Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 13:29

Βλασερός: Θα αγωνιστώ για την άθληση

Ο Κυκλαδίτης διακεκριμένος Ιατρός κ. Γιάννης Βλασερός που είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ απαντάει στις ερωτήσεις του sportcyclades.grσχετικά με τον αθλητισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις Κυκλάδες.

Ποια είναι η σχέση που έχετε με τον αθλητισμό ;

Πολύ φοβάμαι ότι θα σας… στενοχωρήσω! Η δουλειά μου –είμαι γιατρός καρδιολόγος, διευθυντής στην καρδιολογική κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Αθηνών- μου απορροφά τον περισσότερο απ’ τον χρόνο μου. Πολύ συχνά δουλεύω ακόμα και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου… Παρόλα αυτά, όταν τα καταφέρνω, προσπαθώ να περπατάω λίγο. Γνωρίζω καλά ότι το περπάτημα είναι η νούμερο ένα άσκηση για ανθρώπους που δεν επιδίδονται με ζέση σε κάποιο σπορ… Κολυμπάω πολύ το καλοκαίρι, βέβαια, στις κυκλαδίτικες θάλασσες.

Έχω, όμως, μια κόρη, η οποία ασχολείται ενεργά με τo μπάσκετ και είναι και πολύ καλή, μάλιστα! Άρα, δεν θα έλεγα ότι εγώ και ο αθλητισμός είμαστε εντελώς άγνωστοι μεταξύ μας!

Πιο είναι το πλάνο του ΠΑΣΟΚ για τον αθλούμενο Νέο; Όπως γνωρίζετε ο αθλητισμός στις Κυκλάδες αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για τη νεολαία και μία ενασχόληση η οποία προσφέρει εναλλακτικές διεξόδους στους νέους.

Αθλητισμός = πρόληψη και καλή υγεία. Δεν είναι μόνο στόχος του Κινήματος που εκπροσωπώ, αλλά και δικός μου, προσωπικός στόχος. Καρδιολόγος είμαι και γνωρίζω καλά ότι μια γερή καρδιά χτυπάει μόνο σ’ ένα υγιές σώμα. Αυτό που θα προσπαθήσω εγώ για τον τόπο μου, τις Κυκλάδες, είναι να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την ανάπτυξη και προαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι απλό, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Ας μην ξεχνάμε ότι η άθληση και η υγεία είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το 2020. Τον Ιανουάριο 2011, η Επιτροπή εξέδωσε συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναδεικνύοντας την ικανότητα του αθλητισμού να συμβάλει σημαντικά στους γενικούς στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της κινητικότητας μέσω δράσεων οι οποίες προάγουν την κοινωνική ένταξη στον αθλητισμό και μέσω αυτού, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μεταξύ άλλων.  

Κατάγεστε από τη Νάξο, τι έχετε εισπράξει όσον αφορά τον αθλητισμό και με μία πρώτη ματιά τι νομίζεται ότι μπορεί να γίνει ώστε να αναβαθμιστεί VLASEROS1και να λειτουργήσει καλύτερα;

Ο αθλητισμός στη Νάξο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής των κατοίκων της. Σήμερα έμαθα και για το κατόρθωμα του Πανναξιακού, που πανηγύρισε χθες τη συμμετοχή του στις «8» του Challenge Cup… Δεν είναι τυχαίο! Το μαρτυρά, άλλωστε, το πλήθος των αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται, στη Χώρα, στην Απείρανθο, το Φιλότι… Και το καλοκαίρι, ειδικότερα, μεγάλη δραστηριότητα εμφανίζεται στα σπορ που συνδέονται με τη θάλασσα –ο Άγιος Γεώργιος κι η Μικρή Βίγλα έχουν την τιμητική τους με τους λάτρεις του surf και του kite surf!

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, δεν προφασίζομαι ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Χρειάζονται εγκαταστάσεις σύγχρονες και ασφαλείς, χρειάζεται μια άλλη «ματιά» στον νησιωτικό αθλητισμό, μόνο το μεράκι και η διάθεση όσων εμπλέκονται ενεργά δεν αρκούν.

Εφόσον με ρωτάτε, όμως, θα σας έλεγα ότι με μια πρώτη ματιά θα πρέπει ο όποιος βουλευτής να επιδιώξει να μιλήσει με τους ανθρώπους που ζουν για/ από τον αθλητισμό. Να μάθει τα πράγματα «από μέσα», όχι ρίχνοντας επιφανειακές «πρώτες ματιές». Και αυτό έχω εγώ σκοπό. Να μιλήσω με τους συλλόγους, τους αθλητές μας, τα σχολεία που δραστηριοποιούνται, τους υπεύθυνους των δημοτικών εγκαταστάσεων. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα, γι’ αυτό οφείλουμε να ενημερωνόμαστε.

Έχετε πραγματοποιήσει κάποια επαφή με σωματεία ή παράγοντες του αθλητισμού του Νομού μας;

Πολύ επιφανειακά και ακροθιγώς, προς το παρόν. Παρότι βρίσκομαι συχνά στη Νάξο, ο χρόνος μου είναι περιορισμένος και ποτέ δεν προλαβαίνω να κάνω όσα θα ήθελα. Έχω γνωστούς και φίλους και ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις, ωστόσο θεσμικά και διεξοδικά δεν έχω κάνει ακόμη επαφές. Δεσμεύομαι, ωστόσο, ότι θα το κάνω –και αυτή δεν είναι απλή προεκλογική δέσμευση! Είναι χρέος μου να το πράξω, όχι μόνο ως υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, αλλά και ως λειτουργός της Υγείας!

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει επωμιστεί όλο σχεδόν το βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα  προβλήματα. Μπορεί στο μέλλον να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα δίνει λύσεις;

 Αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση, πραγματικά. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η ΤΑ καλώς έχει επωμιστεί αυτό το «βάρος». Ο αθλητισμός, στις διάφορες περιοχές της χώρας, ποικίλλει. Θα ήταν λάθος να περιμένουμε από την κεντρική διοίκηση λύσεις και προτάσεις. Αυτό θα γίνει από «κάτω» προς τα «πάνω». Δεν αμφισβητώ ότι τα προβλήματα είναι απροσμέτρητα. Αλλά λύσεις μπορούν να υπάρξουν. Όπως και μηχανισμοί που θα αναλάβουν να τις βρουν. Δεν είναι δουλειά ενός μόνο προσώπου, του βουλευτή, λόγου χάρη. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει συλλογικά, και έχω κάποιες σκέψεις επ’ αυτού, οι οποίες ακόμα είναι υπό διαμόρφωση. Γι’ αυτό και, επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και μεγάλη συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για να συλλέξω σκέψεις, απόψεις και προτάσεις και να καταλήξω σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ζούμε στο 2015, όπου υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καν τις στοιχειώδεις αθλητικές υποδομές (κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, προπονητήρια, χώρους άθλησης). Έχετε στο μυαλό σας κάποιες λύσεις ώστε να δούμε επιτέλους κάτι καλύτερο;

 Φυσικά. Υποστηρίζω θερμά την άθληση και την υγεία. Είναι δυο παράμετροι για τις οποίες θα αγωνιστώ μέσα στη Βουλή, εφόσον με τιμήσουν οι συμπατριώτες μου με την ψήφο τους. Δεν θέλει πολύ κόπο, θέλει ρεαλιστικές προτάσεις και λίγη πίεση –γιατί πανελλαδικά υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα, που άπτονται της διαβίωσης του πολίτη. Ωστόσο, θεωρώ ότι με συγκεκριμένες προτάσεις, με σωστούς υπολογισμούς και τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών, αθλητών), μπορούν να γίνουν πολλά.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό που χρονίζει και δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων στις Κυκλάδες είναι οι ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις μεταξύ των νησιών. Πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα;

Το ακτοπλοϊκό αποτελεί τεράστιο ζήτημα για όλα τα νησιά του Αιγαίου… Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να ρυθμιστεί  νομοθετικά η υποχρέωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών να αναρτούν, το αργότερο έως τέλος Ιανουαρίου εκάστου έτους, το σύνολο των εγκεκριμένων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δρομολογίων στο ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων. Επίσης, γνωρίζω καλά ότι έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση, την οποία εκπόνησε η Σχολή Ναυπηγών-Μηχανολόγων Θαλάσσιων Μεταφορών του ΕΜΠ, που διερεύνησε τη σκοπιμότητα δρομολόγησης πλοίου ενδοκυκλαδικής διασύνδεσης. Να δούμε τι θα γίνει και μ’ αυτό το ζήτημα. Είναι, επίσης, η επαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση με σύγχρονα συμβατικά πλοία κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστεί επιτέλους στην πράξη η συνταγματική κατοχυρωμένη λέξη "νησιωτικότητα" που σήμερα είναι άνευ περιεχομένου και αξίας, τουλάχιστον όσον αφορά στα μικρά νησιά. Η δημιουργία υδατοδρομίων για υδροπλάνα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια αξιοπρεπή λύση. Προσωπικά, σκοπεύω ν’ αγωνιστώ για τη διασύνδεση των νησιών και την καλύτερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, αλλά κυρίως να προσπαθήσω να καταδείξω στην κεντρική διοίκηση ότι η εν λόγω διασύνδεση πρέπει να αντιμετωπισθεί ως επένδυση στην εθνική οικονομία.

Ο τουρισμός αποτελεί τη κύρια πηγή εσόδων και ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο. Μπορεί να συνδυαστεί με μορφές αθλητισμού ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες;

Μα, φυσικά. Το νησί μου, η Νάξος, διοργανώνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες αθλητικές συναντήσεις όπως ο Απολλώνιος αγώνας δρόμου στα πλαίσια του στίβου καθώς και τρίαθλο με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη. Στα πλαίσια των μεγάλων διοργανώσεων εντάσσονται επίσης οι Πανελλήνιοι Αγώνες του Beach Volley, με πλήθος κόσμου να τους παρακολουθεί μετατρέποντας τα καλοκαιρινά μπάνια σε γιορτή του αθλήματος και το νησί σε φορέα πολιτισμού και αθλητισμού.

Το να προβάλλεις τα κυκλαδονήσια, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στους συμπολίτες της ηπειρωτικής χώρας, ως «μήτρα» του καλοκαιρινού, κυρίως, αθλητισμού, δεν θέλει καν πολλά έξοδα. Η διάθεση, το ταλέντο και το μεράκι υπάρχει. Χρειάζεται σωστή οργάνωση, αρκετός χρόνος και προσωπική δέσμευση, μια μικρή βοήθεια από το κράτος και την ΕΕ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και τη συστράτευση της νεολαίας, η οποία, μέσα από τα social media, θα προωθήσει το όραμα των κυκλαδιτών!

 

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares