Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 22:29

Έρευνα: 1704 ενεργά γήπεδα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου (Ι.Ε.Π.) με τη συμβολή των διοικητικών υπηρεσιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.), καθώς επίσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ολοκλήρωσε τη Α' φάση μελέτης για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.

Το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδόσφαιρου δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο από την ΕΠΟ με κύρια αποστολή την επιστημονική διερεύνηση, τον εντοπισμό, την εισήγηση, τον σχεδιασμό, την υποστήριξη, αλλά και την υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων και προγραμμάτων για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, που ως απώτερο σκοπό έχουν την περαιτέρω ανάπτυξή του. Η ΕΠΟ - όπως αναφέρει σχετικά - αναγνωρίζει ότι το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο πυλώνα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο υποβοήθησης για την επίτευξη αποτελεσμάτων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομία, η κοινωνική ενσωμάτωση, το «ευ αγωνίζεσθαι», συνδέοντας το άτομο με την κοινωνία αλλά και την κοινωνία με το άτομο μέσω μιας ιδιαίτερης σχέσης που το ποδόσφαιρο μπορεί να παρέχει. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής του Ι.Ε.Π. είναι τα ακόλουθα: Πρόεδρος Νίκος Τζώρτζογλου (Πρόεδρος ΕΠΣΗ), Αστέριος Αντωνίου (Αντιπρόεδρος Ε.Π.Ο.), Κλέαρχος Τζαφέρης (Ταμίας Ε.Π.Ο.), Γιώργος Κουτεντάκης (Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΠΣΗ) και Σπύρος Κοκολάκης (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

Ένα σκέλος αυτής της έρευνας αφορά στα ενεργά γήπεδα. Όπως μπορούμε να δούμε από τα ευρήματά της ο αριθμός των ενεργών γηπέδων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1.704, από τα οποία τα 1.035 έχουν φυσικό χλοοτάπητα, τα 607 συνθετικό χλοοτάπητα και μόλις 67 γήπεδα έχουν χωμάτινη επιφάνεια. Η συνολική επιφάνεια που καλύπτουν τα γήπεδα της Ελλάδας είναι γύρω στα 12.167 στρέμματα (12.2 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Η έκταση η οποία καλύπτεται από τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι αρκετά σημαντική και αφήνει πολλά περιθώρια αξιοποίησής τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία της μελέτης το 35.62% των γηπέδων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου είναι με συνθετικό χλοοτάπητα κάτι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω παρεμβάσεων όπως για παράδειγμα η τεχνολογία η οποία π.χ. σε ένα τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου στη γειτονιά Morro da Mineira του Ρίο εγκατέστησε 200 πλακίδια «κινητής συγκομιδής». Τα πλακάκια των 56 mm τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του Astroturf του γηπέδου και λυγίζουν κλασματικά κάθε φορά που ένας παίκτης κάνει ένα βήμα.

Κάθε βήμα παράγει περίπου πέντε (5) watt ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα συμπληρώνεται από ηλιακά πάνελ, τα οποία μαζί βοηθούν στο φωτισμό του γηπέδου και της γύρω περιοχής για έως και δέκα ώρες τη νύχτα. Άλλο παράδειγμα που μπορεί να παρουσιαστεί για τα γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα τα οποία αποτελούν 60.73 % είναι το παράδειγμα του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Forest Green Rovers με έδρα το Gloucestershire, που έγινε πρόσφατα ό πρώτος ιδιοκτήτης βιολογικού ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία τέτοιου τύπου αξιοποίηση των γηπέδων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου απαιτεί βέβαια έναν συνολικό σχεδιασμό με την σύμπραξη ενός σημαντικού αριθμού φορέων οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ώστε να συσταθεί μια εμπεριστατωμένη, βιώσιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση.

Όμως προτάσεις που στηρίζονται σε καινοτόμες δράσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν οφέλη τόσο για τις ομάδες που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση, τους νομικά υπεύθυνους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Ακόμα η η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση τους κάνοντας τις πιο ελκυστικές πιο φιλικές και πιο ασφαλείς για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες οι οποίες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Γνωρίζοντας το επίπεδο ποιότητας της κάθε εγκατάστασης και τις ανάγκες της για βελτίωση, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με τις Ε.Π.Σ. θα είναι σε θέση να συντάξει προτάσεις οικονομικής υποστήριξης για ποιοτική αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων τόσο σε αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα όσο και σε αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων των UEFA & FIFA.

Η έρευνα αναφέρει επίσης πως η αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Ε.Π.Ο. παρέχοντας υποστήριξη σε όλες τις Ε.Π.Σ. να βελτιώσουν, να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις οι οποίες θα προάγουν το άθλημα, αναβαθμίζοντας συνολικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο να δραστηριοποιηθούν. Επίσης η δημιουργία ενός δια δραστικού χάρτη των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου για όλη την ελληνική επικράτεια με γενικές αναφορές αλλά και για την κατηγορία ποιότητας τους θα μπορούσε να προβάλει λεπτομερείς και χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους εμπλεκόμενους με το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.

Το θέμα της αξιοποίησης των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου είναι ένα πολύπλευρο και ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα το οποίο θα πρέπει να προσεγγιστεί με ιδιαίτερη προσοχή. Τα παραδείγματα στην παρούσα μελέτη αποτελούν ένα μικρό δείγμα των όσων θα μπορούσε η Ε.Π.Ο. μετά από ένα δομημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό να προτείνει αλλά και να συμβάλει μέσω συγκεκριμένων προτάσεων ώστε τα γήπεδα του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου να αξιοποιηθούν και να γίνουν πρότυπα.

Πηγή: gazzetta.gr

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares