Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 00:39

Και τα κορίτσια του Αιγαίου έχουν ψυχή….. κύριε Πρόεδρε

Δυο μέτρα και δυο σταθμά εφαρμόζει η Ομοσπονδία Βόλει σε ότι αφορά την άνοδο των νησιωτικών ομάδων στις Εθνικές κατηγορίες και ειδικότερα στην Α2 σε Άνδρες και σε Γυναίκες. Αντιμετωπίζει διαφορετικά άνδρες και γυναίκες, κάλλιστα σε άλλες εποχές θα ήταν μια καλή αφορμή για τις φεμινίστριες και τις οργανώσεις των γυναικών να έφταναν ακόμη και σε διαμαρτυρία προς την ΕΟΠΕ εάν το έπαιρναν χαμπάρι.

Ο πρωταθλητής από τα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Λέσβος, Χίου) μετά τα μπαράζ ανόδου για την Α2 Εθνική Κατηγορία των ανδρών, σύμφωνα με την προκήρυξη προβιβάστηκε απευθείας. Πριν λίγες ημέρες έγιναν οι αγώνες στο Καρλόβασι της Σάμου και ο ΑΣ Κέρκης Μαραθοκάμπου πήρε την 1η θέση και την άνοδο στην Εθνική Κατηγορία. Αντίθετα οι ιθύνοντες της ΕΟΠΕ είχαν άλλα σχέδια για τις Γυναίκες, αφού αυτό που έγινε στους Άνδρες ήταν διαφοροποιημένο. Οι ομάδες που έπαιξαν στα μπαράζ ανόδου για την Α2 που έγιναν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Χίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Κι αυτό γιατί ο πρωταθλητής του Αιγαίου, στην περίπτωση μας, ο Νηρέας Καρδαμύλων που τερμάτισε στην 1ηθέση θα δώσει εκ νέου αγώνα μπαράζ με τον πρωταθλητή Κρήτης και όποια ομάδα κερδίσει θα προβιβαστεί στην Α2 Εθνική Κατηγορία. Δηλαδή ο βαθμός δυσκολίας για μια νησιωτική ομάδα αυξάνεται, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη διαθέτει καλό γυναικείο βόλει και ανταγωνιστικό σε σχέση με το επίπεδο αυτών των πρωταθλημάτων στα νησιά του Αιγαίου.

Αντιδρούν οι ομάδες για την διάκριση!  

Έτσι οι νησιωτικές ομάδες των γυναικών βιώνουν μια τεράστια αδικία, κάτι που τονίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο νησί μας, από τους προπονητές των ομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι η ομάδα που κυριάρχησε στο τουρνουά ανόδου της Ζ’ Περιφέρειας (Νησιά Αιγαίου) προβιβάστηκε απευθείας και από φέτος η διοίκηση της ΕΟΠΕ βάζει άλλα δεδομένα, φυσικά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την απόφαση της αυτή αφού δεν γίνεται το ίδιο στους άνδρες.

«Φέτος μένουμε με ένα μεγάλο παράπονο, ενώ το πρωτάθλημα ανόδου των μπαράζ των ανδρών που διοργανώθηκε στο Καρλόβασι, η ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα Αιγαίου είχε άμεση άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία σε αντίθεση εδώ, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία ο πρωταθλητής Αιγαίου θα μπει στη διαδικασία να δώσει μπαράζ με τον πρωταθλητή Κρήτης για την άνοδο στην Α2 Γυναικών» επεσήμανε ο τεχνικός του Ιωνικού Καρλοβάσου Μανώλης Μαθιός λέγοντας επίσης: «Πιστεύω ότι ήταν λίγο άδικο αυτό, διότι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ελληνικού βόλει οι γυναικείες ομάδες είναι πολύ περισσότερες από τις ανδρικές και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου και νομίζω ότι αξίζουμε σε μια εθνική κατηγορία απευθείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προπονητή των Ροδίων Άθλησις. Ο Νίκος Μακρής τόνισε ότι η Ομοσπονδία πρέπει να διορθώσει το λάθος της, σημειώνοντας: «θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο ότι οι ακριτικές περιοχές, όπως η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, όλα τα νησιά προάγουν τον αθλητισμό. Βρίσκονται εκεί στο να μπορούν να αθλούνται τα παιδιά στα σωματεία, να φτάνουν σε Εθνικές Κατηγορίες, σε δύσκολες συνθήκες, λόγω της μετακίνησης και του γεγονότος ότι πληρώνουν οι ίδιες για την μετακίνηση τους. Πιο δίκαιο να υπάρχει απευθείας εκπροσώπηση στην Α2. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στην Α1 Γυναικών, δυνατές ομάδες από τα νησιά (Πανναξιακός, ΑΟ Θήρας) που πρωταγωνιστούν. Φέτος είχαμε και την Αναγέννηση Σάμου και τον Τεχλίνις Ρόδου στην Α2 Γυναικών, που δεν κατάφεραν όμως να παραμείνουν. Φαίνεται ότι τα νησιά δουλεύουν σε σωστές βάσεις, προσπαθούνε να φτάσουν ψηλά αν και είναι αδικημένα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης».

Παράλληλα ο κ. Μακρής κάλεσε την ΕΟΠΕ να δει και πάλι το θέμα της ανόδου των ομάδων στην Α2 Γυναικών, σημειώνοντας: «πιστεύω ότι θα το δούνε αυτό στην Ομοσπονδία. Θα το διορθώσουνε και του χρόνου θα υπάρχει μια προκήρυξη με απευθείας άνοδος, ώστε να υπάρχει πιο δίκαιη μεταχείριση για τις νησιωτικές ομάδες».

Ετοιμάζουν διαμαρτυρία οι Νησιωτικές Ομάδες

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ Λευτέρης Κογκαλίδης που παραβρέθηκε στην συνέντευξη τύπου, δεν θέλησε να πάρει θέση στα λεγόμενα των προπονητών των ομάδων, όμως σε συζητήσεις που είχε με τους παράγοντες από τα νησιωτικά σωματεία ανέφερε ότι θα στηρίξει την θέση τους για απευθείας άνοδο και όχι μέσω μπαράζ με την Κρήτη. Αρκέστηκε ο κ. Κογκαλίδης να δώσει τα εύσημα στην Τοπική Επιτροπή Χίου και στο Νηρέα για την διοργάνωση και να ευχαριστήσει τους χορηγούς αλλά και τους φορείς που στήριξαν τους αγώνες (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Δήμος Χίου, Επιμελητήριο Χίου).

Με παράπονο ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της ΕΟΠΕ Χίου Τάσος Ποδιάς, σχολίασε στην «Α.Χ.» ότι: «είναι άδικο αυτό που γίνεται στις γυναίκες. Έχουμε στο Αιγαίο συνολικά 33 ομάδες γυναικών. Και το επίπεδο είναι αρκετά καλό πλέον. Δεν δικαιούνται αυτές οι ομάδες μια απευθείας άνοδο όπως γίνονταν τόσα χρόνια. Άλλωστε εάν το έκαναν το ίδιο και για τους άνδρες δεν θα λέγαμε κάτι. Όμως εδώ υπάρχει διάκριση και απορώ γιατί έγινε αυτό».

Πάντως πέρα από το θέμα του επιπέδου που θέτει ο κ. Ποδιάς, το γεγονός ότι επιλέχτηκα η ΕΟΠΕ αντιμετωπίζει διαφορετικά την μια κατηγορία, δηλαδή τους άνδρες από τις γυναίκες αφήνει τεράστια ερωτηματικά είτε με την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τα πρωταθλήματα είτε με το γεγονός ότι κάποιοι οδηγώντας τον πρωταθλητή Αιγαίου σε μπαράζ με αυτόν της Κρήτης για την Α2 Γυναικών (όπου οι πιθανότητες ανόδου λόγω διαφοράς δυναμικότητας είναι μικρές) εξυπηρετούν άλλα θέματα. Κάλλιστα το γεγονός ότι οι Αθηναϊκές ομάδες και αυτές που είναι στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα αποφύγουν το πολυδάπανο ταξίδι σε κάποιο νησί του Αιγαίου, πιθανότατα μέσα στον Χειμώνα.

Πρόκειται για μια τεράστια αδικία εις βάρος των γυναικείων ομάδων των νησιών, την οποία καλείται άμεσα να διορθώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλει Γιώργος Καραμπέτσος. Μάλιστα ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Χίου Τάσος Ποδιάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό αίτημα των ομάδων που συμμετείχαν στα μπαράζ της Α2 Γυναικών αλλά και των Τοπικών Επιτροπών όλων των νησιών για να υπάρξει απευθείας άνοδος και όχι με εκ νέου μπαράζ με την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα και πριν ακόμη αρχίσουν οι αγώνες εδώ στην Χίο, ο Τάσος Ποδιάς ήταν αποφασισμένος να προβεί σε αυτή την κίνηση, ανεξάρτητα από ποια ομάδα θα καταλάμβανε την 1η θέση στον όμιλο. Μάλιστα οι ομάδες θα ζητήσουν αυτό να μην ισχύσει φέτος και να ανέβει απευθείας ο πρωταθλητής Αιγαίου, δηλαδή ο Νηρέας Καρδαμύλων. Όμως και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει από το προσεχές Σεπτέμβριο θα ζητήσουν για τη νέα χρόνια να μην υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στο νησιωτικό χώρο του βόλει.

Για να μιλάμε με την «ταμπακιέρα» όλοι η ιστορία έχει γίνει από ομάδες της Αττικής οι οποίες βλέποντας ότι υπάρχει άνοδος στα νησιά, έκαναν τα σχετικά «μαγειρέματα» στην ΕΟΠΕ και μπόρεσαν να πείσουν τους ιθύνοντες της επιτροπής πρωταθλημάτων να υπάρξει διαφοροποίηση σε σχέση με τους άνδρες. Θέλουν να γλιτώσουν το ταξίδι σε ένα νησί και τα έξοδα, την στιγμή φυσικά που δεν υπολογίζουν ότι οι νησιωτικές ομάδες που μετέχουν σε ένα πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας πρέπει να μετακινηθούν 10 ή 11 φορές, οπότε ματώνουν σίγουρα περισσότερο οι παράγοντες τους από αυτούς των Αθηναϊκών Ομάδων που θα ξοδέψουν 3 με 4 χιλιάδες ευρώ για το ένα ταξίδι σε κάποιο νησί του Νοτίου ή Βορείου Αιγαίου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλει Γιώργος Καραμπέτσος, δίκαιος άνθρωπος και με όραμα για το άθλημα που διοικεί πρέπει να διορθώσει άμεσα αυτή την αδικία. Θα μου πει κάποιος ότι ήδη υπάρχει η προκήρυξη που αναφέρει ότι ο πρωταθλητής Αιγαίου πρέπει να παίξει με τον πρωταθλητή Κρήτης και ανταπαντάει o“παγκίτης’’ ότι στο τέλος κάθε προκήρυξης σε όλα τα αθλήματα, γράφει ότι το Δ.Σ. της εκάστοτε Ομοσπονδίας ή Ένωσης μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Έτσι και στην περίπτωση μας κάλλιστα μπορεί και στις ….. καθυστερήσεις να διορθώσει αυτή την αδικία και να αποφασίσει ότι για αναπτυξιακούς λόγους, τόσο ο πρωταθλητής Αιγαίου όσο και ο πρωταθλητής Κρήτης ανεβαίνουν απευθείας και χωρίς μπαράζ. Και τι έγινε εάν ένας όμιλος της Α2 Γυναικών έχει μια ομάδα παραπάνω από αυτά που προβλέπονταν.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καταχρωμένη ΕΟΠΕ (όχι με ευθύνη του σημερινού πρόεδρου της, άλλων των παλαιότερων) δεν δίνει μια για τα πρωταθλήματα. Όλα καλύπτονται από τις ομάδες. Την μετακίνηση την πληρώνουν οι ομάδες, την διαμονή-διατροφή οι ομάδες, την διαιτησία νομίζουμε οι ομάδες κι αυτή. Οπότε τζάμπα πράγμα….. Και φυσικά διορθώνεται κύριε Καραμπέτσο και η αδικία, ισονομία λέγεται αυτό που θα κάνεις, εάν το κάνεις, διότι τώρα βλέπουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δηλαδή οι ανδρικές ομάδες από την Αθήνα και την Ηπειρωτική Ελλάδα δεν τους πειράζει να έχουν στον όμιλο τους και μια νησιωτική ομάδα και ευαίσθητες είναι μόνο οι ομάδες των γυναικών που δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται. Προφανώς κάτι στο σχεδιασμό δεν έγινε καλά εκεί στην ΕΟΠΕ, στην αρχή της χρονιάς ή όταν αποφασίστηκε αυτή η διάκριση. Ελπίζουμε  έστω και στις καθυστερήσεις να διορθωθεί. Διότι και τα κορίτσια Πρόεδρε μου, έχουν ψυχή και έριξαν ιδρώτα στο παρκέ!.

Πηγή: Αλήθεια Χίου

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares