Απόσυρση αυτοκινήτων και συλλόγων

Απόσυρση αυτοκινήτων και συλλόγων

Αν τύχει και περάσετε από τη Μαγουλέζα, στα Άνω Λιόσια, θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ με τα χιλιάδες οχήματα σε απόσυρση. Αν τύχει και περάσετε από Κυκλάδες, κατά το Μάρτιο, θα δείτε και εκεί έναν αντίστοιχο ΟΔΔΥ, όχι όμως με οχήματα αλλά με ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Λυπάμαι πολύ που θα δυσαρεστήσω σήμερα τους παράγοντές αυτών των σωματείων. Αυτών που προβάλλονται με συνέπεια από αυτή την ιστοσελίδα επί χρόνια. Αν ήθελα όμως να δικαιολογήσω τον τίτλό αυτής της στήλης, δεν θα μπορούσα παρά να αποκαλύψω κάποιες πτυχές που όλοι βλέπουμε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχθούμε στις τοπικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.

Αφορμή γι αυτό το άρθρο υπήρξε η ανάγνωση των ρεπορτάζ περί αποχώρησης κάποιων ποδοσφαιρικών ομάδων από τη δεύτερη φάση του τοπικού Κυκλάδων. Μία κίνηση που επαναλαμβάνεται με απόλυτη φυσικότητα κάθε χρόνο χωρίς ενοχικά και ντροπή. Μία κίνηση που υποδηλώνει τον απόλυτο ερασιτεχνισμό των περισσότερων αθλητικών παραγόντων αυτής της άμοιρης χώρας.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν κρατικοδίαιτο (όπως και τα περισσότερα πράγματα άλλωστε). Η ΓΓΑ επιδοτούσε μέσω των ΕΠΣ κάθε χωριουδάκι με το πρόσχημα ότι αποτελεί τον αιμοδότη του τοπικού μαζικού αθλητισμόυ και τις πλατφόρμες νέων ταλέντων. Στην ουσία, κάλυπτε την ανικανότητα αυτών των συλλογίσκων να σταθούν αυτόνομοι οικονομικά και δημιουργούσε πελατειακές σχέσεις. Η επί σειρά ετών συνθήκη αυτή κατέστησε στη συνείδηση παραγόντων και φιλάθλων την όλη διαδικασία ως αυτονόητη. Οι φόροι του μέσου Έλληνα ήταν απόλυτα φυσιολογικό να αποδίδονται στις μετακινήσεις και τα λειτουργικά έξοδα συλλόγων που όταν ιδρύονταν δήλωναν αυτόνομοι οικονομικά. Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Δαρβινισμό, η παραπάνω πραγματικότητα αδράνησε τα δημιουργικά εγκεφαλικά κύτταρα των Ελλήνων παραγόντων. Αδράνησε η επινοητικότητά τους, η φαντασία τους, η οργανωτικότητά τους. Τώρα που σταμάτησαν (και ορθά) οι κρατικές επιδοτήσεις, μετράνε τη γύμνια τους σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Ο Σκωτσέζος Samuel Miles στο έργο του “Self-help” (1859) παρακινούσε τους φτωχούς νέους να θέσουν υψηλούς στόχους και σημείωνε : «Οτιδήποτε τελείται υπέρ τινός του αφαιρεί το κίνητρον και την αναγκαιότητα να το επιτελέσει ο ίδιος… Έτι, ο πλέον άτεγκτος νόμος ουδόλως είναι εις θέσιν να τρέψει εις φίλεργον τον οκνηρόν, εις προνοητικόν τον άσωτον ή εις νηφάλιον τον μέθυσον».

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι σημαίνει απόσυρση από μία Εθνική διοργάνωση; Είναι, καταρχάς, η έμμεση παραδοχή ενός κακού οικονομικού προγραμματισμού. Στην Ελλάδα πρώτα ξεκινάμε ένα πρωτάθλημα και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα χρήματα. Βλέποντας και κάνοντας. Δεν επιστρατεύουμε εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος (απόσυρση μεγάλου χορηγού πχ) και δεν βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες. Πόσο δύσκολο, αλήθεια, είναι για ένα μικρό σωματείο των Κυκλάδων που δεν έχει συμβόλαια αθλητών να προϋπολογίσει τα έξοδα 7,8 ταξιδιών, του ρουχισμού και των χάμπουργκερ των ποδοσφαιριστών στο Blue Star; Εύκολο project ακόμα και για προτοετή φοιτητή της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κι όμως, οι αποσύρσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στρέιτ θρου.

Ας εστιάσουμε όμως στο ηθικό κομμάτι που είναι πιο σημαντικό. Η αποχώρηση εξαιτίας ενός κακού προγραμματισμού μπορεί να χωνευτεί. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εκούσια απόσυρση ενός συλλόγου για να γλιτώσει περαιτέρω ταλαιπωρία και έξοδα (ακόμα και αν υπάρχουν πόροι). Είναι η απόλυτη απαξίωση της έννοιας «συμμετοχή» και της τήρησης των κανόνων μιας προκήρυξης. Ένα γεμάτο, παχύ πτύελο στα υπόλοιπα σωματεία και τη διοργάνωση. Κυρίως, είναι η ύψιστη ασέβεια προς τους συμμετέχοντες αθλητές που ζητούν για την ερασιτεχνική τους και μόνο αλεγκρία να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το φθινόπωρο. Με τα δικά τους κίνητρα και στόχους. Τι κρίμα, μικροί παραγοντίσκοι που αυτοαποκαλούνται σημαιοφόροι του ερασιτεχνικού αθλητισμού να απαξιώνουν συλλόγους και διοργανώσεις χωρίς να τους έχει επιβάλει κανείς να συμμετάσχουν.

Μελετώντας το παραπάνω φαινόμενο, προκύπτουν αβίαστα 2 άλλα συγγενή ζητήματα : οι συγχωνεύσεις των σωματείων και η απροθυμία των τοπικών κοινωνιών να στηρίξουν τους συλλόγους. Και τα 2 θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα ενδελεχώς. Θα αρκεστώ να προτείνω στους καλοπροαίρετους και δημιουργικούς παράγοντες τέτοιων σωματείων (που είναι η μειοψηφία) να μην κρύβονται μοιρολατρικά πίσω από το δεύτερο ζήτημα. Πρέπει να αφουγκράζονται τα δεδομένα έγκαιρα και να ολοκληρώνουν τη συμμετοχή τους. Αλλιώς ας μη συμμετέχουν καθόλου σε Εθνικό Πρωτάθλημα. Ημίμετρα δε χωράνε.

Καταλήγω κάνοντας μία «πλατιά απεύθυνση» (όπως ο γλωσσολόγος πρωθυπουργός μας) στους «πεφωτισμένους» παράγοντες των μικρών σωματείων των Κυκλάδων. Ο συλλογικός αθλητισμός είναι μια σύνθετη διαδικασία που στην πλειοψηφία σας αγνοείτε. Είναι λαχτάρα, συμμετοχή, οργάνωση, αξίες, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντοπροσώπευση της τοπικής κοινωνίας. Μην απαξιώνετε θεσμούς και αρχές για το προσωπικό σας καβλιτσέκι. Δεν θα χάσει και πολλά ο Κυκλαδικός αθλητισμός αν κάποια σωματεία αποσυρθούν ή λειτουργούν με τις ακαδημίες τους μόνο. Μην ταλαιπωρείστε και μην ταλαιπωρείτε. Ημίμετρα και προχειρότητα δεν είναι δείκτες επιτυχίας.Το δακρύβρεχτο αφήγημα περί ηρωικών παραγόντων που ψάχνουν ευρώ ευρώ να στηρίξουν τα σωματεία τους δεν περνάει πια. Σάπισε. Παραγοντας σημαίνει πρόταση και σχέδιο αυτάρκειας. Όχι δίσκος στην εκκλησία. Αν φταίει η διοργάνωση αλλάξτε τη. Αν όχι, μη γίνεστε βαρίδι. Ας παραμείνουν οι υγιείς δυνάμεις, αυτές που είναι ικανές να παράξουν μια όμορφη και χρήσιμη εμπειρία στο κοινό και τους αθλητές τους. Οι Κυκλαδες το έχουν ανάγκη.

Χριστός Ανέστη

επιστροφή στην κορυφή

Έτοιμη η Άνδρος για να φιλοξενήσει τις δράσεις ''GRASSROOTS & ΠΑΣΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ''

Η Άνδρος είναι έτοιμη για να γίνει το τρίτο νησί...

Οι Βετέρανοι Πάρου - Αντιπάρου υποδέχονται τον ΟΦΗ

Στην αγωνιστική δράση με ένα σπουδαίο φιλικό επιστρέφει ο Σύνδεσμος...

Με κορμό από τις ακαδημίες τη νέα σεζόν ο Αίαντας Σύρου

Σε περίοδο ανασύνταξης δυνάμεων και σχεδιασμού των πλάνων για τη...

ΑΟ Πύργου: Απλώνει δίχτυα... στη μεταγραφική αγορά της Σαντορίνης

Στον ΑΟ Πύργου το πρώτο θέμα έκλεισε και αυτό φυσικά...

Το νέο Δ.Σ. της Θύελλας Καμαρίου με πρόεδρο τον Θεοδωσιάδη

Μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ήρθε και η σύσταση...

Κοντά σε τριπλή ανανέωση ο Πάγος

Στον ΑΟ Πάγου αυτό που προέχει είναι η παραμονή του...

Τα γκολ του Μικρού Τελικού της Κ12 μεταξύ του ΑΟ Μυκόνου και του ΑΟ Πάρου…

Παρακολουθήστε πως σημειώθηκαν τα 7 γκολ του Μικρού Τελικού της...

Προπονήθηκε με την Εθνική ομάδα ο Κωνσταντίνος Γκούφας

Μία μέρα μετά την ονομαστική του εορτή ο ποδοσφαιριστής του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το μίνι αφιέρωμα της ΕΠΣ Κυκλάδων στον μπαλαδόρο Μπομπ Μάρλει

Μέσω ανάρτησης στην σελίδα που διατηρεί στο facebook, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων, κάνει ένα μίνι αφιέρωμα στον θρύλο της...

Με Παντέλη συνεχίζει η Καλλιθέα

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΓΣ Καλλιθέα Σπύρος Παπαδόπουλος με τον Νίκο Παντέλη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του κλειστού στη Μύκονο [pics]

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου στη Μύκονο.

Το πρόγραμμα των αγώνων μπάσκετ [24-27 Μαΐου]

Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων μπάσκετ που ισχύει για τους αγώνες που θα γίνουν μεταξύ 24 και 27 Μαΐου.

Σάββατο 25 Μάη ο πρώτος τελικός των ανδρών της ΕΣΚ Κυκλάδων

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις των μελών της Ένωσης με τις...

Χαμόγελα στο δείπνο των ανδρών και των εφήβων του Περιστεριώνα

Άκρως επιτυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η φετινή περίοδος...

Οι αντίπαλοι των γυναικών της ΑΕ Σαντορίνης στα μπαράζ ανόδου…

Την προσεχή Δευτέρα 27 Μαΐου θα μάθουν οι γυναίκες της...

Νίκες στη Μύκονο για παμπαίδες και παγκορασίδες του Περιστεριώνα

Με δύο ροζ φύλλα αγώνα στις αποσκευές του έφυγε από...

“Βασίλισσες” Κυκλάδων οι γυναίκες της ΑΕ Σαντορίνης…

Το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της πανηγυρίζει η γυναικεία ομάδα...

Πρωτιά για τα μίνι αγόρια, 3/3 οι παμπαίδες του ΑΠΑΣ

Δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια για τα αγωνιστικά τμήματα υποδομής...

“Σφράγισε” την πρόκριση στους τελικούς ο ΑΟ Ερμούπολης [pics]

Την πρόκρισή του στους τελικούς του ανδρικού πρωταθλήματος …σφράγισε έπειτα...

ΕΣΚ Κυκλάδων: Το πρόγραμμα των αγώνων μπάσκετ

Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων της ΕΣΚ Κυκλάδων για το...