Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 11:55

Συγχωνεύσεις ομοσπονδίων λόγω κρίσης

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ     Δεδομένο οτι ετοιμάζεται σχέδιο για συγχωνεύσεις Αθλητικών Ομοσπονδιών     ·        Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός τονίζει ότι τα χρήματα θα δίνονται μόνο για την ανάπτυξη του αθλητισμού! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ Δεδομένο οτι ετοιμάζεται σχέδιο για συγχωνεύσεις Αθλητικών Ομοσπονδιών · Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός τονίζει ότι τα χρήματα θα δίνονται μόνο για την ανάπτυξη του αθλητισμού!

Τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις αθλητικές ομοσπονδίες και την λειτουργία τους, που θα ισχύσουν, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζωντανό το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού, εν΄ μέσω κρίσης, φαίνεται ότι αρχίζει να οριοθετεί ο Γιάννης Ανδριανός.

Μπορεί οι τελευταίες δηλώσεις του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3, να πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων αλλά και των ιστοσελίδων, όμως προανήγγειλε ότι τα: «χρήματα για τον αθλητισμό πρέπει να φτάνουν στον αθλητή και στην ανάπτυξη», αναφέροντας παράλληλα  ότι στόχος είναι ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων.

Την περασμένη Δευτέρα, κατά την άφιξη των κοριτσιών της εθνικής μας ομάδας πόλο νεανίδων, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη, η παίκτρια της εθνικής μας, Ελευθερία Πλευρίτου, είχε δηλώσει ότι: «το μόνο που χρειαζόμαστε από την Πολιτεία είναι ένα κατάλληλο περιβάλλον για προπόνηση, δηλαδή μια καθαρή πισίνα και ζεστό νερό στις ντουζιέρες, καθώς το νερό ήταν παγωμένο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο!».

Η δήλωση αυτή φανέρωσε για ακόμη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα στα κολυμβητήρια, κάτι που απασχολεί τη νέα ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, με τον Γιάννη Ανδριανό, να επισημάνει ότι: «η βούληση μας και το αποδεικνύουμε, είναι να λύνουμε τα προβλήματα και να μην τα βάζουμε κάτω από το χαλί, δίνοντας ρεαλιστικές λύσεις στην αντιμετώπισης τους».

Συγχωνεύσεις και στόχος η ανάπτυξη

Ο Γιάννης Ανδριανός, ξεκαθάρισε λοιπόν στην συνέντευξη τύπου στον Αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι ο αθλητισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από την οπτική του μάνατζερ, τονίζοντας ότι λόγω της κρίσης που περνάει η χώρα μας, ότι : «οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι. Στόχος μας είναι να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του αθλητισμού, μέσω της στήριξης του αθλητή».

Και μέσα στην κρίση που υπάρχει και στο «μαχαίρι» που έπεσε από το κράτος στα χρήματα που δίνονται για τον αθλητισμό, ο κ. Ανδριανός κατάφερε να εξασφαλίσει 9 εκατομμύρια επιπλέον, που θα δοθούν στις ομοσπονδίες αλλά και για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε ότι αφορά με την λειτουργία των εγκαταστάσεων που έχει υπό την εποπτεία της. Στο προηγούμενο φύλο της «Α.Χ.» είχαμε αναφέρει ότι πήρε και το «οκ» από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς την σχετική εντολή για την σημαντική αυτή ενίσχυση είχε δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυμναστικής Σάκη Βασιλειάδη, του ανέφερε ότι μέσα στο προσεχές 10ήμερο θα έχει πάρει τα χρήματα, ενώ αυτό που «παλεύει» είναι να δοθούν όλα μαζί και όχι σε δόσεις. Έτσι θα μπορέσει να «ανακουφίσει» οικονομικά και όσες Ομοσπονδίες, χρηματοδοτούνται ακόμη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος όμως, ξεκαθάρισε ότι «Έχω πει στις Ομοσπονδίες  ότι δεν υπάρχουν πια οι παχιές αγελάδες και τα χρήματα που παίρνουν είναι από το υστέρημα και του αίμα του ελληνικού λαού. Πρέπει να τα διαχειρίζονται σωστά και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, όπως ζήτησε και ο Πρωθυπουργός!».

Ουσιαστικά στις δηλώσεις του, στο Σέντρα 103,3, προανήγγειλε και συγχωνεύσεις Ομοσπονδιών για να περιοριστούν τα λειτουργικά τους έξοδα, ένα σχέδιο που είχε γίνει από το 2010 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή), αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Μπορεί ο Γιάννης Ανδριανός, να μην το είπε, όμως η δήλωση που έκανε, αποκαλύπτει τους επόμενους στόχους του, αφού τόνισε: «Θέλουμε τα χρήματα να πηγαίνουν στον αθλητισμό και όχι σε λειτουργικά έξοδα. Τους είπα (εννοώντας τις ομοσπονδίες), να δούνε ακόμη και την περίπτωση των συγχωνεύσεων, ώστε να περισσεύουν χρήματα για τον αθλητισμό και τον αθλητή. Στόχος μας ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων!».

Το σχέδιο που επεξεργάζονται

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού προανήγγειλε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα (αμοιβές υπαλλήλων, γραφεία κλπ), που καλύπτουν σε πολλές ομοσπονδίες το 50% του τακτικού τους προϋπολογισμού. Η απόφαση πάντως έχει ληφθεί δηλαδή όσες επιχορηγούνται τα χρήματα να πηγαίνουν στις εθνικές ομάδες, στην ανάπτυξη και να μειωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα όσο περισσότερο γίνεται.

Ήδη στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σχέδιο, θα συγχωνευθούν ομοσπονδίες με παρεμφερή αθλήματα, μόνο σε ότι αφορά το θέμα κοινών εγκαταστάσεων (γραφεία) και υπαλλήλων, ενώ διοικητικά συμβούλια θα έχουν ξεχωριστά, αφού λόγω του αυτοδιοίκητού που έχουν, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν γίνεται να καταργηθούν οι εκλεγμένες διοικήσεις τους.

Ως έχουν δηλαδή αυτόνομες, θα μείνουν 9 ομοσπονδίες. Τα ομαδικά σπορ (που έχουν δράση κάθε Σαββατοκύριακο και υψηλή μαζικότητα) καθώς και ατομικά με σημαντικές διακρίσεις  στη χώρα μας. Έτσι, εκτός απρόοπτου παραμένουν αυτόνομες οι ομοσπονδίες (αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας) : ΣΕΓΑΣ, ΕΟΚ (Μπάσκετ), ΚΟΕ (υγρός στίβος, κολύμπι, πόλο), ΕΟΠΕ (Βόλει), ΟΧΕ (Χάντμπολ), ΕΓΟ (Γυμναστική), ΕΙΟ (Ιστιοπλοϊα), ΕΚΦΟΝΣ (Κωπηλάσία) και φυσικά η ΕΠΟ, που έχει το αυτοδιοίκητο (λόγω και ΦΙΦΑ) και επιχορηγείται από το κράτος, για τις Ενώσεις της και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, στο σχέδιο, που επεξεργάζονται, είναι να υπάρξει μεταξύ ομοσπονδιών, που είναι στα αθλήματα εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος (Άρση Βαρών, Κανόε Καγιάκ, Πάλη, Πιγκ Πογκ, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Ταεκβοντό, Τζούντο) αλλά και σε αυτά του Κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα (Ιππασία, Ξιφασκία, Σκάκη, Σκοποβολή, Τέννις, Τοξοβολία).

Άλλωστε αυτές οι τρεις κατηγορίες αθλημάτων, είναι αυτές που επιχορηγούνται ακόμη από το Κράτος, ενώ για τα υπόλοιπα αθλήματα στις Ομοσπονδίες τους (πχ Γκολφ, θαλάσσιο σκι, Μοντέρνο Πένταθλο, Ορειβασία, Χιονοδρομία, Καράτε, Κικ Μπόξιν, Μπάνντμιντον κ.α.), στον προϋπολογισμό δίνονται μόνο χρήματα για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Εννοείται λοιπόν ότι αυτές, οι μικρές λεγόμενες, που είναι αρκετές κάπου 26 στον αριθμό θα απορροφηθούν πρώτες,, ώστε να εξαλειφθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, δηλαδή κυρίως στο θέμα των υπαλλήλων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μπούνε σε κινητικότητα αφού και από την ΓΓΑ έχει ζητηθεί να δώσει σχετικές λίστες και έτσι θα γίνει προσπάθεια να διοχετευθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε ότι αφορά λοιπόν την συγχώνευση, πιθανότατα η Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκί, να πάει σε αυτή της Ιστιοπλοϊας και να καλύπτει από εκεί τις λειτουργικές της ανάγκες. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με την Ιππασία και το Μοντέρνο Πένταθλο, το τέννις μαζί με το πιγκ πογκ, αλλά και τις Ομοσπονδίες Πυγμαχίας, Ταεκβοντό, Τζούντο, Καράτε και άλλων μαχητικών τεχνών που πιθανότατα να ενωθούν σε μια.

Τέλος οι μετακινήσεις...

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι 9 ομοσπονδίες των αθλημάτων εθνικής αθλητικής προτεραιότητας θα μείνουν αυτόνομες, ενώ για τις άλλες, ειδικότερα των μη δημοφιλέστερων αθλημάτων, είναι δεδομένο το σχέδιο συγχώνευσης.

Επίσης βέβαιο θεωρείται το γεγονός, κάτι που φαίνεται από τον φετινό προϋπολογισμό, ότι θα επιχορηγούνται μόνο 35 ομοσπονδίες, με τις υπόλοιπες (συνολικά ξεπερνάνε τις 50),  αφού θα συγχωνευθούν να μην χρειάζονται πια την κρατική ενίσχυση, ακόμη και για τους υπάλληλους τους, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Πρέπει ακόμη να είναι σίγουρο, το γεγονός (κάτι για το οποίο θα υπάρξει πολύ συζήτηση αν τελικά γίνει), ότι στους Προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών, για το 2014 (μιλάμε πια), θα κοπούν οι κωδικοί που αφορούν χρήματα που δίνονται στις μετακινήσεις των ομάδων για την συμμετοχή τους στα Εθνικά Πρωταθλήματα.

Άλλωστε στις περισσότερες Ομοσπονδίες των ομαδικών αθλημάτων (μπάσκετ, πόλο, βόλει κλπ), έχουν να δούνε οι ομάδες το χρώμα του ευρώ, εδώ και 2 χρόνια, σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, που κάποτε δίνοντας ολόκληρες, μετά μειώθηκαν αρκετά και τώρα, οι Ομοσπονδίες ισχυρίζονται ότι όταν θα έχουν από την Κρατική Επιχορήγηση θα δώσουν, όπως ανέφερε στην προκήρυξη της, η Ομοσπονδία Μπάσκετ, για την Γ΄Εθνική Κατηγορία των ανδρών.

Έτσι καλούνται οι ομάδες και επίσημα, αν ισχύσει κάτι τέτοιο, να βρούνε πόρους για τις μετακινήσεις τους, σε μια δύσκολη εποχή, οικονομικά. Δεν αποκλείεται πάντως, να υπάρξει ένας σχεδιασμός, για κάποια ελάχιστη επιχορήγηση μέσω πάντα των Ομοσπονδιών στις ομάδες των νησιών που μετέχουν στις εθνικές κατηγορίες των διαφόρων αθλημάτων, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Με δικούς τους πόρους.

Ο Αθλητικός Νόμος 2725 του 1999, έχει προβλέψει κάθε περιοχή, να μπορεί σε ένα άθλημα, εάν διαθέτει πάνω από 10 σωματεία, να φύγει από την επιτήρηση της οικείας Ομοσπονδίας και την Τοπική Επιτροπή (που είναι διορισμένη) και να κινεί μόνη της, τα τοπικά αθλητικά δρώμενα, με την ίδρυση Αθλητικής Ένωσης, δηλαδή του δευτεροβάθμιου οργάνου μετά την Ομοσπονδία. Όμως και πάλι η επιχορήγηση της, γίνονται από τους κωδικούς του προυπολογισμού της κάθε ομοσπονδίας. Δηλαδή μια Ένωση, πχ στο μπάσκετ σε μια περιοχή, έπαιρνε επιχορήγηση από την Ομοσπονδία, η οποία κάλυπτε και τα λειτουργικά της έξοδα (υπάλληλο, γραφεία κλπ).

Με τα νέα δεδομένα που αναμένεται να επικρατήσουν, πέφτει «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις των Ενώσεων αλλά και των Τοπικών Επιτροπών, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται λόγω της κρίσης, εδώ και 2-3 χρόνια.

Από τους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών (που καταθέτουν στην ΓΓΑ), θα βγούνε τελείως οι συγκεκριμένοι κωδικοί. Δεν γίνεται να καταργηθούν οι Ενώσεις, αν τα σωματεία που είναι μέλη της, δεν το ζητήσουν, αλλά θα πρέπει να βρούνε οικονομικούς πόρους οι ίδιες για να λειτουργήσουν. Ενώ παράλληλα ορισμένες ομοσπονδίες, έχουν αρχίσει και τις συγχωνεύσεις των Ενώσεων. Όπως έκανε η Ομοσπονδία Βόλει, που είχε στην Πελοπόννησο, δυο και δημιούργησε μια, με έδρα την Πάτρα.

Θα δοθεί η δυνατότητα όπου μπορεί, τόσο το θέμα της στέγασης της Ένωσης, όσο και της στήριξης της από υπαλλήλους να γίνεται μέσα από την Ομοσπονδία. Παράδειγμα, δηλαδή στο Βόλει στην Αθήνα, όπου υπάρχουν δυο Ενώσεις, Πειραιά-Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής-Αθήνας, αν δεν μπορούνε από μόνες τους, να βγάλουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τότε να καλύπτονται υπαλληλικά από την ΕΟΠΕ (έχει 42 υπαλλήλους συνολικά!!) και να στεγάζονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Θεωρείται ότι με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αδιανόητο το γεγονός ότι πχ ο ΣΕΓΑΣ έχει 27 Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές όπου ζητάει να επιχορηγούνται από το κράτος, την στιγμή που θα μπορούσε να είναι οι μισές. Υπάρχει ξεχωριστή Ένωση σε γειτονικούς νόμους, όπως Δράμας, Καβάλας, Σερρών, που θα μπορούσαν να είναι μια ένωση, ή στην Θεσσαλία είναι δυο ενώσεις (Δυτικής και Ανατολικής) και θα γίνονται κάλλιστα επίσης μια, όπως και στην Πελοπόννησο, που υπάρχει μια με έδρα την Πάτρα και άλλη με έδρα την Τρίπολη. Ακόμη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θεωρείται πολυτέλεια σε τέτοιους καιρούς, να υπάρχουν δυο Ενώσεις (Λέσβου, Χίου-Σάμου), ενώ θα μπορούσε να είναι μια ενιαία.

Το μήνυμα πάντως που θα περάσει γι αυτό το θέμα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν επιχορηγήσεις για τις Ενώσεις-Τ.Ε. σε κάθε άθλημα, οπότε αν μπορούνε να τα βγάλουν με δικούς τους πόρους ή να προχωρήσουν και αυτές σε συγχωνεύσεις. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν χώροι για εγκατάσταση, σε ότι αφορά τα γραφεία, σε γήπεδα, ή άλλες εγκαταστάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εξαλειφθούν τα λειτουργικά έξοδα!.

Δημήτρης Σταυρακάκης (εφημερίδα Αλήθεια Χίου)

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares