Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 19:29

Ρουά Ματ

Πολλοί υποστηρίζουν πως στη formula 1 δε χωράει καθόλου στρατηγική και προγραμματισμός.

Στο φετινό αγώνα της Βαρκελώνης αποδείχθηκαν όλοι αυτοί πανηγυρικά λάθος. Η formula 1 επέστρεψε στη δράση μετά από δύο εβδομάδες αγωνιστικής απραξίας στον πρώτο αγώνα επί ευρωπαϊκού εδάφους στης πίστα του Montmeloστη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά σιρκουί στο καλεντάρι με τη θερμοκρασία σε οδόστρωμα και αέρα να ξεπερνάει τους 40 και 30 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

   Οι ομάδες εκμεταλλευόμενες τη διακοπή των δύο εβδομάδων, αλλά και του γεγονότος ότι ο αγώνας διεξαγόταν στην Ευρώπη, δηλαδή πολύ κοντά στα εργοστάσια παραγωγής τους, προέβησαν σε αρκετές σχεδιαστικές βελτιώσεις-αναβαθμίσεις στα μονοθέσιά τους. Καμία από τις ομάδες ωστόσο δε χρησιμοποίησε κάποιο από τα δέκα token(token= η βαθμολογία που έχει δοθεί σε κάθε εξάρτημα-σημείο της μονάδας ισχύος που δύναται κάθε ομάδα να βελτιώσει, βλ. κανονισμοί FIAπεριορισμοί ανάπτυξης.) που έχει στη διάθεσή της για την αναβάθμιση του κινητήρα. Με αυτές τις συνισταμένες περιμέναμε περισσότερη δράση και συγκινήσεις.

   Από την αρχή του σαββατοκύριακου γνωρίζαμε, λοιπόν πως όσον αφορά τη Ferrari, το μονοθέσιο του Raikkonenείχε παραμείνει απαράλλαχτο, ενώ αυτό του Vettelείχε υποστεί τις τροποποιήσεις. Η Mercedesεπέλεξε να βελτιώσει και τα δύο μονοθέσια. Οι δύο ημέρες ελεύθερων δοκιμών άφησαν τα πράγματα εκεί που βρίσκονταν. Το Σάββατο είδαμε για πρώτη φορά φέτος το Rosbergσοβαρό κατακτώντας την poleposition. Ο Hamiltonήταν στη δεύτερη θέση του gridμε το Vettelνα ακολουθεί και πίσω του είχε τις δύο Williams.

   Κι επιστρέφουμε τώρα στον αγώνα και τη στρατηγική. Σε μία ακόμα περίπτωση το τμήμα στρατηγικής της Mercedesέκανε κινήσεις ματ στη σκακιέρα του αγώνα φέρνοντας τους δύο οδηγούς της στις θέσεις 1-2 ακολουθώντας διαφορετικό πλάνο ο καθένας. Με την εκκίνηση ο τρίτος Vettelβρέθηκε μπροστά από το Βρετανό πιλότο της Mercedes, και σε όλο τον αγώνα φάνηκε να μπορεί να τον κρατήσει πίσω του με σχετική ευκολία. Εκεί ήταν που παρά το γεγονός ότι οι μηχανικοί της γερμανικής ομάδας καθυστέρησαν σημαντικά στο πρώτο pitstopτου Hamilton, το στρατηγικό επιτελείο της Mercedesαποφάσισε να ακολουθήσει στρατηγική τριών pitstopμε γύρους καμικάζι προκειμένου ολοκληρώνοντας το τρίτο να βγει μπροστά από το Vettel. Έτσι κι έγινε. Ο Rosbergαπό την άλλη, κάνοντας μια εξαιρετική εκκίνηση πήρε μια ασφαλή διαφορά κι ακολούθησε ένα πλάνο δύο pitstopεξασφαλίζοντάς του τη νίκη. Η Ferrariφάνηκε να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πως θα έφερνε και τους δύο οδηγούς της σε θέση να παλέψουν για την κορυφή με τους αντιπάλους τους. Η διαφορά στο συγκεκριμένο αγώνα παρουσιάστηκε και στη γενικότερη εικόνα των δύο ομάδων με τις εκατέρωθεν βελτιώσεις να φέρνουν ακόμα μπροστά τους Γερμανούς έναντι των Ιταλών.

   Ο επόμενος αγώνας διεξάγεται στις 24 Μαΐου στους φημισμένους δρόμους του Μονακό με τους οδηγούς να συνδυάζουν συγκέντρωση και αδρεναλίνη σε ένα από τα ιστορικότητα σιρκουί πόλης στην ιστορία του αθλήματος.

Για σχόλια κι ερωτήσεις στο: alextata95@gmail.com

Αλέξανδρος Τάταρης 

Κατηγορία ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares