Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 07:18

Ποιο άθλημα επιλέγουν τα παιδιά σε σχέση με το φύλο;

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν αποκτήσει διαφορετική κινητική συμπεριφορά, η οποία αλλάζει  με τη συστηματική άσκηση στο δημοτικό σχολείο. 

Μυλωνάς Γιώργος

Η κοινωνία έχει αναπτύξει στερεότυπα, όπως ότι ορισμένες κινητικές δραστηριότητες που κυριαρχεί το στοιχείο της δύναμης θεωρούνται κατάλληλες για τα αγόρια. Έτσι έχει γίνει η αποδοχή από την κοινωνία, ότι κάποια αθλήματα είναι για αγόρια, πχ ποδόσφαιρο, άρση βαρών κλπ και για κορίτσια ρυθμική γυμναστική, καλλιτεχνικό πατινάζ κλπ.

 Τα κορίτσια μεγαλώνουν με διαφορετικές προσδοκίες σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε κινητικές δραστηριότητες. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα τους να αναπτύξουν το μέγιστο της φυσικής τους απόδοσης

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη κινητική δραστηριότητα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ στις εξωσχολικές δραστηριότητες τα κορίτσια είναι περισσότερο ενεργά.

Στις ηλικίες 6-12 τα κορίτσια συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αντίθεση με τα αγόρια, ενώ  στην εφηβεία το ποσοστό των αγοριών που συμμετέχουν σε εξωσχολικό αθλητισμό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό των κοριτσιών.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα αγόρια προτιμούν το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το ταε κβο ντο σε μεγάλο ποσοστό ενώ τα κορίτσια ενόργανη, ρυθμική γυμναστική και βόλεϊ. Δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στον στίβο, στην κολύμβηση και στο τένις.

Παρατηρούμε ότι τα κορίτσια δεν προτιμούν τα αθλήματα «επαφής» και προτιμούν περισσότερο ατομικές δραστηριότητες και κυρίως αυτές που έχουν ένα στοιχείο αισθητικής. Τα κορίτσια δεν προτιμούν τα ομαδικά ανταγωνίστηκα αθλήματα, καθώς τα θέτουν σε μειονεκτική θέση, λόγω διαφοράς δύναμης και ταχύτητας σε σχέση με τα αγόρια.

Με βάση τα παραπάνω θα χρειαστεί οι γονείς, οι προπονητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής να δώσουν στα κορίτσια περισσότερες επιλογές φυσικών δραστηριοτήτων από αυτές που τους προσφέρονται.

Μυλωνάς Γιώργος

Εκπαιδευτικός,MsC

Προπονητής ποδοσφαίρου Playland Σαντορίνης

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares