αποστράγγισης. Το πρώτο σενάζ τοποθετείται στη μέση (καθ ύψους) του τοίχου και θα έχει διαστάσεις 0,50x 0,25μ όπλιση 3Φ14 άνω και 3φ14 κάτω και συνδετήρα Φ 8/10 ενώ το δεύτερο τοποθετείται στη στέψη του τοίχου και έχει διαστάσεις 0,35 x 0,25μ, όπλιση 2Φ14 άνω και 2φ14 κάτω και συνδετήρα Φ 8/10. Στη στέψη των τοίχων θα γίνει επάλειψη με τσιμεντοκονία πάχους 3cm.
Για το κτίσιμο των λιθοδομών θα χρησιμοποιηθεί ασβεστολιθικό πέτρωμα απόχρωσης όμοιας με αυτής του φυσικού πετρώματος της περιοχής του έργου και οι αρμοί θα πληρωθούν με ασβεστοτσιμενοκονίαμα με τρόπο ώστε να εισέχουν της λιθοδομής. Τα σενάζ των τοίχων αυτών δεν θα είναι εμφανή.
Το τμήμα όπισθεν των αυτών των τοίχων θα πληρωθεί με προϊόντα εκσκαφών όπως στα σχέδια της μελέτης και σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζεται η ευστάθεια του εδάφους άνωθεν αυτών.
5. ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ & ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ
Πρόκειται να κατασκευαστούν δύο πανομοιότυπες δεξαμενές νερού, όπως φαίνονται στα σχέδια της μελέτης, μια εντός του χώρου στάθμευσης Β' και μια σε ψηλότερη υψομετρική θέση εκτός του γηπέδου. Οι δεξαμενές νερού θα έχουν διαστάσεις 5x10 Ε = 50τ.μ. και χωρητικότητα V = 95,18 κ.μ. Δίπλα σε κάθε δεξαμενή θα κατασκευαστεί αντλιοστάσιο διαστάσεων 2,25 x 2,75 και εμβαδού Ε= 6,19τ.μ.
Για την κατακευή τους θα χρειαστεί εκσκαφή χαλαρών εδαφών, διάστρωση σκυροδέματος καθαριότητας C12/15 πάχους 5cm, κατασκευή ξυλοτύπων σύμφωνα με τη μελέτη, τοποθέτηση αποστατών, όπλιση σύμφωνα με τη μελέτη και σκυροδέτηση με σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25.
Οι εξωτερικοί τοίχοι του αντλιοστασίου θα κατασκευαστούν με μπατική οπτοπλινθοδομή (διάτρητος οπτόπλινθος 9x12x19). Στο δώμα τόσο του αντλιοστασίου όσο και της δεξαμενής θα κτιστεί μια σειρά από δρομικό τούβλο. H απορροή της δεξαμενής θα γίνεται με 2 πλαστικούς 6x10 σωλήνες - λούκια κατάλληλα στερεωμένες στα τοιχεία ενώ του αντλιοστασίου με μία όμοια. Στις συναρμογές οπτοπλινθοδομής τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά θα τοποθετηθεί υαλόπλεγμα όπως επίσης και στα λούκια. Στη συνέχεια το αντλιοστάσιο θα επιχρισθεί εσωτερικά και εξωτερικά, όπως και η δεξαμενή εξωτερικά. Τα επιχρίσματα θα γίνουν μετά την τοποθέτηση της υδραυλικής και ηλεκτρολογικής
εγκατάστασης σε τρείς στρώσεις. (πεταχτό ασβεστοτσιμεντοκονίαμα , λάσπωμα με ασβεστοτσιμεντοκονίαμα με οδηγούς και μαρμαροκονίαμα).
Οι δεξαμενές εσωτερικά θα επαλειφθούν εσωτερικά με 3 χέρια εποξειδικό. Στην δεξαμενή που θα βρίσκεται εκτός γηπέδου και θα είναι η πρώτη που συνδέεται με το δίκτυο ύδρευσης το εποξειδικό θα είναι κατάλληλο για αποθήκευση πόσιμου νερού.
Ακολουθεί τοποθέτηση μαρμαροποδιών d=3cm στις θέσεις των θυρών και διάστρωση δαπέδου & περιθωρίου με σκληρό μάρμαρο d=2cm. Οι θύρες που θα τοποθετηθούν στα αντλιοστάσια θα είναι ξύλινες ταμπλαδωτές με φορά ανοίγματος προς τα έξω το χρώμα τους θα είναι το ίδιο με των υπολοίπων κουφωμάτων του γηπέδου.
Στην οπή της πλάκας στο δώμα θα τοποθετηθεί μεταλλικό καπάκι που περιλαμβάνει σταθερό και κινητό μέρος και μηχανισμό για εύκολο άνοιγμα. Το καπάκι θα έχει περαστεί με αντισκωριακό και βαφή.
Οι τοίχοι θα ασταρωθούν και βαφτούν εσωτερικά (πλην της δεξαμενής) σε δύο στρώσεις με οικολογικό ακρυλικό χρώμα βάσης νερού όσο και εξωτερικά σε δύο στρώσεις με ακρυλικό χρώμα (σε συνεννόηση με την υπηρεσία).
6. ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ & ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
α) Χώρος στάθμευσης Α' (ΧΣΑ')
Προβλέπεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης ΒΑ του γηπέδου που διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο Ε= 943,59τ.μ. (χαμηλότερο) προβλέπεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης 2 θέσεων λεωφορείων, 1 ασθενοφόρου, 2 θέσεων ΙΧ ΑΜΕΑ και 24 θέσεων δικύκλων ενώ στο 2ο επίπεδο Ε= 1037,62τ.μ. (ψηλότερο) 48 θέσεων ΙΧ. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο αυτών επιπέδων γίνεται δια μέσου ράμπας πλάτους 6,50μ (υψομετρική διαφορά 1,0μ) που στη βάση της διέρχεται τσιμεντοσωλήνας Φ300.
Το χώρο αυτό πλαισιώνουν πέντε μικρά παρτέρια. Ο χώρος αυτός περιφράσεται από λιθοδομή και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από την ασφαλτοστρωμένη οδό πλατους 6,50μ που καταλήγει σε αυτόν. Η διέλευση των οχημάτων σε αυτόν ελέγχεται με μεταλλική συρόμενη θύρα ενώ έξω από αυτή προβλέπεται η δημιουργία αποστραγγιστικού καναλιού Ο/Σ με τοποθέτηση μεταλλικής σχάρας βαρέως τύπου.
Αρχικά γίνεται η πλήρωση της υπάχουσας απoστραγγιστικής τάφρου με διαβαθμισμένο αδρανές εώς τη θέση του υπάρχοντος οχετού (πλησίον εισόδου αγωνιστικού χώρου), ακουλουθεί η εκσκαφή των χώρων στάθμευσης σε δύο επίπεδα και των θεμελίων των λιθοδομών, κατασκευάζονται οι περιμετρικοί τοίχοι (συμπεριλαμβανομένου του ημιτελούς τμήματος του χώρου των αποθηκών με τον οποίο γειτνιάζει), ο ενδιάμεσος αναληματικός τοίχος και οι τοίχοι των παρτεριών από λιθοδομή,. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαμόρφωση κλίσεων με προϊόντα εκσκαφών και η κατασκεύη της ράμπας πρόσβασης που φέρει στη βάση της τσιμεντοσωλήνα Φ300. Ακολουθεί η πλήρωση των παρτεριών με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών πάχους 0,40μ και φυτόχωμα πάχους 0,40μ και η φύτευση 10 δένδρων και 27 ποώδων φυτών (συνολικά) στα παρτέρια και η διάστρωση των δύο επιπέδων του χώρου στάθμευσης με 3α συνολικού πάχους 0,20μ
Όλοι οι τοίχοι από λιθοδομή χαμηλού ύψους θα έχουν θεμέλιο Ο/Σ C 16/20 διαστάσεων 0,55μ x 0,25μ με συνολικό διαμήκη οπλισμό 6Φ12 και εγκάρσιο δίτμητο συνδετήρα Φ8/10. Οι τοίχοι από λιθοδομή θα έχουν πλάτος 0,55μ και ύψος σύμφωνα με τα σχέδιο (ΧΜ 3).
Για την κατασκευή της θύρας εισόδου επεκτείνεται προς την εξωτερική πλευρά του χώρου στάθμευσης κατά 25εκ το θεμέλιο Ο/Σ του λίθινου τοίχου με αντίστοιχη επέκταση του συνδετήρα και προσθήκη άλλων 2Φ12 σε αυτό. Πάνω στην επέκταση αυτή θα πακτωθεί ράγα από δοκό διατομής L 30 X 30 x 4, η έδραση του ορθοστάτη στην λιθοδομή θα γίνεται με κοιλοδοκό 50x50x3 και η θύρα θα καταλήγει σε ορθοστάτη από διατομή UPE 100. Το κινητό μέρος θα αποτελείται από πλαίσιο από κοιλοδοκό 50x50x5 και θα φέρει πλέγμα βρόγχου 4x10. (βλέπε και σχ. ΛΚ4)
Για την προστασία από την εισροή υδάτων στο ΧΣΑ' κατασκευάζεται παράλληλα με τη θύρα και εξωτερικά αυτής κανάλι απορροής υδάτων που φέρει μεταλλική σχάρα βαρέως τύπου.
β) Χώρος στάθμευσης Β' (ΧΣΒ')
Προβλέπεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης ΝΔ του γηπέδου που διαμορφώνεται σε ένα επίπεδο Ε= τ.μ. και έχει χωρητικότητα 41 θέσεων στάθμευσης Ι.Χ.. Η πρόσβαση γίνεται από τη διαστρωμένη οδό με 3α που οδηγεί σε αυτόν δια μέσου ράμπας πλάτους 6,50μ (υψομετρική διαφορά 1,0μ). Εντός του περιφραγμένου αυτού χώρου προβλέπεται η κατασκευή δεξαμενής νερού και αντλιοστασίου (αναφέρθηκαν παραπάνω) για τη συλλογή και επανακυκλοφορία των στραγγισμάτων του αγωνιστικού χώρου για άρδευση του χλοοτάπητα και των παρτεριών. ΒΑ του χώρου αυτού προβλέπονται να κατασκευαστούν δύο παρτέρια σε διαφορετικές στάθμες.
Αρχικά γίνεται η εκσκαφή του χώρου, κατασκευάζονται οι περιμετρικοί τοίχοι από λιθοδομή, οι τοίχοι των παρτεριών και τα σκαλιά που οδηγούν στο διάδρομο προσπέλασης προς τις κερκίδες . Στη συνέχεια ακολουθεί η διαμόρφωση κλίσεων με προϊόντα εκσκαφών και η κατασκεύη της ράμπας πρόσβασης που φέρει στη βάση της τσιμεντοσωλήνα Φ300. Ακολουθεί η διάστρωση με 3α συνολικού πάχους 0,20μ, η πλήρωση των παρτεριών με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών πάχους 0,40μ και φυτόχωμα πάχους 0,40μ και η φύτευση 4 δένδρων και 12 ποώδων φυτών (συνολικά) στα παρτέρια.
Όλοι οι τοίχοι από λιθοδομή χαμηλού ύψους (όχι οι αναληματικοί) θα έχουν θεμέλιο Ο/Σ C 16/20 διαστάσεων 0,55μ x 0,25μ με συνολικό διαμήκη οπλισμό 6Φ12 και εγκάρσιο δίτμητο συνδετήρα Φ8/10. Οι τοίχοι από λιθοδομή θα έχουν πλάτος 0,55μ και ύψος σύμφωνα με τα σχέδιο (ΧΜ 4).
γ) Διάδρομοι προσπέλασης από ΧΣΑ' & ΧΣΒ' προς τις κερκίδες
Από τον ΧΣΑ' είναι δυνατή η πρόβαση στο χώρο των κερκίδων είτε με όχημα δια μέσου του 1ου επιπέδου είτε πεζή δια μέσου του 2ου επιπέδου.
Στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται η δημιουργία οδού πλάτους 3,80μ, απότμηση της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου στη Β γωνία του για διευκόλυση της στροφής και της αναστροφής των οχημάτων και δημιουργία οδού πλάτους 3,30μ που οδηγεί στον
περιφραγμένο χώρο έμπροσθεν των κερκίδων. Ο διάδρομος αυτός ξεκινάει από το υψόμετρο των 341,50μ κατεβαίνει στο υψόμετρο των 341,0μ ,ανεβαίνει στη στάθμη των 341,30μ και καταλήγει στα 341,00μ. Η διαμόρφωση αυτή γίνεται για την απορροή των ομβρίων (βλ. κ σχέδιο ΧΜ1). Ο κεντρικός διάδρομος προσπέλασης προς τις κερκίδες θα είναι διαστρωμένος με 3α συνολικού πάχους 0,20μ.
Στη δεύτερη περίπτωση από το 2ο επίπεδο του ΧΣΑ' ακολουθώντας τον πλακόστρωτο διαδρόμο πλάτους 2,0μ που διέρχεται διαμέσω παρτεριού και εξωτερικού κλιμακοστασίου συναντάμε τον προηγούμενο διάδρομο. To κλιμακοστάσιο αυτό θα είναι κατασκευασμένο με Ο/Σ ποιότητας C16/20 (όπλιση: διαμήκης Φ10/10 και εγκάρσιος Φ10/20). Τόσο το κλιμακοστάσιο όσο και ο διάδρομος (βάση από σκυρόδεμα C12/15 και όπλιση με σχάρα Τ139) από το 2ο επίπεδο του ΧΣΑ’ εως αυτό θα επιστρωθούν με λίθινες πλάκες.
Όλοι οι τοίχοι από λιθοδομή χαμηλού ύψους (όχι οι αναληματικοί) θα έχουν θεμέλιο Ο/Σ C 16/20 διαστάσεων 0,55μ x 0,30μ με συνολικό διαμήκη οπλισμό 6Φ12 και δίτμητο συνδετήρα Φ8/10. Η λιθοδομή θα έχει πλάτος 0,55μ και ύψος 1,00μ (εκτός των λιθοδομών που φαίνονται στα σχέδια να έχουν διαφορετικό ύψος).
Από τον ΧΣΒ' είναι δυνατή η πεζή πρόβαση στο χώρο των κερκίδων διαμέσω πλακόστρωτου μονοπατιού μέσου πλάτους 2,0μ. Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από την έξοδο του ΧΣΒ' στη στάθμη των 335,45μ και καταλήγει στο επίπεδο των 340,80μ. Από εκεί διαμέσω διαδρόμου πλάτους 2,80μ καταλήγουμε στον περιφραγμένο χώρο έμπροσθεν των κερκίδων στο επίπεδο των 341,07μ.
Για την κατασκευή του πλακόστρωτου ανηφορικού μονοπατιού θα γίνει απομάκρυνση του σαθρού εδάφους, θα διαστρωθεί γαρμπιλόδεμα πάχους 0,10μ (με τη βοήθεια καλουπιών) που θα φέρει δομικό πλέγμα Τ139. Επ αυτού θα τοποθετηθούν οι λίθινες πλάκες. Ο διάδρομος αυτός προσπέλασης προς τις κερκίδες θα είναι διαστρωμένος με 3α.
δ) Διάδρομος προσπέλασης από το τον ΧΣΑ' στον αγωνιστικό χώρο.
Η πρόσβαση από το ΧΣΑ' στον αγωνιστικό χώρο γίνεται διαμέσω ράμπας πλάτους 1,90μ που κατασκευάζεται ΝΑ της υφιστάμενης περίφραξης του γηπέδου και οδηγεί στην είσοδο του αγωνιστικού χώρου. Η κατασκευή της ράμπας είναι απαραίτητη για να είναι δυνατή η πρόσβαση ΑΜΕΑ στον αγωνιστικό χώρο. Για την κατασκευή της θα κτιστεί τοίχος από λιθοδομή προς τη μεριά της υφιστάμενης τάφρου, θα πληρωθεί με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών ώσπου να διαμορφωθούν κατάλληλες κλίσεις και στη συνέχεια θα διαστρωθεί με Ο/Σ C12/15 πάχους 0,15και θα φέρει δομικό πλέγμα Τ139. Προς τη μεριά της περίφραξης του γηπέδου θα φέρει κιγκλίδωμα από γαλβανιζέ σωλήνα Φ 1 1/2".
Το δάπεδο εξωτερικά της κεντρικής θύρας του γηπέδου στη θέση όπου καταλήγει η ράμπα των ΑΜΕΑ θα ανασηκωθεί για να καλύψει τη τοποθέτηση νέων στρώσεων στο χώρο του στίβου και θα στρωθεί με σκυρόδεμα C12/15 πάχους 0,10μ που θα φέρει δομικό πλέγμα Τ139.
7. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Στα πλαίσια του έργου "Μελέτη αποπεράτωσης εργασιών Δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου & στίβου, κατασκευής κερκίδων, δημιουργίας χώρων στάθμευσης και εξωτερικής οδοποιίας στο Φιλώτι Νάξου" περιλαμβάνεται και η εξωτερική οδοποιία από τον υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που συνδέει τον οικισμό Φιλώτι με το Καλαντό, εώς την είσοδο του γηπέδου και τους χώρους στάθμευσης Α & Β που θα γειτνιάζουν σε αυτό.
Οι δρόμοι αυτοί είναι διαμορφωμένοι από την αρχική φάση κατασκευής του γηπέδου το 2003 ώς χωμάτινες οδοί με εξαίρεση ένα τμήμα 100μ περίπου που είχε ασφαλτοστρωθεί υποτυπωδώς και η τελική του επιφάνεια μαζί με τις υποβάσεις έχει καταστραφεί. Με την παρουσα μελέτη προβλέπεται βελτίωση των υφιστάμενων οδών, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής χρήση τους από τους επισκέπτες του γηπέδου και η κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου όπου απαιτείται παράλληλα σε αυτούς. Για την παρούσα μελέτη από την κατάταξη της οδού σε δευτερεύουσα αγροτική δεν προβλέπεται κάποια ταχύτητα μελέτης.
Η υφιστάμενη οδοποιία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα (βλέπε και σχέδιο "Προσβαση γηπέδου εξωτερική οδοποία) :
α) Τμήμα 1 από διασταύρωση με δρόμο Φιλωτίου Καλαντού ως διασταύρωση με δρόμο προς Χώρο στάθμευσης Α (χωριτικότητας 2 λεωφορείων, ασθενοφόρου, 2 θέσεων ΙΧ ΑΜΕΑ , 48 θέσεων ΙΧ και 24 θέσεων μοτοσυκλετών.). Το τμήμα αυτό έχει μήκος 105,90μ και μέσο πλάτος 5,65μ και κλίση 8,4%. Στο τμήμα αυτό υπάρχει αποστραγγιστική τάφρος στα δεξιά της οδού στο μεγαλύτερο τμήμα της.
β) Τμήμα 2 από διασταύρωση προς χώρο στάθμευσης Α ως είσοδο χώρου στάθμευσης Α. Το τμήμα αυτό έχει μήκος 74,10μ και μέσο πλάτος 4,70μ και κλίση 9,5%.
γ) Τμήμα 3 από διασταύρωση πρός χώρο στάθμευσης Α εώς διαστάυρωση προς είσοδο αγωνιστικού χώρου. Το τμήμα αυτό έχει μήκος 47,60μ και μέσο πλάτος 4,25μ και κλίση 8,9%. Στο τμήμα αυτό υπάρχει αποστραγγιστική τάφρος στα αριστερά της οδού στο μεγαλύτερο τμήμα της.
δ) Τμήμα 4 από διασταύρωση προς αγωνιστικό χώρο έως τον αγωνιστικό χώρο. Το τμήμα αυτό έχει μήκος 40,50μ και μέσο πλάτος 5,00μ. και κλίση 9,8%. Το πέρας του θα είναι το διαμορφωμένο δάπεδο από σκυρόδεμα έξω από την κεντρική είσοδο του αγωνιστικού χώρου.
ε) Τμήμα 5 από διασταύρωση προς αγωνιστικό χώρο σχεδόν εως τα όρια της δημοτικής ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει το γήπεδο. Συνολικού μήκους 235μ εκ των οποίων 165μ μέσου πλάτους 4,25μ με κλίση 6,4% και 70μ μέσου πλάτους 5,50μ με κλίση 3%. Στο πρώτο τμήμα αυτό υπάρχει αποστραγγιστική τάφρος στα αριστερά της οδού στα πρώτα 100μ. Το τμήμα 5 θα εξυπηρετεί κυρίως το χώρο στάθμευσης Β (που περιλαμβάνει 46 θέσεις στάθμευσης ΙΧ).
Οι αλλαγές που προβλέπονται στα ανωτέρω τμήματα είναι οι εξής:
α) Τμήμα 1 Βελτίωση γεωμετρίας οδού, ασφαλτόστρωση και βελτίωση αποστραγγιστικής τάφρου στα σημεία που απαιτείται.
β) Τμήμα 2 Βελτίωση γεωμετρίας οδού και ασφαλτόστρωση. Πρίν την είσοδο του χώρου στάθμευσης πρόκειται να κατασκευαστεί σχάρα για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων.
γ) Τμήμα 3 Βελτίωση γεωμετρίας οδού, στρώσιμο με 3α και βελτίωση αποστραγγιστικής τάφρου στα σημεία που απαιτείται.
δ) Τμήμα 4 Βελτίωση γεωμετρίας οδού και στρώσιμο με 3α.
ε) Τμήμα 5 Βελτίωση γεωμετρίας οδού, στρώσιμο με 3α και βελτίωση αποστραγγιστικής τάφρου στα σημεία που απαιτείται. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η κατασκευή μικρού οχετού που συνδέει την αποστραγγιστική τάφρο αριστερά του δρόμου με μεγαλύτερη αποσταγγιστική τάφρο δεξιά αυτού. Στο σημείο που τελειώνει η μεγάλη αποστραγγιστική τάφρος προβλέπεται συνέχιση της μετά την είσιδο του χώρου στάθμευσης Β για το σκοπό αυτό προβλέπεται να τοποθετηθεί σωλήνας κάτω από τη ράμπα εισόδου στο χώρο στάθμευσης Β. Στη θέση αυτή αμέσως μετά την είσοδο στο χώρο στάθμευσης β' προβλέπεται η κατασκευή δεύτερου μικρού οχετού που διασχίζει διαγώνια την οδό από δεξιά προς τα αριστερά όπου και υπάρχει φυσική απορροή υδάτων
Στις θέσεις όπου προβλέπεται οχετός θα σκαφτεί η υφιστάμενη οδός σε βάθος 1,50μ και πλάτος 2,20μ. Στη συνέχεια θα διαστρωθεί σκυρόδεμα καθαριότητας C12/15 και ακολουθεί η κατασκευή οχετών καθαρών διαστάσεων. 0,80 x 0,80 και πάχος τοιχείου 0,20 με μικτή διάσταση (1,20 x 1,20m). Στην αρχή και στο πέρας του κάθε οχετού προβλέπονται εκατέρωθεν αυτού δύο πρετυγότοιχοι μήκους 1,50μ και ύψους 1,20μ. Ενώ το θεμέλιο των πτερυγότοιχων θα είναι 0,60 x 0,30.μ. H ποιότητα του σκυροδέματος που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι C16/20. Προτείνεται περεταίρω μελέτη για την διαστασιολόγηση και όπλιση του.
Τέλος προβλέπεται η τοποθέτηση 3 πινακίδων σήμανσης επικινδύνων θέσεων, 3 ρυθμιστικών πινακίδων μικρού μεγέθους που εδράζονται έκαστη σε μονό γαλβανισμένο σωλήνα 3" και τοποθέτηση πινακίδων εργοταξιακής σήμανσης
ΕΡΓΑΣΙΕΣ για δρομους 3Α
Θα γίνει διαμορφωση σκάφης οδού και :
α. μία στρώση υπόβασης από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιουμένου τύπου της ΠΤΠ Ο-150, συμπυκνωμένου πάχους 10 cm, εκτελεσμένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΤΠ Ο-150 και την ΤΣΥ των έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
β. μία στρώση βάσης από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιουμένου τύπου της ΠΤΠ Ο155, συμπυκνωμένου πάχους 10 cm, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΤΠ Ο-155 και την ΤΣΥ των έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ για ασφαλτόδρομους
Θα γίνει διαμορφωση σκάφης οδού και :
α. μία στρώση υπόβασης από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιουμένου τύπου της ΠΤΠ Ο-150, συμπυκνωμένου πάχους 10 cm, εκτελεσμένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΤΠ Ο-150 και την ΤΣΥ των έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ
β. μία στρώση βάσης από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιουμένου τύπου της ΠΤΠ Ο155, συμπυκνωμένου πάχους 10 cm, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΤΠ Ο-155 και την ΤΣΥ των έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα αδρανή υλικά οδοστρωσίας θα προέρχονται από τη θραύση απόλυτα καθαρών και υγιών λίθων ασβεστολιθικού λατομείου και θα συμμορφώνονται ως προς τις απαιτήσεις ποιότητας της ΤΣΥ των έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα υλικά υπόβασης και βάσης θα διαστρωθούν κατά στρώσεις, θα γίνει μόρφωση της επιφάνειας κάθε στρώσης με χρήση διαμορφωτή γαιών (grader) με ταυτόχρονη διαβροχή (εφόσον απαιτείται, από τους υπολογισμούς της βέλτιστης περιεκτικότητας υγρασίας) και η κάθε στρώση θα συμπυκνωθεί με χρήση οδοστρωτήρα. Οι απαιτήσεις ακρίβειας των επιφανειών ορίζονται στην ΤΣΥ των έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι απαιτήσεις συμπύκνωσης ορίζονται στην § 7 των ΠΤΠ Ο-150 & Ο-155 αντίστοιχα.
γ. Κατασκευή ασφαλτικής προεπάλειψης σε κάθε ανασφάλτωτη επιφάνεια με ασφαλτικό διάλυμα τύπου ΜΕ-0 ή με όξινο ασφαλτικό γαλάκτωμα, η οποία θα εκτελεσθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ΠΤΠ ΑΣ-11, Α-201 και Α-203.
δ. Κατασκευή μίας (1) ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας, συμπυκνωμένου πάχους 5 cm, η οποία εκτελείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΤΠ Α- 265 με ασφαλτόμιγμα που παρασκευάζεται εν θερμώ σε μόνιμη εγκατάσταση με αδρανή υλικά προερχόμενα από παντελώς υγιείς καθαρούς λίθους λατομείου.

Παρατηρήσεις σχετικά με τα έργα οδοποιίας:
• Δεν θα γίνει κανενός είδους μπάζωμα χειμάρρου ή ρέματος. • Δεν θα εγκατασταθεί λατομείο αδρανών ή δανειοθαλάμου στην περιοχή του έργου. • Θα απομακρυνθούν άμεσα μετά το πέρας του έργου όλα τα μπάζα, πλεονάζοντα και άχρηστα υλικά ένθεν και ένθεν της οδού, και θα αποκατασταθούν οι χώροι. • Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. • Θα απομακρυνθεί κάθε εργοταξιακή εγκατάσταση μετά το πέρας του έργου, και θα γίνει αποκατάσταση ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Σημειώσεις
- Για την τοποθέτηση των ιστών φωτισμού απαιτείται στατική μελέτη μέριμνα εργολάβου, αν τυχόν προκύψουν αλλαγές στη θέση τοποθέτησης τους (για ασφαλή έδραση τους) ο εργολάβος οφείλει να εκπονήσει εκ νέου φωτοτεχνική μελέτη με τα νέα δεδομένα.
- Σε όλες τις θέσεις του έργου και σε κάθε κατασκευαστική φάση θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για να πραγματοποιούνται παράλληλα και οι απαιτούμενες εργασίες που
προβλέπονται από τη μελέτη έργων Η/Μ (ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, κλιματισμός, ηλεκτρικό ρεύμα, φρεάτια επίσκεψης, αρδευτικό δίκτυο χλοτάπητα.)
- Όλοι οι χάλυβες οπλισμού που προκειται να χρησιμοποιηθούν στο παρόν έργο θα είναι ποιότητας Β 500C και θα φέρουν κατάλληλη σήμανση.
- Όλες οι ανωτέρω εργασίες που περιγράφονται στο παρόν γίνονται σύμφωνα τις εθνικές προδιαγραφές ΕΤΕΠ όπως αυτές αναφέρονται στο αντίστοιχο τεύχος.
- Θα ληφθούν υπόψην οι προδιαγραφές διαμόρφωσης αθλητικών εγκαταστάσεων από τη Γ.Γ.Α. (όπως επίσης και λοιπών οργανισμών ΕΠΟ, ΙΑΑF)
- Η όπλιση των στοιχείων Ο/Σ πρέπει να ακολουθεί τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς. Για τα στοιχεία στα οποία δεν έχει γίνει στατική μελέτη η χρησιμοποιούμενη ποιότητα σκυροδέματος οι προβλεπόμενοι οπλισμοί και θα πρέπει να αξιολογούνται για την επάρκεια τους.
- Τα κουφώματα και οι θερμομονώσεις πρέπει να είναι τα προβλεπόμενα από τη μελέτη ΚΕΝΑΚ. Όπου αναφέρεται θερμομονωτικό υλικό εννοείται πλάκες αφρώδους εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5cm και λ= 0,031 W/mK. Οι υαλοπίνακες στα υαλοστάσια των θερμομονωμένων χώρων θα είναι διπλοί πάχους 5mm και θα έχουν ενδιάμεσο διάκενο 12mm.
- Στα άρθρα των τιμολογίων μελέτης υπάρχουν λεπτομέρειες που τυχόν απουσιάζουν από το παρόν.
- Όσα πλεονάζοντα υλικά (εδαφικό υλικό + οικοδομικά απορρίμματα) δεν χρησιμοποιηθούν επί του έργου θα μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο χώρο ΑΕΚΚ.


-ο- συντάξας.
Αγγελής Νίκος
Πολιτικός μηχανικός

67168401_10218383081586677_6330714556590981120_o_ab1e5.jpg

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares