Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 11:21

Ταξίδεψε για τη «γειτονιά των αγγέλων», ο θρυλικός αθλητής και άνθρωπος Σίνισα Μιχαϊλοβιτς

Σε ηλικία μόλις 53 ετών μας άφησε για την «γειτονιά των αγγέλων» ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς. Την Παρασκευή 16-12-2022 ανακοινώθηκε ο θάνατός του, έπειτα από πολυετή μάχη με τη λευχαιμία. Την ύπουλη αυτή ασθένεια ο Σίνισα την είχε αντιμετωπίσει ξανά, πριν λίγα μόλις χρόνια, και είχε βγει νικητής. Αυτή τη φορά όμως, δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

   Ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, γιος Σέρβου πατέρα και Κροάτισσας μητέρας, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Με τον Ερυθρό Αστέρα εκτός από  πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας κέρδισε και το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης ( σημερινό Champions League) στον τελικό του Μπάρι το 1991, κόντρα στην πάμπλουτη τότε Ολυμπίκ Μαρσέιγ. Στη συνέχεια κέρδισε μαζί του και το διηπειρωτικό κύπελλο. Συνέχισε την καριέρα του αγωνιζόμενος στο πανίσχυρο εκείνη την εποχή ιταλικό πρωτάθλημα. Πέρασε από τη Ρόμα, τη Σαμπντόρια, τη Λάτσιο και την Ίντερ.  Με τη Λάτσιο και την Ίντερ κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα και σούπερ καπ Ιταλίας. Με τη Λάτσιο επίσης κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης (σημερινό Europa league). Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του ιταλικού πρωταθλήματος  (Serie A) που έχει πετύχει σε έναν αγώνα χατ – τρικ, με τρία γκολ από απευθείας χτυπήματα φάουλ. Ο Σίνιτσα Μιχαϊλοβιτς είναι επίσης μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος στα απευθείας χτυπήματα φάουλ (45 γκολ), με δεύτερο τον Μισέλ Πλατινί. Και όλα αυτά τα κατάφερε αγωνιζόμενος κυρίως από τη θέση του αμυντικού μέσου! 

   Ως προπονητής η καριέρα του ήταν επίσης επιτυχημένη, όχι βέβαια στον βαθμό που τα κατάφερε ως ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε από την Μπολόνια και συνέχισε την προπονητική του καριέρα στις Κατάνια, Φιορεντίνα, Εθνική Σερβίας, Σαμπντόρια, Μίλαν, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, για να καταλήξει ξανά στην Μπολόνια, η οποία αποδείχτηκε και ο τελευταίος του προπονητικός σταθμός.

   Εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς ήταν και σπουδαίος άνθρωπος. Έχοντας ήδη νικήσει μία φορά τη λευχαιμία και έχοντας ζήσει τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, είχε μέσα του αστείρευτη ενέργεια και δύναμη ψυχής. Έδινε κουράγιο σε όλους την περίοδο του Κορωνοϊού στην  Ιταλία, όπου η χώρα δοκιμαζόταν σκληρά, μιλώντας σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, και περνώντας το μήνυμα ότι η καραντίνα δεν είναι κάτι το τρομακτικό, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στη ζωή. Πριν από λίγους μήνες, μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, και το οποίο και είχε διαμορφώσει κατάλληλα, επιχειρούσε τηλεδιασκέψεις με  τους ποδοσφαιριστές του, της ομάδας της Μπολόνια. Τους καθοδηγούσε για τη συνέχεια των ποδοσφαιρικών τους υποχρεώσεών, αστειευόταν μαζί τους, τους εμψύχωνε, τους συμπεριφερόταν σχεδόν πατρικά.

   Ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς ήταν παντρεμένος με μία Ιταλίδα δημοσιογράφο, την Αριάνα Ραπατσιόνι, με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά. Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε την τύχη να γίνει και παππούς. Ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, ο ποδοσφαιριστής, ο προπονητής, ο οικογενειάρχης, αγαπήθηκε από όπου κι αν πέρασε. Η στάση ζωής που είχε, βοήθησε πολύ σε αυτό.

    Η απώλειά του;  Μεγάλη και αναντικατάστατη. Θα παραμένει βέβαια για πάντα ζωντανός, όπως όλοι οι γενναιόδωροι άνθρωποι, στη σκέψη και στην καρδιά όσων είχαν την τύχη και τη χαρά να συναναστραφούν μαζί του, και όχι μόνο σ’ αυτούς. Κι είμαι σίγουρος ότι τούτη τη στιγμή καλαμπουρίζει με τον Θεό κάπου στον Παράδεισο, ή μάλλον όχι! Ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα από τα αγαπημένα του φάουλ στο Ολύμπικο, στο ντέρμπι της Ρόμα με τη Λάτσιο, που τόσο αγαπούσε.  Και ναι, καλά μαντέψατε. Θα το εκτελέσει απευθείας. Στο αριστερό παραθυράκι, στο γάμα, του αντίπαλου γκολκίπερ. Μια κίνηση που  τόσο καλά ήξερε να κάνει…

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ
Μανόλης Κατεινάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1975. Μεγάλωσα στον Ταύρο και κατάγομαι από την Απείρανθο της Νάξου.

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμορφώθηκα στην Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχω επίσης γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογές Ελλήνων λογοτεχνών.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares