Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 01:05

Ο στίβος σε άνοδο στις Κυκλάδες, αλλά απαξιωμένος στη Σύρο!

Ο Δημήτρης Παππάς, εκ Μυκόνου ορμώμενος, ανοίγει τα χαρτιά του στον «ΛΟΓΟ των Κυκλάδων» και μιλάει για τα προβλήματα που υπάρχουν, την (όποια) βοήθεια δίνει η Ομοσπονδία, αλλά και το πόσο πίσω έχει μείνει η Σύρος στο κομμάτι που λέγεται στίβος. Ο Δημήτρης Παππάς, εκ Μυκόνου ορμώμενος, ανοίγει τα χαρτιά του στον «ΛΟΓΟ των Κυκλάδων» και μιλάει για τα προβλήματα που υπάρχουν, την (όποια) βοήθεια δίνει η Ομοσπονδία, αλλά και το πόσο πίσω έχει μείνει η Σύρος στο κομμάτι που λέγεται στίβος.

Ένας πρώην αθλητής του στίβου έχει αναλάβει την τελευταία τριετία να «τρέξει» τον ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων. Στους αγωνιστικούς χώρους και ο ίδιος έως το 2011, προσπαθεί να δώσει, με όποιον τρόπο μπορεί, το ερέθισμα στους νέους του νομού μας να ασχοληθούν με τον κλασσικό αθλητισμό, σε μια εποχή μάλιστα που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Συνέντευξη στον Σταμάτη Καλυμιώτη

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στις Κυκλάδες;

«Σήμερα υπάρχουν 10 αναγνωρισμένα και ενεργά σωματεία στίβου, τα οποία μετέχουν σε αγώνες όλων των κατηγοριών σε πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Παράλληλα, είναι στη διαδικασία αναγνώρισης και νέα σωματεία από νησιά, όπως η Κύθνος, η Κέα, η Σίφνος και η Φολέγανδρος. Δυστυχώς ,δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια ανάλογη κίνηση στη Σύρο και έτσι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων εξακολουθεί να μην προσφέρει κλασσικό αθλητισμό στα παιδιά της. Αυτή τη στιγμή αθλούνται στα σωματεία των Κυκλάδων περισσότερα από 1.000 παιδιά αλλά και ενήλικες που έχουν ανακαλύψει έστω και μετά από κάποια ηλικία τη χαρά του αθλητισμού».pappas segas 2

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία;

«Η νησιωτικότητα είναι υπαίτια για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά σωματεία. Η έλλειψη υποδομών, η δυσκολία στις μετακινήσεις, ο μικρός αριθμός στελεχών που ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό, είναι κάποια από αυτά τα προβλήματα».

Από πλευράς σταδίων, πόσα υπάρχουν στον νομό μας και σε τι κατάσταση βρίσκονται;

«Οι Κυκλάδες διαθέτουν αυτή τη στιγμή έξι στάδια που εξυπηρετούν στους αθλούμενους του στίβου. Από αυτά, το ΔΑΚ Νάξου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για διοργανώσεις επιπέδου και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων ενθαρρύνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Άνδρος, επίσης, διαθέτει ένα στάδιο υψηλών προδιαγραφών, αλλά ο ελαστικός τάπητας παρουσιάζει προβλήματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί (στα θετικά της Άνδρου είναι ότι διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό σε όργανα αγώνων). Η Μήλος επίσης διαθέτει 400αρι στίβο αλλά με χώμα. Εάν κάποια στιγμή στρωθεί με ελαστικό τάπητα και αποκτήσει και τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης του κλασικού αθλητισμού στις Δυτικές Κυκλάδες. Η Μύκονος και η Πάρος διαθέτουν στάδια κατώτερα των διεθνών προδιαγραφών που χρειάζονται συντήρηση αλλά είναι σημαντικό για τη νεολαία ότι υπάρχουν και λειτουργούν προς όφελος των τοπικών σωματείων. Άφησα τελευταίο το στάδιο της Σύρου, στα Πευκάκια, το οποίο δεν προσφέρεται για αθλητισμό και η επικινδυνότητα του συμβάλει στην απαξίωση του στίβου στο νησί».

Με ποιο τρόπο βοηθάει ο ΣΕΓΑΣ στην ανάπτυξη του στίβου στις Κυκλάδες;

«Ο ΣΕΓΑΣ προσφέρει τεχνογνωσία και πληροφορίες, ειδικά στα πρώτα στάδια, στα σωματεία του νησιού. Μέσω του προγράμματος των «Kids Athletics», το οποίο διοργανώνεται από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας, φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τον κλασικό αθλητισμό. Ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αθλητικό εξοπλισμό και φυσικά να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τα παιδιά των νησιών. Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων,όμως, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΓΓΑ για τη δημιουργία έργων μικρής κλίμακας, για τις ανάγκες του στίβου στα νησιά».

Το τελευταίο διάστημα μαθαίνουμε για αρκετές επιτυχίες αθλητών κυκλαδίτικων σωματείων. Με δεδομένο την ιδιαιτερότητα του νομού μας,  που οφείλονται αυτές;

«Ο Πανναξιακός και ο ΑΟ Μυκόνου, τα τελευταία χρόνια, έδωσαν στέγη σε κάποιους αθλητές υψηλού επιπέδου. Αυτό αποτέλεσε ένα πρόσθετο έναυσμα σε κάποια μικρότερα παιδιά των νησιών να εντείνουν τις προσπάθειες τους, με στόχο τις διακρίσεις. Χωρίς η διάκριση – κατά τη γνώμη μου – να είναι αυτοσκοπός, είναι πάντα ευπρόσδεκτες οι επιτυχίες των αθλητών. Το 2015 και το 2016, οι Κυκλάδες είχαν μετάλλια και στα πανελλήνια πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών μετά από πάρα πολλά χρόνια, το οποίο είναι ιδιαιτέρως θετικό και ενθαρρυντικό».

Πώς θα το κρίνατε το επίπεδο των προπονητών στις Κυκλάδες;

«Το επίπεδο των προπονητών είναι ικανοποιητικό. Στην Αθήνα διοργανώνονται σεμινάρια επιμόρφωσης των προπονητών, αλλά και αυτά είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσουν οι προπονητές μας, καθώς το κόστος μετακινήσεως και διαμονής είναι υψηλό. Στόχος μας είναι ο τεχνικός σύμβουλος των Κυκλάδων να ανεβαίνει στην Αθήνα με έξοδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και στη συνέχεια - στο περιθώριο των αγώνων - να μεταφέρει τη γνώση στους προπονητές».

Κατά πόσο έχει επηρεάσει τον κλασσικό αθλητισμό στα νησιά μας η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας;

«Ο στίβος είναι ένα λαϊκό άθλημα με ελάχιστες απαιτήσεις. Ένα παιδί για να αθληθεί, θέλει ένα ζευγάρι παπούτσια και μια φόρμα. Μάλιστα, μετά την οικονομική κρίση, παρατηρήθηκε κυρίως σε άλλα μέρη της Ελλάδας παιδιά να αφήνουν την ενασχόληση τους με «ακριβά» σπορ και να στρέφονται στον κλασικό αθλητισμό.

Το κόστος συντήρησης των σωματείων και – κυρίως – των ταξιδιών για αγώνες, σε μεγάλο βαθμό τον αναλαμβάνουν πλέον οι γονείς των παιδιών με χορηγίες και δωρεές προς το σωματείο. Το σωματείο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προγράμματα, αθλητικά και άλλα και σε πολίτες που δεν είναι μέλη του συλλόγου και από εκεί αντλεί πόρους για τη στήριξη της προσπάθειάς του».

Πηγή: logotypos.gr

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares