Δελτίο τύπου ''ΕΞΩ ΜΕΡΙΑ Trail Race'' [pics]

  • Κατηγορία ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Δελτίο τύπου ''ΕΞΩ ΜΕΡΙΑ Trail Race'' [pics]

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη ο 1ος ορεινός αγώνας: Εξωμερια Trail Race, στις 14 Σεπτεμβρίου στην Τήνο από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου - Πανόρμου! Οι συμμετοχές έφτασαν τις 130 με αθλητές να καταφθάνουν στο νησί από κάθε άκρη της Ελλάδας καθώς και από τη Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Αμερική, Ρουμανία και Σουηδία!

Οι αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εναλλακτική πλευρά του νησιού και να έρθουν σε επαφή με τη Πολιτιστική κληρονομία του τόπου! Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου (ανήμερα του αγώνα), το απόγευμα, αθλητές, επισκέπτες, εθελοντές, κάτοικοι και χορηγοί, επισκεφτήκαν το Μουσείο Μαρμαροτεχνιας του Ομίλου Πειραιώς, στο χωριό του Πύργου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο μαρμαρογλύπτης Πέτρος Μαρμαρινός για μια παρουσίαση και επίδειξη της μαρμαρογλυπτικής τέχνης. Μετά τη ξενάγηση τους στο Μουσείο, οι αθλητές παρακολούθησαν μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση του αγώνα και των δυσκολιών του, από τον Ρόμπερτ Καραλή και εξέφρασαν τις απορίες και ερωτήσεις τους.

Συνέχεια δόθηκε με την έναρξη του PastaParty, στη κεντρική πλατεία του χωριού Βεναρδαδος, όπου ο Σύλλογος Βεναρδιανων και οι κάτοικοι του, οργάνωσαν δωρεάν μια γιορτή με ζωντανή μουσική και μακαρόνια! Η μπύρα Νήσος, χορηγός του αγώνα, δεν έλειψε από κανένα τραπέζι και όλοι απολύσαμε μια όμορφη βραδιά που μας προετοίμαζε για έναν πανέμορφο αγώνα!

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πύργος ξύπνησε από τη μουσική, τα χρώματα στα ρούχα των δρομέων και τις δυνατές κουβέντες, μέσα στα σοκάκια, για τον αγώνα που θα επακολουθήσει! Σημείο συνάντησης, η Στάση του Πύργου όπου από τα χαράματα, είχαν στηθεί περίπτερα από τους χορηγούς: AlameinOutdoors, η Τηνιακή μπύρα Νήσος και το τσάι Tuvunu όπου προσέφεραν τα προϊόντα τους! Η αψίδα είχε στηθεί με κατεύθυνση την κεντρική είσοδο του Πύργου και η διαδρομή θα συνεχίσει στα στενά του χωριού με προορισμό τη πλατεία και τον υπέρ-αιωνόβιο Πλάτανο της.

Στις 08:15 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα, με μια 3πλη δυνατή έκρηξη από αυτοσχέδια τυφέκια ονομαζόμενα ‘τριμπονια’! Ένα ποτάμι αθλητών γέμισε τα στενά, παραδοσιακά σοκάκια του Πύργου και οι κάτοικοι, με χαρά, χειροκροτούσαν και ευχόντουσαν ‘καλό δρόμο’! Η διαδρομή του 1ου ορεινού αγώνα: Εξωμερια TrailRace αποτελούνταν από 20,5χλμ με συνολική υψομετρική διαφορά τα 1148 μέτρα ενώ περίπου 2000 σκαλιά μεσολαβούσαν μέχρι το τερματισμό! Αφού διέσχισαν το χωριό του Πύργου, οι δρομείς κατευθύνθηκαν προς τους παλιούς ανεμόμυλους και στη συνέχεια το χωριό Πλατιά και τον 1ο σταθμό υδροδοσίας. Στην κεντρική εκκλησία του χωριού, εν ώρα λειτουργιάς, είχε στηθεί πάγκος με προμήθειες προς τους αθλητές! Κάποιοι μάλιστα πήραν το χρόνο τους να μπουν στον Ιερό Ναό και να ανάψουν ένα κεράκι! Διασχίζοντας τον οικισμό από τα σοκάκια του, οι αθλητές μπήκαν ξανά σε παραδοσιακό πέτρινο καλντερίμι για μια διαδρομή περίπου 4χλμ! Παλιά σπίτια, αλώνια, μαντριά, ποταμάκια, μικροί καταρράκτες, μουριές, ελιές και στο βάθος το απέραντο Αιγαίο! Για πολλούς δρομείς τα μάτια περιπλανήθηκαν στις ομορφιές της Εξωμεριας Τήνου, αλλά το δύσκολο υπέδαφος τραβούσε συνεχώς τη προσοχή και συγκέντρωση! Κάθε πάτημα έπρεπε να είναι προσεκτικό και σταθερό! Συντροφιά στη διαδρομή κρατούσαν οι εθελοντές , διασώστες και γιατροί! Κανένας αθλητής δεν αισθάνθηκε μόνος και ανασφαλής! Χορηγός της προσπάθειας μας, ήταν ο όμιλος Interamerican που εκπροσωπήθηκε από 2 εκπαιδευμένους διασώστες και φαρμακευτικό υλικό! Σταθμοί υδροδοσίας για τους αθλητές, ήταν τα χωριά, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια και τα κομβικά σημεία στη διαδρομή! Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν για να σημάνουν τη διέλευση των πρώτων αθλητών και οι εθελοντές με τα σφυρίγματα τους έδιναν το στίγμα τους!

Στο παραθαλάσσιο χωριό του Πανόρμου, σημείο αλλαγής σκυτάλης για όσους επέλεξαν να τρέξουν Σκυταλοδρομία 2 x 10χλμ, οι δρομείς έτρεχαν μόλις μισό μέτρο από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και ο πειρασμός για μια σύντομη βουτιά πέρασε από το μυαλό όλων! Αλλαγή σκυτάλης και πλήρης σταθμός υδροδοσίας με νερό, τσάι Tuvunu, SaltSticks, μπανάνα, σταφίδες, αλμυρά μπισκότα και παστέλι για κάθε δρομέα! Η συνέχεια δύσκολη με απότομη ανάβαση σε χωματόδρομο από το 0 στα 250μ, αφού πρώτα οι αθλητές έτρεξαν πάνω σε 2 αμμώδη παραλίες της Εξωμεριας! Όσο πιο ψηλά ανέβαινες τόσο η θέα του χώρου στον οποίο έτρεχες, σε μαγεύει! Η διαδρομή περνούσε μέσα από 2 εγκαταλελειμμένους οικισμούς και διπλά σε παλιά λατομεία σχιστόλιθου και μαρμάρου και κάθε φορά που ανέβαινες ψηλά, ήξερες ότι στην επομένη στροφή θα πρέπει να ξανακατέβεις σκάλες με σκοπό να ανέβεις κάπου αλλού!!! Οι εθελοντές όμως ήταν εκεί να σε βοηθήσουν και να σε παροτρύνουν να συνεχίσεις! Σε υποδέχονταν στους σταθμούς με το χαμόγελο τους και περπατούσαν μαζί σου για 50-100 μέτρα μέχρι να βεβαιωθούν ότι ήσουν καλά! Όσο δύσκολη και να φάνηκε η διαδρομή, ένα κομμάτι της, έμεινε χαραγμένο στη μνήμη όλων! Τα τελευταία 600 μέτρα της διαδρομής αποτελούνταν από 250 σκαλιά που για τους περισσότερους φάνταζαν ατελείωτα!

Ο τερματισμός γινόταν στο σημείο εκκίνησης, όπου πλέον, όλοι οι κάτοικοι του Πύργου είχαν κατακλύσει και χειροκροτούσαν τους δρομείς άσχετα αν ήταν 1οι ,2οι ή 3οι !!! Όλοι έλαβαν το 100% του χειροκροτήματος και της αγάπης των κάτοικων, εθελοντών, επισκεπτών και διοργανωτών! Με το τερματισμό του, κάθε αθλητής, λάμβανε ένα χειροποίητο μετάλλιο, χορηγία της ByG & Joo και αναμνηστικό δίπλωμα σε ανακυκλωμένο χαρτί, χορηγία του Τυπογραφείου Χατζηκαλημέρη από τη Ρόδο.

Αφού τερμάτισε και καταχειροκροτήθηκε και ο τελευταίος δρομέας, το σκηνικό μεταφέρθηκε στη κεντρική πλατεία του Πύργου και στο Πλάτανο της, για τις απονομές των επάθλων στους νικητές!

Νικητές αναδείχθηκαν: ο Σταύρος Στεφανής (01:42:33 ), ο Τόνι Πέτκοφ από τη Βουλγαρία (01:47:36) και ο Ισίδωρος Παλαμάρης από τη Σύρο (01:55:08 ). Στις γυναίκες πρώτη ήρθε η Σοφία Στεργίου (02:36:21 ), 2η η Μπλοντί Βούτσιχ από την Αμερική (02:36:58) και η Μαριάνθη Πυρσού (02:42:37). Στο αγώνισμα της Σκυταλοδρομίας, πρώτη ομάδα τερμάτισε αυτή των: Περικλή Ρίπη και Μαρία Μαλαι (01:49:55 ), 2η ομάδα: Αντώνης Φώσκολος και Ελένη Φώσκολου (02:29:57 ), ενώ 3η ομάδα: Κώστας Φωτιάδης και Παναγιώτης Μουγγός (02:36:18 ). Ενώ υπήρξαν δυο ακόμα ειδικές κατηγορίες με την πρώτη Τήνια αθλήτρια: Ευαγγελία Ράλλη (02:54:38 ) και τον 1ο Τηνιακό αθλητή: Ονούφριο Δεσύπρη (02:25:51 ).

Τα έπαθλα για τον αγώνα, μοναδικά στο είδος τους και διαφορετικά το ένα με το άλλο, ήταν χορηγία 11 Τηνιων, Εξωμεριτων, μαρμαρογλυπτών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας λέξεις όπως: Τήνος, Εξωμερια, αθλητισμός, ορεινό τρέξιμο, καλντερίμια, μύλοι και αλώνια, δημιούργησαν από ένα έπαθλο ο καθένας!

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, τα χειροκροτήματα και οι συζητήσεις στα καφενεία και τη πλατεία ήταν για το αθλητικό γεγονός που έλαβε χώρα στα Βόρεια χωριά της Τήνου! Όλοι είχαν την ίδια ευχή, να επαναληφτεί και του χρόνου ο αγώνας με τη συμμετοχή περισσότερων αθλητών από την Ελλάδα, το κόσμο και την Τήνο!

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου – Πανόρμου Τήνου

Ειδικός Χορηγός Επικοινωνίας:Advendure.com

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Η Καθημερινή | Protagon.gr | In2life.gr | Sport – Fm.gr | Neolaia.gr | Popaganda.gr | To Ποντίκι| Men’sHealth | Woman’sHealth

Τάμα | Τηνιακή | ΑιγαίοTv | Sportcyclades.gr

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου

Παπαπετρίδης Άγγελος

Mob: 6946 | 826531

E-mail: apapapetridis @yahoo.gr

Συνεργάτης Γραφείου Τύπου

Περπινιά Ελένη

Mob: 6972 | 394269

E-mail: eleniperp @gmail.com

Φωτογραφίες ΕΔΩ

επιστροφή στην κορυφή

Καρτεράδος: Αγιασμός και προσπάθεια για επιστροφή στην έδρα του

Το γήπεδο του Καρτεράδου και όχι τυχαία επέλεξαν οι άνθρωποι...

Βαζαίος Πετρόπουλος και Τάκης Λεμονής μαζί στο ΑΟΠ - Αστέρας

Στην Πάρο, αλλά αυτή τη φόρα όχι για διακοπές βρίσκεται...

Φιλικά στην Αθήνα δίνει ο Περσέας Σύρου

Με ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook, ο Περσέας Σύρου...

Επίσημα ο Μαλάι στη Θύελλα Καμαρίου

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας που ήθελε τον Κώστα...

Νέο φιλικό ''τεστ'' για Πανναξιακό και ΠΑΣ Νάξου

Τον δεύτερο φιλικό αγώνα προετοιμασίας  μέσα σε διάστημα  λίγων ημερών...

ΕΠΣ Κυκλάδων: Το πρόγραμμα των αγώνων στις πρεμιέρες του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος

Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων της πρεμιέρα των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων...

Ετοιμάζεται για Κύπελλο και πρεμιέρα με Πανναξιακό ο ΑΟ Σύρου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του ΑΟ Σύρου ενόψει...

Οι διαιτητές στα ματς του 5ου ομίλου της Γ' Εθνικής

Ανακοινώθηκαν από την ΚΕΔ/ΕΠΟ οι διαιτητές της 1ης αγωνιστικής για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (2)

Φιλικά στην Αθήνα δίνει ο Περσέας Σύρου

Με ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook, ο Περσέας Σύρου ενημέρωσε για το πρώτο από μια σειρά φιλικών παιχνιδιών στην...

Επίσημα ο Μαλάι στη Θύελλα Καμαρίου

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας που ήθελε τον Κώστα Μαλάι να αποτελεί τον επόμενο ποδοσφαιριστή που πραγματοποιεί το δρομολόγιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρεις διαιτητές από τις Κυκλάδες στο σεμινάριο της ΟΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη

“Άρωμα” από Κυκλάδες θα έχει το 37ο επιμορφωτικό σεμινάριο αξιολογημένων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες που θα διεξαχθεί στην πόλη της...

Τζάμπολ στα πρωταθλήματα μπάσκετ (το πρόγραμμα των αγώνων)

Τζάμπολ στις μπασκετικές Κυκλάδες θα έχουμε το σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, καθώς έχουμε έναρξη στα πρωταθλήματα εφήβων, παίδων και...

Θανάσης Δελαπάσχος: Αθλητισμός και όχι πρωταθλητισμός στην Άνω Μερά

Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έχει κερδίσει το ποδοσφαιρικό...

Το πρόγραμμα των αγώνων του πρωταθλήματος Εφήβων

Δείτε το πρόγραμμα των δύο ομίλων του πρωταθλήματος εφήβων όπως...

Το πρόγραμμα των δύο ομίλων του πρωταθλήματος Ανδρών

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος Ανδρών της ΕΣΚ Κυκλάδων το...

Εγγραφές και έναρξη προπονήσεων στις 1/10 για τον ΑΟ Άνδρου

Οι εγγραφές στην ακαδημία μπάσκετ του ΑΟ Άνδρου συνεχίζονται κανονικά...

Μαρπησσαϊκός: Παραμένει ο Μουρογιάννης, μπαίνει και ο Κουτσιούκης στο τεχνικό τιμ

Ο Μαρπησσαϊκός ανακοίνωσε το τεχνικό επιτελείο που θα καθοδηγήσει τα...

Το τεχνικό επιτελείο των 7 προπονητών ανακοίνωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια

Με ανακοίνωση του ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια γνωστοποίησε την επτάδα...

Οι ώρες προπονήσεων των τμημάτων μπάσκετ του Μαρπησσαϊκού

Ο ΜαρπησσαΊκός ανακοίνωσε τις ώρες προπονήσεων των τμημάτων μπάσκετ που...

Παρουσίασε χορηγούς και νέες εμφανίσεις ο Πλοηγός Αντιπάρου

Ακόμη μία αγωνιστική σεζόν ξεκίνησε για τον Πλοηγό. Οι άνθρωποι...