Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 12:08

Γιάννης Ζαρώτης - Καραντίνα: Υπάρχει και μια διαφορετική οπτική για τον αθλητή

Ο αθλητικός ψυχολόγος και συνεργάτης του ΠΑΣ Νάξου κ. Γιάννης Ζαρώτης αναλύει την επίδραση της καραντίνας στους αθλητές και πως αυτή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για μία καλύτερη προετοιμασία.

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣ Νάξου: 

Αγαπητοί μας γονείς και αγαπημένα μας παιδιά , όπως ακούτε και διαβάζετε δυστυχώς η καραντίνα θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Νοεμβρίου , χωρίς να ξέρουμε πότε επιτέλους θα επιστρέψουμε σ' αυτό που τόσο αγαπάμε και τόσο πολύ μας έχει λείψει.

Επειδή σε όλη αυτή την κατάσταση σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία ζητήσαμε τη βοήθεια του αθλητικού ψυχολόγου της ομάδας μας κ. Γιάννη Ζαρώτη ο οποίος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο το οποίο σας παραθέτουμε αυτούσιο :

Καραντίνα: Πόσο εύκολο είναι να βρεις κίνητρο χωρίς αγώνες;

Η περίοδος της καραντίνας περιλαμβάνει μια γενικότερη «αναστολή» της καθημερινότητας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε σημείο που αναφερόμαστε πλέον σε μια «διατάραξη της κανονικότητας». Οι επιπτώσεις αφορούν την αναστολή δραστηριοτήτων ή και την υπό συνθήκες έναρξή τους. Στο περιβάλλον αυτό, οι αθλητές αναζητούν στόχους και διεξόδους.

Το πιο δύσκολο στοιχείο στην όλη διαχείριση της συνθήκης είναι η διατήρηση του κινήτρου, για ενασχόληση, εμπλοκή, προπόνηση στο σπίτι ή σε συγκεκριμένους χώρους και ακόμη πιο δύσκολο η διατήρηση του κινήτρου για συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας σε υψηλό ρυθμό με τους αγώνες να απομακρύνονται από τον ορίζοντα, τουλάχιστον άμεσα.

Πόσο εύκολο είναι να βρεις κίνητρο χωρίς αγώνες;

Για τους αθλητές οι αγώνες είναι ένας παράγοντας που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την προετοιμασία τους, δημιουργεί εγρήγορση, συμβάλλει στη συγκέντρωσή τους, προσφέρει κατεύθυνση στο στόχο και γενικότερα τροφοδοτεί τους αθλητές με επιθυμία για εξέλιξη. Χωρίς τους αγώνες, η προπόνηση είναι ίσως «η πρόβα χωρίς την παράσταση…..».

Η πρώτη αντίδραση στη συνθήκη «αποχής» από τους αγώνες είναι η μείωση της επιθυμίας και η έλλειψη προσπάθειας στην όποια καθημερινή αθλητική δραστηριότητα. Οι αγώνες αργούν……

Υπάρχει και μια διαφορετική οπτική!

Μιλάμε και μένουμε στην απώλεια κινήτρου ή βλέπουμε την περίοδο ως «ευκαιρία» για καλή προετοιμασία; Κάθε διακοπή από τους αγώνες, επιθυμητή ή αναγκαία, προσφέρεται για αναπροσαρμογή στόχων, επανεκτίμηση της κατάστασης και αναζήτηση τρόπων βελτίωσης. Για τον αθλητή η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι συνθήκη με την οποία αναπτύσσει τη δεξιότητα: «Προσαρμόζομαι σε κάθε κατάσταση….». Θα τη χρησιμοποιήσει και στο μέλλον στους αγώνες!

Όποιος έχει τη δυνατότητα να προπονηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μπορεί να αναζητήσει όφελος, ανακαλύπτοντας και εστιάζοντας στις λεπτομέρειες και την κάλυψή τους. Όποιος «αξιοποιήσει» το χρονικό διάστημα της καραντίνας θα είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.

Η έλλειψη αγώνων είναι για τους αθλητές «ο μεγάλος αντίπαλος», ο χρόνος προετοιμασίας «σύμμαχος» και η καραντίνα «περίοδος επένδυσης σε προετοιμασία» και όχι χαμένος χρόνος. Όλα αυτά αποτελούν μια εναλλακτική οπτική: Επέλεξε πώς θέλεις να το δεις…..

Γιάννης Ζαρώτης

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

Ευελπιστούμε να βοηθηθήκατε αρκετά στο πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ευχόμαστε γρήγορα και με ασφάλεια να τα πούμε από κοντά.

ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ.... ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ !!!

Για τον Π.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ το Δ.Σ.

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ350χ400

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2021 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares