Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 15:06

Kάρολος Mονόρι: «Διάπλους Σαμίνα, μνήμη και σεβασμός»

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθούν στην Πάρο εκδηλώσεις μνήμης για το ναυάγιο του Σάμινα που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Δεσπόζουσα θέση των εκδηλώσεων κατέχει ο κολυμβητικός διάπλους, που ήδη από πέρυσι προσέλκυσε με τον συμβολισμό του πολλούς που συμμετείχαν.

Συναντήσαμε τον εμπνευστή της ιδέας, συνδιοργανωτή και τεχνικό υπεύθυνο της διοργάνωσης Κάρολο Μονόρι και του ζητήσαμε να μας μιλήσει σχετικά με το πρόγραμμα και τις συμμετοχές, που φέτος αναμένεται αυξημένες «Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι πως δεν πρόκειται για αγώνα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές και να αποδώσουμε με σεβασμό την πρέπουσα τιμή στα θύματα της ναυτικής τραγωδίας. Θα αρχίσουμε το Σάββατο στις 19.00, όπου στην αίθουσα του Αρχιλόχου θα λειτουργήσει δημιουργικό εργαστήρι αναμνηστικών και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το Σάμινα. Επίσης θα ακολουθήσουν ομιλίες της ομάδας ενημέρωσης ''safe water sports'' για την ασφάλεια στη θάλασσα, θα γίνουν οι εγγραφές όσων θα πάρουν μέρος, θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από τον περσινό διάπλου, θα μιλήσουν ο Ολυμπιονίκης μας Σπύρος Γιαννιώτης και ο προπονητής του Νίκος Γέμελος, ενώ στον χώρο βιωματικής αλληλεπίδρασης θα βρεθούν πολλοί που βίωσαν το τραγικό γεγονός δηλαδή ψαράδες, ναυαγοί, διασώστες, κάτοικοι και λιμενικοί. Την Κυριακή το πρωί θα ριχτούν στεφάνια από τους δύτες στο σημείο που είναι το βυθισμένο πλοίο και θα γίνει κατάθεση στην προτομή του αξέχαστου υπολιμενάρχη Δημήτρη Μάλαμα».

-Πως θα γίνει ο διάπλους και ποιοι θα συμμετάσχουν; «Υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα αποφασίσουμε αν γίνει όπως πέρυσι δηλαδή με εκκίνηση το νησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα και τερματισμό στη θέση Κορακιά όπου βρίσκεται το μνημείο, αλλά το πιθανότερο επειδή η πρόβλεψη του καιρού μας προβληματίζει , είναι ο διάπλους να γίνει στον κόλπο της Παροικιάς με αφετηρία τον Αγ. Φωκά και τερματισμό στα Λειβάδια. Αξίζει να σταθούμε σε ορισμένες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα μεγάλων αθλητών που έρχονται συναισθανόμενοι την μεγάλη συναισθηματική αξία του γεγονότος. Εκτός του Σπύρου Γιαννιώτη θα είναι ο Γιώργος Μαθάς, ένας υπερμαραθώνιος κολυμβητής που έχει πάρει μέρος σε ανάλογους αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπως Μάγχη, Γιβραλτάρ και Μανχάταν. Ανάλογες εμπειρίες έχει και Αριστείδης Πολύζος, ο Τάσος Αγαθαγγέλου νικητής του διεθνούς κολυμβητικού μαραθώνιου του Τορωναίου κόλπου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, το μέλος της Πανελλήνιας ένωσης μαραθώνιων κολυμβητών Ζαχαρίας Αλεξανδράκης και η Πάτυ Στογιανίδου από την Β.Ελλάδα που παίρνει μέρος σε όλους τους ανάλογους αγώνες. Ιδιαίτερα επίσης μας τιμά η συμμετοχή του Γιάννη Χατζήμπεη, Παραολυμπιακού αθλητή, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής με αναπηρία που πραγματοποίησε τον μαραθώνιο Τριάθλου Ironman, το 2014. Όλοι οι ανωτέρω και άλλοι έρχονται γιατί αντιλαμβάνονται την σημασία και την συμβολικότητα του διάπλου, που επαναλαμβάνω δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα».

Τελειώνοντας να αναφέρουμε πως φορείς , σύλλογοι και χορηγοί εργάζονται για την διοργάνωση , όπως η Ελληνική ομάδα διάσωσης- παράρτημα Κυκλάδων, ΝΟΠ, Αρχίλοχος πολιτιστικός σύλλογος, safe water sports, Δήμος Πάρου, ΚΔΕΠΑΠ, λιμεναρχείο και σύλλογος αλιέων Πάρου.  

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares