Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 14:22

Γιάννης Πολυχρονάκος: « Ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την αποδυνάμωση των ΔΕΥΑ »

Στη κυβερνητική μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού αγαθού, όπως το νερό, αναφέρθηκε με δήλωση του ο υπ. Βουλευτής Κυκλάδων και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννης Πολυχρονάκος.


‘’ Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο στο οποίο εντελώς ξαφνικά δημιουργεί μια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.
Με τη διαφορά ότι δίνει σε αυτή τη Ρυθμιστική Αρχή αυξημένες και κυρίαρχες εξουσίες εποπτείας και ελέγχου. Με πολύ απλά λόγια παραχωρεί τον έλεγχο του νερού, ενός φυσικού αγαθού , σε μια Ρυθμιστική Αρχή.
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να υπαχθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή, προφανώς όμως έτσι το βλέπουν κάποιοι και όχι ως φυσικό αγαθό.
Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις επιπτώσεις στους πολίτες από δύο άλλες Ρυθμιστικές Αρχές, όπως η ρυθμιστική αρχή ενέργειας και η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων;
Η Νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων δεν βάζει μόνο στο στόχαστρο την ΕΥΔΑΠ για να παραδώσει τη διαχείριση του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Βάζει και στο μάτι τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων. Μάλιστα στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι η νέα αυτή ρυθμιστική αρχή θα εισπράττει ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ και όχι επί των καθαρών κερδών τους.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα παρεμβαίνει στη λειτουργία τους, στην τιμολογιακή πολιτική που ασκούν και θα μπορεί να προωθήσει τη συγχώνευση τους. Και στο βάθος…την ιδιωτικοποίηση τους.
Έτσι εξηγείται γιατί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων ήταν οι μοναδικές που δεν επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση , όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις, για την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους.
Έτσι εξηγείται γιατί αρνούνται να θεσπίσουν το βιομηχανικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις, για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Γιατί θέλουν να τις οδηγήσουν σε αδιέξοδο, να τις επιβάλλουν ένα υψηλό και δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και να τις αναγκάσουν να μεταφέρουν τις αυξήσεις στους πολίτες.
Είναι θλιβερό ότι στους τελευταίους μήνες της θητείας αυτής της κυβέρνησης , η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο με νομοσχέδια που στρώνουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Εδώ στις Κυκλάδες , έχουμε περισσότερους λόγους για να αντιδράσουμε σε αυτή τη μεθόδευση.’’

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares