Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 12:54

Κοσμά: Να καταπολεμήσουμε την όποια προκατάληψη υπάρχει για τη γυναίκα στο ποδόσφαιρο

Στον Περσέα Σύρου γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια που αφορά την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στις Κυκλάδες και όχι μόνο.

Ο σύλλογος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο για το νησί της Σύρου και όχι μόνο αφού θα αποτελέσει τη δεύτερη ομάδα, μετά την Άνω Μερά, που θα αγωνιστεί σε εθνική κατηγορία.

Έχοντας στο διοικητικό συμβούλιο ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό, ο Περσέας καθημερινά δίνει μεγάλο αγώνα ώστε να κάνει βήματα προόδου και να ανεβαίνει επίπεδο.

Πλέον, το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και απόδειξη αποτελεί η κίνηση της ΕΠΣ Κυκλάδων, να δημιουργήσει τη συγκρότηση επιτροπής γυναικείου ποδοσφαίρου που θα τρέξει σημαντικά ζητήματα.

Το sportcyclades.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Περσέα, Κωνσταντίνα Κοσμά, η οποία σχολίασε τη σύσταση της επιτροπής γυναικείου ποδοσφαίρου, τις κινήσεις που θα γίνουν από την επιτροπή αλλά και στην προετοιμασία του Περσέα ενόψει του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής που θα συμμετάσχει.

Αναλυτικά, τα όσα τόνισε:

Το σχόλιο σας για τη συγκρότηση επιτροπής του Γυναικείου Ποδοσφαίρου από την ΕΠΣ Κυκλάδων;

Η επιτροπή της ΕΠΣ που θα ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο γυναικών, η οποία συστάθηκε κατόπιν πρότασης μας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ, έχει πολλούς στόχους αλλά πρωταρχικά έχει σαν έργο της, την υποστήριξη και την προαγωγή του αθλήματος για όλες τις γυναίκες των Κυκλάδων, την παρακίνηση ανάπτυξης του σε κάθε νησί μας και ενεργή συμμετοχή των γυναικών - κοριτσιών αθλητριών που αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν είχαν την δυνατότητα να αθληθούν μέσα σε ένα οργανωμένο και θεσμικό πλαίσιο.

Η ιδέα της σύστασης αυτής της ομάδας, δεν ήταν παρά μια αυταπόδεικτη ανάγκη και λύση καθώς και εμείς, ως Α.Ο. Περσέας, μετά από ένα χρόνο ζωής, αλλά και ως άτομα που είχαμε εμπλοκή με το ποδόσφαιρο γυναικών τα προηγούμενα 4 χρόνια μέσα από τις Σειρήνες, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αρκετά εμπόδια.

Κρίνουμε σκόπιμο αρχικά να μεταδώσουμε την όποια εμπειρία μας, να συνεργαστούμε με όσες ομάδες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς, να παροτρύνουμε όλα τα σωματεία με απώτερο σκοπό την δημιουργία μίας ομάδας γυναικών σε κάθε κυκλαδονήσι.

Να εμφυσήσουμε την αγάπη μας για το άθλημα, να καταπολεμήσουμε την όποια προκατάληψη και ιδεοληψία για τον χώρο της γυναίκας στο ποδόσφαιρο, των βασιλιά των σπορ, όπως όλοι εμείς που ασχολούμαστε, νιώθουμε και το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο.

Η ισότητα των δύο φύλων οφείλει να προαχθεί και να καλλιεργηθεί η αντίστοιχη κουλτούρα σε όλους τους χώρους.

Δεν νοήτε εν έτη 2018, να υπάρχουν γονείς που αποτρέπουν τις κόρες τους να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν και παίζουν στις αλάνες, στα σχολεία με τους φίλους και τις φίλες τους επειδή υπάρχει η όποια προκατάληψη ότι "δεν είναι χώρος για γυναικες".

Αυτός θα πρέπει να είναι ο μεγάλος μας στόχος ως επιτροπή.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η πρόταση μας αυτή, βρήκε ομόφωνους, όλους τους συλλόγους των Κυκλάδων και συστάθηκε λίγες μέρες μετά την Γενική Συνέλευση, το οποίο και σημειολογικά, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της ΕΠΣ Κυκλάδων να βοηθήσει τον χώρο.

Επίσης μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε ως ενέργεια και από άλλες ομάδες ποδοσφαιρικές όλων των πρωταθλημάτων της χώρας, από ομοσπονδιακούς προπονητές και από την ίδια την ΕΠΟ.

Ευχόμαστε, και φυσικά θα δράσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, να δημιουργηθούν αντίστοιχες επιτροπές σε κάθε ΕΠΣ, σε όλη την χώρα. Το δίκτυο αυτό μόνο προωθητικά μπορεί να δράσει για το άθλημα στην χώρα μας.

-Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις και τι θα επιδιώξει η Επιτροπή;

Για να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο, τον υψηλό, της ανάπτυξης και της καλλιέργειας της κατάλληλης ποδοσφαιρικής κουλτούρας, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε το έδαφος, να δώσουμε κίνητρα, να βοηθήσουμε τα σωματεία που επιθυμούν να ασχοληθούν ή που θα επιθυμήσουν στο μέλλον.

Οι τρόποι υπόστήριξης είναι πολλοί και οφείλουμε να τους διακρίνουμε και να τους διαθέσουμε σε όλους. Οι δικές μας οι προτάσεις, ως Α.Ο. Περσέα, στην επιτροπή που μόλις συστάθηκε και δεν έχει ακόμα συνεδριάσει είναι:

- Τεχνική και άλλη υποστήριξη για την ίδρυση νέων ομάδων

- Αναζήτηση πόρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ακόμα απευθείας από την ίδια την UEFA η οποία έχει αναγάγει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών σε πρωταρχικό στόχο και δράση

- Αναζήτηση προγραμμάτων εκπαίδευσης προπονητών, ανταλλαγή ποδοσφαιριστριών, προπονήσεων σε άλλες ελληνικές ή και ευρωπαϊκές ομάδες

- Θέσπιση μηχανισμού υποτροφιών σε νέα κορίτσια - ποδοσφαιρίστριες

-Διοργάνωση τουρνουά σε επίπεδο Κυκλάδων αλλά και εθνικό και γιατί όχι και διεθνούς επιπέδου

- Εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε υλοποίηση δράσεων στα σχολεία

- Συνεργασία με την ΕΠΟ και το τμήμα του γυναικείου ποδοσφαίρου

αλλά και πολλά άλλα που πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν μια για πάντα τις αντιλήψεις για το ποδόσφαιρο γυναικών στα νησιά μας και όχι μόνο

Λάτρεις τους χώρου και του ομαδικού αυτού αθλήματος, πιστεύουμε ότι μόνο ως "ομάδα", μόνο με στενή συνεργασία, μπορούμε να απογειώσουμε το άθλημα και να δούμε πολλές Κυκλαδίτισσες να μας εκπροσωπούν σε ομάδες της Α εθνικής αλλά και της εθνικής Ελλάδος σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα.

Είναι αρχή ακόμα και πρέπει να καταπολεμήσουμε όλην την παθογένεια του τοπικού ποδοσφαίρου: Η δημιουργία ακαδημιών σε κάθε νησί, η έμφαση στις υποδομές, αλλά και η στήριξη δημιουργίας ομάδων σε κάθε νησί, μόνο χαρά μπορεί να μας δώσει.

-Σε τι στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του Περσεα για τη συμμετοχή στη Γ' Εθνική;

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε φέτος στο επίσημο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Π.Ο.

Όπως γνωρίζετε η περίοδος αυτή που διανύουμε, του καλοκαιριού, είναι για όλες τις ομάδες περίοδος σχεδιασμού και προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική σεζόν.
Για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία μας κινήθηκε και κινείται  σε 3 πυλώνες

Τον διοικητικό – οργανωτικό, τον οικονομικό και τον αγωνιστικό

Διοικητικά/οργανωτικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και πιστεύουμε μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουμε κλείσει και κάποιες μικρές πρακτικές εκκρεμότητες που υπάρχουν

Στον οικονομικό τομέα: 
Πέρα από το αρχικό κόστος για υλικά και ιματισμό, η συμμετοχή μας στην Γ’ Εθνική θα απαιτήσει 5 αγώνες εκτός έδρας συν κάποια φιλικά  που σημαίνει 7 με 9 ταξίδια όλα με διανυκτέρευση, εκτός του ταξιδιού στη Μύκονο που μπορεί να γίνει αυθημερόν. Στο ίδιο νησί μένουμε και νομίζω καταλαβαίνετε το υπέρογκο κόστος του κάθε ταξιδιού μας.
Για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς, η Ε.Π.Ο. επιδοτεί τις ομάδες με κάποιο ποσό μετακίνησης, αλλά δυστυχώς στην περίπτωση των νησιών μας, αυτό καλύπτει ελάχιστο ποσοστό των πραγματικών εξόδων.
Έτσι λοιπόν τα μόνα μας έσοδα, για να καλύψουμε το κόστος προέρχεται από ενέργειες οικονομικής ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες καθώς και από κάποιους μικρούς, αλλά πολύτιμους χορηγούς.

Στο αγωνιστικό κομμάτι:
Η ομάδα μας αυτή την στιγμή διαθέτει 22 αθλήτριες συν 2-3 μικρότερες (12-14 ετών) που προέρχονται από την ακαδημία μας . Ο αγωνιστικός σχεδιασμό μας έχει ήδη ξεκινήσει και βάση αυτού:
-    Έχουμε ήδη τρεις αθλήτριες μας, που την περσινή χρονιά αγωνίστηκαν στην Γ’ Εθνική ως δανικές με το Α.Σ. της Άνω Μεράς και φέτος θα μας βοηθήσουν με την εμπειρία τους.
-    Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις (πιθανόν και μέσα στις επόμενες μέρες να το ανακοινώσουμε) με 3 αθλήτριες που έχουνε αγωνιστεί χρόνια σε πρωταθλήματα γυναικών Γ’ Β’ αλλά και Α’ Εθνικής και με την μεγάλη εμπειρία τους αφενός θα βοηθήσουν την αγωνιστική μας εικόνα, αλλά προσθέτως θα μεταλαμπαδεύσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στα νεαρότερα μας κορίτσια που δεν έχουνε την αντίστοιχη εμπειρία.
-    Τέλος τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μας και με άλλες Συριανές κοπέλες, που αγαπούν και παίζουν ποδόσφαιρο, ώστε να ενταχθούν και αυτές στην ομάδα μας.
Όσο αφορά στην προετοιμασία της ομάδας μας, αυτή προγραμματίζουμε να ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής καθυστερεί αρκετά να αρχίσει, και θα περιλαμβάνει την ενδυνάμωση και φυσική κατάσταση των αθλητριών καθώς και  κάποιους φιλικούς αγώνες.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares