Απόσυρση αυτοκινήτων και συλλόγων

Απόσυρση αυτοκινήτων και συλλόγων

Αν τύχει και περάσετε από τη Μαγουλέζα, στα Άνω Λιόσια, θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ με τα χιλιάδες οχήματα σε απόσυρση. Αν τύχει και περάσετε από Κυκλάδες, κατά το Μάρτιο, θα δείτε και εκεί έναν αντίστοιχο ΟΔΔΥ, όχι όμως με οχήματα αλλά με ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Λυπάμαι πολύ που θα δυσαρεστήσω σήμερα τους παράγοντές αυτών των σωματείων. Αυτών που προβάλλονται με συνέπεια από αυτή την ιστοσελίδα επί χρόνια. Αν ήθελα όμως να δικαιολογήσω τον τίτλό αυτής της στήλης, δεν θα μπορούσα παρά να αποκαλύψω κάποιες πτυχές που όλοι βλέπουμε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχθούμε στις τοπικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.

Αφορμή γι αυτό το άρθρο υπήρξε η ανάγνωση των ρεπορτάζ περί αποχώρησης κάποιων ποδοσφαιρικών ομάδων από τη δεύτερη φάση του τοπικού Κυκλάδων. Μία κίνηση που επαναλαμβάνεται με απόλυτη φυσικότητα κάθε χρόνο χωρίς ενοχικά και ντροπή. Μία κίνηση που υποδηλώνει τον απόλυτο ερασιτεχνισμό των περισσότερων αθλητικών παραγόντων αυτής της άμοιρης χώρας.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν κρατικοδίαιτο (όπως και τα περισσότερα πράγματα άλλωστε). Η ΓΓΑ επιδοτούσε μέσω των ΕΠΣ κάθε χωριουδάκι με το πρόσχημα ότι αποτελεί τον αιμοδότη του τοπικού μαζικού αθλητισμόυ και τις πλατφόρμες νέων ταλέντων. Στην ουσία, κάλυπτε την ανικανότητα αυτών των συλλογίσκων να σταθούν αυτόνομοι οικονομικά και δημιουργούσε πελατειακές σχέσεις. Η επί σειρά ετών συνθήκη αυτή κατέστησε στη συνείδηση παραγόντων και φιλάθλων την όλη διαδικασία ως αυτονόητη. Οι φόροι του μέσου Έλληνα ήταν απόλυτα φυσιολογικό να αποδίδονται στις μετακινήσεις και τα λειτουργικά έξοδα συλλόγων που όταν ιδρύονταν δήλωναν αυτόνομοι οικονομικά. Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Δαρβινισμό, η παραπάνω πραγματικότητα αδράνησε τα δημιουργικά εγκεφαλικά κύτταρα των Ελλήνων παραγόντων. Αδράνησε η επινοητικότητά τους, η φαντασία τους, η οργανωτικότητά τους. Τώρα που σταμάτησαν (και ορθά) οι κρατικές επιδοτήσεις, μετράνε τη γύμνια τους σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Ο Σκωτσέζος Samuel Miles στο έργο του “Self-help” (1859) παρακινούσε τους φτωχούς νέους να θέσουν υψηλούς στόχους και σημείωνε : «Οτιδήποτε τελείται υπέρ τινός του αφαιρεί το κίνητρον και την αναγκαιότητα να το επιτελέσει ο ίδιος… Έτι, ο πλέον άτεγκτος νόμος ουδόλως είναι εις θέσιν να τρέψει εις φίλεργον τον οκνηρόν, εις προνοητικόν τον άσωτον ή εις νηφάλιον τον μέθυσον».

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι σημαίνει απόσυρση από μία Εθνική διοργάνωση; Είναι, καταρχάς, η έμμεση παραδοχή ενός κακού οικονομικού προγραμματισμού. Στην Ελλάδα πρώτα ξεκινάμε ένα πρωτάθλημα και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα χρήματα. Βλέποντας και κάνοντας. Δεν επιστρατεύουμε εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος (απόσυρση μεγάλου χορηγού πχ) και δεν βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες. Πόσο δύσκολο, αλήθεια, είναι για ένα μικρό σωματείο των Κυκλάδων που δεν έχει συμβόλαια αθλητών να προϋπολογίσει τα έξοδα 7,8 ταξιδιών, του ρουχισμού και των χάμπουργκερ των ποδοσφαιριστών στο Blue Star; Εύκολο project ακόμα και για προτοετή φοιτητή της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κι όμως, οι αποσύρσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στρέιτ θρου.

Ας εστιάσουμε όμως στο ηθικό κομμάτι που είναι πιο σημαντικό. Η αποχώρηση εξαιτίας ενός κακού προγραμματισμού μπορεί να χωνευτεί. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εκούσια απόσυρση ενός συλλόγου για να γλιτώσει περαιτέρω ταλαιπωρία και έξοδα (ακόμα και αν υπάρχουν πόροι). Είναι η απόλυτη απαξίωση της έννοιας «συμμετοχή» και της τήρησης των κανόνων μιας προκήρυξης. Ένα γεμάτο, παχύ πτύελο στα υπόλοιπα σωματεία και τη διοργάνωση. Κυρίως, είναι η ύψιστη ασέβεια προς τους συμμετέχοντες αθλητές που ζητούν για την ερασιτεχνική τους και μόνο αλεγκρία να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το φθινόπωρο. Με τα δικά τους κίνητρα και στόχους. Τι κρίμα, μικροί παραγοντίσκοι που αυτοαποκαλούνται σημαιοφόροι του ερασιτεχνικού αθλητισμού να απαξιώνουν συλλόγους και διοργανώσεις χωρίς να τους έχει επιβάλει κανείς να συμμετάσχουν.

Μελετώντας το παραπάνω φαινόμενο, προκύπτουν αβίαστα 2 άλλα συγγενή ζητήματα : οι συγχωνεύσεις των σωματείων και η απροθυμία των τοπικών κοινωνιών να στηρίξουν τους συλλόγους. Και τα 2 θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα ενδελεχώς. Θα αρκεστώ να προτείνω στους καλοπροαίρετους και δημιουργικούς παράγοντες τέτοιων σωματείων (που είναι η μειοψηφία) να μην κρύβονται μοιρολατρικά πίσω από το δεύτερο ζήτημα. Πρέπει να αφουγκράζονται τα δεδομένα έγκαιρα και να ολοκληρώνουν τη συμμετοχή τους. Αλλιώς ας μη συμμετέχουν καθόλου σε Εθνικό Πρωτάθλημα. Ημίμετρα δε χωράνε.

Καταλήγω κάνοντας μία «πλατιά απεύθυνση» (όπως ο γλωσσολόγος πρωθυπουργός μας) στους «πεφωτισμένους» παράγοντες των μικρών σωματείων των Κυκλάδων. Ο συλλογικός αθλητισμός είναι μια σύνθετη διαδικασία που στην πλειοψηφία σας αγνοείτε. Είναι λαχτάρα, συμμετοχή, οργάνωση, αξίες, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντοπροσώπευση της τοπικής κοινωνίας. Μην απαξιώνετε θεσμούς και αρχές για το προσωπικό σας καβλιτσέκι. Δεν θα χάσει και πολλά ο Κυκλαδικός αθλητισμός αν κάποια σωματεία αποσυρθούν ή λειτουργούν με τις ακαδημίες τους μόνο. Μην ταλαιπωρείστε και μην ταλαιπωρείτε. Ημίμετρα και προχειρότητα δεν είναι δείκτες επιτυχίας.Το δακρύβρεχτο αφήγημα περί ηρωικών παραγόντων που ψάχνουν ευρώ ευρώ να στηρίξουν τα σωματεία τους δεν περνάει πια. Σάπισε. Παραγοντας σημαίνει πρόταση και σχέδιο αυτάρκειας. Όχι δίσκος στην εκκλησία. Αν φταίει η διοργάνωση αλλάξτε τη. Αν όχι, μη γίνεστε βαρίδι. Ας παραμείνουν οι υγιείς δυνάμεις, αυτές που είναι ικανές να παράξουν μια όμορφη και χρήσιμη εμπειρία στο κοινό και τους αθλητές τους. Οι Κυκλαδες το έχουν ανάγκη.

Χριστός Ανέστη

Γιώργος Νομικός

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Betarades
επιστροφή στην κορυφή

Σημαντικό διπλό στη Σύρο για την Κ16 του Α.Ο. Μυκόνου

Με τους τρεις βαθμούς της νίκης επιστρέφει στη Μύκονο, η...

Φωστήρας: Η αποστολή για το ματς με τον Πανθηραϊκο

Αύριο με πρωινό καράβι θα αναχωρήσει η αποστολή του Φωστήρα...

Ενίσχυση στον άξονα με Αντωνιάδη για τον Πανθηραϊκό

Ακόμα έναν ποδοσφαιριστή ενέταξε στο δυναμικό του ο Πανθηραϊκός, καθώς...

Θύελλα Καμαρίου: Η αποστολή για το ματς με τον Άγιο Ιερόθεο

Αύριο με μεσημεριανή προπόνηση θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία της Θύελλας...

Καλλιθέα - ΑΣ Άνω Μερά Live Streaming

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από το στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης τον...

Άγιος Ιερόθεος - Θύελλα Καμαρίου Live Streaming

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από το γήπεδο της ''Χωράφας'' τον...

Εποχή ΠΑΟΚ στις Κυκλάδες... στο δίκτυο Θύελλα και ΑΟ Πάρου [vid-pics]

Ο ΠΑΟΚ πιστεύει στο Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο και επενδύει σε αυτό...

ΕΠΣ Κυκλάδων: Το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και οι διαιτητές των αγώνων [19-20/10]

Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων που θα πραγματοποιηθούν για τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (2)

Φωστήρας: Η αποστολή για το ματς με τον Πανθηραϊκο

Αύριο με πρωινό καράβι θα αναχωρήσει η αποστολή του Φωστήρα για το ματς που ακολουθεί την Κυριακή το πρωί στη...

Ενίσχυση στον άξονα με Αντωνιάδη για τον Πανθηραϊκό

Ακόμα έναν ποδοσφαιριστή ενέταξε στο δυναμικό του ο Πανθηραϊκός, καθώς πριν λίγο ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τον 25χρονο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΟ Ερμούπολης - ΑΟ Μυκόνου Live Streaming

Παρακολουθήστε ζωντανά τον αγώνα για το ανδρικό πρωτάθλημα της ΕΣΚ Κυκλάδων μεταξύ του ΑΟ Ερμούπολης και του ΑΟ Μυκόνου.

Δημήτρης Αποσκίτης: Συγκεντρωμένοι και στα 40 λεπτά κόντρα στον ΑΠΑΣ

Η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ένωση Ιλίου και ήττα στην πρεμιέρα (82-76) αποτελεί παρελθόν για τον Μίλωνα και στην...

Μέσα οι Μυλωνάς, Πολίτης, εκτός ο Δίπλαρος και ο …Αθανασιάδης για ΑΠΑΣ

Ένα επιπλέον “όπλο” στη φαρέτρα του εν όψει της κυριακάτικης...

Επιτυχία 100% για τους διαιτητές μπάσκετ των Κυκλάδων στα τεστ

Απόλυτη επιτυχία για τους διαιτητές καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων έπειτα από το...

Οι διαιτητές των αγώνων της ΕΣΚ Κυκλάδων

Οι ορισμοί Διαιτητών όπως ανακοινώθηκαν από την ΚΕΔ ΕΣΚΚ και...

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της ΕΣΚ Κυκλάδων [16-23/10]

Δείτε  το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων της ΕΣΚ...

ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια”: Σε Live Streaming το παιχνίδι με τον Μίλωνα από το Milon TV

Για την 2η αγωνιστική του 2ου Ομίλου του πρωταθλήματος της...

Ανανέωσε με Αντώνη Πιτταρά ο μπασκετικός Πανναξιακός ΑΟΝ

Το …χτίσιμο του νέου ανδρικού τμήματος του Πανναξιακού ΑΟΝ συνεχίζεται...

Με το δεξί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις ο Άρης Σύρου

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η αγωνιστική χρονιά για το...

Μία τριάδα μεταγραφών για τις γυναίκες του ΑΠΑΣ τα Φανάρια

Τρία νέα μεταγραφικά αποκτήματα που θα στελεχώσουν την γυναικεία ομάδα...