Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 12:59

Αναπνοή η άγνωστη μας δύναμη (μέρος 1ο)

Ίσως ο τίτλος να σας φαίνεται λίγο βαρύγδουπος, διαβάστε όμως τα όσα θα ακολουθήσουν και αποφασίστε μόνοι σας. Και γιατί διάλεξα αυτό τον τίτλο; Για τον εξής πολύ σπουδαίο λόγο: Ίσως η Ζωή μας να ξεκίνησε τυχαία, μέσω κάποιον απρόβλεπτων και τυχαίων χημικών αντιδράσεων ίσως και όχι, προσωπικό θέμα του καθενός το τι θα πιστέψει.

Αυτό όμως που όλοι πρέπει να συμφωνήσουν είναι το ότι με το πέρασμα του χρόνου η ανθρώπινη υπόσταση έχει αλλάξει εντελώς. Τα πρώτες χιλιάδες χρόνια της ύπαρξης μας, το κύριο μέλημα μας ήταν η επιβίωση. Μέσα από την συνεχή μας όμως εξέλιξη τους τελευταίους δύο αιώνες η κατάσταση αυτή άλλαξε. Μας ενδιαφέρει η επιβίωση μας, αλλά βασικό ρόλο στην Ζωή μας παίζει και η ποιότητα της καθημερινότητας μας. Η ποιότητας της Ζωής μας με άλλα λόγια. Δεν θέλουμε απλά να ζούμε, θέλουμε να ζούμε καλά.

Δυστυχώς όμως, όλο το πολιτισμικό μας σύστημα παραβλέπει αυτόν τον βασικό παράγοντα και η προετοιμασία που μας προσφέρει στοχεύει ουσιαστικά κύρια στην επιβίωση. Το ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, για να αποκτήσουμε και την ποιότητα που αδιαμφισβήτητα όλοι μας έχουμε ανάγκη, κανένας δεν μας το μαθαίνει. Και ως εκ τούτου δεν μαθαίνουμε πολλά από τα βασικά που είναι απαραίτητα για να αποκτήσουμε αυτό το κάτι που θα μας δώσει την διαφορά στην Ζωή μας και θα μας κάνει να αισθανθούμε πραγματικά καλά.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι παράγοντες, κάποιες σταθερές θα μπορούσαμε να πούμε, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ποιότητα της Ζωής όλων μας. Πριν όμως αρχίσω, θέλω να σας δώσω λίγες πληροφορίες που αφορούν το ιστορικό μου, απλά και μόνο για να ξέρετε πως ότι θα διαβάσετε στην συνέχεια δεν είναι απλές και τυχαίες πληροφορίες.

Έχουν πλέον περάσει 27 χρόνια από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τα όσα θα ακολουθήσουν (για άλλη μια φορά θα πρέπει και εγώ να αναφωνήσω «μα πως πέρασαν έτσι τα χρόνια…». Όλα αυτά τα χρόνια αναζητώ, μελετώ και πειραματίζομε με όλα αυτά που θα ακολουθήσουν. Και πολύ περισσότερο, ζω σύμφωνα με αυτές τις αρχές και ξέρω από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα τους. Έτσι ότι θα διαβάσετε και καλά ελεγμένο – διασταυρωμένο είναι και δοκιμασμένο.

Αναπνοή λοιπόν. Είναι ένα θέμα που αναφέρθηκα και σε προηγούμενο άρθρο μου, που είχε σχέση με τον έλεγχο του άγχους. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε και θα εντρυφήσουμε (όσο μου επιτρέπει ο χώρος που διαθέτω) μόνο στο θέμα «Αναπνοή». Παρόλο λοιπόν που μόλις λίγα λεπτά χωρίς αναπνοή είναι αρκετά για να μας στερήσουν την Ζωή, έχουμε παντελώς ξεχάσει (αδιαφορήσει ίσως) την σπουδαιότητα της. Την θεωρούμαι και αυτήν όπως και αρκετά άλλα πράγματα που δεν θα έπρεπε, σαν δεδομένο. Πιστέψτε με τα αποτελέσματα αυτού του πραγματικά τραγικού λάθους τα πληρώνουμε σε όλη μας την Ζωή.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Τα εσωτερικά μας όργανα χωρίζονται εγκάρσια από έναν λεπτό μυ που ονομάζετε διάφραγμα. Πάνω από το διάφραγμα βρίσκονται τα πνευμόνια μας και ανάμεσα τους η καρδιά. Ενώ κάτω από αυτό βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα όργανα μας. Τα πνευμόνια μας θα μπορούσαμε να τα περιγράψουμε σαν δύο σφουγγάρια. Δύο διάτρητα όργανα που αποτελούνται από 300 έως και 400 εκατομμύρια κυψελίδες, οι οποίες εάν μπορούσαν να απλωθούν για φανταστείτε παρακαλώ τι έκταση θα μπορούσαν καλύψουν; Σκεφθήκατε κάτι; Λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ μπορούν να καλύψουν μια έκταση από 80 έως και 140 τετραγ. μέτρων! Μάλιστα φίλοι μου, έχουμε μέσα μας ένα όργανο έκτασης δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, του οποίου η μοναδική εργασία είναι να μας προμηθεύει το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε ζωντανοί. Θα μου χρειάζονταν περισσότερες χώρος από έχω τώρα στην διάθεση μου για να σας περιγράψω απλά και μόνο τον τρόπο λειτουργίας των πνευμόνων. Για αυτό και θα το συνοψίσω μόνο σε δύο λέξεις: ένα πραγματικό θαύμα, όπως και δεκάδες άλλα δηλαδή που διαδραματίζονται μέσα στο σώμα μας. Τώρα επειδή η εφημερίδα δεν είναι δικιά μου, δεν μπορώ να σας πω ξεκάθαρα το τι πολύ συχνά κάνουμε με το καταπληκτικό αυτό όργανο (όχι ότι είναι το μόνο δηλαδή). Από Χ πάντως αρχίζει και ευγενικά μετατρέπεται στο «απλά αδιαφορούμε». Βέβαια ο ένοχος βρίσκετε αλλού. Βλέπε δηλαδή κοινωνικό σύστημα, ελλιπής εκπαίδευση, λανθασμένες ή έστω λάθος οριοθετημένες αξίες.

Αν λοιπόν παρατηρήσουμε ένα νεογέννητο θα δούμε ότι αναπνέει χρησιμοποιώντας την κοιλιά του. Αυτό σημαίνει πως όταν εισπνέει η κοιλιά του ανεβαίνει ενώ όταν εκπνέει η κοιλιά του κατεβαίνει. Και αυτό γιατί χρησιμοποιεί το διάφραγμα του.

Βλέπετε τα πνευμόνια μας παρόλο το ουσιαστικά τεράστιο μέγεθος τους δεν έχουν καθόλου μυς. Έτσι ο κύριος αναπνευστικός μας μυς είναι το διάφραγμα. Όταν λοιπόν το διάφραγμα (το οποίο είναι ελαφρά κοίλο προς τα επάνω) συσπάτε και κατεβαίνει, τότε και τα πνευμόνια που είναι κολλημένα επάνω του επιμηκύνονται με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο όγκος τους, η χωρητικότητα τους δηλαδή. Εφόσον όμως κάτω ακριβώς από το διάφραγμα βρίσκονται κολλημένα τα υπόλοιπα μας εσωτερικά όργανα, αυτό σημαίνει πως κατεβαίνοντας το διάφραγμα τα πιέζει επίσης προς τα κάτω με αποτέλεσμα η κοιλιά μας να βγαίνει προς τα έξω. Για να εισπνεύσουμε δηλαδή επιτυχημένα και αυτό σημαίνει να πάρουμε την δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, πρέπει η κοιλιά μας να βγει προς τα έξω. Κάτι δηλαδή που κάνουν από την φύση τους όλοι οι άνθρωποι όταν γεννιούνται. Και το αντίθετο βέβαια, στην εκπνοή η κοιλιά μπαίνει προς τα μέσα, το διάφραγμα ανεβαίνει, πιέζονται τα πνευμόνια και έτσι αδειάζουν.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν πως αναπνέουν οι άνθρωποι γύρω μας και βεβαίως και εμείς οι ίδιοι. Τις περισσότερες φορές ακριβώς ανάποδα. Στην εισπνοή φουσκώνουμε το στήθος, πράγμα που σημαίνει πως τραβάμε την κοιλιά μέσα και έτσι «εισπνέουμε». Τώρα επειδή η μοντέρνα καθημερινή Ζωή δεν απαιτεί (παρά σπάνια) κάποια έντονη μυική προσπάθεια, η μειωμένη αυτή ποσότητα αέρα μας φαίνεται αρκετή και σιγά σιγά την συνηθίζουμε. Γιατί όμως θα μου πείτε αφού όταν γεννιόμαστε (όπως είπαμε παρατηρήστε ένα παιδάκι ηλικίας έως δύο ή ίσως και τριών ετών, όταν πχ. ετοιμάζετε να κλάψει ή να τσιρίξει…) όλοι μας διαθέτουμε αυτήν την ικανότητα, στην συνέχεια την χάνουμε;

Εδώ όμως είμαι υποχρεωμένος να κάνω το πρώτο διάλειμμα. Θα χρειαστούν σίγουρα αρκετά άρθρα, για να ολοκληρωθεί αυτό το αφιέρωμα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ένα πράγμα. Εάν τα διαβάσετε όλα και πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε με ότι διαβάσετε η Ζωή σας θα αλλάξει ριζικά! Και μην φαντασθείτε ότι χρειάζονται τίποτα τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα σας. Αλλαγή στάσης και νοοτροπίας χρειάζεται και τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα χρόνου. Καλή συνέχεια λοιπόν και υπομονή!

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares