Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 13:09

Διπλό καλσόν στο κλιμάκιο της Μυκόνου.

Τα Denier (Den) είναι ένας δείκτης πάχους του νήματος στο καλσόν. Για παράδειγμα, ένα καλσόν 10 den είναι πολύ πιο λεπτό και διάφανο από ένα καλσόν 60 ή 90 den.

Συνοπτικά :

Τα καλσόν από 10D έως 30D είναι διαφανή (φαίνεται το πόδι)

Τα καλσόν από 30D έως 40D είναι ημι-διαφανή

Τα καλσόν από 50D έως 300D είναι αδιαφανή (δεν φαίνεται το πόδι)

Μετά την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού μας (;) για αποστολή μεικτού κλιμακίου στη Μύκονο, θα πρότεινα τα εξής :

Ο επιθεωρητής Δόμησης να φορέσει καλσόν 40D, ο επιθεωρητής Περιβάλλοντος 100D και όλη η Οικονομική Αστυνομία διπλό καλσόν 80D έκαστο. Το ενδεχόμενο σκισίματος κατά την άφιξη στο νησί είναι επικίνδυνα πιθανό οπότε, καλοπροαίρετα, τους συστήνω να λάβουν τα μέτρα τους.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος για το που φτάνουν τα όρια της κοροϊδίας σε αυτόν τον άμοιρο τόπο. Σίγουρα κάποιος αμύητος στην επικρατούσα κοινωνική κουλτούρα. Η απάντηση είναι ότι η κοροϊδία δεν έχει όριο όσο οι αποδέκτες της έχουν «νοτιστεί» σε αυτή και άβουλα την υπομένουν με δουλοπρέπεια. Ο πρωθυπουργός (;), καθοδηγούμενος από το συγκεκριμένο έλλειμα της Ελληνικής κοινωνίας, έριξε ένα επικοινωνιακό βεγγαλικό που όσο είναι στον αέρα κατευνάζει προσωρινά το ανόητο πόπολο, όσο όμως προσγειώνεται, απειλεί τους λίγους θεσμικούς θύλακες αντίστασης αυτής της χώρας : Τους έντιμους αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τους λίγους έντιμους εισαγγελείς, τους λίγους εναπομείναντες Μυκονιάτες που έχουν μία άλλη οπτική για το τουριστικό πρότυπο του (πρώην) νησιού τους.

Ή Μύκονος είναι μία παγιωμένη παρακμή, ένα σύγχρονο decadence αξιών και αισθητικής. Είναι ένας τόπος χωρίς ιστορική συνέχεια, ένα σκηνικό που δεν εντάσσεται καν σε μία προσωρινή θλιβερή παρένθεση. Είναι μία μεταλλαγμένη πραγματικότητα που αντί να είναι παράδειγμα προς αποφυγή, πρωταγωνιστεί στις ονειρώξεις κάθε μικροαστού Έλληνα. Το άλλοτε αυθεντικά κοσμοπολίτικο νησί που συντόνιζε αρμονικά τον Διονυσιασμό των επισκεπτών με την τοπική λαϊκή αποδοχή, έχει γίνει μία βίζιτα του κατοστάρικου σαν αυτές που καταφτάνουν καραβιές την περίοδο του καλοκαιριού. Μία βίζιτα σε εγκλεισμό και εκμετάλλευση από τους μαστροπούς που η ίδια άφησε να ασελγήσουν πάνω της. Διέξοδος δεν υπάρχει πλέον.

Κάθε μπουνιά και κάθε κλωτσιά που έπεσε πρόσφατα στον Μανώλη Ψαρρό, έπεσε ταυτόχρονα στο πρόσωπο του κάθε έντιμου πολίτη αυτού του τόπου που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη διαπλοκή, τη διαφθορά και το φόβο. Πόνεσαν όλοι, πόνεσε η καθαρή συνείδησή μας, πόνεσαν οι λιγοστές ελπίδες μας. Όχι, σε έναν τέτοιο βούρκο διαφθοράς, όπως η Μύκονος, οι λίγες φωνές αντίστασης έχουν κατανοήσει και οι ίδιες ότι δεν μπορούν να αλλάξουν την παγιωμένη κατάσταση. Η παρουσία τους είναι μόνο συμβολική για να υπενθυμίζει την ύπαρξη των εννοιών αισθητική, αστική κουλτούρα, αίσθηση του δημόσιου χώρου. Έχει και αυτό τη σημασία του.

Όταν ένας πρωθυπουργός μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης στέλνει για ξεκάρφωμα ένα τσούρμο φουκαράδες να τσεκάρουν τι γίνεται με ύφος … «πέστε τους να κάνουν λίγο ησυχία, τραβήξτε και κανένα αυτί για να ξεχαστεί μέχρι να έρθει η σεζόν», προδίδει την οπτική του για τον ρόλο των Κυκλάδων στο σύγχρονο κόσμο. Ένας άνθρωπος, στην ουσία αγράμματος (όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοί του) μεταφράζει αυτές τις νησίδες ιστορικής εμπειρίας ως επενδυτικά ομόλογα που η εξαργύρωσή τους ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας. Η προτεσταντική ακαδημαϊκή παιδεία του ανώτερου πολιτικού μας συστήματος, καθιστά δύσκολο γι αυτήν το ζήτημα του τρόπου ιστορικής συνέχειας ενός τόπου όπως οι Κυκλάδες, το ζήτημα της προσαρμογής του τουρισμού σε πρότυπα που έχουμε καθορίσει εμείς, το ζήτημα της διατήρησης του τοπίου ως ένα αρχαιολογικό έκθεμα, του απεγκλωβισμού του όρου τουρισμός από οικονομικούς δείκτες. Δύσκολα ζητήματα για επιφανειακούς τεχνοκράτες.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν διάβασαν ποτέ τους Αρβελέρ, δεν μελέτησαν τον Πικιώνη και τη γενιά του 30 στα εικαστικά, δεν εστίασαν στον Καστοριάδη. Δεν έχουν παιδεία Ελληνικότητας, είναι απλά περιφερόμενοι λογιστές μεγάλης κλίμακας. Για να θέλει κάποιος πρέπει πρώτα να έχει κατανοήσει. Να μπορεί να καθορίσει αυτός τα πρότυπα παιδείας, πολιτισμού, τουρισμού, αρχιτεκτονικής και όχι να αφήνει τη χώρα στον αυτόματο μετρώντας μόνο ψευδείς δείκτες ανάπτυξης.

Γι αυτό και κάθε άρνηση παρέμβασης που θα διατάρασσε αυτή τη νοσηρή «κανονικότητα» ήταν μία συνειδητή επιλογή και όχι άλλο ένα «δεν ήξερα» όπως αυτό των Τεμπών, των ασθενών εκτός ΜΕΘ, της Αττικής οδού, των πυρκαγιών του 21, των υποκλοπών. Στο ίδιο μήκος κύματος, το θλιβερό απολειφάδι της οδού Μπουμπουλίνας 20-22, που αντί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των εφόρων αρχαιοτήτων όλης της Ελλάδας, ζήτησε την διακριτική τους αποχώρηση από τη Μύκονο. Ζήτησε δηλαδή με ηττοπάθεια την αποχώρηση από το πεδίο της μάχης όταν αυτή, συμβολικά έστω, μόλις είχε ξεκινήσει. Μία ακόμα οδυνηρή κλωτσιά στο πρόσωπο του Μανώλη Ψαρρού από την «Happy traveler» του Υπουργείου Πολιτισμού που αχόρταγα καταναλώνει κονδύλια δημόσιου χρήματος (μαζί πάντα με την φιλενάδα της) κατά τις ανά τον κόσμο εξορμήσεις τους.

Μην ανησυχείτε φίλοι Μυκονιάτες. Οι Cristal και οι Moet Chandon θα ρέουν με τον ίδιο ρυθμό και φέτος στις καταπατημένες παραλίες του νησιού σας. Όπως θα ρέουν και τα «πετροδόλαρα» των Αράβων, τα «μαύρα» της νέας Ελληνικής πλουτοκρατίας και οι νέες ελπιδοφόρες «βίζιτες» που ονειρεύονται μία μελλοντική θέση παρουσιάστριας. Όλα θα ρέουν κανονικά. Ο ελεγκτικός «θίασος» που θα έρθει (δεν ξέρω καν αν έφτασε ήδη) δεν θα διαταράξει την καλοκαιρινή ευδαιμονία σας. Οι Ερινύες όμως είναι βασανιστικές και έρχονται όταν δεν τις περιμένεις. Λίγο πριν τον θάνατο, όταν σας επισκεφτούν, θα σας επαναφέρουν παιδικές και εφηβικές μνήμες από έναν τόπο που προοριζόταν να γίνει κάτι άλλο και τότε η σύγκριση θα είναι οδυνηρή.

Γιώργος Νομικός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κατηγορία Μαγνητική

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares