Απόσυρση αυτοκινήτων και συλλόγων

Απόσυρση αυτοκινήτων και συλλόγων

Αν τύχει και περάσετε από τη Μαγουλέζα, στα Άνω Λιόσια, θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ με τα χιλιάδες οχήματα σε απόσυρση. Αν τύχει και περάσετε από Κυκλάδες, κατά το Μάρτιο, θα δείτε και εκεί έναν αντίστοιχο ΟΔΔΥ, όχι όμως με οχήματα αλλά με ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Λυπάμαι πολύ που θα δυσαρεστήσω σήμερα τους παράγοντές αυτών των σωματείων. Αυτών που προβάλλονται με συνέπεια από αυτή την ιστοσελίδα επί χρόνια. Αν ήθελα όμως να δικαιολογήσω τον τίτλό αυτής της στήλης, δεν θα μπορούσα παρά να αποκαλύψω κάποιες πτυχές που όλοι βλέπουμε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχθούμε στις τοπικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.

Αφορμή γι αυτό το άρθρο υπήρξε η ανάγνωση των ρεπορτάζ περί αποχώρησης κάποιων ποδοσφαιρικών ομάδων από τη δεύτερη φάση του τοπικού Κυκλάδων. Μία κίνηση που επαναλαμβάνεται με απόλυτη φυσικότητα κάθε χρόνο χωρίς ενοχικά και ντροπή. Μία κίνηση που υποδηλώνει τον απόλυτο ερασιτεχνισμό των περισσότερων αθλητικών παραγόντων αυτής της άμοιρης χώρας.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν κρατικοδίαιτο (όπως και τα περισσότερα πράγματα άλλωστε). Η ΓΓΑ επιδοτούσε μέσω των ΕΠΣ κάθε χωριουδάκι με το πρόσχημα ότι αποτελεί τον αιμοδότη του τοπικού μαζικού αθλητισμόυ και τις πλατφόρμες νέων ταλέντων. Στην ουσία, κάλυπτε την ανικανότητα αυτών των συλλογίσκων να σταθούν αυτόνομοι οικονομικά και δημιουργούσε πελατειακές σχέσεις. Η επί σειρά ετών συνθήκη αυτή κατέστησε στη συνείδηση παραγόντων και φιλάθλων την όλη διαδικασία ως αυτονόητη. Οι φόροι του μέσου Έλληνα ήταν απόλυτα φυσιολογικό να αποδίδονται στις μετακινήσεις και τα λειτουργικά έξοδα συλλόγων που όταν ιδρύονταν δήλωναν αυτόνομοι οικονομικά. Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Δαρβινισμό, η παραπάνω πραγματικότητα αδράνησε τα δημιουργικά εγκεφαλικά κύτταρα των Ελλήνων παραγόντων. Αδράνησε η επινοητικότητά τους, η φαντασία τους, η οργανωτικότητά τους. Τώρα που σταμάτησαν (και ορθά) οι κρατικές επιδοτήσεις, μετράνε τη γύμνια τους σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Ο Σκωτσέζος Samuel Miles στο έργο του “Self-help” (1859) παρακινούσε τους φτωχούς νέους να θέσουν υψηλούς στόχους και σημείωνε : «Οτιδήποτε τελείται υπέρ τινός του αφαιρεί το κίνητρον και την αναγκαιότητα να το επιτελέσει ο ίδιος… Έτι, ο πλέον άτεγκτος νόμος ουδόλως είναι εις θέσιν να τρέψει εις φίλεργον τον οκνηρόν, εις προνοητικόν τον άσωτον ή εις νηφάλιον τον μέθυσον».

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι σημαίνει απόσυρση από μία Εθνική διοργάνωση; Είναι, καταρχάς, η έμμεση παραδοχή ενός κακού οικονομικού προγραμματισμού. Στην Ελλάδα πρώτα ξεκινάμε ένα πρωτάθλημα και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα χρήματα. Βλέποντας και κάνοντας. Δεν επιστρατεύουμε εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος (απόσυρση μεγάλου χορηγού πχ) και δεν βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες. Πόσο δύσκολο, αλήθεια, είναι για ένα μικρό σωματείο των Κυκλάδων που δεν έχει συμβόλαια αθλητών να προϋπολογίσει τα έξοδα 7,8 ταξιδιών, του ρουχισμού και των χάμπουργκερ των ποδοσφαιριστών στο Blue Star; Εύκολο project ακόμα και για προτοετή φοιτητή της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κι όμως, οι αποσύρσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στρέιτ θρου.

Ας εστιάσουμε όμως στο ηθικό κομμάτι που είναι πιο σημαντικό. Η αποχώρηση εξαιτίας ενός κακού προγραμματισμού μπορεί να χωνευτεί. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εκούσια απόσυρση ενός συλλόγου για να γλιτώσει περαιτέρω ταλαιπωρία και έξοδα (ακόμα και αν υπάρχουν πόροι). Είναι η απόλυτη απαξίωση της έννοιας «συμμετοχή» και της τήρησης των κανόνων μιας προκήρυξης. Ένα γεμάτο, παχύ πτύελο στα υπόλοιπα σωματεία και τη διοργάνωση. Κυρίως, είναι η ύψιστη ασέβεια προς τους συμμετέχοντες αθλητές που ζητούν για την ερασιτεχνική τους και μόνο αλεγκρία να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το φθινόπωρο. Με τα δικά τους κίνητρα και στόχους. Τι κρίμα, μικροί παραγοντίσκοι που αυτοαποκαλούνται σημαιοφόροι του ερασιτεχνικού αθλητισμού να απαξιώνουν συλλόγους και διοργανώσεις χωρίς να τους έχει επιβάλει κανείς να συμμετάσχουν.

Μελετώντας το παραπάνω φαινόμενο, προκύπτουν αβίαστα 2 άλλα συγγενή ζητήματα : οι συγχωνεύσεις των σωματείων και η απροθυμία των τοπικών κοινωνιών να στηρίξουν τους συλλόγους. Και τα 2 θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα ενδελεχώς. Θα αρκεστώ να προτείνω στους καλοπροαίρετους και δημιουργικούς παράγοντες τέτοιων σωματείων (που είναι η μειοψηφία) να μην κρύβονται μοιρολατρικά πίσω από το δεύτερο ζήτημα. Πρέπει να αφουγκράζονται τα δεδομένα έγκαιρα και να ολοκληρώνουν τη συμμετοχή τους. Αλλιώς ας μη συμμετέχουν καθόλου σε Εθνικό Πρωτάθλημα. Ημίμετρα δε χωράνε.

Καταλήγω κάνοντας μία «πλατιά απεύθυνση» (όπως ο γλωσσολόγος πρωθυπουργός μας) στους «πεφωτισμένους» παράγοντες των μικρών σωματείων των Κυκλάδων. Ο συλλογικός αθλητισμός είναι μια σύνθετη διαδικασία που στην πλειοψηφία σας αγνοείτε. Είναι λαχτάρα, συμμετοχή, οργάνωση, αξίες, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντοπροσώπευση της τοπικής κοινωνίας. Μην απαξιώνετε θεσμούς και αρχές για το προσωπικό σας καβλιτσέκι. Δεν θα χάσει και πολλά ο Κυκλαδικός αθλητισμός αν κάποια σωματεία αποσυρθούν ή λειτουργούν με τις ακαδημίες τους μόνο. Μην ταλαιπωρείστε και μην ταλαιπωρείτε. Ημίμετρα και προχειρότητα δεν είναι δείκτες επιτυχίας.Το δακρύβρεχτο αφήγημα περί ηρωικών παραγόντων που ψάχνουν ευρώ ευρώ να στηρίξουν τα σωματεία τους δεν περνάει πια. Σάπισε. Παραγοντας σημαίνει πρόταση και σχέδιο αυτάρκειας. Όχι δίσκος στην εκκλησία. Αν φταίει η διοργάνωση αλλάξτε τη. Αν όχι, μη γίνεστε βαρίδι. Ας παραμείνουν οι υγιείς δυνάμεις, αυτές που είναι ικανές να παράξουν μια όμορφη και χρήσιμη εμπειρία στο κοινό και τους αθλητές τους. Οι Κυκλαδες το έχουν ανάγκη.

Χριστός Ανέστη

επιστροφή στην κορυφή

Χωρίζουν οι δρόμοι ΕΠΣ Κυκλάδων - Μοστράτου, αυτοί είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες!

Αρνητική ήταν η απάντηση του Γιώργου Μοστράτου στην πρόταση για...

Στις 1/9 ξεκινάει την προετοιμασία του ο ΑΜΕΣ Νηρέας

Στον ΑΜΕΣ Νηρέα σιγά-σιγά ξεκινάει ο προγραμματισμός για τη νέα...

Ανακοινώθηκε ο Παπαγγελής από τη Θύελλα Καμαρίου

Την απόκτηση του 20χρονου αμυντικού Βαγγέλη Παπαγγελή ανακοίνωσε πριν λίγο...

Η φανέλα με το νούμερο 14 στον Άγγελο...

Ένας πολύ όμορφος φιλικός αγώνας διεξήχθη χθες (14/7) το απόγευμα...

Επισημοποιήθηκε του Παπασάββα στον Πανθηραϊκό

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του sportcyclades.gr που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου...

Μεγάλος χορηγός του ΑΟ Σύρου η εταιρία ''BIOCLEAN''

Ο ΑΟ Σύρου ανακοίνωσε τον Μεγάλο Χορηγό της αγωνιστικής περιόδου...

Τέλος Χρυσός και Ζιώγας από τον Πανσιφναϊκό

Μέσω δελτίο τύπου ο Πανσιφναϊκός έκανε γνωστό ότι δεν θα...

Παμμηλιακός - Κιμωλιακός...''Είμαστε μαζί σου... Παίζουμε για σένα''

Ο Παμμηλιακός δείχνει για ακόμη μία φορά το ανθρώπινο πρόσωπο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στις 1/9 ξεκινάει την προετοιμασία του ο ΑΜΕΣ Νηρέας

Στον ΑΜΕΣ Νηρέα σιγά-σιγά ξεκινάει ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά.

Ανακοινώθηκε ο Παπαγγελής από τη Θύελλα Καμαρίου

Την απόκτηση του 20χρονου αμυντικού Βαγγέλη Παπαγγελή ανακοίνωσε πριν λίγο η Θύελλα Καμαρίου, κλείνοντας και επίσημα τη μεταγραφή που είχαμε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τζάμπολ 14 και 15 Σεπτεμβρίου στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΣΚ Κυκλάδων

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΣΚ Κυκλάδων σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στη σημερινή απόφαση...

Το φωτογραφικό άλμπουμ από τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΚ Κυκλάδων

Η νέα μπασκετική χρονιά ξεκίνησε από την Πάρο με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε και όπου ελήφθησαν μία σειρά...

Ένας όμιλος των 7 ομάδων το πιθανότερο σενάριο

Υπέρ του ενός ομίλου στο πρωτάθλημα Ανδρών τάχθηκε ομόφωνα το...

Live stream η Γενική Συνέλευση της ΕΣΚ Κυκλάδων

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από την Πάρο την Έκτακτη Γενική...

Σεφτέ με Μαγγιώρο και Καραγιάννη ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια

Στις δύο πρώτες του μεταγραφές εν όψει της νέας αγωνιστικής...

Θοδωρής Αλμπάνης κι επίσημα στην τεχνική ηγεσία του ΑΠΑΣ "Τα Φανάρια"

Μόλις λίγα λεπτά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του SportCyclades, η διοίκηση...

Καταλήγει σε Θόδωρο Αλμπάνη ο ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια”…

Στην περίπτωση του Θόδωρου Αλμπάνη φαίνεται πως κατέληξαν οι άνθρωποι...

«Σάλος» στη Νάξο με την απόφαση διάλυσης του τμήματος Μπάσκετ του Πανναξιακού

Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στα τμήματα μπάσκετ του Πανναξιακού, καθώς...

Χώρισαν και επίσημα οι δρόμοι του ΑΠΑΣ και του Παναγιώτη Κακαλιά

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του Γιαννη Νοταρά στο sportcyclades.gr που έκανε...

Camp και μεθοδική δουλειά για τη δημιουργία τμημάτων Μπάσκετ από τον Παμμηλιακό

Πιο δυναμικά από ποτέ μπαίνει στις διαδικασίες της σύστασης τμήματος...