Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 18:50

Ο Εθνικός «θρυλικός μαστίγιο» των Κυκλάδων!

Λένε πως οι παλιές αγάπες δεν πεθαίνουν, ποτέ, ζουν, αιώνια, στην σπηλιά του Παραδείσου, αλλά και στην συνείδηση όλων, όσων έχουν μάθει να εκτιμούν την σπουδαιότητα των προσωπικοτήτων της ζωής. Στην ίδια, λοιπόν, θέση βρίσκεται, την τελευταία διετία, ο Μανώλης Βαμβακούσης, ο οποίος κατέθεσε, για έξι δεκαετίες, τα διαπιστευτήρια του σ’ αυτό τον πλανήτη και με ψηλά το κεφάλι έφυγε με προορισμό έναν άλλο κόσμο, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στους πολυάριθμους και κοινούς θνητούς θαυμαστές του.

Στους ανθρώπους, οι οποίοι μεγάλωσαν με την εικόνα πως ο Μανώλης υπήρξε ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής με «αδαμάντινο» χαρακτήρα, διαγράφοντας στην κοινωνία μας μια ξεχωριστή, όπως, παρακάτω, φαίνεται πορεία.

Ο Μανώλης Βαμβακούσης, λοιπόν, ο οποίος γεννήθηκε το μακρινό έτος 1955 και έφυγε από τη ζωή τον Χειμώνα του 2020, διέγραψε μια, μακρά, ρότα στον αθλητικό και κοινωνικό χώρο. Με βασικά ευεργετήματα την αστείρευτη διάθεση για αθλητισμό και το άφθονο ταλέντο του στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, ο αείμνηστος Σύρος παίκτης κατόρθωσε να γράψει, στο παρελθόν, τη δική του ιστορία σε τρεις, μάλιστα, συλλόγους. Η αρχή του καλού έγινε από τον Α.Ο. Σύρου, συνεχίστηκε στον Εθνικό Πειραιώς, ακολούθως, ξανά, στο νησί των Κυκλάδων για λογαριασμό της Άνω Σύρου και στην συνέχεια, εκ’ νέου, στον Α.Ο. Σύρου στον οποίο ολοκλήρωσε τη «λαμπρή» καριέρα του.

Μια καριέρα, η οποία είχε αφετηρία τα μέσα τα τέλη της δεκαετίας του 60’, όταν ο Μανώλης εντάχτηκε, ευθύς εξαρχής, στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας του Α.Ο. Σύρου, δίχως, καν, να χρειαστεί να ελεγχθεί, εκτενώς, η ποιότητα του ως ποδοσφαιριστής. Μια κίνηση για την οποία αισθάνονται, ακόμα, δικαιωμένοι οι άνθρωποι του Α.Ο. Σύρου, οι οποίοι πρόσφεραν, τότε, στον νησιώτη διεθνή αμυντικό τη «χρυσή» ευκαιρία να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του για χάρη ενός σωματείου, το οποίο πατούσε, τότε, το… κατώφλι της πάλαι ποτέ Δ’ Εθνικής κατηγορίας. Μιας κατηγορίας, η οποία έμελλε να είναι μια από τις πιο χαμηλές στις οποίες συμμετείχε, διαχρονικά, η «θρυλική» αυτή μορφή του εν λόγω συλλόγου, καθώς οι «σειρήνες» από τον Πειραιά ήχησαν, δυνατά, μερικά έτη μετά, καλώντας τον Μανώλη Βαμβακούση στην «καρδιά» της «κυανόλευκης στρατιάς».

Της μεγάλης αυτής αθλητικής οικογένειας του Εθνικού Πειραιώς, η οποία ενέταξε τον Μανώλη στο έμψυχο δυναμικό της, όταν το πάλαι ποτέ «αστέρι» του Α.Ο. Σύρου διένυε, μόλις, το 17ο έτος της ηλικίας. Σημαντικό κίνητρο για τον «γάμο» των δύο πλευρών αποτέλεσε, εκείνη τη χρονική περίοδο, η παρουσία του, τότε, αρχηγού των Πειραιωτών, κ. Κρεμμύδα, ο οποίος προέβη στις καλύτερες δυνατές συστάσεις προς τη διοίκηση Καρέλλα, προκειμένου ο Μανώλης να αποτελέσει το νέο μέλος της «κυανόλευκης αρμάδας».

Το νέο ξεκίνημα στην καριέρα του Βαμβακούση στον αθλητικό χώρο συνδυάστηκε, τότε, με πολύ θετικά αποτελέσματα, απεικονίζοντας στα μάτια του φίλαθλου κοινού πως σε πολλές περιπτώσεις ισχύει το ρητό πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»! Η άψογη σχέση με τους συμπαίκτες του, η, σχεδόν, ανιδιοτελής, προσφορά του στον Εθνικό Πειραιώς, η ταχύτητα και η αγωνιστική του πληρότητα, με κυριότερο προσόν την επιτυχή παρουσία του στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της αμυντικής γραμμής, συνέθεσαν, πριν τέσσερις δεκαετίες, τα συστατικά για τη διαγραφή μιας θαυμάσιας ρότας από τον ίδιο στο καμάρι του μεγάλου λιμανιού.

Μια σπουδαία πορεία, η οποία, όμως, συνοδεύτηκε με μεγάλες περιπέτειες, όπως ο βαρύς τραυματισμός του στο πόδι, ο οποίος τον διατήρησε εκτός αγωνιστικής δράσης, περίπου, δύο έτη, ή όπως οι επικοινωνιακές συγκρούσεις με τον αείμνηστο διοικητικό ηγέτη του συλλόγου, Μουρκάκο, ο οποίος δεν ενέκρινε την ιδιαίτερα έντονη ζωή του Μανώλη Βαμβακούση. Όχι επειδή ο αείμνηστος προκαλούσε κάποιο πρόβλημα με τις, σχεδόν, καθημερινές, του επισκέψεις στα νυχτερινά καταστήματα του Λεκανοπεδίου, αλλά γιατί ο τότε «άσος» των Πειραιωτών, αλλά γιατί είχε απέναντι του έναν άνθρωπο, όπως ο Μουρκάκος, ο οποίος φορούσε τον «μανδύα» του συντηρητικού παράγοντα του αθλητισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η πάλαι ποτέ «ψυχή» του Εθνικού Πειραιώς δεν έπαψε να έχει δεύτερο σπίτι του το κατάστημα, «Fontana», το οποίο βρίσκεται στο Πασαλιμάνι, ή τη γνωστή, τότε, «ντισκοτέκ», «Flash», η οποία ήταν εγκατεστημένη στην περιοχή της Κυψέλης, φανερώνοντας, πλέον, ακόμα και σε κάθε αδαή τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να διασκεδάζει!

Όλα τα ωραία, όμως, έχουν ένα τέλος και αυτό για τον Μανώλη χρονολογείτο το καλοκαίρι του έτους 1986, όταν έλυσε την συνεργασία του με τους «κυανόλευκους», προκειμένου να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι μεγάλες στιγμές με τον Εθνικό Πειραιώς, των τεράστιων, τότε, μορφών του ποδοσφαίρου, Αρβανίτης, Γιούτσος, Καλκατέρα, Σιώκος, Μητρόπουλος, Πίττας, Μπατσινίλας, Π. Κατσικογιάννης, Γεωργάρας, Γ. Κατσικογιάννης, Ιλούγκα, Κοβάσεβιτς, Κάραλιτς, Ιωακειμίδης, Κωτίδης, Μουκέας, Πεππές, Αρμόδωρος, αλλά και αρκετοί, ακόμα, παίκτες και προπονητές, έμειναν, ανεξίτηλα, χαραγμένες στο νου του ως γερές αναμνήσεις, καθώς ο ίδιος, τότε, έθετε σε εφαρμογή ένα νέο πλάνο ζωής. Ένα σχέδιο, από το οποίο, βέβαια, δεν απουσίαζε η έντονη νυχτερινή του ζωή, αλλά διέφερε, εν πολλοίς, σε ό,τι αφορά τον τόπο διαμονής, την ομάδα την οποία θα υπηρετούσε και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Η επιστροφή, λοιπόν, στο νησί της Σύρου ήταν, πλέον, γεγονός για τον αείμνηστο διεθνή αμυντικός με την ομάδα των Νέων της χώρας μας, αφού η Άνω Σύρος άνοιγε, τότε, φαρδιά-πλατιά, την αγκαλιά της, προκειμένου να υποδεχτεί την εμβληματική αυτή παρουσία στην αθλητική της οικογένεια. Μια… οικογένεια, η οποία συντονιζόταν, τότε, από τον πολύ σπουδαίο προπονητικό «μαέστρο» της εποχής, Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος ακολούθησε τον Μανώλη στον Α.Ο. Σύρου, μια σεζόν μετά. Οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν, άψογα, για μερικά έτη, στους δύο προαναφερθέντες συλλόγους (Άνω Σύρος και Α.Ο. Σύρου), με τον Βαμβακούση να χρησιμοποιείται, ενίοτε, στη θέση του κεντρικού αμυντικού, ξεχωρίζοντας, μάλιστα, με τις εμφανίσεις του, τόσο στα Πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων, όσο και σ’ αυτό της Δ’ Εθνικής κατηγορίας.

Παράλληλα, τα, τότε, διοικητικά στελέχη του Α.Ο. Σύρου χρηματοδότησαν την σύσταση μιας ατομικής επιχείρησης την οποία δώρισαν στον Μανώλη ως έπαθλο για την πολύ σημαντική προσφορά του στον ποδοσφαιρικό χώρο, προσφέροντας του τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα, επιπλέον, εισόδημα. Κάτι το οποίο μετουσίωσε, στο παρελθόν, σε πράξη ο αείμνηστος, Μανώλης, διατηρώντας σε λειτουργία το συγκεκριμένο κατάστημα, επί σειρά, περίπου, 10 ετών, αφήνοντας το «στίγμα» του και στον επιχειρηματικό κλάδο.

Έναν τομέα, τον οποίο εγκατέλειψε ο Βαμβακούσης, στα τελευταία έτη, της ζωής του, τα οποία αφιέρωσε, αποκλειστικά, στην προσωπική του διασκέδαση, ακολουθώντας έναν, περίφημο, τρόπο ζωής. Έναν ιδανικό βίο, το νήμα του οποίου κόπηκε παράλληλα με τη… δύση του έτους 2020, όταν η καρδιά του Μανώλη σταμάτησε να λειτουργεί, προκαλώντας απέραντη θλίψη στο ευρύ αθλητικό κοινό. Ένα πιστό προς τον ίδιο σύνολο ατόμων, το οποίο θα θυμάται για πάντα τον Μανώλη Βαμβακούση , διατηρώντας τον ζωντανό στη μνήμη του για τον ξεχωριστό και εποικοδομητικό τρόπο δράσης του στην κοινωνία.

Πηγή: planetface.gr

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares