Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 16:03

Σαμπάν Μουράι: Η ΑΕ Πάρου είναι καλύτερη ποδοσφαιρική κίνηση που έχει γίνει το νησί

Η «Φωνή της Πάρου» ήρθε σε επικοινωνία με το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Α.Ε. Πάρου, Σαμπάν Μουράι. Έναν ποδοσφαιριστή που επέστρεψε στο νησί που ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και μίλησε για την εμπειρία του στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά, τους στόχους της Α.Ε.Π. αλλά και το κυκλαδικό πρωτάθλημα.

Η συνέντευξη

Μετά από 9 χρόνια επιστρέφετε ξανά στην Πάρο, αλλά στην Α.Ε.Π., η οποία σχηματίστηκε μετά την ένωση των τεσσάρων σωματείων του νησιού. Είναι στη σωστή κατεύθυνση για να γίνει κάτι καλό;

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη κίνηση που έχει γίνει. Έπρεπε η ενέργεια  αυτή να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, καθώς στο νησί υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Έχω δει σε πολλά νησιά ότι από οικονομικής πλευράς δε συμφέρει να υπάρχουν τρεις και τέσσερις ομάδες, καθώς υπάρχουν πολλά έξοδα σε μετακινήσεις, διαμονές προπονητές παίκτες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Από την άλλη πλευρά δεν είναι και καλό να υπάρχει μόνο μια ομάδα. Διότι μ’ αυτό τον τρόπο πολλοί παίκτες που δε θα υπολογίζονται, δε θα παίζουν ποδόσφαιρο και είναι κρίμα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ακόμα σύλλογος για να παίζουν και αυτοί οι παίκτες, όπως έχει κάνει ο Πανναξιακός με τη δεύτερη ομάδα».

Πριν επιστρέψετε στην Πάρο αγωνιζόσασταν στη Σύρο. Τι ήταν αυτό που σας έφερε και πάλι στο νησί;

«Δεν επέστρεψα μόνο για την Α.Ε. Πάρου, στο νησί, αλλά και λόγω προσωπικών επαγγελματικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, είναι εδώ η οικογένεια μου, θέλω να είμαι  πιο κοντά τους, κάτι  που μου λείπει αυτά τα 9 χρόνια και ένιωσα ότι ήταν η ώρα να επιστρέψω».

Το πρωτάθλημα στον Πειραιά

Έχετε αγωνιστεί για δύο χρόνια στην Α’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιώς με τον Α.Ο. Καραβά. Τι διαφορές εντοπίζεται σε σχέση με το κυκλαδικό πρωτάθλημα;

«Καταρχήν να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι υπάρχουν ομάδες των Κυκλάδων που μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό και να είναι ανταγωνιστικές στο πρωτάθλημα του Πειραιά. Επίσης, έχει πολλά παιδιά που παίζουν μπάλα στις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων, αλλά όταν δεν προχωρούν αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας ή του Πειραιά, γεγονός που κάνει τα πρωταθλήματα πολύ δυνατά.

Ακόμα μια διαφορά, αλλά είναι θετική για τις κυκλαδικές ομάδες, είναι ότι δεν χρειάζονται να μοιράζονται τα γήπεδα με άλλους συλλόγους. Στον Πειραιά επειδή υπάρχουν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ίδιο γήπεδο. Υπάρχουν προβλήματα και με τις προπονήσεις. Εγώ είχα φτάσει στο σημείο να κάνω προπόνηση στις 21:30 το βράδυ».

Στον Πειραιά σε μια αγωνιστική σεζόν υπάρχουν 30 με 40 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Στις Κυκλάδες είναι κατά πολύ λιγότερες. Είναι μια εξίσου σημαντική διαφορά και αυτή;

«Ναι είναι, διότι χάνεις τον ρυθμό σου ομαδικά και ατομικά. Αλλά και λόγω της ιδιομορφίας που υπάρχει με τα νησιά, δεν ξέρεις αν θα παίξεις το Σάββατο ή την Κυριακή για λόγους όπως το απαγορευτικό ή να μην μπορέσει να έρθει μια ομάδα να αγωνιστεί λόγω των δύσκολων μετακινήσεων. Πρέπει ν’ αναφερθεί ότι ΕΠΣ Κυκλάδων έχει κάνει τεράστια βήματα για να φτιάξει το θέμα των μετακινήσεων  και των διαμονών των ομάδων από νησί σε νησί».

Οι Κυκλάδες

Αναφερθήκατε προηγουμένους ότι υπάρχουν ομάδες στις Κυκλάδες που μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Α.Ε.Π. τι χρειάζεται για να κάνει το κάτι παραπάνω;

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Υπάρχει η διάθεση στην ομάδα για να γίνει. «Παικτικά», Αυτό θα φανεί αργότερα διότι ουσιαστικά τώρα γίνεται η προετοιμασία, καθώς τώρα τελείωσε και η τουριστική σεζόν. Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από τον σύλλογο είναι η διοίκηση. Περιμένουμε να γίνουν εκλογές. Δεν ξέρω γιατί το καθυστερήσουν. Έχουμε τις δυνατότητες σαν σύνολο και  τουλάχιστον ένα σκαλοπάτι μπορούμε να ανέβουμε. Υπάρχει το γήπεδο και οι παίκτες είναι πολύ καλοί και δεν χρειάζεται προσθήκες στο ρόστερ. Υπάρχουν και παλιοί έμπειροι ποδοσφαιριστές στην ομάδα, όπως ο Αρκουλής και ο Χαριστός, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τους νέους παίκτες».

Το υπάρχον σύστημα βοηθάει της κυκλαδικές ομάδες να ανέβουν σε επαγγελματική κατηγορία;

«Σημαντικό ρόλο παίζει το οικονομικό κομμάτι. Η μετακίνηση είναι πολύ σημαντική και αρκετά κοστοβόρα για μια ομάδα, ειδικά αν δεν μπορεί να παίξει στο γήπεδο της και πρέπει να πηγαίνει να αγωνίζεται αλλού. Κάτι που έγινε φέτος με τη Σαντορίνη που δε δήλωσε συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ 2. Γεγονός που είναι κρίμα γιατί όπως προανέφερα υπάρχουν ομάδες που μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό».

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε κάποιον κυκλαδίτη παίκτη να παίζει σε κάποια επαγγελματική κατηγορία. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Σίγουρα είναι τα λίγα τα παιχνίδια που παίρνει ο παίκτης. Έχω δει πολλές ακαδημίες που δουλεύουν για να βγάλουν νέους ποδοσφαιριστές. Στη Σύρο που ήμουν γίνεται πολύ καλή δουλειά. Τόσο στον Ajax (Αίας) Σύρου, όσο και στη νέα συνεργασία που έγινε και υπάρχει η «Valencia» Σύρου. Εξαιρετική δουλειά πολλά χρόνια τώρα γίνεται και στον Α.Ο. Πάρου, που  έχει πολύ καλές ακαδημίες. Σαφώς παίζει σημαντικό  ρόλο όμως και η έλλειψη πολλών παιχνιδιών, αλλά έτσι είναι το πρωτάθλημα πολλά χρόνια τώρα. Άρα αν ένας ποδοσφαιριστής θέλει να ξεχωρίσει, πρέπει να δουλέψει παραπάνω και πολλές φορές μόνος του για να βελτιωθεί και να προχωρήσει στην καριέρα του».

Με την εμπειρία που έχετε ζήσει στις κυκλαδίτικες ομάδες, αλλά και τον Α.Ο. Καραβά, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πώς γίνονται οι προπονήσεις;

«Σαν προπόνηση, στον Πειραιά, υπάρχει τρομερή έντασή και πίεση. Αλλά αυτό γινόταν γιατί πληρωνόμασταν από το ποδόσφαιρο. Εδώ, στην ομάδα, τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλοι μας, δουλεύουμε για να ζήσουμε. Ένα γεγονός αρκετά δύσκολο  για τον προπονητή να σχεδιάσει μια προπόνηση, καθώς δεν μπορεί να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του».

Οι στόχοι της ΑΕ Πάρου

Ποιοι είναι στόχοι που έχετε θέσει φέτος σαν ομάδα;

«Οι στόχοι που έχουμε θέσει φέτος σαν ομάδα είναι πρώτα απ’ όλα να περάσουμε στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος και αν είναι δυνατόν ως πρώτοι. Αλλά και στο κύπελλο να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται, γιατί όχι και στον τελικό. Εγώ προσωπικά θέλω να κάνουμε το «μπαμ» και να πάμε ψηλά στο πρωτάθλημα. Τα περισσότερα παιδιά το ίδιο θα πούνε, γιατί υπάρχει πολύ καλό υλικό στην ομάδα.

Οι δικοί σου στόχοι;

«Οι δικοί μου στόχοι; Να βοηθήσω την ομάδα όσο μπορώ με την εμπειρία μου και να γίνομαι ακόμα καλύτερος. Επίσης, όπως προείπα, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό φέτος, διότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα στην ομάδα».

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις και δε σε ρωτήσαμε;

«Να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και να μας στηρίξει, διότι φέτος κάτι καλό θα γίνει. Οπωσδήποτε να βοηθήσουνε και άλλοι άνθρωποι την ομάδα που τώρα είναι εκτός. Αλλά το πιο σημαντικό να υπάρξει  διοίκηση, έτσι ώστε και εμείς να αισθανθούμε παραπάνω ασφάλεια».

Γιώργος Κοντός

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (15/10/2021)

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares