Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 11:29

Μην τσιμπήσεις Θόδωρε Ιακωβίδη

Τελείωσαν πριν λίγες εβδομάδες οι Ολυμπιακοί αγώνες. Σε 3 χρόνια πάλι. Παραπέμποντας στην ίδια τη ζωή, το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός δεν χαράζει στο υποσυνείδητό μας μόνο λίστες μεταλλίων, θριάμβους και ρεκόρ.

Κυρίως, αποτυπώνει στιγμές, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινες υπερβάσεις. Θυμόμαστε τον Jesse Owens, θυμόμαστε τον τερματισμό της Gabriela Andersen, θυμόμαστε τη Nadia Comaneci. Έτσι και φέτος, σταθήκαμε σε στιγμές και καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με επιτυχίες και μετάλλια. Η κορυφαία αυτών είναι το αυθόρμητο ξέσπασμα του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη μετά το τέλος των προσπαθειών του.

Το δάκρυ του Ιακωβίδη είναι το διπλό απόσταγμα μιας decadence δεκαετίας της άρσης βαρών. Μιας μίζερης και απαξιωμένης περιόδου που ακολούθησε μια 15ετία δόξας. Για 15 περίπου χρόνια, η Ελλάδα μέσω της άρσης βαρών και του στίβου, έβαζε πούδρα στην εθνική της ανασφάλεια και μάσκαρα στην εθνική της μιζέρια. Μια αρχοντοχωριάτισσα ήθελε να τραβήξει λίγο την παγκόσμια προσοχή και λειτουργώντας ως πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, χρησιμοποίησε στρεβλά τον αθλητισμό για Εθνική προβολή. Όταν το βάζο που κρύβαμε τη συγκάλυψη του ντόπινγκ, τις Ελληνοποιήσεις και τη διαφθορά έσπασε, ο κρότος ήταν μεγάλος. Μετά το ξεγύμνωμα, συνήθως, θέλουμε να ξεχάσουμε την ντροπή και αφορίζουμε καθετί που έχει σχέση με αυτή.

Εκεί ακριβώς ανδρώθηκε αθλητικά ο Ιακωβίδης. Σε μία άρση βαρών που προκαλούσε ενοχικά, καχυποψία και άσχημες μνήμες. Σε ένα πεδίο που ήθελε αρκετούς Δον Κιχώτες για να αποκατασταθεί ηθικά. Δεν ήταν ο χαμηλός προϋπολογισμός της ομοσπονδίας το πρόβλημα. Ήταν η έλλειψη αγάπης και προσοχής σε ένα ιστορικό άθλημα που τραυματίστηκε από την Εθνική μας ματαιοδοξία. Βαριά η καλογερική της αφάνειας, της φτώχειας και της απαξίωσης για όσους «τρελούς» αθλητές ασχολήθηκαν με αυτή τα τελευταία χρόνια. Τιμή στις μικρές, άγνωστες μικροιστορίες τους.

Όταν βρισκόμαστε σε μία συναισθηματική κορύφωση, περνάνε ταχύτατα διάφορα καρέ από το μυαλό. Μνήμες, εμπειρίες, πόνος. Όταν δόθηκε στο Θοδωρή το μικρόφωνο, το υποσυνείδητο ξέβρασε όλη την πλέμπα που έζησε κάνοντας αυτό που αγαπούσε, την οικονομική ανέχεια και την έλλειψη ενδιαφέροντος. Σε αυτά τα ξεσπάσματα λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Είναι τόσο σεβαστά όσο μια ψυχανάλυση, όσο μια στιγμή αυτογνωσίας.

Θόδωρε Ιακωβίδη, κάθε άνθρωπος αφήνει ένα στίγμα σε αυτό τον κόσμο. Το δικό σου δεν ήταν κάποια μεγάλη διάκριση. Ήταν αυτό το ξέσπασμα που μπορεί να είναι η αφετηρία αποκατάστασης της σχέσης μας με την άρση βαρών. Είναι τόσο σημαντικό όσο και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτό το ξέσπασμα προκάλεσε, ευαισθητοποίησε, συγκίνησε, ντρόπιασε.

Ovo iatrika 120

Αυτή την ντροπή έσπευσαν κάποιοι να την λειάνουν. Συμπαράσταση οικονομική, χορηγοί, μελλοντικά σχέδια για την άρση βαρών, δηλώσεις, στόχοι, προγράμματα. Επειδή όμως στη ζωή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο χρόνος που γίνεται κάτι, η εκ των υστέρων συμπαράσταση είναι ξενέρωτη και ντεκαφεϊνέ. Υποτιμάει τον αθλητή, τον εκπορνεύει. Του γειώνει αυτό το τόσο όμορφο ξέσπασμα και το βάζει σε καλούπια ρεαλισμού και συμβατικότητας. Οι υμνητές του ΜΕΤΑ είναι πολλοί σε αυτή τη χώρα. Σχεδιάζουν ΜΕΤΑ από πυρκαγιές, ΜΕΤΑ από πανδημίες, ΜΕΤΑ από πλημμύρες, ΜΕΤΑ από bullying, βιασμούς, κακοποιήσεις. Ποτέ ΠΡΙΝ.

Γι αυτό λοιπόν, κράτα το αναλλοίωτο και φύγε. Η αποστολή σου τελείωσε πανηγυρικά. Ήσουν θριαμβευτής σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που κράτησαν οι δηλώσεις σου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσεις με ενοχικές χορηγίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκπορνευτείς. Παρακαλετό μ… ξινό γ…σι.  Κράτησες την τιμή σου εκείνες τις μοναχικές στιγμές που δεν είχες να πληρώσεις τον φυσικοθεραπευτή. Μην τσιμπήσεις Θόδωρε Ιακωβίδη. Μην δεχθείς όλα τα παράσιτα που ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν. Αποχώρησε θριαμβευτής στον ηρωικό δρόμο της αφάνειας, αυτόν που περπατάνε κάθε μέρα χιλιάδες αθλητές σε αυτή τη χώρα. Σήκω φύγε με το κεφάλι ψηλά.

Γιώργος Νομικός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Μαγνητική

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares