3 φράσεις – 3 νοοτροπίες

Φωτογραφία: Βούλα Παπαιωάννου Φωτογραφία: Βούλα Παπαιωάννου

Μόλις ολοκληρώθηκε «η εβδομάδα της Γιάλτας» στις Κυκλάδες. Για τους ανιστόρητους αναγνώστες αυτής της στήλης, στη Γιάλτα της Κριμαίας συναντήθηκαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου οι 3 μεγάλοι νικητές (Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ και Στάλιν) και μοίρασαν σε επικράτειες τον Παγκόσμιο χάρτη.

«Δώσε μου ρε Ουίνστον την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία και σου αφήνω την Ιταλία» … «Ιωσήφ πάρε τη Ρουμανία αλλά θέλω την Ελλάδα δυτική» … κάπως έτσι ένα πράμα. Αυτό συμβαίνει επί χρόνια στις Κυκλάδες κατά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών μεταξύ των παρατάξεων. «Πάρε τον τομέα καθαριότητας και δώσε μου 200 ψηφαλάκια … δώσε μου αυτό το μεγάλο σόι που σε ψήφισε και θα βάλω στο δήμο τα παιδιά».

Σεβόμενος αυτή την πατροπαράδοτη «δημοκρατική» διαδικασία, περίμενα με κατάνυξη να ολοκληρωθεί. Μετά το κείμενο για τη Σαντορίνη και αφού γλίτωσα το δημόσιο λιθοβολισμό, ξαναγυρνάμε στα ταπεινά, αθλητικά θέματα. Σήμερα θα προσπαθήσω να φωτίσω τη σαθρή φυσιολογία της νοοτροπίας του Ελληνικού αθλητισμού. Τους μύθους, θρύλους, παραδόσεις που έχουν παγιωθεί στους βασικούς συντελεστές του (παράγοντες, φιλάθλους, προπονητές, αθλητές) ανεξάρτητα από την μορφωτική υποδομή που κατέχει ο καθένας. Θα «μεταφράσουμε» 3 φράσεις πίσω από τις οποίες κρύβεται μια επικίνδυνη οπτική για τον αθλητισμό και μία αναχρονιστική κοσμοθεωρία.

α. Ο … έφαγε ψωμί από τον … δεν πρέπει να μιλάει.

Είναι μία φράση που απευθύνεται σε πρώην αθλητές ή προπονητές ενός συλλόγου όταν τύχει και κάνουν κάποιο δικαιολογημένο, ή μη, αρνητικό σχόλιο γι αυτόν. Αν δεν κάνω λάθος, συσσίτια οργανώνουν οι Δήμοι, οι ενορίες και κοινωφελείς σύλλογοι. Για αθλητικά σωματεία δεν έχω ακούσει.  Το «τρώω ψωμί» ακυρώνει βάναυσα την ισότιμη επαγγελματική σχέση εργοδότη – εργαζόμενου. Σε επιλέγω – προσφέρεις υπηρεσία – πληρώνω το συμφωνηθέν αντίτιμο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Από που και ως που όταν λήξει μια συνεργασία θυμόμαστε μόνο τη μία πλευρά ; Γιατί ξεχνάμε ότι τον συγκεκριμένο αθλητή τον κάλεσε πρώτος ο σύλλογος για να προσφέρει ; Τον κάλεσε μήπως από φιλανθρωπία ; του έκανε χάρη ; τον βρήκε να κοιμάται στα παγκάκια της Κλαυθμώνος ; Αναρωτιέμαι.

β.  Ας φύγει, το μοναστήρι να είναι καλά.

Λέγεται απαξιωτικά κατά την αποχώρηση ενός αθλητή ή προπονητή προς κάποιο άλλο σύλλογο. Είναι μία φράση απόλυτα ειδωλολατρική και βρίθει αχαριστίας. Ο Χρουστσόφ, μετά το θάνατο του Στάλιν (αν το επιχειρούσε πριν δεν θα προλάβαινε να μιλήσει) είχε βγάλει εκείνο τον ιστορικό λόγο στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ περί προσωπολατρείας. Αντί για συνέδριο, εγώ θα αρκεστώ να τονίσω ότι ο μύθος μιας ομάδας χτίζεται από επί μέρους συνιστώσες, κόσμο, αθλητές, διοίκηση, επιτυχίες. Δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Όταν κάποιος ιστορικός συντελεστής φύγει από μία ομάδα, πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το μικρό ή μεγάλο που πρόσφερε ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποχώρησής του. Η λησμονιά είναι ασέβεια και αγνωμοσύνη. Το μοναστήρι δεν θα είχε μανουάλια, αγιογραφίες, κελιά, κήπο, εικόνες, καμπαναριό αν κάποιοι συντελεστές δεν έκαναν αυτές τις δωρεές. Η ΑΕΚ δεν θα ήταν τόση χωρίς τον Μπάγεβιτς, ο Άρης χωρίς το Γκάλη, ο Ολυμπιακός χωρίς το Δεληκάρη. Το είδωλο – ομάδα είναι τόσο άψυχο όταν δε παραπέμπει σε μνήμες και γεγονότα. Οι αθλητικοί ειδωλολάτρες τόσο αμελητέοι.

γ. Κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος – Το αποτέλεσμα μετράει.

Αυτή η φράση είναι η επιτομή του Μακιαβελισμού. Προέκταση της Αμερικάνικης θέσης : «ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος τίποτα». Έχω έρθει σε ρήξη αμέτρητες φορές με επαγγελματίες του χώρου για να την κατεδαφίσω. Είναι μία φράση που έχει θέση στη Wall Street ή στο City του Λονδίνου, όχι όμως στον αθλητισμό, επαγγελματικό ή μη. Το αποτέλεσμα, ως αυτοσκοπός, είναι η αποδόμηση της διαδικασίας. Μιας διαδικασίας που έχει όμορφες στιγμές, υπερβάσεις, ατυχίες, τιμιότητα. Υπάρχουν σύλλογοι, αθλητές, προπονητές που έμειναν στην ιστορία χωρίς να κατακτήσουν τρόπαια, έμειναν γι αυτό το κάτι μου μας άρεσε. Η Ουγγαρία του Πούσκας, ο Ηρακλής του Χατζηπαναγή.  

Ανεξάρτητα από τον ηθικό παράγοντα, το επικίνδυνο με αυτή τη νοοτροπία είναι ότι αν εμπεδωθεί από τους συντελεστές ενός συλλόγου, προσαρμόζεται η όλη δημιουργία σε αυτό το σκοπό : προετοιμασία, προπόνηση, αγωνιστική συμπεριφορά, νοοτροπία φιλάθλων.  Ένα στρεσσογόνο σκηνικό που δεν αφήνει το χτίσιμο να γίνει με τα σωστά βήματα, στο σωστό χρόνο. Ακόμα και σε επίπεδο έντονου ανταγωνισμού (Champions League κλπ), κερδισμένοι βγαίνουν οι σύλλογοι που κοιτάζουν τη συνολική δουλειά των επιλογών τους. Νομοτελειακά, αργά ή γρήγορα, θα φέρει και αποτελέσματα. Η Λίβερπουλ στήριξε τον Κλοπ, η United τον Φεργκιουσον, ο ΟΦΗ τον Γκέραρντ. Φορείς που μυρίζουν υγεία ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Ως πότε η επιστημονικότητα, η μεθοδικότητα και η ποιότητα μιας δουλειάς θα υποτιμάται έναντι των στόχων;

Το θλιβερό με όλα τα παραπάνω είναι ότι για διάφορους λόγους οι φράσεις αυτές έχουν γίνει παγιωμένη συνείδηση στους συντελεστές που υφίστανται τις συνέπειές τους, αθλητές και προπονητές. Αν παρέμενε στην πλέμπα της εξέδρας και των παραγόντων δεν θα μας εξέπληττε. Σαν μικρόβιο, όμως, έχει εγκατασταθεί στον εγκέφαλο του πιο σημαντικού σώματος. Με δουλοπρέπεια και μοιρολατρεία, βάζουν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο αυτών των νοοτροπιών γνωρίζοντας ότι αργά η γρήγορα θα τις υποστούν. Ποιος αλήθεια θα μπει μπροστά στον αγώνα; Αν όχι αυτοί, ποιοι; Είχα γράψει στο πρώτο άρθρο πως η μαγεία του αθλητισμού κρύβεται στις ανθρώπινες ιστορίες. Τα φώτα πρέπει να ξαναγυρίσουν στους πρωταγωνιστές, αθλητές και προπονητές. Αν θεωρούν τους εαυτούς τους ιστορικά αναλώσιμους και άβουλους μπροστά σε αυτές τις νοοτροπίες, ας τις υποστούν. Αν νιώθουν προσωπικότητες ας αντιδράσουν.  Στην καμμένη γη της Ελληνικής αθλητικής κουλτούρας, παράλληλα με την αθλητική καριέρα, πρέπει να γίνουν πομποί μιας νέας οπτικής και να διεκδικήσουν ότι τους αξίζει. 

επιστροφή στην κορυφή

Τελικός Α.Ο. Μυκόνου - ΠΑΣ Νάξου... και στο Ναύπλιο

Στο τελικό της κατηγορίας Κ16 του τουρνουά "Soccer Schools Τάκης...

Θύελλα Καμαρίου: Κοντά σε Παπαζαχαρία

Στη Θύελλα Καμαρίου, η λέξη εφησυχασμός δεν βρίσκεται σε καμία...

Συνεχίζουν ακάθεκτοι στο τουρνουά του Ατρόμητου Α.Ο. Μυκόνου και ΠΑΣ Νάξου

Μόνο με νίκες ξεκίνησε 2η μέρα στο 5ο Τουρνουά "Soccer...

Διπλή ανανέωση με Μαυρομάτη, Αρβανίτη-Στήριξη σε Κόντρα από Θύελλα Καμαρίου

Τα τελευταία χρόνια οι δυο μεσοεπιθετικοί της Θύελλας Καμαρίου, Βαλάντης...

Φιλικός αγώνας παλαιμάχων Μήλος - Αιγάλεω

Στις 29/06/2019 θα διεξαχθεί ο 1ος Φιλικός Αγώνας Φιλανθρωπικού Χαρακτήρα...

Με νίκες ξεκίνησαν το τουρνουά του Ατρόμητου ο ΠΑΣ Νάξου και ο Α.Ο. Μυκόνου

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησαν οι ομάδες του Α.Ο...

Νότα αισιοδοξίας στη σημερινή Γ.Σ. του «Φονέα»

Εδώ και ένα μήνα επικρατεί η απόλυτη σιγή στο "Φονέα...

Επιβεβαίωση με την παραμονή Φίλων στη Θύελλα Καμαρίου

Όπως αναμένονταν ο Στάθης Φίλων ήταν ο επόμενος ποδοσφαιριστές που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανακοίνωσε τον Μτσεντλισβίλι η Θύελλα Καμαρίου

Ανακοινώθηκε η μετακίνηση του Νίκα Μτσεντλισβίλι στη Θύελλα Καμαρίου.

Τελικός Α.Ο. Μυκόνου - ΠΑΣ Νάξου... και στο Ναύπλιο

Στο τελικό της κατηγορίας Κ16 του τουρνουά "Soccer Schools Τάκης Μιχαλέτος", θα αγωνιστούν δύο γνώριμες ομάδες από τις Κυκλάδες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Live stream ΠΑΣ ΙΚΑΡΟΣ – ΑΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ [Γυναίκες μπαράζ ανόδου]

Το “telesport.gr” θα μεταδώσει ζωντανά τους αγώνες της ΑΕΣ στο Μετς για την άνοδο στην Α2 Κατηγορία, όπου συμμετάσχει η...

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τον ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια”

Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του είναι η ανδρική ομάδα του ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια”. Οι πρωταθλητές Κυκλάδων διεκδικούν...

ΕΣΚ Κυκλάδων: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 30 Ιουνίου

Τα Σωματεία – μέλη της ΕΣΚ Κυκλάδων θα πραγματοποιήσουν την...

Προπόνηση επί αθηναϊκού εδάφους για τον πρωταθλητή Κυκλάδων ΑΠΑΣ

Στην Αθήνα βρίσκεται η αποστολή της ανδρικής ομάδας του ΑΠΑΣ...

Προσγειωμένες και με φόντο το… όνειρο οι γυναίκες της ΑΕ Σαντορίνης!

Έπειτα από 25 ημέρες μετά την στέψη της ως πρωταθλήτρια...

Όμορφες στιγμές και δεκάδες αναμνήσεις το “Τουρνουά Φιλίας 2019” στην Πάρο

Μία χρονιά έφτασε στο τέλος της με πολλές αναμνήσεις και...

Πρωτιές και τυπικά για ΑΟ Άνδρου στις παγκορασίδες και για Περιστεριώνα στα μίνι αγόρια

Με τρεις αναμετρήσεις έπεσε η αυλαία της φετινής αγωνιστικής σεζόν...

“Καπαρώνει” την 1η θέση στα μίνι αγόρια ο Περιστεριώνας, “κλείδωσε” την 2η ο ΑΟ Άνδρου

Μία νίκη μακριά από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην...

Πανηγυρίζει το πρωτάθλημα στις παγκορασίδες ο ΑΟ Άνδρου

Σπουδαία ημέρα η Κυριακή 23 Ιουνίου για τον ΑΟ Άνδρου...

«Χωρίς πίεση ο Παπάδος Γέρας στους αγώνες των μπαράζ ανόδου»

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, ο Παπάδος Γέρας είναι...