Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 21:23

Αφιέρωμα στον Φουάση, τι είπε ο Γιώργος Ρούσσος... [pics-vid]

Το Gazzetta.gr ξεδιπλώνει το story του 18χρονου Αντώνη Φουάση, που έριξε πρώτη φορά στα... βαθιά ο Πάουλο Μπέντο. Τι λέει γι' αυτόν ο Γιώργος Ρούσσος που ήταν ο άνθρωπος που τον βρήκε και τον ανέδειξε. Το Gazzetta.gr ξεδιπλώνει το story του 18χρονου Αντώνη Φουάση, που έριξε πρώτη φορά στα... βαθιά ο Πάουλο Μπέντο. Τι λέει γι' αυτόν ο Γιώργος Ρούσσος που ήταν ο άνθρωπος που τον βρήκε και τον ανέδειξε.

Από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού στην Σύρο στα 7 του, στην συνέχεια στον Αίαντα Σύρου με τις... ευλογίες της ελληνικής σχολής του Άγιαξ και μετά στον Ολυμπιακό. Ο 18χρονος σήμερα αριστερός μπακ, Αντώνης Φουάσης, σαφώς και όταν ξεκινούσε δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη.

Ειδικά δε από την στιγμή που κόντεψε να σταματήσει το ποδόσφαιρο διότι ένας εκ των προπονητών του στο νησί τον είχε παραγκωνίσει και επέμενε πως κάνει μόνο για τερματοφύλακας! Δεν τα παράτησε όμως τελικώς. Στις 28 Ιουνίου του 2014 εντάχθηκε στην Κ-17 του Ολυμπιακού.

Με την K-17 πήρε πρωτάθλημα μόλις στην πρώτη του χρονιά. Ο Μίτσελ τον ξεχώρισε και τον έβγαλε στο πρόγραμμα Elite Group που υπήρχε στην ομάδα. Και δεν ήταν ο μόνος βέβαια ερυθρόλευκος τεχνικός που διέκρινε πάνω του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και αποφασιστικότητα να πετύχει. 

Το πλέον μεγάλο βήμα βέβαια έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Εκεί όπου στο 77' του νικηφόρου φιλικού με 2-0 αγώνα της ομάδας του με τον Λεβαδειακό, ο «μικρός» Συριανός πήρε την εντολή του Πάουλο Μπέντο και πέρασε στην θέση του Αλμπέρτο Μποτία. Σίγουρα αυτή είναι μία στιγμή που ο Αντώνης θα θυμάται σε όλη του τη ζωή. Είναι το πρώτο του ματς ever με την μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού, όπου κυρίως έπαιξε ως αριστερός μπακ. Την φυσική του θέση δηλαδή.

Βέβαια στο παρελθόν έχει παίξει και σε άλλες θέσεις, όπως του αμυντικού χαφ. Πρόσφατα ο Φουάσης κλήθηκε και στην Εθνική Κ-19. Και φυσικά δείχνει να έχει όλα τα φόντα να προχωρήσει και να πετύχει στον Ολυμπιακό.

«Ποτέ του δεν ήταν το μεγάλο ταλέντο αλλά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για υψηλό επίπεδο»

Το Gazzetta.gr έψαξε και βρήκε τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για να μας μιλήσει για τον Αντώνη. Τον τεχνικό διευθυντή του Αίαντα Σύρου, Γιώργο Ρούσσο, που τον εντόπισε και τον ανέδειξε και που υπήρξε και προπονητής του σε αρκετές περιπτώσεις.

«Ναι ο Αντώνης είναι ένα παιδί από τα... σπλάχνα του συλλόγου. Σε ηλικία 7 - 8 ετών είχε έρθει στην Ακαδημία του Ολυμπιακού στην Σύρο, που έπειτα έγινε Αίαντας Σύρου με την συνεργασία με τον Άγιαξ. Είχε γραφτεί στις Ακαδημίες και από εκεί ξεχώρισε από αρκετούς προπονητές, όπως τον είχα ξεχωρίσει και εγώ. Δεν ήταν ένα παιδί με ιδιαίτερο ταλέντο. Δεν ξεχώριζε. Ήταν όμως ένα παιδί που δούλευει διαρκώς και σκληρά. Χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο πολύ. Με πολύ χαμηλό προφίλ. Με χαμηλούς τόνους αλλά να δίνει το 100% από πολύ μικρή ηλικία, έχοντας τον κατάλληλο χαρακτήρα», ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Ρούσσου.

Στην συνέχεια μας μετέφερε πως «μέσα από την εκπαίδευση που πήρε και ήταν πολύ σημαντική και εξαιτίας και του εξαιρετικού χαρακτήρα του πήγε μπροστά. Είναι παίκτης που ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι. Χωρίς να είναι το μεγάλο ταλέντο έκανε μεγάλη προσπάθεια, δούλεψε σκληρά και εδώ και χρόνια είναι σε υψηλό επίπεδο. Η δική μου εμπειρία μου έχει δείξει πως παιδιά με τεράστιο και ιδιαίτερο ταλέντο και που έχουν διαρκώς τους γονείς τους από πάνω τους, χάνονται. Αντίθετα παιδιά σαν τον Αντώνη, που είχε γονείς που δεν επενέβησαν ποτέ και που βρέθηκε σε σύλλογο με σωστή δουλειά και συνεργασία, μπορούν να προχωρήσουν για να πάνε ψηλά. Του εύχομαι να είναι γερός και δυνατός και να καταξιωθεί στον Ολυμπιακό».

Η ιστορία του Αντώνη όμως έχει και την μαύρη της σελίδα: «Στην πορεία του θυμάμαι πως είχε γίνει μία λάθος επιλογή προπονητή. Ήταν ένας τεχνικός που του είχε τονίσει πως κάνει μόνο για γκολκίπερ. Ο Αντώνης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη στιγμή και ήθελε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Βρέθηκε κοντά. Αυτό ευτυχώς διορθώθηκε. Επίσης ο Αίαντας έκανε μεγάλη προσπάθεια και πηγε να παίξει στα μπαράζ στη Γ' Εθνική μόνο και μόνο να για να παίξει βασικός ο Αντώνης και κάποια άλλα παιδιά και ταλέντα που κρίναμε πως έπρεπε να στηριχθούν. Δέχθηκαν λοιπόν οι άνθρωποι της ομάδας να κατεβάσουν ανδρική ομάδα με τα νεαρά ταλέντα για να στηρίξουν έτσι και τον Αντώνη. Ο Αντώνης θα πρέπει να ευχαριστεί και αυτούς τους ανθρώπους. Από το να παίζει στο αδύναμο παιδικό πρωτάθλημα βρέθηκε σε επίπεδο που του επέτρεψε να δοκιμαστεί πολύ πιο καλά και να βοηθηθεί. Δεν θα γινόταν αυτό εάν δεν δεχόταν οι άνθρωποι αυτοί να βάλουν χρήματα».

Για το εάν η θέση του είναι μόνο αρ. μπακ ο κ. Ρούσσος μας εξήγησε: «Κοίταξε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να μπορείς να παίξεις και σε άλλες θέσεις. Ο Αντώνης είναι ένα κλασικό αριστερό μπακ που όμως διαβάζει πολύ καλά το ματς και στέκεται πολύ καλά. Επιθετικά έχει βελτιώσει το παιχνίδι του. Εξελίσσεται διαρκώς. Δεν γίνεται να είσαι ακόμα και βασικός στην Κ-20 και να σε δοκιμάζουν προπονητές όπως ο Μίτσελ και τώρα να σε βλέπει και να σε χρησιμοποιεί και ο Μπέντο και να μην έχεις ανεβάσματα και γρήγορη σκέψη. Ο Αντώνης τα έχει αυτά. Δεν χαρίζεται τίποτα και σε κανέναν σε έναν τεράστιο σύλλογο με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό όπως στον Ολυμπιακό. Και ο Αντώνης τα έκανε όλα μόνος του. Τα κατάφερε μόνος του και εννοώ ως προς τις ατομικές και αγωνιστικές επιδόσεις. Δίχως ουσιαστική βοήθεια από πουθενά».

Ποιό είναι όμως το μεγάλο του ατού και ποιό το μείον του; «Το πιο δυνατό του στοιχείο είναι το πως είναι ο χαρακτήρας του και η προσέγγισή του στο ποδόσφαιρο. Τον ρίχνεις στα βαθιά και... κολυμπάει με κάθε αντίπαλο και προσαρμόζεται. Όπως έκανε και στο φιλικό της πρώτης ομάδας ρου Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό. Από την άλλη δεν πρέπει να σταματήσει να δουλεύει. Στο επιθετικό κομμάτι να γίνει πιο ουσιασικός. Να πατάει πιο πολύ περιοχή και να έχει πιο καλές σέντρες. Είναι κάτι που δείχνει πως έχει βελτιώσει αλλά θέλει ακόμα δουλειά».

* Οι φωτογραφίες από τον Αίαντα Σύρου είναι από το Sportcyclades.gr.

151877414159068 10209608174617074 1877003209 n14169573 10209608174897081 25935752 n14218167 10209608174497071 756582417 n

 

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares